Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Grafica vectoriala

corel draw

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Instrumentele de lucru dreptunghi si elipsa
Instrumentul Polygon
Instrumentul de lucru Fill (Umplere)
Grafica vectoriala
Editorul de noduri (instrumentul Shape)
Instrumentul de lucru Creion (Pencil)
Grafica Bitmap
Instrumentul Pick (Selectorul)
Ce este culoarea?
Corel DRAW! Animated GIFs


Grafica vectoriala

Prin acest procedeu imaginile sunt formate din obiecte (grupuri de linii sau curbe) descrise prin formule matematice care stabilesc dimensiunea, pozitia si orientarea lor. Aceste desene pot fi redimensionate si rotite fara sa-si piarda din calitate, deoarece ele se regenereaza la orice dimensiune si in orice pozitie prin formulele matematice prin care au fost descrise.
Principalul lor dezavantaj consta in faptul ca, fiind alcatuite din obiecte descrise cu formule matemetice, atat numarul acestor obiecte cat si complexitatea lor sunt limitate, depinzand de biblioteca de formule matematice folosita de programul de desenare.

Un exemplu de program care foloseste acest tip de grafica este Corel.

Acesta este o platforma program cu mai multe componente:

CorelDRAW - program cu care se pot crea si modifica desene si imagini

CorelCHART – Program cu care se pot crea grafice pe baza unor date introduse de utilizator sau deja existente pe HD-ul calculatorului

CorelPHOTO-PAINT – program cu care se pot retusa fotografiile scanate sau imaginile grafice

CorelMOVE – program care creaza animatii punand la un loc imagini si derulandu-le pe ecran (acest program este folosit mai ales pentru producerea filmelor)

CorelSHOW – program care creaza prezentari ale anumitor produse punand la un loc imagini ale acestora

CorelTRACE – program folosit pentru scanarea imaginilor

CorelMOSAIC – gestionar de fisiere (permite vizualizarea fisierelor fara ca acestea sa trebuiasca sa fie deschise)

CorelCAPTURE - program care captureaza o imagine care apoi poate fi vizualizata deschizand fisierul creat de CorelCAPTURE (*.cpt)

CorelVENTURA – program folosit in ziaristica (incadreaza diverse obiecte intr-o pagina de ziar)

CorelQUERY -

CorelDRAW

Este programul cel mai important din pachet, un program de desenare orientat pe obiecte. El poate fi folosit pentru a crea pliante, tricouri, afise, diapozitive. Alaturi de posibilitatea de creare de desene in CorelDRAW se poate introduce si text. Instrumentul Text al programului CorelDRAW poate opera intr-unul din urmatoarele doua moduri:

Text Artistic (titlu)

Text de tip Paragraph

Programul include si posibilitatea de adaugare a caracterelor ce reprezinta simboluri speciale cu ajutorul optiunii Symbol.Marea putere a programului CorelDRAW consta in manevrabilitatea textului si in posibilitatile de legare cu alte programe. Cu ajutorul acestui program se poate proiecta o macheta de pagina cu text de grosimi si stiluri diferite si cu desene. Spre deosebire de modulul PHOTO-PAINT CorelDRAW poate edita numai grafice importate de tip vectorizat.

CorelCHART

CorelCHART este o aplicatie cu o gama larga de optiuni, folosita pentru realizarea diagramelor numerice (a graficelor bazate pe cifre).

Cu acest program se pot crea atat diagrame 2D (carora li se pot modifica dimensiunile ) cat si 3D (acestea pot fi si rotite sau inclinate).

CorelCHART :

Creaza noi fisiere de tip diagrama

Face legatura intre DataManager (program pentru gestionarea datelor) si CorelVIEW (program pentru vizualizarea diagramelor)

CorelCHART poate crea 16 tipuri fundamentale de diagrame (diagrame cu bare, cu linii, cu suprafete, circulare, prin puncte, cu buline, radar, polare, Gantt, harti spectrale, histograme, diagrame tabel, diagrame 3D cu trepte si diagrame 3D prin puncte si pictografice) cele mai multe avand o mare diversitate de formate. Diagrama care prezinta datele cel mai bine depinde de tipurile de legaturi pe care le ilustram. Modulele DataManager(Modul de gestionare a datelor – textul si numerele sunt introduse in coloane si linii) si Chart View (modul de vizualizare al diagramelor) sunt folosite pentru introducerea datelor si proiectarea diagramelor.

