Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Elemente Microsoft Draw

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSTRUIRE ASISTATA DE CALCULATOR - Produse informatice utilizabile la IAC
Sistem de operare - Componenta de comanda si control a sistemului de operare
ELEMENTELE DE BAZA ALE UNUI SISTEM (PC)
EVOLUTIA METODELOR DE PROIECTARE A SISTEMULUI INFORMATIC
Elemente Microsoft Draw

    Elemente Microsoft Draw

    M
icrosoft Draw este o aplicatie Office incorporata, care permite crearea de grafica line art si de alte obiecte, cum ar fi WordArt, PowerPoint, Paintbrush, Microsoft Ecuation, Bitmap Image. Pentru a-si concepe propriile elemente grafice (figuri, scheme, grafice, imagini, etc.), utilizatorul foloseste instrumentele de pe bara de instrumente Drawing (desen) sau selecteaza optiunea Insert Picture sau Insert Object, in primul caz se selecteaza din meniul ce apare butonul dorit :

        Clip Art (imagini tematice) ;

        From File (imagini in fisiere) ;

        AutoShapes (forme predefinite) ;

        WordArt (text artistic) ;

        From Scanner or Camera (imagini preluate prin scanner sau camera TV) ;

        Chart (diagrame, grafice),

iar in al doilea caz se alege din caseta de dialog Object, tipul obiectului (Object type) ce urmeaza a fi creat, de exemplu Bitmap Image, imagini Corel, Microsoft Ecuation (text matematic), Microsoft PowerPoint, Microsoft Excel, Paitbrush Picture, etc.

    P

entru a avea acces la bara de instrumente Drawing (a fi prezenta pe ecran), trebuie sa se selecteze optiunea View Toolbars Drawing sau daca butonul Drawing se afla pe bara de instrumente Standard trebuie sa se actioneze pentru a deveni operational.

            Bara de instrumente Drawing include doua mari categorii de meniuri si butoane :

        crearea de obiecte desenate (AutoShapes-forme predefinite, WordArt-text artistic, etc.) ;

        formatarea obiectelor existente (Line Style-linii, Dash style linii punctate, Arrow Style -sageti, Shadow -umbriri, 3-D -perspective, etc.).

            Insertia de forme predefinite (AutoShapes)

            Programul Word ofera prin efectuarea unui click pe meniul AutoShapes de pe bara de instrumente Drawing, o lista derulanta de categorii pentru forme predefinite :

        Lines diverse forme de linii (Line, Arrow, Double Arrow, Curve, Freeform, Scribble) ;

        Basic Shapes diverse forme de baza (Rectangle, Cube, Oval,Cross, etc.);

        Block Arrow -  diverse blocuri sageti ;

        Flowchart diverse simboluri pentru scheme logice ;

        Stars and Banners diverse stele si indicatoare ;

        Callouts diverse forme pentru adnotari;

        More AutoShapes alte forme si imagini.

    D

aca se doreste inserarea unor forme oferite de meniul AutoShapes, se selecteaza meniul AutoShapes din care se alege categoria de forme predefinite dorita. Din lista de forme se alege forma predefinita dorita si se efectueaza click, iar apoi  se trece cursorul in document la locul dorit si se efectueaza click pentru a insera forma respectiva in document. Cu tastele sageti sau prin tragere cu mouse-ul, se poate deplasa obiectul acolo unde se doreste.           

            Observatie. Un obiect (element grafic) este selectat atunci cand se executa click pe orice punct din dreptunghiul virtual care incadreaza obiectul, in timp ce la varful cursorului de mouse apare o cruce din doua sageti duble perpendiculare. Prin executarea unui clik pe obiect vor aparea 8 puncte de incadrare (patru in colturi-diagonale si patru pe mijloacele laturilor dreptunghiului virtual ce incadreaza obiectul) si unul sau doua puncte galbene numite puncte de reper cu ajutorul carora se pot realiza operatii de transformare a obiectului. Cand se aduce cursorul mouse-ului in apropierea unui punct de incadrare, cursorul se transforma intr-o sageata dubla inclinata, orizontala sau verticala in functie de punctul de incadrare (diagonal, latura verticala, latura orizontala), iar daca se va executa click si se va tine apasat butonul se poate realiza scalarea obiectului in directia corespunzatoare punctului de incadrare indicat.

