Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Calibrarea scanner-ului

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Partitionare corecta a HDD-ului
Porturile standard seriale si paralele
Scanerul si Imprimanta - Rezolutia, Viteza de tiparire
ISTORICUL MICROPROCESORULUI
Dat Plu 4 utilitar incarcare/descarcare nomenclator articole
COMPONENTELE UNUI CALCULATOR P.C.
Listarea la imprimanta
Memoria interna
Memoria externa - Hard disk-ul, CD-ROM, DVD
SELECTAREA BENZII DE EXECUTIE


Calibrarea scanner-ului

De cele mai multe ori rezultatl scanarii unor poze poate diferi mult de varianta originala de pe hartie. Pot exista mai multe motive pentru care imaginea de pe monitor este atat de diferita de realitate. In primul rand monitorul poate sa nu fi fost calibrat corespunzator sau in definitiv sa nu se fi incercat niciodata calibrarea lui. Apoi, dispozitivul de achizitie, in cazul nostru scannerul, nu este calibrat sau de ce nu atat monitorul cat si scannerul nu a fost deloc calibrate ceea ce poate fi cea mai rea din variante. Cea mai mare parte a programelor de prelucrare grafica cum ar fi Adobe Photoshop sau Corel PhotoPaint ofera obtiune foarte largi de corectie ulterioara a fotografiilor scanate. Dar de cele mai multe ori trebuie sa facem aceleasi corectii de luminozitate, contrast s.a de fiecare data.
Experimentand diferite conbinatii si setari putem ajunge la o varianta multumitoare si astfel imagina scanata va fi mai aprope de original. Dar aceasta varianta este oarecum empirica, bazandu-se exclusiv pe comparatia pe care o facem noi intre poza ce ne sta pe birou si imagina de pe monitor. Ganditi-va ce se intampla in cazul in care, de exemplu, monitorul nostru nu este calibrat. Vom incerca sa facem imagina sa para cat mai aproape de cea reala compensand si evetuala necalibrare a monitorului. Astfel imagina va arata probabil bine pe monitorul nostru insa ia va fi departe de realitate pe un monitor calibrat.

Profilele ICC ofera o modalitate de a ne asigura de consecventa culorilor. Fisierele .icc sau .icm sunt unice pentru fiecare device in parte si contin informatii despre modul in care acel device lucreaza (sau ar trebui sa lucreze) cu culorile. In general scannerele vin cu astfel de fisier .icc ce poate oferi rezultate bune folosind un mod automat de corectie a culorilor.

Teorie


imagine de test de le CorelDRAW

Pentru a obtine insa un profil ICC cu acuratete mare este nevoie sa ne creem prorpiul profil, pentru ca setarie difera atat de le model la model cat si in cadrul aceluiasi model de la scanner la scanner. Principiul este relativ simplu. Se scaneaza o imagine de test (un fel de tabel cu multe culori ce vine de cele mai multe ori cu scannerul sau cu programele de prelucrare grafica), rezultatul obtinut se compara cu valorile corecte ale culorilor (valori existente intr-un fisier ce insoteste imaginea de test) si programul calculeaza corectiile salvandu-le sub forma unui fisier .icc sau .icm.


Practica

Necesar:
- imaginea de test - ce poate fi sub forma de slide sau print pe hartie
- un mic fisier ce contine descrierea precisa a culorilor ce se afla pe imaginea de test
aceasta pagina de test poarta denumirea de IT8 Target si sunt oferite de diversi fabricanti de periferice ca Agfa, Kodak, Fuji si altii.
- un program gratuit pentru generarea profilelor icc cum ar fi '
IPhotoMinus/ICC Profile Generator

Am ales pentru exempificare un scanner flatbed de o calitate medie, respectiv Mustek 1200 Plus si o imagine de test de la Fuji.

Setarea scannerului:
- setati scannerul FARA NICI O CORECTIE AUTOMATA A CULORILOR SAU ALTE SETARI DE CORECTIE. Tineti minte setarile sau salvatile setarile pentru ca va fi nevoie sa folositi aceleasi setari ale scannerului pentru imaginile carora le veti aplica ulterior corectile.
- scanati imagine de test la o rezolutie de 100 - 150 dpi
- taiati imaginea scanata astfel incat sa nu ramana decat decat tabele cu culorile de test
- salvati-o intr-un format ce nu altereaza culorile cum ar fi bmp sau tiff.

Setarea software-ului
- instalati IPhotoMinus/ICC Profile Generator si retineti locul unde l-ati instalat pentru ca
- trebui sa copiati fisierul cu descrierea culorilor. am folosit pentru test un print de la fuji iar descrierea culorilor se gasea in fisierul 'R020909.txt', fisier ce l-am copiat in directorul in care am instalat IPhoto in subdirectorul corespunzator (in cazul nostru IPhotofuji.q60).

Lansare
Lansati programul diblook din Start/Programs/IPhoto/diblook, alegeti File->Open si deschideti fiserul scanat.

Setari ICC
Alegeti File-> ICC Preferences si sa o luam pe rand cu fiecare tab.

