Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Notiuni de baza de programare

fox pro

+ Font mai mare | - Font mai mic
Notiuni de baza de programare

Pana acum, am lucrat cu bazele de date in mod interactiv: prin intermediul unor comenzi care sa realizeze anumite operatii, comenzi care erau introduse intr-o fereastra specializata in acest sens, numita “Commands”.

Lucrul cu baze de date presupune insa si o alta posibilitate, mult mai performanta si mai utila: editarea de scurte programe care sa faca operatiile dorite de noi in mod automat, in momentul lansarii lor in executie. Un program poate fi definit ca un sir de instructiuni, create cu respectarea regulilor de sintaxa ale FOXPRO, care rezolva o problema sau realizeaza o actiune, folosind un anumit algoritm.
Programele FOXPRO sunt memorate pe hard-disk-ul computerului, in fisiere care au extensia implicita .PRG .

Crearea unui astfel de fisier se face prin folosirea comenzii MODIFY COMMAND :

sintaxa: MODIFY COMMAND [<fisier> | ?]

efect: Deschide o fereastra de editare, permitand crearea unui nou program sau fisier de tip text. Comanda va fi de asemeni folosita atunci cand dorim sa modificam continutul unui program deja existent, care a fost creat anterior.

<fisier> : Se precizeaza numele fisierului pe care dorim sa il creem sau sa il modificam; nu este nevoie sa indicam extensia, deoarece folosind aceasta comanda, FOXPRO va cauta automat numai in lista fisierelor cu extensia .PRG. De obicei, comanda este folosita pentru deschiderea unui fisier vechi, deja existent, pentru a-l modifica; daca insa numele specificat nu se gaseste in memoria computer-ului, va fi creat un fisier nou cu acel nume si va fi deschis pentru a-I introduce continutul.

Daca folosim comanda fara a preciza un nume de fisier, este deschisa in mod automat o fereastra de editare, a unui fisier cu numele initial UNTITLED.PRG. Ulterior, acest nume va fi schimbat – la prima incercare de a salva continutul acestui fisier, sau la prima incercare de a inchide fereastra de editare.

Apare o fereastra de tip Open (Figura 6.8), care afiseaza lista fisierelor existente de tip .PRG (program), cu posibilitatea de a selecta unul dintre ele si de a-l deschide.

Figura 6.8. Fereastra de deschidere a unui fisier, de tip “Open”

Urmatorul pas foarte important in scrierea unui program il constituie salvarea continutului fisierului (programului) creat – daca nu este facuta aceasta operatie, la iesirea din fisierul respectiv, continutul acestuia este pierdut, si prin urmare programul nu mai poate fi deschis si reeditat, sau lansat in executie, ulterior. Pentru a se preintampina aceasta situatie, FOXPRO este prevazut cu multiple posibilitati de salvare a continutului fisierelor, disponibile in diferite situatii sau momente.

Cea mai comoda posibilitate este folosirea combinatiei de taste CTRL + W sau CTRL + End. In acest mod, textul este salvat, iar fisierul este inchis; in acest moment putem lansa in executie fisierul; daca dorim sa revenim la continutul sau, trebuie sa folosim din nou comanda MODIFY COMMAND

O alta posibilitate este folosirea comenzii File/Save din menu-ul superior; comanda are acelasi efect: ni se cere sa introducem un nume pentru fisier (extensia adaugata va fi in mod implicit .PRG ), dupa care fisierul este salvat si inchis, cu aceleasi posibilitati de revenire ulterioara la continutul sau ca in primul caz.

O ultima posibilitate de salvare este urmatoarea: daca incercam sa iesim din editare fara a fi salvat nimic in prealabil, FOXPRO, inainte de a iesi, ne avertizeaza asupra acestui lucru si ne cere sa raspundem, daca dorim sau nu sa salvam continutul editat. In cazul unui raspuns afirmativ, salvarea fisierului se face in maniera obisnuita.In acest moment se poate trece la lansarea in executie a programului realizat. Pentru a fi executat, programul trebuie mai intai compilat (tradus din limbajul de programare folosit de noi intr-un limbaj accesibil computer-ului). Aceasta etapa si lansarea efectiva in executie a programului se face prin intermediul comenzii DO:

sintaxa: DO <nume de fisier>

efect: Se initiaza compilarea si lansarea in executie a programului memorat in fisierul cu numele <nume de fisier>.

Astfel se face mai intai compilarea programului: se verifica la nivelul computer-ului daca instructiunile editate de noi sunt corecte din punct de vedere sintactic; erorile de sintaxa descoperite sunt semnalate, si ni se da posibilitatea de a le corecta. Practic, nu se trece la executia propriu-zisa pana cand programul nu este corect din punct de vedere sintactic. Odata ce aceasta etapa este depasita, urmeaza lansarea in executie. Totusi, problema nu este rezolvata, deoarece in acest moment nimeni nu ne garanteaza si executarea corecta a programului editat – acesta s-ar putea comporta intr-un mod imprevizibil si nedorit de noi, datorita unor erori de logica pe care le-am facut in conceperea algoritmului de lucru, chiar daca instructiunile sunt corecte sintactic, fiind validate de compilator. Numai practica poate elimina acest tip de erori, solutia fiind rularea programului de mai multe ori, eventual pe etape, pentru a putea sesiza si corecta erorile de functionare (depanarea programului). In faza de depanare poate surveni la un moment dat blocarea programului – care se executa la infinit, datorita unei erori de lucru. De aceea, este necesar sa putem avea controlul asupra executiei programului, pentru a impiedica eventualele blocari ale computer-ului. FOXPRO a prevazut un astfel de control, punandu-ne la dispozitie posibilitatea de a intrerupe executia unui program.

Exista doua modalitati de intrerupere a executiei unui program:

Daca dorim sa suspendam temporar executia, cu posibilitatea de a o relua mai tarziu din acelasi punct, folosim comenzile:

SUSPEND : In acest mod, devine activa fereastra de comenzi a mediului FOXPRO, in care putem lansa si executa orice comanda, independenta de programul temporar suspendat. Daca ulterior dorim sa dezactivam aceasta fereastra si sa reluam executia programului, se va folosi comanda:

RESUME : Executia programului este relansata, de la linia unde fusese anterior suspendata.

Daca dorim sa oprim definitiv executia si sa iesim din program, putem folosi comenzile:

CANCEL : Abandoneaza executia fisierului curent de comenzi si activeaza fereastra de comenzi a mediului FOXPRO, in care se poate relua lucrul in mod interactiv.

RETURN : Abandoneaza executia fisierului curent de comenzi, predand insa controlul programului apelant al acestui fisier, de pe nivelul imediat anterior sau de pe cel mai inalt nivel – in special in cazul unor proceduri, care sunt definite in contextul unor programe generale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site