Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


MONITORUL CU PLASMA: Marimea ecranului, Luminozitatea si contrastul

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TRUCURI BIOS - Salvarea unui update de BIOS esuat
Obiectivele si functiile unui sistem de operare
Defragmentare
Virusii - Principalele metode impotriva infectarii cu virusi
Microprocesorul (mP)
Memoria Flash - Istorie - Memory Stick
Listarea la imprimanta
Dat Plu 4 utilitar incarcare/descarcare nomenclator articole
Dispozitive de iesire
Partitionare corecta a HDD-ului


MONITORUL CU PLASMA
Monitorul reprezinta acea componenta a calculatorului care se ocupa cu prezentarea sub forma de imagini si text (afisarea), a informatiei generate de calculator.

Comanda afisarii informatiilor pe ecranul monitorului o realizeaza calculatorul, prin intermediul placii video. Monitorul este conectat la placa video a sistemului prin intermediul unui cablu video, care contine semnalele

de culoare si de sincronizare necesare afisarii pe ecran a imaginilor dorite. Fiind partea din calculator la care ne uitam cel mai mult; fiind cea mai scumpa piesa dintr-un calculator uzual si fiind si cel mai mare consumator de energie electrica din calculator, va trebui sa-i acordam o atentie speciala.

Iata o clasificare sumara a diverselor tipuri de monitoare ce pot fi intalnite in practica:

a.) dupa culorile de afisare:

- monitoare monocrome: pot afisa doar doua culori - de obicei negru si una din culorile alb, verde sau ocru- galben.

- cu niveluri de gri: pot afisa o serie de intensitati de culoare intre alb si negru.

- monitoare color: utilizeaza combinarea a trei culori fundamentale (rosu, verde si albastru) cu diferite intensitati pentru a crea ochiului uman impresia unei palete foarte mari de nuante.

b.) dupa tipul semnalelor video:

- monitoare digitale: accepta semnale video digitale (TTL). Sunt conforme cu standardele mai vechi IBM CGA si EGA. Datorita arhitecturii lor interne, sunt limitate la afisarea unui numar fix de culori.

- monitoare analogice: pot afisa un numar nelimitat de culori, datorita faptului ca accepta semnal video analogic. Componentele uzuale ale semnalului video analogic sunt: sincronizarile pe orizontala si pe verticala, si semnalele momentane pentru culorile fundamentale rosu, verde si albastru. Sunt majoritare in prezent, fiind mai flexibile si mai ieftine ca cele digitale.

c.) dupa tipul grilei de ghidare a electronilor in tub:

- cu masca de umbrire: ghidarea fluxurilor de electroni spre punctele de fosfor corespunzatoare de pe ecran este realizata de o masca metalica subtire prevazuta cu orificii fine. Este tipul de monitor cel mai utilizat in prezent.

- cu grila de apertura: in locul mastii de umbrire, se afla o grila formata din fire metalice fine, verticale, paralele, bine intinse si foarte apropiate intre ele. Monitoarele de acest tip pot afisa imagini mai de calitate ca cele bazate pe masca de umbrire (stralucire, contrast).

d.) dupa tipul controalelor exterioare:

- cu controale analogice: ajustarea afisajului se face prin actionarea de taste si butoane de tip analogic. Parametrii care pot fi modificati de utilizator sunt, de obicei, luminozitatea, contrastul, si pozitionarea imaginii pe verticala si pe orizontala.

- cu controale digitale: ajustarea se face cu ajutorul unui set de taste si butoane speciale. Se pot modifica parametrii mentionati mai sus, plus: forma trapezoidala, curbarea marginilor laterale ale imaginii, dimensiunea pe orizontala si verticala a imaginii, si altele. Modificarea valorii unui anumit parametru se face in trepte discrete (cuante). Monitoarele mai recente ofera facilitati de memorare a ajustarilor facute in diferite moduri de lucru, in asa fel incat la trecerea dintr-un mod in altul sa nu mai fie necesara reajustarea parametrilor doriti.

e.) dupa tipul constructiv al ecranului:

- monitoare cu tuburi catodice conventionale (CRT - Cathode Ray Tubes): sunt cele mai utilizate, mai ieftine si mai performante ecrane existente pe piata la ora actuala. Prezinta diferite variante constructive, cele mai des intalnite fiind tuburile cu masca de umbrire (shadow-mask CRT) si tuburile Trinitron, cu grila de apertura (aperture grille CRT).

- dispozitive de afisare cu ecran plat (FPD - Flat Panel Display): includ ecranele cu cristale lichide (LCD - Liquid Crystal Display) si ecranele cu plasma (PDP - Plasma Display Panel). in prezent sunt utilizate in laptop-uri datorita dimensiunilor si greutatii reduse. Din punct de vedere al performantelor, sunt net inferioare tuburilor catodice clasice.Marimea ecranului

Marimea de referinta este de 17 inch. Mai poti lua de 15, dar sunt tot mai rare. O suprafata mai mare de afisaj este semnul unui confort sporit, ceea ce-si doreste oricine. Cert este ca, daca va doriti un ecran mai mare, de 20 inch, de pilda, trebuie stiut ca rezolutia recomandata este de 1600/1200.

Cei care folosesc softuri de editare video au posibilitatea de a opta pentru monitoare panoramice, cu deschideri de 16/9 sau 16/10.

Luminozitatea si contrastul

Ambele influenteaza calitatea afisajului. Pentru ecranele plate, nivelurile minime sunt de 200 cd/m2 luminozitatea, si 300:1 contrastul. Un alt aspect care trebuie luat in seama, mai ales daca va uitati la filme pe computer, este unghiul de vedere al imaginii.

In cazul ecranelor LCD, acesta trebuie sa fie de minimum 170 de grade, atat orizontal, cat si vertical. Nu trebuie sa aveti ezitari daca vanzatorul va recomanda altceva, indiferent de rezolutie sau alte avantaje. In fond, cand priviti un film, confortul este lucrul principal.

Tip monitor

rezolutie

Numar culori

EGA

VGA

SVGA

XGA


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 779
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site