Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


STOCAREA DATELOR PE DISC

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micSTOCAREA DATELOR PE DISC

1.ORGANIZAREA UNITATILOR DE HARD-DISC
Citind acest capitol veti observa ca nu exista o legatura directa intre unitatile de hard-disc (ca dispozitive fizice) si literele pe care le utilizati de fapt atunci cand lucrati cu fisiere. De exemplu, puteti avea doua unitati de hard-disc, dar o singura litera. Sau invers, puteti avea o singura unitate de hard-disc si patru sau chiar mai multe litere. Asadar, inainte de a invata sa configurati unitatile de hard-disc trebuie sa intelegeti cum se asociaza litere la acestea.

1.1.UNITATI FIZICE

Unitatea de stocare de baza este unitatea de hard-disc fizica, disponibila in prezent la capacitati intre 200 MB si 10 GB. Unitatile de hard-disc individuale prezinta avantajul simplitatii si reprezinta cea mai obisnuita metoda de organizare pentru stocarea datelor.

Unitatile de hard-disc trebuie formatate la nivel fizic. Unitatile SCSI pot fi formatate fizic si de catre utilizatori in timp ce unitatile IDE si ESDI nu pot fi formatate fizic de catre acestia.

Fiecarei unitati de hard-disc din sistem i se atribuie un numar logic. Unitatile de pe primul controller de disc sunt numerotate incepand de la zero. Aceste numere logice se atribuie separat pentru unitatile SCSI,IDE sau ESDI.

Pentru SCSI unitatile de hard-disc de pe primul controller sunt numerotate de la 0 la 6;unitatile de pe al doilea adaptor de magistrala continua numerotarea inceputa de primul adaptor; teoretic, pot fi combinate pana la 4 adaptoare de magistrala gazda, deci 28 de unitati.

Pentru IDE si ESDI unitatile de hard-disc de pe primul controller sunt numerotate 0 si 1 (daca exista si o a doua unitate);pentru al doilea controller numerotarea unitatilor continua, de obicei cu 2 si 3.

1.2.PARTITII

O partitie este o portiune precizata a unitatii de disc ,care functioneaza ca unitate separata. Partitiile pot fi formatate, pentru a se crea volume de stocare. Fiecare unitate de hard-disc poate fi configurata cu pana la 4 partitii, in una din urmatoarele 2 configuratii:

- una pana la 4 partitii primare

- una pana la 3 partitii primare si o partitie extinsa

Configurarea unei partitii primare poate fi facuta astfel incat sa permita unui sistem de operare sa se incarce de pe acea partitie.

O partitie extinsa nu poate fi utilizata in mod direct pentru stocarea fisierelor. Pentru a stoca fisiere partitiile extinse trebuie configurate cu una sau mai multe unitati logice. Partitiile extinse sunt utilizate atunci cand este necesar sa existe mai mult de 4 unitati logice pe unitatea de hard-disc.

1.3.UNITATI LOGICE

Inainte de stocarea propriu-zisa a fisierelor, partitiile trebuie formatate pentru a se stabili literele alocate lor. Literele se asociaza in mod diferit partitiilor primare si celor extinse:

O partitie primara poate fi formatata ca o singura unitate; prin urmare, fiecare partitie primara va fi reprezentata printr-o singura litera

Partitiile extinse pot fi formatate in una sau mai multe unitati logice

OBS:

- daca o partitie este etichetata cu UNKNOWN, inseamna ca partitia respectiva nu a fost formatata

- zonele in care nu au fost create inca partitii sunt hasurate si marcate ca FREE SPACE; acest spatiu nu este utilizabil decat dupa ce se creeaza o partitie

- Windows NT permite specificarea in mod explicit a literelor pentru fiecare unitate; ca si in DOS literele care se pot folosi sunt de la C la Z; daca sistemul nu are o a doua unitate de dischete, devine disponibila si litera B; trebuie rezervata o litera pentru unitatea CD-ROM

- daca sistemul are mai mult de 25 de unitati de disc se pot crea partitii care nu au asociate nici o litera

1.4.SETURI DE UNITATI DE DISC

In multe cazuri volumele vor fi astfel configurate incat sa ocupe mai multe partitii pe mai multe unitati de hard-disc. Aceasta configuratie poate fi utilizata pentru a crea volume de capacitate mai mare decat a unei singure unitati de hard-disc sau pentru a imbunatati toleranta la erori a volumului. Windows NT accepta urmatoarele tipuri de seturi de unitati:

Volume sets (seturi de volume)- un volum este extins prin utilizarea a doua sau mai multe partitii care se pot afla pe unitati de hard-disc diferite.