CorelPHOTO-PAINT

Este o aplicatie care creaza si vizualizaeza imagini permitand utilizatorului sa aplice efecte speciale imaginilor existente pe ecran.

CorelPHOTO-PAINT ocupa circa 30Mb pe disc.

Prima etapa in utilizarea acestui program este stabilirea unei metode de captare a imaginii (prin scanner, prin Photo-CD).

Cu ajutorul meniului “Effects” putem conferi imaginilor efecte speciale (Artistic Pointilism – confera imaginii aspectul pointilist prin adaugarea de puncte, comanda Edge Emphasis accentueaza marginile desenului in diferite culori si forme, comanda Emboss scoate in relief, da o nuanta de relief imaginii, facand-o sa para tridimensionala, comanda Motion Blur – estompare prin miscare, estompeaza imginea intr-o directie astfel incat pare ca imaginea se misca in acea directie, comanda Solarize – rastoarna aspectul imaginii, facand-o sa semene cu un negativ foto, etc).

Deci folosind diversele instrumente din acest program putem modifica afisarea pe ecran, putem desena linii, curbe, poligoane, dreptunghiuri, elipse, putem adauga umpleri si retusuri de culoare, putem obtine efecte spectaculoase pentru aceste imagini.

CorelMOVE

CorelMOVE permite crearea de secvente animate care pot contine sunete si efecte speciale. El este destinat satisfacerii cererii de soft pentru multimedia. Prin CorelMOVE minunata lume a sunetelor si imaginilor este la indemana oricui este interesat sa invete si sa exerseze. Ca si fisierele Screen Show produse de CorelSHOW animatia creata in CorelMOVE poate fi transportata si pe alte calculatoare care ruleaza sub Windows. CorelMOVE s-a dezvoltat pentru a acoperi necesitatea integrarii altor fisiere de animatie care au devenit populare. Acum se poate transporta animatia in format MPEGmovie ( *.mpg) sau PICSanimation (*.pcx). Prin acest program este permisa crearea si modificarea actorilor si a recuzitei, crearea replicilor si plasarea sunetelor astfel incat sa se obtina o coloana sonora perfect sincronizata cu jocul personajelor (pentru redarea sunetului este necesara o placa de sunet instalata in calculator).

Animatia este data de o serie de desene legate intre ele pentru a crea iluzia miscarii. Fiecare desen seamana cu celelalte astfel incat cand sunt afisate rapid pe ecran, unul dupa celalalt, ele par a fi un singur desen care-si schimba forma. Grupul de desene poarta numele de actor. Fiecare desen individual se numeste celula, astfel incat un actor este alcatuit din mai multe celule. Un decor este un desen ce se gaseste in fundal, in timp ce actorul se misca. In animatie pot fi incluse si sunete. Pentru a face un actor sa se miste pe tot ecranul se creaza un traseu pe care actorul sa-l parcurga folosind caseta Path si caseta derulanta Path Edit.

CorelSHOW

Setul de aplicatii Corel poate fi folosit pentru integrarea reprezentatiilor multimedia. Imaginile utilizate sunt create in CorelDRAW sau CorelPHOTO-PAINT , animatiile sunt produse in CorelMOVE, iar CorelSHOW este folosit pentru impachetarea tuturor intr-un “ambalaj dragut”.

Acest modul dispune de instrumente cu care se pot incorpora imagini grafice, sunete si fisiere de animatie. In loc sa utilizan CorelDRAW pentru a deschide si a tipari mai multe fisiere, le putem grupa intr-o prezentare comuna in CorelSHOW. Aceasta are doua avantaje:

Le putem aranja intr-o alta ordineEste nevoie de o singura comanda de tiparire

Capacitatile deosebite ale modulului SHOW se bazeaza pe functiuni incorporate in Microsoft Windows si numite OLE (object linking and embedding).

CorelSHOW este un program nemaipomenit de bun de utilizat daca avem un calculator rapid cu multa memorie. Altfel prezentarea realizata se va derula foarte incet si isi va pierde valoarea.

