Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


SISTEME DE OPERARE - CATEGORII DE SISTEME DE OPERARE

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micSISTEME DE OPERARE

Sistemul de operare este o componenta software de baza, obligatorie pentru functionarea sistemului de calcul, care asigura coordonarea functionarii tuturor componentelor sistemului de calcul si permite rularea celorlalte categorii de program existente pe acesta. Fara sistemul de operare, utilizatorul nu poate comunica cu sistemul de calcul, iar sistemul de calcul nu va sti sa comunice cu utilizatorul.
Cele mai importante functii indeplinite de un sistem de operare sunt:

a) Gestionarea resurselor sistemului: procesor, memorie, dispozitive de stocare si de intrare-iesire

b) Gestionarea utilizatorilor

Sistemul de operare furnizeaza o interfata usor utilizabila care permite comunicarea cu sistemul de calcul intr-un limbaj usor accesibil si usor de inteles. Sistemul de operare permite lansarea unui program prin scrierea unui cuvant-comanda (in limba engleza), selectarea unei comenzi dintr-un meniu sau executarea unui dublu clic (cu mouse-ul) pe o pictograma de pe ecran.

CATEGORII DE SISTEME DE OPERARE

I.Pentru calculatoare compatibile Intel

a) MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) A fost unul din cele mai folosite sisteme de operare ale sistemelor de calcul. MS-DOS foloseste o interfata grafica de tip linie de comanda. Se tasteaza comanda dorita si sistemul MS-DOS raspunde executand-o si afisand rezultatul de iesire pe ecran. MS-DOS nu este considerat un sistem de operare prietenos, deoarece implica o multime de comenzi si mesaje care trebuie citite si scrise.

b) Windows 3.1, 95, 98, 2000, NT, XP

Sunt cele mai folosite sisteme de operare pentru sistemele de tip P.C. Acestea folosesc o interfata grafica de tip utilizator GUI (Grafphical User Interface). Utilizatorul intra in interactiune cu sistemul de calcul, folosind mouse-ul pentru a alege elemente de meniuri sau a selecta imagini (pictograme) ce reprezinta programe, componente ale sistemului sau chiar fisiere, fara a fi necesara memorarea de comenzi.

Utilizarea unei interfete grafice este mai usoara decat utilizarea unei interfete pe baza de comanda sau pe baza de text, care.

c)UNIX, LINUX, Novell, Sun - folosite in general pentru servere (de comunicatie, internet, date, securitate)

II. Pentru calculatoare compatibile Motorola: Apple-McIntosh

Sistemul de operare intra in functiune la pornirea calculatorului si asigura in principal trei mari functii :

gestiunea operatiilor de intrare-iesire ;

gestiunea datelor pe suportul magnetic ;

controlul incarcarii in memorie, lansarii in executie si incetarii activitatii pentru programele utilizator.

SISTEMUL DE OPERARE WINDOWS

Lansarea in executie a Windows-ului se face prin comanda WIN care determina incarcarea elementelor de baza ale acestuia si afisarea unei interfete grafice specifice (GUI Graphical User Interface).

Windows se bazeaza pe ideea ca ecranul monitorului este o suprafata de birou (desktop).Cel mai usor mod de a-l utiliza este de a puncta din loc in loc cu mouse-ul. Se pot indica prin clic comenzi de meniu, pictograme de program (icon), selectari rapide pe desktop sau butoane din bara de instrumente. De asemenea, se poate utiliza tastatura pentru indeplinirea tuturor operatiilor sistemului Windows.

Avantajele sistemului Windows deriva din urmatoarele caracteristici:- Pornirea programelor. Nu se face prin memorarea si tastarea comenzii, ci numai prin indicarea programului dorit si selectarea acestuia prin apasarea butonului mouse-ului.

- Gestionarea fisierelor. Se face prin selectarea comenzilor dintr-un meniu (operatie mult mai usoara decat tastarea comenzii), iar fisierele se pot afisa intr-o fereastra pe ecran. Afisarea simultana a mai multor ferestre de fisiere permite copierea, mutarea sau redenumirea fisierelor, fara a duce la greseli consumatoare de timp. Pentru director se utilizeaza termenul FOLDER.

- Folosirea accesoriilor. Sistemul Windows are o serie de programe utile si module care ajuta la lucrul mai rapid si mai usor.

Rularea simultana a mai multor programe

Posibilitatea lucrului in retea

Asigurarea securitatii

Componentele de baza ale sistemului de operare Windows sunt:

- icon desen sugestiv insotit de text.

- fereastra o portiune de ecran de forma dreptunghiulara, care poate contine o anumita aplicatie in lucru, un fisier, o serie de optiuni din care utilizatorul poate sa le selecteze pe cele care corespund nevoilor lui etc.

- meniu (principal sau de tip bara) lista cu optiuni disponibile la un moment dat. Selectarea uneia dintre acestea determina afisarea unei liste de subfunctii corespunzatoare (meniu vertical).

Conventii privind comenzile meniului WINDOWS

Toate comenzile sunt cuprinse in meniuri

Comenzile precedate de o bifa ( ) sunt active la momentul respectiv.

Comenzile urmate de trei puncte () pot fi executate numai prin intermediul unui dialog purtat cu sistemul prin intermediul unei casete de dialog.

4. Comenzile afisate in culoarea gri nu sunt active la momentul respectiv.

5. Comenzile urmate de numele unei taste sau combinatii de taste, pot fi executate rapid din afara meniului, prin actionarea acestora

Lansarea in executie a programelor si deschiderea documentelor se realizeaza prin:

- Butonul START simplifica lansarea aplicatiilor. Executand clic pe butonul Start, se deschide meniul START care de fapt reprezinta calea de patrundere in universul Windows


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 715
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site