Stripe sets (seturi de fasii)- un volum este extins prin utilizarea a doua sau mai multe partitii, fiecare dintre ele aflandu-se pe o unitate distincta; pentru scrierea datelor pe toate segmentele volumului se utilizeaza o tehnica speciala numita distribuirea datelor.

Stripe sets with parity (seturi de fasii cu paritate)- sunt similare seturilor de fasii, dar utilizeaza verificarea paritatii pentru a crea o matrice de unitati toleranta la defecte; defectarea unei unitati din set nu duce la pierderi de date.

Mirror sets (seturi in oglinda)- doua partitii de pe doua unitati sunt configurate astfel incat sa contina exact aceleasi date; in caz de cadere a unei unitati, oglinda contine o copie exacta a acesteia, deci nu se produc pierderi de date si procesul in curs poate continua

2.CREAREA SI STERGEREA PARTITIILOR SI A UNITATILOR

Toate operatiile necesare pentru crearea, gestionarea si stergerea unitatilor de disc pot fi realizate cu utilitarul Disk Administrator.

2.1.CREAREA PARTITIILOR PRIMARE

O partitie primara poate avea o capacitate intre 1 MB si maximum de spatiu disponibil pe o unitate de disc. Pe o unitate data pot fi create pana la 4 partitii primare. Pentru a crea o partitie primara cu utilitarul Disk Administrator, trebuie parcurse urmatoarele etape:    FIGURA1

selectati zona marcata Free Space.

selectati Create din meniul Partition; se va deschide caseta de dialog Create Primary Partition, care precizeaza dimensiunile minima si maxima permise pentru partitia respectiva

introduceti dimensiunea dorita in campul Create partition of size

selectati butonul OK; figura urmatoare prezinta noua partitie neformatata etichetata cu UNFORMATTED

pentru a crea partitia, selectati Commit Changes Now din meniul Partition; dupa crearea efectiva a partitiei, aceasta este marcata cu UNFORMATTED

2.2.PRECIZAREA PARTITIEI ACTIVE

WINDOWS NT precizeaza 2 partitii speciale; poate fi vorba de aceeasi partitie fizica sau de 2 partitii diferite:

Partitia de sistem contine fisiere speciale pentru hardware (NTLDR, OSLOADER.EXE,BOOT.INI si NTDETECT.COM) utilizate pentru incarcarea sistemului Windows NT; pe calculatoarele Intel x86 partitia de sistem trebuie sa fie o partitie primara care a fost marcata ca activa. Pe calculatoarele RISC, partitia de sistem este configurata de software-ul furnizat de fabricant

Partitia de incarcare (boot partition) contine sistemul de operare Windows NT. Poate de incarcare este, in general, aceeasi cu partitia de sistem. Fisierele sistemului de operare sunt instalate intr-un director identificat prin variabila %systemroot%, a carei valoare implicita este C:WINNT.

Etapele care trebuie parcurse pentru marcarea partitiei active pe un calculator Intel x86 sunt urmatoarele:

Selectati partitia primara de pe discul 0 care contine fisierele de pornire pentru sistemul de operare dorit. Partitia selectata este evidentiata printr-un chenar negru.

Selectati comanda Mark Active din meniul Partition.

Selectati butonul OK din caseta de informatii a utilitarului Disk Administrator.

2.3.CREAREA PARTITIILOR EXTINSE SI A UNITATILOR LOGICE

Pe o unitate de hard-disc puteti crea o singura partitie extinsa. Marimea acesteia poate varia intre 1 MB si spatiul maxim disponibil pe unitatea respectiva. Atunci cand creati o partitie extinsa, numarul maxim de partitii primare pe acea unitate este redus la trei.

Etapele de creare a unei partitii extinse sunt urmatoarele: FIGURA2

Selectati o zona marcata Free Space. Zona selectata este marcata cu un chenar negru, mai gros .

Selectati Create Extended din meniul Partition. Se afiseaza caseta de dialog Create Extended Partition ce precizeaza dimensiunile minima si maxima permise pentru partitia respectiva.

Introduceti dimensiunea dorita in campul Create partition of size.

Selectati butonul OK.

Pentru a crea unitati logice intr-o partitie extinsa, efectuati urmatoarele operatii:

Selectati o zona Free Space care este hasurata ca partitie extinsa.