Q60 Targets
Aici alegeti fisierul cu descrierea culorilor (in cazul nostru 'R020909.txt') fisier ce l-am copiat mai devreme in directorul corespunzator.

Profile Generation
Aici treceti meta informatile ce vor aparea de ex. in Photoshop cand veti alege profilul de culoare. Mai puteti alege 'Media White Point', rezultate mai bune veti obtine cu GS0 ce va lua valorile din fiserul cu descrierea culorilor.

CMM
Singurul lucru pe care trebuie sa-l modificati aici este 'input' pentru ca acesta va fi de fapt fisierul icm cu profilul de culoare pe care il vom genera.

Crearea profilului
Alegeti Color->IT8_Q60 si apoi Color->Color/GenerateDE. Astfel profilul este creat.

Aplicarea profilului in Photoshop
1a.
daca aveti instalat Win98, Win2000 sau Win ME dati click dreapta si alegeti 'Install Profile'
1b. daca aveti instala WinNT4 copiati profilul in directorul c:winntsystem32color sau corespunzator
2. deschideti imaginea scanata
3. Image->Mode->Assign Profile si de aici alegeti profilul dorit din a treia optiune
Daca veti salva fiserul acum veti observa ca el este neschimbat pentru ca ceea ce am facut pana acum a fost sa corectam modul de afisere a imaginii. Pentru ca imaginea sa fie salvata corectata
4. alegeti Image->Mode->Convert to Profile.
Folositi sRGB ca profil
5.
Intent: Perceptual, Engine: Adobe ACE sau Microsoft ICM
6. Apasati OK.

Exemplificare
Am creat fiserul cu corectia de culoare pentru scanner, am scanat o imagine si i-am aplicat acest profil de culoare. Iata cum arata imaginea inainte si dupa aplicarea profilului de culorare.


inainte


dupa


inainte
dupa

George Nicolae 25.02.2004

Tot ce trebuie sa sti atunci cand vrei sa cumperi un scanner

Facand o lista de accesorii pe care un utilizator de calculator le-ar dori sa le aiba conectate la calculatorul sau constatam ca scanerul se afla undeva in fruntea listei imediat dupa imprimanta. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le sti inainte de cumpara un scaner pentru a nu fi pacalit de un vanzator abil.

Tipuri de scanere

Flatbed
Utilizare: acasa sau la firme pentru scanarea de documente, fotografii si mici obiecte 3D

Este cel mai comun tip de scaner, seamana destul de bine cu un copiator. Documentul se asaza pe o supafara din sticla iar scanarea se face in lumina reflectata sau cu un adaptor special prin transparenta.

Poate scana documente de diferite marimi si mici obiecte 3D (frunze, monezi, boabe de cafea etc in general obiectele metalice mici dau rezultate spectaculoase).

Flatbed scanner

Cu un adaptor de transparenta se pot scana negative si diapozitive, filme radiologice, etc Unele modele permit alimentarea automata cu documente. In combinatie cu un modem se pot trimite fax-uri sau imagini atasate de e-mail iar cu o imprimanta se pote folosi calculatorul ca un copiator. Preturile uzuale pentru acest tip de scaner sunt cuprinse intre 50$ si 200-300$ iar pentru cele foarte performane poate ajunge pana la 1000$.

Slide
Utilizare: scanare de negative si diapozitive

Este un scaner specializat pentru scanarea prin transparenta a filmelor fotografice. Datorita dimensiunilor mici ale negativelor (formatul standard este 24X36 mm) aceste scanere sunt capabile de rezolutii de scanare foarte mari incepand cu 2400 dpi. Majoritatea pot scana doar formatul standard de 35 mm si eventual APS. Preturile pentru acest tip de scaner sunt mult mai mari decat la tipul flatbed si cresc foarte mult cu rezolutia si formatul acceptat pentru scanare.

Sheetfed scanner

Sheetfed
utilizare: scanare de documente

Acest tip de scaner seamana la forma cu un fax. Spre deosebire de flatbed poate scana numai documente, si fotografii. Majoritatea dispun de alimentare automata cu documente. Astazi acest tip de scaner mai poate fi intalnit doar in combinatie cu fax si imprimanta in echipamentele multijob.

Drum
Utilizare: scanare profesionala de inalta rezolutie

Sunt scanere specializate pentru scanarea profesionala de inalta rezolutie. Folosite in industria tipografica au tehnica de scanare putin mai dificila dar pana in prezent sunt cele mai performante. Scanarea se face montand documentul pe un cilindru de sticla care apoi este invartit cu o viteza foarte mare in jurul senzorului care este situat in centrul cilindrului

La ce parametrii trebuie sa fi atent cand alegi un scaner

Cel mai utilizat tip de scaner datorita multiplelor sale aplicatii dar si a pretului foarte accesibil este scanerul flatbed Exista cativa parametrii care influenteaza calitatea lui si a imaginii obtinute cu el la care trebuie sa fiti atenti atunci cand va hotarati sa cumparati un scaner:Rezolutia
Calitatea imaginii scanate depinde in primul rand de rezolutia scanerului. Rezolutia reprezinta numarul de pixeli pe inch pe care un scaner ii poate obtine. Cu cat rezolutia este mai mare cu atat calitatea imaginii obtinute este mai buna. Ceea ce este important la un scaner este rezolutia optica a capului de scanare NU rezolutia interpolata. In mod uzual rezolutia optica este de 600 dpi dar pentru modelele foarte performante ajunge pana la 2400-3200 dpi.