Insertia de obiecte de tip linie (linie, sageata, dreptunghi, oval)

            Cititorul poate observa ca la tehnoredactarea cu programul  Word a  acestei carti

s-au utilizat multe scheme, figuri, imagini. Evident, liniile, sagetile, formele ovale s-au realizat cu butoanele corespunzatoare de pe bara de instrumente Drawing.

  P

entru a desena o linie sau o sageata (simpla/dubla), se efectueaza click pe butonul Line (linie) sau butonul Arrow (sageata), apoi se deplaseaza cursorul la unul din capetele liniei ce urmeaza a fi desenata, se efectueaza click si se tine apasat butonul deplasand mouse-ul spre capatul celalalt al liniei, unde se elibereaza butonul si astfel se creeaza linia sau sageata dorita. Prin intermediul butonului Arrow, capatul sagetii apare la sfarsitul liniei, in pozitia in care s-a eliberat butonul de mouse. Dupa ce s-a creat (linia sau sageata) obiectul, acesta va aparea selectat prin doua puncte de incadrare la cele doua capete. Fiind selectat, asupra obiectului se pot realiza diverse operatii prin utilizarea butoanelor Line Style, Dash Line, Arrow Style, Shadow, 3-D, pentru a alege tipul de linie, tipul de linie punctata, tipul de sageata, tipul de umbrire, respectiv perspectiva 3-D. Prin click in orice punct din document, elementul devine neselectat.

   P

entru desenarea unui dreptunghi sau a unui oval (cerc), se efectueaza click pe butoanele Rectangle sau Oval, apoi se deplaseaza cursorul in document la un punct ce este un colt al obiectului (pentru dreptunghi un punct diagonal, pentru oval un capat al unui diametru), se efectueaza click, se tine apasat butonul si se deplaseaza mouse-ul la celalalt colt al obiectului. Se elibereaza butonul si astfel se ceeaza obiectul asupra caruia se pot realiza operatiile precizate mai sus.

            Observatie. Pentru a se crea patrate sau cercuri, in timpul deplasarii mouse-ului se mentine apasata tasta <Shift>.

            Insertia de text in cadru (Text Box)

    I

nstrumentul Text Box (caseta de text/obiecte) se foloseste pentru a crea texte  care  plutesc  pe un strat plasat deasupra unui document text standard, acestea fiind incadrate de un dreptunghi asupra caruia se pot realiza operatii diverse . Se executa click pe acest buton si se deseneaza caseta de text asa cum se procedeaza pentru crearea unui dreptunghi. La eliberarea butonului de mouse, in caseta de text va aparea un cursor (punct de insertie) de la care se poate introduce text care se formateaza folosind bara de instrumente Formatting, marginile de formatare fiind marginile casetei de text. De asemenea, in caseta se pot realiza si elemente grafice cu butoanele cunoscute. Pentru selectarea casetei de text trebuie sa se indice marginile dreptunghiului ce determina cadrul casetei de text.

            In cazul in care textul ce urmeaza a fi incadrat exista deja, se vor folosi butoanele Rectangle sau Oval pentru a desena forma care incadreaza textul existent. Daca forma de incadrare a textului acopera intregul text, prin desenare, continutul textului se va afla in spatele formei desenate (planul doi), deci va deveni invizibil. Programul Word ofera in astfel de situatii posibilitatea de a trimite obiecte in spatele sau in fata stratului de text.

            Se va folosi meniul Draw Order Send Behind Text sau un click-dreapta si astfel se va deschide un meniul rapid de unde se alege  Order Send Behind Text.

            Adaugarea de text artistic (WordArt)

Aplicatia WordArt Gallery este folosita pentru a crea un obiect grafic bazat pe text. Utilizatorul are posibilitatea de a folosi WordArt pentru a concepe coperti de carti, de a crea sigle, de a scoate in evidenta titluri si de a adauga la documentul tehnoredactat cu programul Word, un plus de originalitate si de atractivitate.

            Pentru a crea text artistic cu WordArt, se insereaza cursorul acolo unde se doreste sa apara textul artistic si se procedeaza astfel :

        se efectueaza click pe butonul WordArt de pe bara de instrumente Drawing care deschide caseta Wordart Gallery ce ofera 30 de stiluri de text artistic;

        in interiorul aplicatiei Gallery se selecteaza stilul WordArt dorit si se efectueaza click pe butonul OK ;

        se va deschide caseta de dialog Edit WordArt Text (editarea textului) care ofera o lista derulanta Font, o lista derulanta Size, butoanele cu stilul bold si italic (B si I ), si caseta Text pentru introducerea textului ; dupa optiunile alese privind textul si dupa ce acesta este tastat, se executa click pe butonul OK ;        textul artistic apare in document si se vor folosi tastele sageti pentru a-l deplasa acolo unde se doreste si se vor folosi butoanele de pe bara de instrumente WordArt pentru a formata (transformari, culori, etc.) obiectul.

 Butoanele de pe bara de instrumente WordArt

Nume buton

Mod de utilizare

WordArt

Creeaza un nou obiect WordArt

Edit Text (editare text)

Deschide caseta de dialog Edit WordArt pentru editarea textului

WordArt Gallery

Deschide caseta WordArt Gallery

Format WordArt

Deschide caseta de dialog Format WordArt pentru a formata proprietatile de culori, pozitia si trecerea automata a textului pe randul urmator

WordArt Shape

Deschide un meniu Shape pentru a selecta forma de baza in care urmeaza a fi turnat  textul 

Free Rotate (rotatie libera)

Se modifica butoanele de manevrare in butoane de rotatie, pentru a roti textul ; se efectueaza click pentru a dezactiva functia

Same Letter Heights (aceleasi inaltimi de litere)

Toate literele vor avea aceeasi inaltime, indiferent daca sunt majuscule sau litere mici

Vertical Text (text pe verticala )

Modifica orientarea textului WordArt de la orizontala la verticala ; se efectueaza click din nou pentru a reveni la ordinea inversa

Alignment (alinierea)

Deschide un meniu de aliniere cu optiuni standard si optiuni WordArt unice

Character Spacing (spatierea caracterelor)

Se deschide un meniu de ajustare pentru a modifica spatiul dintre caractere

            Observatie. Se vor folosi butoanele de pe bara de instrumente WordArt sau cele de pe bara de instrumente Drawing pentru a imbunatati aspectul obiectului WordArt creat.

Formatarea, aranjarea si gruparea  obiectelor

            Bara de instrumente Drawing ofera butoane pentru a formata obiectele selectate, inclusiv textul artistic creat cu aplicatia WordArt. Asa cum se stie, pentru a selecta un obiect, se efectueaza click simplu pe acesta.

            Butoanele utilizate in acest sens sunt :

        Select Objects (selectie obiecte) un click pe acest buton si daca se trage cu mouse-ul un dreptunghi in jurul obiectelor care urmeaza a fi selectate, determina selectia mai multor obiecte, sau fie se mentine apasata tasta <Shift> in timpul efectuarii unui click pe fiecare obiect ;

        Fill Color (culoare de umplere) se deschide un meniu de culori din care se alege No Fill (fara umplere) sau o culoare de umplere ;

        Line Color (culoare pentru linie) se deschide un meniu de culori pentru a alege culoarea de linie (contur) a obiectului selectat ;

        Font Color (culoarea fontului) -  se deschide un meniu de culori pentru a alege culoarea dorita pentru fontul textului dintr-un obiect selectat ;

        Line Style (stilul liniei) se deschide un meniu cu optiuni referitoare la stilul liniei ; prin selectarea optiunii More Lines (alte linii) se deschide o caseta de dialog Format AutoShape, unde se pot stabili alte grosimi de linii sau alte atribute ale obiectelor ;

        Dash Style (stil liniuta) se deschide un meniu care ofera linii solide, linii punctate, linii intrerupte si alte combinatii ;

        Arrow Style (silul sagetii) se deschide un meniu cu diverse tipuri de sageti sau alte obiecte grafice ; prin selectarea optiunii More Arrows (alte sageti) se deschide o caseta de dialog Format pentru a stabili un stil pentru capetele sagetii (liniei) dorite ; 

Efectele speciale de umbrire si 3-D sunt special concepute pentru a da obiectului creat o impresie de profunzime.Este posibila numai selectarea unuia sau altuia dintre efecte, daca se aplica un efect 3-D unui obiect umbrit, umbra va fi eliminata si invers.

            Obiectele create (desenate) sunt amplasate in straturi separate, asazate deasupra textului unui document  Word. Meniul Draw de pe bara de instrumente Drawing include si alte optiuni pentru manipularea obiectelor. Pentru a deplasa obiectele de pe un strat pe altul, se selecteaza optiunea Draw Order pentru a deschide meniul Order , sau se executa click-dreapta dupa ce s-a selectat obiectul ( va aparea un meniul rapid ce ofera butonul Order).