Selectati Create din meniul Partition. Se afiseaza caseta de dialog Create Logical Drive care precizeaza dimensiunile minima si maxima permise pentru unitatea logica respectiva

Introduceti dimensiunea dorita in campul Create logical drive of size

Selectati butonul OK. Se va crea o noua unitate logica, neformatata.Pentru a crea unitatea logica, selectati Commit Changes Now din meniul Partition. Dupa executarea modificarilor, unitatea logica este etichetata UNFORMATTED.

OBS: partitiile si unitatile nu sunt create efectiv prin procedura descrisa anterior. Pentru a fi scrise pe disc, modificarile trebuie executate. Pana la executarea modificarilor puteti abandona orice schimbari pe care le-ati facut de la ultima executie. Pentru ca modificarile sa existe pe discuri, selectati Commit Changes Now din meniul Partition. Daca doriti sa abandonati modificarile efectuate de la ultima executie, parasiti utilitarul Disk Administrator si raspundeti No la promptul Changes have been made to your disk configuration.Do you want to save the changes?

2.4.FORMATAREA PARTITILOR SI A UNITATILOR LOGICE

Pentru a formata o partitie parcurgeti urmatoarele etape:    FIGURA 3

Daca partitia este marcata New Unformatted inseamna ca ea nu a fost creata fizic. Selectati Commit Changes Now din meniul Partition. Dupa executarea modificarilor, unitatea este specificata ca Unformatted.

Selectati partitia.

Selectati optiunea Format din meniul Tools.Ca urmare a acestei comenzi se va afisa caseta de dialog Format.

Selectati tipul de sistem de fisiere (puteti alege intre NTFS si FAT) in caseta Format Type.

Daca doriti, puteti introduce o eticheta de volum in caseta Label.

Daca doriti ca partitia sa fie formatata fara a se face o verificare a erorilor, validati caseta Quick Format.

Atunci cand vi se solicita o confirmare pentru suprascrierea datelor existente in partitia respectiva, selectati Yes. Evolutia operatiei de formatare este reflectata printr-un grafic in forma de bara.

Selectati OK atunci cand se afiseaza mesajul Format complete.

2.4.1.REFORMATAREA UNUI VOLUM

Atunci cand reformatati un volum care contine date, toate acestea se vor pierde. De aceea, asigurati-va mai intai ca aveti copii de siguranta pentru toate fisierele de care mai aveti nevoie.

Nu puteti modifica in nici un fel partitia sistem WINDOWS NT prin intermediul programului WINDOWS NT. Pentru a face astfel de modificari, trebuie sa faceti copiii de siguranta pentru toate datele de interes Si apoi sa reinstalati WINDOWS NT cu optiunea Custom. Puteti solicita programului Setup sa stearga, sa creeze sau sa reformateze partitia.

2.4.2.MODIFICAREA SAU STERGEREA ETICHETEI DE VOLUM

Oricarui volum ii poate fi asociata o eticheta. Etapele care trebuie parcurse pentru a modifica sau sterge eticheta de volum sunt urmatoarele:

Selectati volumul respectiv care trebuie sa fie formatat.

Alegeti optiunea Label din meniul Tools.Se va afisa caseta de dialog Label.

Introduceti noul nume de volum sau stergeti numele asociat acestuia.

Selectati butonul OK.

2.5.ATRIBUIREA LITERELOR DE UNITATE

Spre deosebire de DOS,WINDOWS NT va permite sa precizati chiar dumneavoastra literele care se atribuie fiecarei unitati de disc. Aceasta este denumita atribuire statica a literelor de unitate.

Pentru a atribui o litera unui volum trebuie sa procedati astfel: FIGURA 4

Selectati o unitate.

Selectati optiunea Drive Letter din meniul Tools. Se va afisa caseta de dialog Assign Drive Letter.

Pentru a atribui unitatii respective o litera, selectati butonul radio Assign drive letter si selectati o litera disponibila din lista.

Pentru a crea o unitate fara litera asociata, selectati optiunea Do not assign a drive letter.

Selectati butonul OK.

2.6.STERGEREA PARTITIILOR SI A UNITATILOR

Din cand in cand este necesar sa va reorganizati discurile si sa stergeti partitiile si unitatile. Pentru a sterge o partitie sau o unitate trebuie parcurse urmatoarele etape:

Selectati partitia sau unitatea respectiva.

Alegeti optiunea Delete din meniul Partition.

In caseta de confirmare care apare, trebuie sa selectati Yes, pentru a confirma stergerea partitiei selectate.

Executati modificarile selectand optiunea Commit Changes Now din meniul Partition sau iesind din Disk Administrator si selectand Yes.