Ecranul programului CorelSHOW este plin de caracteristici.

In partea superioara a ecranului se poate apasa pe un buton pentru a trece de la vizualizarea fundalului, la trecerea in revista a diapozitivului sau a sortatorului de diapozitive (care prezinta imagini in miniatura ale tuturor diapozitivelor din prezentare). Exista o caseta unde putem specifica cat timp treduie sa stationeze un diapozitiv pe ecran si un buton pentru a porni prezentarea pe ecranul calculatorului atunci cand suntem gata sa incepem. Cele doua ceasuri din partea de jos a ecranului ne ajuta sa stim cat timp s-a scurs din prezentare si timpul total care va fi necesar pentru intrega prezentare. Cea mai importanta parte a ecranului este caseta cu instrumente de pe latura stanga. Cu acestea putem executa majoritatea functiilor din programul CorelSHOW.

In prezentare putem ingloba fisiere de sunet si animatie. Mixarea miscarilor de animatie cu tabele, grafice si diapozitive cu text produce o reprezentatie imresionanta.

CorelTRACE

CorelTRACE este unul dintre utilitarele puternice ale setului de programe CorelDRAW si ne permite sa convertim imagini Bitmap ce contin desene Clip Art scanate sau fotografii in ilustratii pe care le putem edita cu ajutorul pachetului de programe Corel DRAW.

CorelTRACE converteste fisierele Bitmap in forme vectoriale pe care apoi le putem mari oricat, fara sa ne temem ca poza va arata “zdrentuita”. CorelTRACE cauta hotarul dintre pixelii de culoare deschisa si pixelii de culoare inchisa si astfel stabileste formele in bitmap. Atunci cand gaseste o astfel de linie de hotar CorelTRACE deseneaza o linie vectoriala.

Indiferent de fisierele pe care le poate citi CorelTRACE le prelucreaza si apoi le salveaza in fisiere format “ *.eps ”. Aceste fisiere

“ *.eps “ de format vectorial pot fi importate in CorelDRAW pentru editare ulterioara. Ele pot fi si plasate direct intr-un procesor de texte sau intr-un program de paginare pentru a fi tiparite la imprimanta.

CorelMOSAIC

Modulul MOSAIC ofera facilitati pentru administrea fisierelor grafice. Acest program afiseaza pe langa numele fisierelor si o vedere miniaturizata. Vederile miniaturizate sunt adaugate sau inglobate in fisier la crearea acestuia. CorelDRAW ne permite sa optam pentru includerea uneia (la salvarea fisierului) sau sa-i stabilim rezolutia. Cele mai multe fisiere grafice se pot micsora substantial (ca spatiu ocupat pe disc) prin compresia lor. CorelMOSAIC poate crea din fisierele noastre biblioteci si poate sa compreseze si sa decompreseze automat aceste fisiere prin utilizarea tehnicii drag and drop.

Vederile miniaturizate, daca exista, sunt incluse in biblioteci pentru a ajuta la recunoasterea unui fisier fara a fi nevoie sa il decompresam sau sa-l deschidem.

Vederile miniaturale sunt reprezentari Bitmap la rezolutie joasa ale fisierelor grafice, care sunt incorporate chiar in fisierele respective. Aceste figuri mici ne permit sa vedem cum va arata fisierul pe care-l incarcam.

Daca nu ar exista aceste miniaturi ar trebui ca fisierul sa fie citit in intregime si incarcat inainte ca noi sa stim daca este cel dorit.

Utilizand functiile de bibliotecar ale modulului MOSAIC, putem mai intai, comprima fisierele, iar apoi putem copia intreaga biblioteca pe suportul ales. In felul acesta salvam spatiu pe disc si putem vizualiza usor si rapid biblioteca pentru a selecta fisierul pe care dorim sa-l restauram pe sistem.

CorelCAPTURE

CorelVENTURA

Este un program de tehnoredactare cu caracteristici complexe cu care putem crea carti complete folosind in acealsi timp CorelDRAW pentru a le orna. CorelVENTURA lucreaza in mod similar cu celelalte programe de tehnoredactare din Windows si accepta conventiile Standard de editare de text din Windows. Acest program foloseste casete derulante si ofera acces direct la optiunile de umplere si conturare din CorelDRAW.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 604
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site