            Meniul Order ofera urmatoarele optiuni:

        Bring to Front (deplasare in fata) deplaseaza obiectul sau obiectele selectate in fata textului sau a altor obiecte ;

        Send to Back (deplasare in spate) -  deplaseaza obiectul sau obiectele selectate in spatele textului sau a altor obiecte;

        Bring Forward (deplasare in fata) deplaseaza obiectul selectat in fata ;

        Send Backward (deplasare in spate) deplaseaza obiectul selectat in spate ;

        Bring in Front of Text ( deplasare in fata textului ) deplaseaza obiectul selectat in fata stratului de text ;

        Send Behing Text (deplasare in spatele textului) deplaseaza obiectul selectat in spatele stratului de text.

            Obiectele componente (individuale) ale unui desen se pot ajusta folosind optiunile Nudge (creare de puncte de contur) , Align and Distribute (aliniere si distributie) si Rotate and Flip (rotire cu un unghi sau in jurul unei axe ), optiuni din meniul Draw. Daca se lucreaza in mare masura cu detalii, se poate activa o retea ( se selecteaza Draw Grid) pentru a facilita alinierea corecta a diferitelor obiecte dintr-un desen.

     Gruparea de obiecte (Group)

            Cand un element grafic (desen) este complet, adica realizat din diverse componente grafice, utilizatorul poate grupa (group) toate obiectele grafice astfel incat acestea sa fie tratate ca un unic obiect.

            Definitie. A selecta toate obiectele componente ale unui obiect (element grafic) inseamna a executa click pe  fiecare componenta (a selecta componenta) in timp ce se  tine apasata tasta <Shift>.

            Pentru a grupa componentele create separat cu instrumentele Rectangle si Oval de pe bara Drawing, se selecteaza simultan fiecare componenta prin executare de click pe fiecare obiect in timp ce se tine apasata tasta <Shift>. Dupa aceea se executa optiunea Draw Group de pe bara de instrumente Drawing. Cele doua componente vor fi tratate ca un singur obiect care daca se selecteaza va fi incadrat de cele 8 puncte de incadrare (butoane de manevrare) ce pot fi utilizate pentru a realiza deplasari sau dimensionari pentru intregul obiect.

        Daca obiectul contine minimum doua elemente, efectul de grupare poate fi anulat (Ungroup) obtinand obiecte separate (individuale) care pot fi transformate separat, adica fiecare poate fi deplasat, dimensionat, formatat, copiat sau sters. Aceasta actiune este cea mai simpla modalitate de a formata imagini Clip Art. Se anuleaza (Ungroup) gruparea imaginii, dupa care se modifica culorile de umplere si culorile de linie, sau se sterg portiuni ale imaginii. Dupa incheierea modificarilor, se selecteaza toate obiectele conform definitiei de mai sus si se grupeaza (se executa Draw Group) din nou, pentru a putea deplasa sau dimensiona intregul obiect.        Crearea de schite de document

            In elaborarea unui document care inseamna un articol, un referat, un raport, o teza de doctorat, o dizertatie, un manual, o carte, etc. cel care il concepe trebuie sa realizeze la inceput sau pe parcurs un sumar (tabel de cuprins) care poate sa fie structurat in sectiuni si subsectiuni, in capitole, sectiuni si subsectiuni, in parti, capitole, sectiuni si subsectiuni, etc. Aceasta activitate de tehnoredactare se numeste planificare (Outlining) si este o componenta importanta a programului Word 2000.

Folosind modul de afisare pentru planificare (Outlining) si stilurile Word pentru titluri (Heading), se poate reduce un document la un plan in care sunt afisate orice numar de niveluri de titluri.

            Definitie. Regimul de planificare (Outlining) a unui document sub Word reprezinta activitatea prin care utilizatorul concepe  numele titlurilor (Heading) pentru structura ierarhica a sumarului si pentru a vizualiza subiectele principale tratate in document, fara a parcurge pagini intregi de text. Nivelurile de intertitluri pot fi inhibate sau expandate pentru a vedea portiuni mai mici sau mai mari de document la un moment dat. In orice moment, utilizatorul are posibilitatea sa tipareasca un cuprins redus al documentului finalizat, care sa reprezinte un sumar (tabel de cuprins).

            Regimul de planificare se obtine prin selectarea optiunii View Outline. Crearea unei planificari (sumar) se poate realiza pentru un document nou sau pentru un document deja existent. Prin regimul de planificare se poate reduce un document la unele niveluri de titluri, mascand orice alt nivel inferior (subtitlu) si textul dintre acestea. Se poate face mutarea pe unul dintre titluri si sa se expandeze textul care urmeaza dupa titlul respectiv, se pot face modificari, apoi sa se mascheze din nou textul, dupa care se poate trece la alt titlu. De asemenea, se pot muta rapid blocuri de text dintr-un loc in altul sau poate sa se treaca o serie intreaga de titluri de pe un nivel pe altul, printr-o singura comanda.

            Programul Word 2000 creeaza un document pe baza unui model. Un model (template) este un ansamblu de optiuni de formatare a documentului si continutului, care este disponibil cand de doreste crearea unui nou document (modelul Normal sau standard, include de asemenea rubricile din lista utilitarului AutoText, macrocomenzile, barele de instrumente, configurarile de meniu specifice utilizatorului si combinatii de taste rapide). Munca utilizatorului in activitatea de tehnoredactare este simplificata prin faptul ca Word ofera diverse modele suplimentare pentru documente preformatate si aplicatii de tip  vrajitor   (Wizard) care asista utilizatorul la parcurgerea unor etape care au ca finalitate personalizarea unui document performatat.

La selectarea comenzii File New sau a comenzii New Office Document din meniul Windows Start, utilizatorul este invitat sa opteze dintr-o lista de categorii de modele : General, Legal Pleadings, Letters&Faxes, Memos (note profesionale), Other Documents, Publications, Reports, Web Pages.

            Fiecare categorie de modele ofera cateva tipuri de modele predefinite (fisiere cu extensia .dot), de exemplu,  categoria Publications (publicatii) ofera urmatoarele 4 tipuri de modele (template): Brochure, Directory, Manual, Thesis.

            Lista de modele disponibile depinde de modul de instalare a programului Word si de eventualele modele noi create pe calculator. Se poate selecta orice model pentru a vedea o previzualizare a acestuia in fereastra Preview. In general, modelele create de alti utilizatori nu pot fi previzualizate. Dupa selectarea unui model ce urmeaza a fi utilizat, se efectueaza click pe butonul OK.

            Orice fisier cu extensia .dot este un model (template) de document. Fisierele cu extensia .wiz reprezinta aplicatii de tip Wizard pentru crearea de modele.

            Modelele includ campuri unde se poate insera text, precum si instructiuni cu privire la modul de utilizare a modelului ales. La salvarea unui document creat pe baza unui model, acesta trebuie sa primeasca un nume, la fel ca oricare alt document, dar trebuie sa se indice extensia .dot prin caseta de dialog Save As (se selecteaza File Save As) si prin alegerea din lista derulanta Save As Type a tipului *.dot (Document Template).

            Crearea planului unui document nou

            Pentru crearea planului (schitei) unui document nou, se foloseste modul de vizualizare Outline (comanda View Outline) pentru a crea (introduce) numele de titluri de diferite grade (niveluri) ale documentului.

            Dupa finalizarea planului, textul de baza al documentului va fi introdus intr-unul din modurile de vizualizare Print Layout, Normal sau Web Layout (se selecteaza View ..).

            Prin intrarea in modul de vizualizare Outline, se trece in regim de planificare (Outlining) si astfel va aparea sub bara de instrumente Personal, bara de instrumente Outlining. Stilul prestabilit are valoarea Heading 1 (gradul 1 sau nivelul 1). Pentru a incepe planul documentului, se introduce numele primului titlu si se apasa pe tasta <Enter>. Se poate introduce primul nivel de titluri, apasand tasta <Enter> dupa fiecare nume de titlu introdus. Pentru a introduce al doilea nivel de titluri se apasa tasta <Tab> si astfel se trece la stilul Heading 2 (nivelul 2). Programul Word ofera noua nivele (grade) de titluri. Pentru trecerea la un grad de titlu superior se apasa combinatia <Shift> + <Tab>. O alta modalitate este aceea de a folosi lista derulanta Style de pe bara da instrumenta Formatting.

            Butoanele barei de instrumente Otlining sunt urmatoarele :

        Promote (promovare)   promovarea unui titlu ; trecerea la un nivel superior ;

        Demote (retrogradare) retrogradarea unui titlu ; trecerea la un nivel inferior ;

        Demote to Body Text (retrogrradare la text simplu) retrogradarea unui titlu la statut de text simplu ;

        Move Up (mutare in sus) mutarea unui titlu in sus in cadrul planului ;

        Move Down (mutare in jos) mutarea unui titlu in jos in cadrul planului ;

        Expand (extindere) extinderea (expandarea) tuturor nivelelor unui titlu ; afisarea textului de sub titlul afisat ;

        Collapse (reducere) reducerea (inhibarea) unul cate unul a nivelelor unui titlu ;

        Show Heading 1,2, ,7 (afisare) afisarea titlurilor de pe nivelele 1,2, ,7 ;

        Show All Headings (afisare toate) afisarea tuturor titlurilor ;

        Show First Line Only (afisare prima linie) afisarea numai a primei linii ;

        Show Formatting (afisare text formatat) afisarea textului formatat ;

        Master Document View vizualizarea documentului principal ;

        Collapse Subdocuments reducerea subdocumentelor ;

        Create Subdocument crearea unui subdocument ;

        Remove Subdocument -  remutarea unui subdocument ;

        Insert Subdocument inserarea unui subdocument ;

        Merge Subdocument  - unirea (lipirea) unui subdocument ;

        Split Subdocument divizarea unui subdocument ;

        Lock Document -  blocarea unui document.

Cand se doreste modificarea nivelului (gradului) unui titlu existent, acesta trebuie  promovat  (Promote) sau  retrogradat  (Demote) pentru a-l deplasa la un nivel superior sau inferior. Daca se doreste promovarea sau retrogadarea unui titlu si a titlurilor de grad inferior situate sub acesta, se indica spre simbolul de titlu (outline symbol)- semnul +, semnul sau un patrat- din fata titlului si se efectueaza click folosind sageata cu patru capete pentru a selecta intreaga sectiune. Dupa selectarea textului, se efectueaza click pe butonul Promote sau Demote de pe bara de instrumente Outlining.

Dupa ce s-a introdus planul (schita) documentului, utilizatorul poate afisa la un moment dat un numar de nivele de titluri. Se efectueaza click pe oricare din cele 7 butoane Show Heading (afiseaza titlul) pentru a inhiba schita, ceea ce are ca efect ascunderea tuturor titlurilor de nivele inferioare. Se efectueaza click pe butonul All pentru a extinde schita si pentru a vedea din nou toate nivelele titlurilor. Se efectueaza click pe butonul Expand (extindere) pentru a extinde un nivel o data, sau se efectueaza double-click pe semnul + situat langa titlu pentru a extinde toate nivelele dintr-o sectiune. Asemanator si pentru reducere (inhibare).

            Prin crearea schitei documentului, se poate trece in unul dintre modurile de vizualizare Print Layout, Normal, Web Lauout, si astfel se poate trece efectiv la introducerea de text normal sub fiecare titlu. Se efectueaza click in dreapta titlului sub care se doreste introducerea textului si se apasa <Enter>, dupa care se introduce textul. Se poate reveni la modul de vizualizare Outline pentru a rearanja schita.

            In cazul unor documente mai complexe (lungi) se poate folosi facilitatea Document Map (harta documentului) pentru a naviga prin document. Se selecteaza comanda View  Document Map in orice mod de vizualizare a documentului pentru a deschide un cadru in stanga ferestrei de editare a documentului..

            Crearea  indexului  si  tabelului de cuprins

Deseori, in multe lucrari de mari dimensiuni, este nevoie  de crearea unui index de cuvinte si expresii cheie. Desi, marcarea textului care va aparea in index este un proces manual, crearea si actualizarea se va face automat. Marcarea expresiilor/ cuvintelor ce vor intra in index se face in timpul introducerii textului sau la sfarsitul introducerii textului. Se va selecta comanda Insert Index and Tables Mark Entry care va deschide caseta de dialog Mark Index Entry sau se apasa <Alt>+<Shift>+<X>. Prin urmare, pentru crearea unui index se procedeaza astfel : se selecteaza pe rand fiecare text ce urmeaza a fi introdus (Entry) in index ; pentru fiecare se selecteaza caseta de dialog Mark Index Entry ; textul selectat va aparea in caseta Main entry, sau acesta se va introduce ; se introduc subintrarile in caseta text Subentry, inserand doua puncte ( :) intre a doua si a treia subintrare ; se selecteaza optiunea Mark pentru marcarea individuala, sau se selecteaza Mark All pentru marcarea tuturor aparitiilor textului respectiv in document. Pentru a genera indexul, se trece la o pagina alba (de regula, la sfarsitul documentului), se insereaza un titlu, se selecteaza optiune Insert Index and Tables si se alege o optiune de formatare (Formats) (From template, Classic, Fancy, Modern, Bulleted, Formal, Simple), apoi OK.

            Pentru generarea unui tabel de cuprins (Table of contents TOC) utilizatorul trebuie sa realizeze stiluri pentru titluri la crearea documentului sau la sfarsitul introducerii textului documentului. Se trece la inceputul sau la sfarsitul documentului. Se trece intr-o pagina alba si se selecteaza comanda Insert Index and Tables, se efectueaza click pe eticheta Table of Contents si se selecteaza un format predefinit, precum si tipul de Tab leader, apoi se actioneaza butonul OK.

            Inserarea notelor de subsol1 si a notelor de final2

            Pentru utilizarea notelor de subsol (footnotes) si a notelor de final (endnotes), programul Word numeroteaza automat notele si calculeaza spatiul necesar de subsol din josul paginii. Cand se doreste inserarea unei note de subsol sau a unei note de final, se pozitioneaza cursorul de editare (punctul de insertie) in dreapta cuvantului respectiv, acolo unde se doreste aparitia semnului de referinta (numarul de ordine al notei) si se selecteaza optiunea Insert Footnote care deschide caseta de dialog Footnote and Endnote. Se poate selecta o numerotare automata traditionala (1,2,3, ) sau se poate insera un semn sau simbol personalizat.            Dupa efectuarea optiunii privind numerotarea, programul Word va insera semnul de referinta si, in functie de modul de vizualizare folosit, fie va deschide un ecran de nota (modul Normal), fie se va deplasa acolo unde va aparea nota in document ( modul Print Layout),

        Tiparirea si protectia documentului

nainte de tiparirea documentului, mai este necesar sa se utilizeze facilitatile oferite de programul Word pentru anumite corectii privind ortografia, regulile gramaticale ale limbii in care a fost redactat documentul, etc. Pentru acest lucru se selecteaza comanda Tools Spelling and Grammar dupa ce cursorul se pozitioneaza la inceputul documentului sau in locul de unde se doreste verificarea. Se vor opera corectiile corespunzatoare.

            Previzualizarea documentului

    D

e asemenea, inainte de tiparirea finala a documentului este foarte utila (de altfel, si in timpul introducerii textului pentru document) previzualizarea partiala sau totala a documentului (Print Preview). Aceasta facilitate ofera utilizatorului posibilitatea de a urmari modul de separare a textului intre pagini, precum si de a detecta eventualele probleme de asezare in pagina care determina un aspect inferior celui optim. Previzualizarea se realizeaza prin click pe butonul Print Preview de pe bara de instrumente Standard sau prin selectarea comenzii File Print Preview.

            Pe ecran va aparea formatul de tiparire pentru o pagina sau pentru mai multe pagini in functie de optiunile utilizatorului. In partea de sus, sub bara de meniu apare bara de instrumente Print Preview care ofera butoane privind optiunile disponibile in Print Preview.

Optiunile disponibile in Print Preview

Nume buton

Actiune efectuata

Print (Tiparire)

Tipareste documentul

Magnify (Marire)

Cand este apasat, se efectueaza click pe document pentru a mari sau micsora. Se dezactiveaza pentru a edita documentul.

One Page (O pagina)

Afiseaza o singura pagina din document

Multiple Page (Pagini multiple)

Afiseaza un numar maxim de sase pagini simultan

Zoom (Marire/Micsorare)

Modifica procentul de marire a imaginii

View Ruler (Vizualizare rigla)

Activeaza sau dezactiveaza riglele verticale sau orizontale

Shrink To Fit (reducere pentru incadrare)

Reduce documentul cu o pagina pentru a preveni  revarsarile  de text

Full Screen (tot ecranul )

Activeaza modul de afisare pe intreg ecranul

Close (inchidere)

Inchide fereastra de previzualizare

Context-Sensitive Help (asistenta sensibila la context)

Se efectueaza click pe acesta si apoi se efectueaza click pe orice buton pentru a activa informatiile de asistenta referitoare la butonul respectiv

    D

upa previzualizarea documentului, utilizatorul poate decide inserarea unui salt de pagina anterior trecerii automate la pagina urmatoare, cum ar fi la sfarsitul unei pagini de garda sau chiar inainte de inceputul unui nou subiect. Pentru a insera un sfarsit fortat de pagina (hard page break), care determina pagina sa se incheie la locatia curenta a punctului de insertie (cursorul de editare), se apasa combinatia de taste <Ctrl>+<Enter>. De asemenea, dupa previzualizarea documentului, se poate decide modificarea orientarii paginii si a dimensiunuii hartiei prin comanda File Page Setup care determina aparitia casetei de dialog Page Setup ce ofera etichetele Margins, Paper Size, paper Source, Layout.

            Pentru crearea unei pagini de titlu pentru documentul respectiv, se introduce textul corespunzator si apoi se face centrarea textului pe verticala paginii, intre marginile de sus si de jos ale paginii. Se pozitioneaza cursorul pe pagina ce urmeaza a fi aliniata, se selecteaza File Page Setup Layout  care deschide caseta Layout (asezare in pagina) ce ofera optiunea Vertical Alignment (aliniere pe verticala) cu urmatoarele optiuni :

 • Top (sus) configurarea prestabilita, textul este aliniat in raport cu marginea de sus ;
 • Center (centru) textul de pagina este centrat intre marginea de sus si cea de jos ;
 • Justified (la ambele margini) textul este aliniat si fata de marginea de sus si fata de marginea de jos ;
 • Bottom (jos) textul este aliniat fata de marginea de jos.

     Optiuni de tiparire

     Pentru tiparirea documentului la imprimanta, se va executa click pe butonul Print de pe bara de instrumente Standard, sau se va selecta comanda File Print care deschide caseta de dialog Print unde se pot modifica diversi parametri de tiparire.

            In caseta de dialog Print, utilizatorul poate sa realizeze urmatoarele actiuni :

 • selectarea unei imprimante instalata pe sistemul de calcul ;
 • tiparirea anumitor pagini specificate, inclusiv a paginii curente, a unui domeniu de pagini sau a textului selectat ;
 • tiparirea proprietatilor documentului (persoana care l-a creat, data la care a fost creat, numarul de cuvinte continut, numarul de caractere, etc.) sau a altor liste, precum lista creata de utilitarul AutoText ;
 • indicarea in caseta de text Print, a optiunii de tiparire numai a paginilor pare sau numai a paginilor impare, sau a ambelor ;
 • se specifica numarul de copii (exemplare) si daca se doreste colationarea acestora (paginile 1, 2, 3, etc. ale fiecarui exemplar in parte, sau toate exemplarele paginilor 1, apoi toate exemplarele paginilor 2, etc.) ;
 • tiparirea intr-un fisier, astfel ca un utilizator care nu dispune de programul Word sa poata tipari documentul.

Se vor stabili optiunile de tiparire, se va pregati imprimanta, dupa care se efectueaza click pe butonul OK pentru a trimite continutul documentului la imprimanta.

            Protectia documentului

     P

rogramul Word 2000, ofera utilizatorului mai multe modalitati de protejare a documentului impotriva unor priviri inoportune. Pentru acest lucru, sunt posibile urmatoarele actiuni :

 • interzicerea accesului oricarei pesoane care nu cunoaste o parola pentru deschiderea documentului ;
 • solicitarea ca utilizatorul sa deschida numai copii destinate citirii documentului ;
 • recomandarea ca utilizatorul sa deschida documentul sub forma de copie destinata exclusiv citirii, astfel incat daca se efectueaza modificari, acestea sa fie salvate sub alt nume ;
 • interzicerea de modificari asupra unui document transmis pentru citire, cu exceptia comentariilor sau a modificarilor semnalate cu facilitatea Tracking.

Pentru aplicarea facilitatii de protectie a documentului, exista doua modalitati :

  1. se selecteaza comanda File Save As care deschide caseta de dialog Save As  ce ofera butonul Tools si din lista derulanta oferita se alege General Options ; se va deschide caseta de dialog Save ;
  2. se selecteaza comanda Tools Options care deschide caseta de dialog Options ce ofera diverse etichete printre care si eticheta Save ; se selecteaza eticheta Save ce deschide caseta de dialog Save ;

La activarea controlului Password to open (parola pentru deschidere), utilizatorul introduce o parola. Indiferent de optiunea de protectie prin parola adoptata, continutul parolei nu va fi vizibil pe ecran in timpul introducerii lui. Se va solicita reintroducerii parolei in vederea confirmarii. Utilizatorii care nu vor conoaste parola nu vor fi capabili sa deschida documentul.

Universitatea din Bucuresti 2002.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest,
except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:
Vlada Marin; Text editor: Vladimir Ioan Vararu and Magdalena Bostan; Last update: Novemberloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 661
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site