Cum trebuie interpretata rezolutia
Senzorul de citire poate scana la o anumita rezolutie, sa spunem 600 dpi, pe o directie (transversala). Pentru cea de a doua directie (longitudinala) este mutat senzorul. Numarul de pasi pe care senzorul unui scaner poate sa ii faca intr-un inch ne da cea de a doua rezolutie, sa spunem 1200 dpi. Astfel rezolutia optica rezultata este 600X1200. Ceea ce ne intereseaza pe noi este valoarea cea mai mica dintre ele, in cazu nostru 600. Ea este valoarea reala a rezolutiei optice a scenerului.

Rezolutia interpolata
Interpolarea este un procedeu prin care plecand de la rezolutia optica, sa spunem 600X600, se obtin imagini de rozolutie mai mare, 1200X1200. Rezolutia interpolata nu este o masura a calitatii scanerului deoarece interpolarea se poate face si cu ajutorul programelor de procesare de imagine de cele mai multe ori chiar cu rezultate mai bune. Deci nu va lasati pacalititi de cifrele mari ale rezoluitiei interpolate afisate de producatori.

Color depth - adancimea de culoare
Al doi-lea factor de care depinde calitatea unei scanari este adancimea de culoare. Adancimea de culoare se refera la cat de multa informatie este utilizata pentru stocarea unui pixel din imagine. Cu cat numarul este mai mare cu atat imaginea scanata este de o calitate mai buna avand mai multe tonuri de culoare. Majoritatea scanerelor lucreaza cu 24 de biti (cate 8 biti pentru fiecare culoare primara: rosu, verde si albastru) ceea ce inseamna ca pot captura peste 16 milioane de tonuri pentru fiecare pixel. Scanerele mai performante folosesc 36 (12X3) sau 42 (16X3) de biti insa nu toate programele de procesare de imagine pot lucra cu asemenea adancimi de culoare.

Dynamic Range (D-Max)
Dynamic range este proprietatea scaner-ului de a distinge cat mai multe densitati de la alb la negru. Sacara de masura este logaritmica (incepand de la 0.0-alb pana la 4.0-negru) ceea ce face ca o valoare de 3.4 sa fie semnificativ mai buna decat 3.2. Pentru scanerele ieftine producatorii nu specifica aceasta caracteristica dar aceasta se invarte undeva in jurul valorii de 2.8 Scanerele de calitate ajung pana la 3.3-3.4

Viteza de scanare
Viteza de scanare este de asemenea un parametru important insa acesta nu afecteaza calitatea imaginii. Scanerele iefitine sunt mult mai lente, uneori chiar de doua sau de trei ori. Viteza de scanare este influentata in primul rand de interfata de conectare la calculator: paralel < USB < SCSI < IEEE 1394 sau FireWire. Viteza de lucru a procesorului calculatorului, memoria RAM a acestuia, rezolutia de scanare si filtrele aplicate (descreen, sharp, etc..) influenteaza de asemenea viteza de scanare de aceea este destul de greu de reviewuat acest parametru. In general producatorii specifica viteza capului de scanare la o anumita rezolutie.

Interfata de conectare
In mod uzual sunt folosite interfete USB sau SCSI iar scanerele mai ieftine au interfata paralela. Verificati calculatorul daca are interfata USB sau in cazul in cazul SCSI daca aceasta este livrata impreuna cu scanerul. Unele scanere pot avea doua interfete USB-SCSI sau Paralel-USB iar uni producatori au inceput sa produca scanere cu interfata FireWire.

Adaptor de transparenta
Unele modele au posibilitatea de a scana prin transparenta negative sau diapozitive. Anumite scanere vin cu acest adaptor dar de cele mai multe ori aceasta functie este obtionala si necesita achizitionarea separata in cazul in care scanerul are aceasta facilitate. Pentru scanarea negativelor si diapozitivelor de 35 mm aceasta metoda nu este o solutie buna deoarece rezolutia de scanare la scanerele flatbed este prea mica. Pentru a obtine o imagine A4 la 300 dpi e nevoie de o scanare la minim 2400 dpi rezolutie care se obtine cu scanere specializate pentru pelicula (Slide sau Drum).

Software
Nu in ultimul rand este important soft-ul cu care este livrat scanerul atat cel de scanare (driver) cat si cel de prelucrare ulterioara a imaginii. Pentru rezultate cat mai bune este de preferat un driver cu o interfata care sa permita o cat mai buna corectare a imaginii inca din momentul scanarii. Nu sunt de neglijat softurile de recunoastere de text (OCR) si de management de documente.

Lucian Brandus
Ianuarie 2001


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 861
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site