Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Prezentarea generala a notiunii de limbaj de programare

c+ Font mai mare | - Font mai micPrezentarea generala a notiunii de limbaj de programare

Am vazut in sectiunea precedenta cum pot fi reprezentati algoritmii prin utilizarea pseudocodului sau a schemelor logice, insa prelucrarea automata a datelor presupune scrierea algoritmului intr-o forma ce poate fi inteleasa de calculatorul electronic. Algoritmii vor fi scrisi intr-un "limbaj de programare", care va contine operatii asemanatoare celor despre care am amintit, numite acum instructiuni.Limbajul de programare contine:

ALFABETUL: o multime de simboluri pentru scrierea cuvintelor din limbaj

VOCABULARUL (LEXICUL): multime de cuvinte acceptate ca facand parte din limbaj

Se numeste UNITATE LEXICALA cea mai mica 'imbinare' de caractere din vocabular, care are un inteles. Exista un set de reguli privind combinarea unitatilor lexicale in cuvinte si a cuvintelor in 'fraze' (reguli de SINTAXA), respectarea regulilor ducand la obtinerea unor constructii corecte. SEMANTICA unui limbaj se refera la intelesul structurilor obtinute prin combinarea cuvintelor acceptate de limbaj.

In vocabular avem:

cuvinte cheie = cuvinte sau prescurtari ale unor cuvinte din limba engleza, ce reprezinta comenzi (instructiuni)

identificatori = nume folosite pentru variabile, tipuri de date si functii definite de utilizator. Un identificator este format dintr-un sir de caractere care incepe cu o litera si poate contine litere, cifre si caracterul '_' (underscore). Identificatorul nu poate contine spatii sau apostrof, virgula, ghilimele Identificatorii nu pot coincide cu cuvintele cheie.

Prin PROGRAM se intelege o succesiune de comenzi(instructiuni) de prelucrare a datelor, scrise intr-un limbaj de programare. Programul este memorat intr-o entitate numita fisier sursa (este un fisier text).

Prelucrarile dintr-un program C++ sunt grupate in FUNCTII. Rezolvarea unei probleme se face prin utilizarea unor functii definite in limbaj si / sau a unor functii scrise de programator, atunci cand functiile deja existente nu sunt suficiente. Functiile pe care limbajul le pune la dispozitia utilizatorului sunt grupate, dupa tipul de prelucrare oferit, in mai multe fisiere numite 'biblioteci' (fisiere HEADER). Pentru a putea utiliza o functie trebuie sa se specifice la inceputul programului numele bibliotecii care contine functia respectiva.

Orice program C++ trebuie sa contina o functie numita 'main' (un fel de "program principal"), instructiunile continute de aceasta fiind cele prelucrate atunci cand programul este lansat in executie.

Pentru a se putea obtine rezultatele prelucrarii datelor cu ajutorul programelor, trebuiesc parcurse urmatoarele faze:

scrierea programului (editarea textului sursa);

compilarea programului (=verificarea corectitudinii sintactice si semantice a textului sursa si prelucrarea sa àfisier obiect)

editarea legaturilor (fisierul / fisierele obiect obtinute in urma compilarii sunt transformate intr-un fisier executabil, adica intr-un fisier care poate fi lansat in executie prin simpla scriere a numelui sau la prompt-ul sistemului de operare;

Numim mediu de programare un program care permite asistarea programatorului in toate fazele de elaborare a unui program, scris intr-un limbaj de programare (editare, depanare, compilare, executie). Mediul de programare Borland C++ este un program vechi dar foarte intens folosit datorita simplitatii sale pentru invatarea programarii..

In paragraful urmator vor fi prezentate elementele de baza ale limbajului C.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 867
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved