Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


MEMORIA

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



MEMORIA

1. CUVINTE CHEIE

Cap de citire/scriere



. Componenta discului care scrie datele pe un dis si il citeste, folosind magnetismul sau laserul.

Cilindru. Un cilindru imaginar care trece prin aceleasi piste de pe mai multe platane.

Citire. Recuperarea datelor de pe unitatile de stocare, cum ar fi fisiere de pe un disc.

Cluster. Un sector sau mai multe sectoare succesive care contin un grup continuu de date. Cea mai mica unitate in care sunt stocate datele pe un disc.

Comprimare. Un proces de mutare a datelor redundante intr-un fisier de dimensiuni mici.

Cookie. Discul Mylar pe care sunt scrise datele intr-o unitate de discheta.

Director. Un set de fisiere legate intre ele; mai este numit "dosar" in Windows. Fisierele pot fi localizate logic in parti diferite ale discului, dare ele sunt grupate logic intr-un director, care poate contine alte dosare sau sub-directoare.

Disc. Orice dispozitiv pentru stocarea fisierelor de calculator.

Formatare. Procesul prin care un disc este impartit in piste si sectoare, astfel incat fisierele pot fi stocate si gasite intr- o maniera ordonata.

Fragmentare. Procesul prin care fisierele sunt sparte in clustere vast separate. Defragmentarea sau optimizarea corectecteaza fragmentarea, rescriind fisierele sparte in sectoare continue.

Gigabyte Aproximativ un miliard de bytes sau caractere. Prescurtarea este G sau GB. Capacitatile hard discurilor sunt adesea exprimate in gigabytes.

Laser. Prescurtarea pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation ( amplificarea luminii prin emisie stimulatade radiatii) un dispozitiv care produce o raza ingusta si coerenta de lumina. "Coerenta" inseamna ca toate undele de lumina se misca la unison, astfel incat raza nu se disperseaza (cu alte cuvinte, nu se imprastie) si nu devine mai slaba, asa cum se intampla cu lumina obisnuita.

Numai in citire (read-only). Un dispozitiv de stocare - disc sau memorie- in care nu pot fi scrise date noi.

Pista. O banda pe un disc, creata prin formatare.

Platan. Un disc rigid din metal pe care sunt stocate datele intr-un hard disc.

Rata de transfer a datelor (data transfer rate). Numarul de bytes sau megabytes transferati de pe un disc in memorie (sau de pe un dispozitiv de stocare pe altul) intr-o secunda.

Radacina. Directorul sau dosarul fundamental de pe un disc. Directorul care contine fisierele sistem si toate celelalte directoare.

Reinscriptionabil. Un dispozitiv de stocare care poate sterge vechile date si poate salva date noi.



Scriere. Procesul care salveaza date pe dispozitivele de stocare, cum ar fi discuri si memorie.

Sector. O diviziune pe un disc, de forma unei felii de placinta, creata prin formatare.

Stocare optica. Discuri care folosesc lasere pentru stocarea si citirea datelor.

Tablou de discuri (drive array). Doua sau mai multe unitati de disc legate intre ele, pentru a imbunatati timpul de recuperare a fisierelor si a oferi posibilitatea de corectie a erorilor.

Timp de acces (access time). Cat dureaza recuperarea datelor de pe un disc. Timpul de acces este alcatuit din timpul de cautare (seek time) - cat timp dureaza pana cand capul de citire/scriere se pozitioneaza asupra unei anumite piste), timpul de stabilizare (settle time) - cat dureaza pana la stabilizarea capului, si latenta (latency) - cat dureaza pana cand sectorul necesar se roteste pentru a ajunge sub cap. Toti acesti timpi sunt masurati in milisecunde.

VFAT (Virtual File Allocation Table ) tabela virtuala de alocare a fisierelor din Windows 95 si 98 reprezinta un fisier special in care un disc stocheaza o inregistrare a locatiilor tuturor fisierelor de pe disc. Numit simplu FAT in DOS.

Memorarea informatiilor in sistemul de calcul se realizeaza prin intermediul memoriei. Memoria este spatiul de lucru primar al oricarui sistem de calcul. In functie de locul ocupat, distingem: memoria centrala (numita si memoria principala sau interna) si memoria secundara (numita si auxiliara).

3. MEMORIA CENTRALA

In memoria centrala sunt stocate programele si informatiile utilizate de ele in timpul executiei lor de catre procesor. Memoria secundara pastreaza cantitati mari de date si programe folosite frecvent si incarcabile rapid in memoria centrala. Memoria unui sistem de calcul este caracterizata prin: capacitate, timp de acces, viteza de transfer, cost, mod de accesare a informatiei stocate etc.

Capacitatea memoriei este definita prin numarul de unitati de informatie (caractere, cuvinte) disponibile pentru stocarea informatiei. In general, capacitatea memoriei se exprima in MB (mega octeti, eng. Mega Bytes): 1 MB=1024 KB=1024 8 biti).

Localizarea zonelor de memorie (interna sau externa) se realizeaza prin intermediul adresei. Prima locatie a memoriei centrale are adresa 0 (zero). Daca unitatea de stocare este octetul, atunci adresa 10 (scrisa zecimal) reprezinta locatia a unsprezecea.

Timpul de acces exprima durata intervalului in care poate fi obtinuta informatia stocata in memorie. Viteza de transfer se exprima prin numarul de unitati de informatie transferate de memorie in unitatea de timp.

In functie de natura accesului la informatia ce o inmagazineaza, memoria centrala a unui calculator poate fi cu acces numai in citire si respectiv, cu acces in scriere si citire - RAM si ROM. Memoria este spaliul de lucru primar al oricarui calculator . Lucrand in tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date si de a procesa informatii ce pot fi prelucrate imediat si in mod direct de catre processor sau alte dispozitive ale sistemului . Memoria este de asemenea legatura dintre software si CPU .

Memoria de tip numai citirea este permisa (ROM - Read Only Memory) se mai numeste si memorie permanenta sau nevolatila, deoarece programele si datele ce au fost inscrise in ea sunt fixate o data pentru totdeauna. In general, in aceasta memorie este depozitat firmware-ul (secventa de instructiuni cu destinatie speciala).

Memoria ce permite acces de tip citire-scriere se mai numeste memorie cu acces aleator (RAM - Random Access Memory), desi, tot cu acces aleator este si memoria ROM, si este de tip volatil (trebuie sa fie alimentata electric pentru a retine date). Din punct de vedere tehnologic deosebim doua tipuri de memorie RAM: DRAM (RAM dinamic) si SRAM (RAM static). Tehnologia DRAM este cea mai intalnita in sistemele actuale , trebuind sa fie reimprospatata de sute de ori / secunda pentru a retine datele stocate in celulelede memorie (de aici vine si numele) fiecare celula este conceputa ca un mic condensator care stocheaza sarcina electrica .



Este prezenta sub doua tipuri de module : SIMM-urile si DIMM-urile . SIMM-ul a fost dezvoltat cu scopul de a fi o solutie usoara pentru upgrade-uri . Magistrala de date este pe 32 biti , fizic modulele prezentand 72 sau 30 de pini . DIMM-ul a fost folosit intai la sistemele MacIntosch dar a fost adoptat pe PC-uri datorita magistralei pe 64 de biti , avand 128 pini .

Atributul dinamic specifica necesitatea unui interval de timp foarte mic intre momentele de reimprospatare (refresh), pentru a se retine datele stocate in celulele de memorie. DRAM-ul este preferat pentru memoria principala a sistemelor, in timp ce SRAM-ul, care nu necesita o reimprospatarea foarte deasa, este utilizat in primul rand la implementarea memoriei cache.

Rolul memoriei cache consta in memorarea datelor si instructiunilor solicitate frecvent de catre procesor. Memoria cache este primul loc unde procesorul cauta datele de care are nevoie. Numai daca acestea nu se afla in memoria cache ele vor fi cautate in memoria principala.

Exista mai multe tipuri de module DRAM utilizate in sistemele de calcul moderne:

FPM (Fast Page Mode),

EDO (Enhanced Data Out),

SDRAM (Synchronous DRAM) etc.

Ultimul tip amintit, face ca procesul de interogare a memoriei principale sa fie foarte eficient datorita sincronizarii modulului de memorie cu semnalul de ceas al procesorului.

Circuitele de stocare de tip ROM se incadreaza in urmatoarele clase:

PROM (Programmable ROM) - pentru inregistrarea codului cu ajutorul unui echipament special, odata ce este scris nu se mai poate schimba;

EPROM (Erasable Programmable ROM) - circuit de stocare de tip ROM care poate fi sters cu ajutorul unui mediu in ultraviolet, iar apoi poate fi rescris.

4.NOTIUNI DE ADRESARE A MEMORIEI

Memoria unui calculator poate fi accesata daca se cunoaste o adresade memorie. In acest sens, octetii sunt numerotati secvential: 0,1,2,3, etc.

Componentele hardware lucreaza cu aceste adrese de memorie, cunoscute sub numele de adrese absolute Programele software folosesc insa alt tip de adresare, adresarea relativa. O adresa relativa reprezinta o adresa de memorie exprimata relativ la o locatie de baza. De exemplu, o rutina a unui program poate fi scrisa astfel incat primul octet al sau se afla la adresa 0 (numita si punct de intrare) iar celelalte adrese sunt exprimate ca adrese de deplasament (offset) relativ la aceasta adresa. Atunci cand rutina de program este incarcata in memorie, adresa absoluta de inceput este stocata intr-un registru, stabilindu-se o adresa de baza pentru rutina program.

Adresarea relativa are doua scopuri: in primul rand, permite unei rutine sa fie relocalizata in memorie (sa poata fi incarcata intr-o locatie diferita de memorie de fiecare data cand ruleaza). Deoarece fiecare locatie a rutinei este exprimata relativ la punctul de intrare, iar acesta este stocat intr-un registru de baza, totdeauna este posibil sa se calculeze adresa absoluta prin adunarea adresei de baza cu adresa de deplasament. In al doilea rand, deoarece doar adresa de deplasament trebuie stocata in instructiune, sunt necesari mai putini biti pentru a stoca fiecare adresa, acest lucru conducand la existenta unor instructiuni de marime mai mica.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 817
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved