Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Tabele - Metode de utilizare a tabelelor

Frontpage

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Fluxul crearii site-urilor web. Planificarea site-ului
Adaugarea de continut
Culori, imagini si sunete
Crearea de formulare
Accesarea bazelor de date cu FrontPage
Prezentarea informatiei utilizand tabele
Microsoft FrontPage
Programarea aparitiei unei pagini sau imagini
Introducere in FrontPage
Conectarea paginilor unui site


Tabele

Metode de utilizare a tabelelor

Un tabel este format din celule dispuse pe linii si coloane in care puteti insera text sau imagini. In Microsoft FrontPage puteti utiliza tabelele in mai multe moduri.
Prezentarea informatiei in format tabelar

Una dintre cele mai frecvente utilizari ale unui tabel este prezentarea intr-un format de tip retea a informatiilor de genul programelor orare, caracteristicile produselor etc. Exemplul urmator modul de utilizare al unui tabel pentru a prezenta costul camerelor la un hotel:

Pret cazare pe noapte (in $)

Camera

In afara sezonului
(Ian - Apr)

In sezon
(Mai - Dec)

Cu un pat

100

110

Cu un pat + baie

120

130

Cu doua paturi

160

175

Cu doua paturi + baie

180

195

Tabelele pot fi personalizate a le face mai atractive si mai usor de citit. Puteti controla alinierea si fontul din celula, spatierea liniilor si coloanelor, culorile bordurilor si fondul celulelor.

Combinarea textului si imaginilor pe o pagina

Cand pe o pagina este necesar sa combinati text si imagini, puteti utiliza un tabel pentru a le aranja. Tabelele sunt suportate de catre toate browser-ele Web si reprezinta cea mai usoara metoda de a macheta paginile.

Acesta este un exemplu al modului in care puteti folosi un tabel pentru a macheta pagina voastra. Acest tabel contine doua linii cu doua coloane, colorate in mod diferit, astfel incat sa puteti observa marginile. Prin utilizarea tabelelor in acest mod, puteti organiza usor textul si imaginile in coloane.

Iar prin utilizarea mai multor linii, puteti face ca fiecare imagine sa fie aliniata cu textul corespunzator. Cand folositi tabelele pentru organizarea paginilor voastre, puteti ascunde bordurile acestora pentru ca vizitatorii sa nu observe ca pe pagina exista de fapt tabele.

De asemenea, pentru organizarea paginilor voastre puteti folosi borduri partajate, cadrele si pozitionarea pe doua dimensiuni, dar aceste facilitati au alte avantaje:

 • Bordurile partajate sunt utile cand vreti ca aceleasi elemente sa apara pe fiecare pagina.

De exemplu, daca vreti ca sigla companiei voastre sa apara la partea superioara a tuturor paginilor web-ului vostru, puteti utiliza o bordura partajata care sa contina sigla. Totusi, daca vreti ca sigla sa apara doar pe o singura pagina, puteti folosi un tabel.

 • Cadrele sunt utile atunci cand vreti sa afisati in mod dinamic mai multe pagini pe o singura pagina. De asemenea, cadrele sunt utile si cand vreti ca un anumit continut (de exemplu, hiperlegaturile) sa fie vizibil tot timpul sau pentru a afisa o cantitate mare de informatii care poate fi derulata.

De exemplu, intr-un cadru puteti afisa o lista de elemente. In functie de elementul selectat de vizitator, pagina corespunzatoare este afisata intr-un alt cadru al aceleeasi pagini. Dar pentru informatia statica, tabelul este modul cel mai simplu de afisare a textului si imaginilor.

         Pozitionarea pe doua dimensiuni va permite sa plasati textul si imaginile oriunde in pagina, independent de liniile de text (paragrafele) de pe pagina. De asemenea, puteti suprapune textul si imaginile. Totusi, multe dintre vechile browser-e Web nu admit aceasta facilitate si nu vor afisa corect pagina respectiva.

Procedee de crearea a unui tabel

In tabelul urmator sunt ilustrate procedeele de creare a tabelelor oferite de Microsoft FrontPage:

Tabel simplu
Folosind butonul Insert Table din bara instrumentelor standard, puteti crea rapid un tabel prin specificarea numarului de linii si coloane. Ulterior, puteti modifica, daca este necesar, proprietatile tabelului.

Desenarea unui tabel
Un tabel poate fi creat prin desenarea lui folosind instrumentul Draw Table (se deschide meniul Table si se selecteaza optiunea Draw Table sau se executa clic pe butonul Draw Table din bara instrumentelor Tables). Cu ajutorul acestui instrument se traseaza conturul tabelului si apoi se deseneaza celulele tabelului. Puteti crea un tabel complex cu celule de diferite dimensiuni si cu un numar variabil de linii si coloane.

Crearea unui tabel si stabilirea proprietatilor sale
Folosind optiunea Insert Table din meniul Table puteti crea un tabel prin specificarea proprietatilor sale, cum ar fi numarul de linii si coloane, latimea tabelului, alinierea, grosimea bordurilor si spatierea celulelor.

Nume, Oras
Ion Ionescu, Bucurestu

Nume

Oras

Ion Ionescu

Bucuresti

Convertirea textului intr-un tabel
Daca deja ati introdus textul pe care vreti sa-l puneti intr-un tabel, acesta poate fi usor convertit in tabel atata timp cat textul contine caractere de separare care vor indica modul de repartizare pe coloane si linii. Cand aceasta conditie este indeplinita, se selecteaza textul de convertit, se deschide meniul Table, se indica optiunea Convert si se selecteaza comanda Text To Table. In caseta de dialog Convert Text To Table se precizeaza separatorul si apoi se executa clic pe OK.


Crearea unui tabel simplu

Un tabel simplu poate fi creat doar prin specificarea numarului de linii si coloane. Tabelul va avea proprietatile prestabilite. Pentru a crea un astfel de tabel, executati urmatoarele:

1.      In vederea Page, plasati cursorul in locul unde vreti sa inserati tabelul.

2.      In bara instrumentelor standard executati clic pe butonul Insert Table , apoi deplasati indicatorul mouse-ului (cu butonul din stanga apasat, daca este necesar) spre in jos si la dreapta pana cand se afiseaza numarul de linii si coloane dorit (vezi fig. 8).

Text Box: 
Figura 8. Tabelul simplu cu 3 linii si 4 coloane


Crearea unui tabel prin desenarea lui

In loc sa specificati numarul de linii si coloane, puteti crea un tabel prin desenarea tabelului si a celulelor acestuia.

Text Box: 
Figura 9. Desenarea unui tabel.


Cand desenati un tabel, puteti crea foarte usor linii si coloane de diferite dimensiuni.

Pentru a desena un tabel, executati urmatoarele operatii:

1.      In vederea Page, selectati optiunea Draw Table din meniul Table. FrontPage afiseaza bara instrumentelor Tables avand instrumentul Draw Table selectat.

2.      Pe pagina, trasati bordura exterioara a tabelului prin deplasarea pe diagonala (incepand din coltul din stanga-sus spre coltul din dreapta-jos) a mouse-ului cu butonul apasat.

3.      Pentru a face celulele, trasati linii orizontale si verticale in interiorul conturului tabelului.

Pentru a elimina o linie care nu este necesara, executati clic pe instrumentul Eraser din bara instrumentelor Tables, trageti peste linia nedorita si cand linia devine rosie, eliberati butonul mouse-ului.

4.      Cand ati terminat desenarea tabelului, executati clic pe butonul Draw Table din bara instrumentelor Tables astfel ca butonul sa nu mai fie selectat.

Crearea unui tabel si stabilirea proprietatilor lui

Cand creati un tabel, puteti specifica si proprietatile acestuia, cum ar fi numarul de linii si coloane, marimea si alinierea acestora, atributele bordurii etc.

Pentru a crea un tabel si a specifica proprietatile sale, executati urmatoarele operatii:

1.      In vederea Page, plasati cursorul in locul unde vreti sa inserati tabelul.

2.      In meniul Table, indicati optiunea Insert si apoi selectati comanda Table. Apare caseta de dialog Insert Table (vezi fig. 10).

3.      In caseta de modificare valorica Rows, stabiliti numarul de linii al tabelului.

4.      In caseta de modificare valorica Columns, stabiliti numarul de coloane al tabelului.

5.      In lista Alignment, selectati pozitia tabelului pe pagina. Optiunile acestei liste sunt:

o        Default - tabelul va fi aliniat la stanga in pagina (pozitie prestabilita);

o        Left - tabelul va fi aliniat la stanga in pagina;

o        Right - tabelul va fi aliniat la dreapta in pagina;

o        Center - tabelul va fi centrat in pagina;

o        Justify - tabelul va fi aliniat fata de ambele margini ale pagini.

Text Box: 
Figura 10. Caseta de dialog Insert Table.


6.      In caseta de modificare valorica Border size, stabiliti grosimea, in pixeli, a bordurii. Daca doriti ca tabelul sa nu aiba bordura, tastati 0.

7.      Pentru a stabili distanta dintre bordura celulei si continutul sau, introduceti valoarea dorita in caseta de modificare valorica Cell padding.

8.      Pentru a stabili distanta dintre celule (spatierea celulelor), introduceti valoarea dorita in caseta de modificare valorica Cell spacing.

9.      Pentru a stabili latimea tabelului, selectati caseta de validare Specify width si apoi executati una din urmatoarele operatii:

o        Selectati optiunea In pixels si apoi introduceti valoarea dorita in caseta de modificare valorica Specify width.

o        Selectati optiunea In percent si apoi in caseta de modificare valorica Specify width introduceti procentajul din latimea ecranului pe care doriti sa o aiba latimea tabelului. Daca tabelul apare intr-un cadru (frame), se specifica valoarea procentuala din latimea cadrului.

10.  Executati clic OK pentru a se inchide caseta de dialog Insert Table si a se crea tabelul cu proprietatile stabilite.Nota: Proprietatile pe care le specificati tabelului nou creat vor fi folosite ca proprietati prestabilite la crearea urmatorului tabel.

Convertirea textului intr-un tabel

Puteti converti un text intr-un tabel daca acesta a fost delimitat (separat in linii si coloane prin caractere separatoare). Daca textul deja introdus nu este delimitat si vreti sa-l convertiti intr-un tabel, tastati caracterele de separare acolo unde vreti sa impartiti textul in linii si coloane. De exemplu, folositi virgula pentru a desparti coloanele si sfarsitul de paragraf pentru a marca sfarsitul liniilor. De exemplu, urmatorul text:

Nume, Oras, Varsta

Ion Ionescu, Bucuresti, 30

poate fi convertit in tabelul:

Nume

Oras

Varsta

Ion Ionescu

Bucuresti

30

Pe langa convertirea unui text intr-un tabel cu linii si coloane, puteti crea de asemenea un tabel cu o singura celula care sa contina intregul text selectat. De exemplu, daca folositi un tabel pentru macheta paginii, probabil vreti dori sa pastrati intregul text selectat in tabel.

Pentru a converti un text delimitat intr-un tabel, executati urmatoarele operatii:

1.      In vederea Page, selectati textul pe care doriti sa-l convertiti intr-un tabel.

2.      In meniul Table indicati optiunea Convert si apoi selectati comanda Text To Table. Apare caseta de dialog Convert Text To Table (vezi fig. 11).

3.      Selectati optiunea corespunzatoare caracterului folosit la separea coloanelor sau optiunea None pentru a crea un tabel cu o singura celula.

4.      Exexutati clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog si a se crea tabelul precizat.

Text Box: 
Figura 11. Caseta de dialog Convert Text To Table.


Sugestie: Deoarece HTML nu suporta in mod direct caracterele Tab, este bine sa nu folositi caracterele Tab drept delimitator al textului.

Particularizarea tabelelor

Textul si macheta tabelului

Puteti controla modul cum apar tabelele voastre pe pagina prin stabilirea alinierii tabelului tabelele pot fi aliniate la stanga, la dreapta sau centrate in pagina. Tabelul din urmatoarea figura este centrat.

De asemenea, puteti controla inaltimea si latimea tabelului. De exemplu, puteti stabili latimea tabelului la 80% din latimea paginii (sau din latimea cadrului, daca tabelul este intr-un cadru). Daca vizitatorul site-ului redimensioneaza fereastra browser-ului, dimensiunea paginii si a tabelului se va modifica corespunzator. de asemenea, pe paginile care contin un tabel si text, puteti specifica daca vreti ca textul sa inconjoare tabelul.

Puteti, de asemenea, controla modul in care apare textul in interiorul fiecarei celule. De exemplu, puteti specifica marimea spatiului dintre bordura si text a unei celule si puteti stabili alinierea verticala si orizontala a textului. In plus, textul tabelului poate fi formatat ca orice text deci, puteti schimba stilul, dimensiunea, culoarea si alte atribute ale fontului.

Produs

Pret

Birou

$500.00

Scaun

$100.00

Lampadar

$50.00

Pentru a modifica proprietatile unui tabel existent, executati urmatoarele operatii:

1.      In vederea Page, executati clic-dreapta pe tabel si apoi selectati boptiunea Table Properties din meniul contextual ce se afiseaza. Apare caseta de dialog Table Properties (vezi fig. 12).

2.      In lista Alignment, selectati alinierea ce se va folosi pentru tabel.

3.      In lista Float, specifcati daca vreti ca textul sa se plaseze la stanga sau la dreapta tabelului. Daca nu vreti ca textul sa se plaseze in jurul tabelului, selectati optiunea Default.

4.      In zona Borders, in caseta de modoficare valorica Size, stabiliti grosimea bordurii, in pixeli.

5.      In caseta de modoficare valorica Cell padding, stabiliti spatiul dintre text si laturile celulelor, in pixeli.


Text Box: 
Figura 12. Caseta de dialog Table Properties.


6.      In caseta de modoficare valorica Cell spacing, stabiliti distanta dintre celulele tabelului, in pixeli.

7.      Executati clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog Table Properties si a se aplica parametrii stabiliti.

Linii si coloane

Dupa crearea unui tabel, acesta poate fi modificat prin adaugarea de linii si coloane, daca este necesar. Puteti crea mai multe celule in tabel prin divizarea unei celule in doua sau mai multe celule. De asemenea, puteti uni mai multe celule alaturate pentru a crea o singura celula.

O celula

Celule divizate

Celule divizate

Celule divizate

Avand stabilite toate liniile si coloanele necesare unui tabel, puteti specifica inaltimea liniilor si latimea coloanelor folosind unul din urmatoarele procedee:

         Dimensionarea individuala a liniilor si coloaneleor prin tragerea bordurilor acestora.

         Definirea inaltimii liniilor si latimii coloanelor ca fiind un procent din dimensiunea tabelului. De exemplu, puteti stabili ca latimea unei coloane sa fie 10% din latimea totala a tabelului.

         Definirea inaltimii liniilor si latimii coloanelor ca avand o anumita valoarea in pixeli.

         Stabilirea ca toate liniile si toate coloanele sa fie spatiate uniform.

Titluri si antete

Unui tabel ii puteti adauga un titlu, care poate fi plasat deasupra sau sub tabel. Textul titlului tabelului poate fi formatat ca orice alt text.

Pentru a adauga un titlu tabelului, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, plasati cursorul in tabel.

2.       Deschideti meniul Table, indicati optiunea Insert si slectati comanda Caption.

3.       Tastati textul pentru titlul tabelului.

Sugestii:

 • Pentru a pozitiona titlul sub tabel, executati clic-dreapta pe titlu si selectati optiunea Caption Properties din meniul contextual afisat. In caseta de dialog Caption Properties (vezi fig. 13) care se afiseaza pe ecran, selectati optiunea Bottom of table si apoi executati clic pe OK.
 • Pentru a schimba alinierea titlului, selectati titlul si apoi executati clic pe butonul Align Right sau Align Left din bara instrumentelor de formatare.

Figura 13. Caseta de dialog Caption Properties.

Text Box: 
Figura 13. Caseta de dialog Caption Properties.


Unui tabel ii puteti adauga un antet, pentru a accentua semnificatia informatiilor din linia si/sau coloana respectiva. De exemplu, in tabelul urmator, prima linie si prima coloana contine etichete, care indica semnificatia informatiilor. Ele sunt formatate ca antete ale tabelului, astfel incat ele sunt independente fata de restul tabelului. In mod prestabilit, un antet de tabel este formatat ca text aldin. Totusi, puteti modifica stilul antetului tablului (th) si puteti stabili proprietati suplimentare antetelor, cum ar fi coloarea de fond.

Titlul tabelului

 

Ian

Feb

Mar

Total

Est

 

 

 

 

Vest

 

 

 

 

Sud

 

 

 

 

Total

 

 

 

 

Pentru a formata o celula, linie sau coloana ca antet de tabel, executati urmatoarele:

1.       In vederea Page, selectati celula, linia sau coloana pe care doriti s-o formatati ca antet.

2.       Executati clic-dreapta pe selectie si apoi selectati optiunea Cell Properties din meniul contextual afisat. Apare caseta de dialog Cell Properties (vezi fig. 14).

Figura 14. Caseta de dialog Cell Properties.

Text Box: 
Figura 14. Caseta de dialog Cell Properties.
3.       Selectati caseta de validare Header cell.

4.       Executati clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog si a aplica parametrii stabiliti.


Borduri

Puteti personaliza modul in care apar bordurile tabelelor voastre. Puteti stabili culoarea bordurii pentru intregul tabel sau puteti specifica culori de bordura pentru fiecare celula. Puteti alege o culoare pentru bordura sau daca preferati un aspect tridimensional, puteti alege doua culori o culoare deschisa si o culoare inchisa. De asemenea, puteti schimba grosimea bordurii exterioare.

Produs

Pret

Cantitate

Total

Birou

600

1

600

Scaun

250

2

500

Lampadar

50

3

150

Total

1250

Pentru a modifica culoarea bordurii, grosimea bordurii exterioare si distanta dintre celule, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, executati clic-dreapta pe tabel si din meniul aparut selectati comanda Table Properties. Apare caseta de dialog Table Properties (vezi fig. 12, pag. 15).

2.       Pentru a modifica distanta dintre celule, in caseta de modificare valorica Cell spacing stabiliti valoarea dorita, in pixeli.

3.       Pentru a schimba grosimea bordurii exterioare, modificati valoarea din caseta de modificare valorica Size din zona Borders. Grosimea este exprimata in pixeli. Daca satbiliti o grosime 0, bordura tabelului va fi invizibila.

4.       Pentru a schimba culoarea bordurii tabelului, in zona Borders, executati una din urmatoarele operatii:

  • Pentru a stabili o culoare pentru bordura tabelului, selectati culoarea dorita din lista Color.
  • Pentru a stabili o bordura bicolora pentru un efect tridimensional, selectati culorile dorite in listele Light border si Dark border.

Culoarea selectata in lista Color nu va mai fi utilizata. Totusi, daca selectati numai in lista Light border sau numai in lista Dark border, culoarea selectata in lista Color va fi folosita ca a doua culoare.

Nota: Bordura tabelului trebuie sa aiba o grosime diferita de 0, in caz contrar bordura nu este afisata.

5.       Executati clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog si a aplica proprietatile stabilite.

Culori de fond

Puteti selecta culori si imagini pentru fundalul tabelelor voastre. Culorile si imaginile de fond pot fi stabilite pentru intregul tabel sau numai pentru anumite celule. Totusi, parametrii celulele au prioritate. De exemplu, daca stabiliti culoarea de fond verde pentru intregul tabel si setati o culoarea de fond albastru pentru o celula, tabelul va avea un fundal verde, dar una din celule va avea fundalul albastru.

In exemplul urmator, ambele tabele au culori de fond, dar al doilea tabel are si trei celule cu culori de fond proprii:

Text Box:


In tabelul urmator sunt precizate operatiile ce se executa pentru a aplica culoarea de fond tabelului sau celulelor:

Pentru a seta culoarea

In vederea Page, executati

de fond a tabelului

clic-dreapta pe tabel si apoi selectati optiunea Table Properties din meniul contextual. Apare caseta de dialog Table Properties (vezi fig. 12, pag. 15). In lista Color din zona Background, selectati culoarea dorita pentru fondul tabelului.

de fond a unei celule

selectati celula (celulele), executati clic-dreapta pe selectie si selectati optiunea Cell Properties din meniul contextual afisat. Apare caseta de dialog Cell Properties (vezi fig. 14 de la pag. 16). In lista Color din zona Background, selectati culoarea dorita pentru fondul celulei (celulelor) selectate.

Sugestie: De semenea, puteti seta o culoare de fond unui tabel sau grup de celule selectate prin executarea unui clic pe butonul Fill Color din bara instrumentelor Tables.

Pentru a stabili o imagine ca fond al unui tabel sau celula, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, selectati tabelul sau celule in care vreti sa afisati o imagine de fond.

2.       Executati clic-dreapta pe selectie, si selectati optiunea Cell Properties sau Table Properties din meniul contextual afisat, in functie de selectia facuta. Apare caseta de dialog Cell Properties (vezi fig. 14, pag. 16) sau caseta de dialog Table Properties (vezi fig. 12, pag. 15).

3.       Selectati caseta de validare Use background image si apoi executati clic pe butonul Browse.

4.       Selectati imaginea de fond, executand una din urmatoarele operatii:

o        Daca imaginea este in web-ul curent deschis, localizati dosarul care contine imaginea, selectati imaginea dorita si apoi executati clic pe butonul OK.

o        Daca imaginea este pe reteaua voastra locala, executati clic pe butonul File , localizati si selectati imaginea dorita si apoi executati clic pe butonul OK.

o        Daca imaginea este pe World Wide Web, executati clic pe butonul World Wide Web . In breowser-ul vostru Web, vizitati imaginea dorita si apoi reveniti in Microsoft FrontPage. Localizarea paginii vizitate va fi afisata in caseta URL. Executati clic pe butonul OK.

o        Daca imaginea este un clip art, executati clic pe click Clip Art pentru a afisa Microsoft Clip Gallery, executati clic-dreapta pe imaginea dorita si apoi selectati comanda Insert din meniul contextual afisat.

5.       Executati clic pe butonul OK pentru a inchide caseta de dialog si a se aplica imaginea de fond stabilita.

Stergerea elementelor tabelului

Puteti sterge un tabel sau elementele acestuia. In tabelul urmator sunt prezentate operatiile ce se executa pentru a sterge tabelul sau elementele acestuia.

Pentru a sterge

In vederea Page, executati

Un tabel

Selectati tabelul de sters si apoi apasati tasta Delete.

O celula

Selectati celula de sters, executati clic-dreapta si apoi selectati optiune Delete Cells din meniul contextual afisat.

O linie

Selectati linia de sters, executati clic-dreapta si apoi selectati optiune Delete Cells din meniul contextual afisat.

O coloana

Selectati coloana de sters, executati clic-dreapta si apoi selectati optiune Delete Cells din meniul contextual afisat.

Titlul tabelului

Selectati titlul de sters si apoi apasati tasta Delete.

Sugestie: Stergerea celulelor, liniilor si coloanelor selectate se poate realiza si folosind butonul Delete Cells de pe bara instrumentelor Tables. Pentru a afisa bara instrumentelor Tables, deschideti meniul View, indicati optiunea Toolbars si apoi selectati comanda Tables.

Adaugarea unei celule, linii sau coloane

Dupa ce tabelul a fost creat, puteti adauga celule, linii sau coloane folosind operatiile prezentate in urmatorul tabel:

Pentru a insera

In vederea Page, executati

O celula

Plasati cursorul intr-o celula, deschideti meniul Table, indicati optiunea Insert si selectati comanda Cell. Noua celula este inserata la stanga celulei in care s-a gasit cursorul.

Una sau mai multe linii

Selectati o linie, deschideti meniul Table, indicati optiunea Insert si selectati comanda Rows or Columns. Apare caseta de dialog Insert Rows or Columns (vezi fig.15), avand optiunea Rows selectata.

Figura 15. Caseta de dialog Insert Rows or Columns.

Text Box: 
Figura 15. Caseta de dialog Insert Rows or Columns.


Executati urmatoarele operatii:

           In caseta de modificare Number of rows, precizati numarul de linii ce se vor insera.

           In zona Location, selectati optiunea corespunzatoare locului de inserare: Above selection pentru a adauga deasupra liniei selectate sau Below selection pentru a adauga sub linia selectata.

           Executati clic pe butonul OK.

Una sau mai multe coloane

Selectati o coloana, deschideti meniul Table, indicati optiunea Insert si selectati comanda Rows or Columns. Apare caseta de dialog Insert Rows or Columns (vezi fig.16), avand optiunea Colums selectata.

Figura 16. Caseta de dialog Insert Rows or Columns.

Text Box: 
Figura 16. Caseta de dialog Insert Rows or Columns.
Executati urmatoarele operatii:

           In caseta de modificare Number of columns, precizati numarul de coloane ce se vor insera.

           In zona Location, selectati optiunea corespunzatoare locului de inserare: Left of selection pentru a adauga in stanga coloanei selectate sau Right of selection pentru a adauga in dreapta coloanei selectate.

           Executati clic pe butonul OK.

Un tabel

Plasati cursorul in celula in care vreti sa inserati un tabel, deschideti meniul Table, indicati optiunea Insert si selectati comanda Table. Apare caseta de dialog Insert Table (vezi fig. 10, pag. 13). In continuare se stabilesc proprietatile tabelului ce se va insera (detalii in sectiunea Crearea unui tabel si stabilirea proprietatilor lui la pag. 12).

Sugestie: Puteti insera linii sau coloane selectand o linie sau o coloana si executand clic pe butonul Insert Rows sau Insert Columns din bara instrumentelor Tables. Se va adauga o noua linie deasupra liniei selectate sau o noua coloana la stanga coloanei selectate. Pentru a insera mai multe linii sau coloane, selectati un numar de linii sau coloane egal cu cel ce se vor adauga.

Unirea si divizarea celulelor

Impartirea unui tabel existent in linii si coloane pote fi modificata prin unirea si/sau divizarea celulelor.

Unirea celulelor

Intr-un tabel existent, puteti combina doua sau mai multe celule alaturate pentru a realiza o celula ma larga prin unirea acestora.

 

Celule unite

 

 

 

 

 

Nota: Operatia este posibila numai daca exista doua sau mai multe celule alaturate selectate, iar celule selectate formeaza un dreptunghi.

Pentru a uni doua sau mai multe celule, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, selectati o linie, o coloana sau un grup de celule alaturate.

2.       Executati una din urmatoarele operatii:

          Executati clic-dreapta pe selectie si selectati comanda Merge Cells din meniul contextual afisat.

          Deschideti meniul Table si selectati comanda Merge Cells.

          Executati clic pe butonul Merge Cells din bara instrumentelor Tables.

Divizarea celulelor

Puteti imparti celulele in linii si coloane prin divizarea lor.

 Celule divizate

  Celule divizate

  Celule divizate

 

Pentru a imparti celulele in linii si coloane, executati urmatoarele operatii

1.       In vederea Page, selectati celulele (celula) ce se vor imparti in linii si coloane.

2.       Executati una din urmatoarele operatii:

          Deschideti meniul Table si selectati comanda Split Cells.

          Executati clic-dreapta pe selectie si din meniul contextual afisat selectati comanda Split Cells.

          Executati clic pe butonul Split Cells din bara instrumentelor Tables.

Apare caseta de dialog Split Cells (vezi fig. 17).

Figura 17. Caseta de dialog Split Cells.

Text Box: 
Figura 17. Caseta de dialog Split Cells.


3.       Selectati optiunea Split into Columns sau Split into Rows in functie de modul in care vreti sa realizati impartirea celulelor selectate (in mai multe coloane, respectiv in mai multe linii).

4.       In caseta de modificare valorica Number of Columns sau Number of Rows, stabiliti numarul de coloane, respectiv de linii in care vreti sa impartiti celulele selectate.

Redimensionarea unei celule, linii sau coloane

Puteti redimensiona rapid o celula, linie sau coloana prin tragerea bordurii corespunzatoare pentru a o inalta sau lati.

Text Box:


De asemenea, puteti redimensiona celule selectate prin precizarea inaltimii si latimii lor folosind controalele casetei de dialog Cell Properties (vezi fig. 14, pag. 16). Dimensiunile pot fi stabilite in pixeli sau ca peocentaj din marimea tabelului. La redimensionare, se va tine cont de urmatoarele:

         Daca o celula este dimensionata in pixeli,marimea acesteia ramane constanta, indiferent de marimea tabelului in care este afisata.

         Daca o celula este dimensionata ca procentaj din marimea tabelului, dimensiunea ei depinde de dimensiunile tabelului.

         Daca nu se specifica inaltimea sau latimea, celula este dimensionata in concordanta cu continutul sau.

Pentru a redimensiona o celula, linie sau coloana, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, selectati celulele, liniile sau coloanele pe care vreti sa le redimensionati.

2.       Executati clic-dreapta pe selectie si selectati optiunea Cell Properties din meniul contextual afisat. Apare caseta de dialog Cell Properties (vezi fig. 14, pag. 16).

3.       Pentru a specifica latimea, selectati caseta de validare Specify width, selectati optiunea In pixels sau In percent si apoi tastati valoarea latimii celulei selectate.

4.       Pentru a specifica inaltimea, selectati caseta de validare Specify height, selectati optiunea In pixels sau In percent si apoi tastati valoarea dorita.

5.       Executati clic pe OK pentru a inchide caseta de dialog Cell Properties si se aplica proprietatile modificate.

Selectarea elementelor tabelelor

Cand lucrati cu tabele, puteti selecta un tabel sau elementele acestuia. Operatia de selectie se executa cu scopul de a modifica proprietatile tabelului sau numai a unor elemente ale acestuia. Tabelul urmator prezinta operatiile necesare pentru a selecta intregul tabel sau o parte din elementele tabelului:

Pentru a selecta

In vederea Page, executati

Un tabel

Executati clic oriunde in tabel. Deschideti meniul Table, indicati optiunea Select si selectati comanda Table. Sau, plasati indicatorul mouse-ului in stanga tabelului si cand indicatorul mouse-ului are forma unei sageti inclinate spre dreapta, executati dublu-clic.

O celula sau

mai multe

celule

Plasati cursorul in celula dorita, deschideti meniul Table, indicati optiunea Select si apoi selectati comanda Cell. Sau, tineti apasata tasta Alt si executati clic pe celula dorita.

Pentru a selecta mai multe celule alaturate, executati clic pe prima celula a grupului si apoi avand butonul mouse-ului apasat deplasati indicatorul peste celule vecine. Pentru a selecta un grup de celule format din celule disparate, se tine apasata tasta Shift si se executa clic pe celulele dorite.

O linie

Plasati cursoul intr-o celula a liniei de selectat, deschideti meniul Table, indicati optiunea Select si apoi selectati comanda Row. Sau, plasati indicatorul mouse-ului in stanga liniei de selectat (in afara tabelului) si cand indicatorul mouse-ului are forma unei sageti orizontale negre executati clic.

Pentru a selecta mai multe linii, selectati prima linie si apoi avand apasata tasta Shift selectati ultima linie ce se va include in grup.

O coloana

Plasati cursoul intr-o celula a coloanei de selectat, deschideti meniul Table, indicati optiunea Select si apoi selectati comanda Column. Sau, plasati indicatorul mouse-ului deasupra bordurii superioare a coloanei de selectat si cand indicatorul mouse-ului are forma unei sageti verticale negre executati clic.

Pentru a selecta mai multe coloane, selectati prima coloana si apoi avand apasata tasta Shift selectati ultima coloana ce se va include in grup.

Titlul tabelului

Se tine apasata tasta Alt si se executa clic pe titlul tabelului.

Convertirea unui tabel intr-un text

Cand convertiti un tabel intr-un text, Microsoft FrontPage separa fiecare celula a tabelului intr-un paragraf. De exemplu, urmatorul tabel:

Nume

Oras

Varsta

Ion Ionescu

Bucuresti

30

se converteste in urmatoarea lista de paragrafe:

Nume

Oras

Varsta

Ion Ionescu

Bucuresti

30

Pentru a converti un tabel intr-un text, executati urmatoarele operatii:

1.      In vederea Page, selectati tabelul pe care vreti sa-l convertiti text.

2.      In meniul Table indicati optiunea Convert si apoi selectati comanda Table To Text.

Distribuirea uniforma a liniilor si coloanelor

Daca aveti un tabel cu inaltimi de linie si latimi de coloana variabile, puteti egaliza latimea sau inaltimea liniilor sau coloanelor selectate.

Pentru a egaliza latimea sau inaltimea liniilor sau coloanelor unui tabel, executati urmatoarele operatii:

1.       In vederea Page, selectati liniile sau coloanele pe care vreti sa le faceti de aceeasi inaltime sau latime.

2.       Executati clic-dreapta si din meniul contextula afisat selectati optiunea Distribute Rows Evenly sau Distribute Columns Evenly.

Sugestie: Puteti distribui uniform liniile sau coloanele selectate si prin executarea unui clic pe butoanele Distribute Rows Evenly sau Distribute Columns Evenly din bara instrumentelor Tables.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1653
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site