3.SETURI DE VOLUME

Un set de volume este un volum compus din mai multe segmente de spatiu liber, care se afla pe cel mult 32 de unitati de disc diferite. FIGURA 5

3.1.CREAREA UNUI SET DE VOLUME

Etapele care trebuie parcurse pentru a crea un set de volume sunt urmatoarele: FIGURA 6

Selectati prima zona de spatiu liber.

Mentineti apasata tasta Ctrl in timp ce selectati celelalte zone.

Selectati comanda Create Volume Set din meniul Partition.

Se deschide caseta de dialog Create Volume Set in care se specifica marimea setului.Marimea maxima este suma marimilor zonelor libere pe care le-ati selectat.

Selectati butonul OK, pentru a crea setul de volume.

Pentru crearea propriu-zisa a setului de volume selectati comanda Commit Changes Now din meniul Partition.

Reporniti sistemul pentru ca modificarile efectuate sa fie aplicate.

3.2.FORMATAREA UNUI SET DE VULEME

Pentru a formata un set de volume, este suficient sa selectati orice segment din componenta acestuia. Apoi, formatarea decurge la fel ca in cazul partitiilor standard sau al unitatilor de disc. Dupa formatare, toate segmentele din set sunt identificate cu aceeasi litera de unitate.

3.3.EXTINDEREA UNUI SET DE VOLUME

Volumele individuale si seturile de volume pot fi extinse prin adaugarea de spatiu suplimentar. Extinderea unui volum individual duce la crearea unui set de volume.Pentru a extinde un volum sau un set de volume, parcurgeti urmatorii pasi: FIGURA 7

Selectati volumul sau setul.

Mentinand tasta Ctrl apasata selectati o zona de spatiu liber pe care doriti sa o adaugati la set.

Selectati comanda Extended Volume Set din meniul Partition.

Specificati noua marime a setului de volume.

Selectati butonul OK.

OBS: nu este necesar sa executati modificarile sau sa formatati noul segment de set.

3.4.AVANTAJE SI DEZAVANTAJE PRIVIND SETURILE DE VOLUME

Seturile de volume prezinta 2 avantaje semnificative:u va permit sa utilizati segmente mici de spatiu liber, creand volume de dimensiuni rezonabile. Segmentele utilizate pot avea, teoretic, orice dimensiune.

u va permit sa creati volume mai mari decat cel mai mare hard-disc pe care il aveti. Deoarece seturile de volume pot sa incorporeze spatiul liber de pe maxim 32 de hard-discuri, volumele rezultate pot avea dimensiuni intr-adevar uriase.

Dezavantaj:

u sigur ca nimic nu e perfect, iar segmentele de volume isi au, si ele, neajunsurile lor. Este vorba de un risc sporit ca defectarea unei unitati sa conduca la pierderea datelor de pe volum. In cazul caderii unei unitati de disc din set se pierd toate datele din respectivul set de volume.

4.UTILIZAREA SETURILOR DE FASII

La fel ca seturile de volume, seturile de fasii (stripe sets) va permit sa realizati volume utilizand mai multe hard-discuri. Cu toate acestea, seturile de fasii stocheaza datele intr-un mod cu totul diferit, utilizand o tehnica denumita striping (distribuire pe fasii). FIGURA 8

In acest caz, datele scrise sunt separate in fasii, care sunt scrise in mod secvential pe toate discurile continute de setul de fasii.Ca rezultat, un fisier este de fapt raspandit pe toate discurile din setul de fasii.

Utilizarea seturilor de fasii in detrimentul seturilor de volume este datorata performantei. Discurile consuma mult timp doar pentru miscarea capetelor in cautarea pistei cu informatia dorita. Atunci cand aceste cautari sunt distribuite pe mai multe discuri, timpul necesar pentru obtinerea fisierului este redus cu factor aproximativ egal cu numarul de discuri. Castigul de viteza este vizibil, in special in cazul aplicatiilor care citesc frecvent date de pe disc.

Deoarece datele sunt distribuite pe mai multe discuri, segmentele de disc de pe diferitele discuri trebuie sa fie de aceeasi marime. Distribuirea pe fasii prezinta unele avantaje fata de lucrul cu seturi de volume-fiabilitatea unui set de fasii este mai scazuta decat cea a unui disc individual. De asemenea, daca un singur disc se defecteaza, toate datele din setul de fasii sunt pierdute.

4.1.UTIZAREA SETURILOR DE FASII CU PARITATE

Utilizarea unei tehnici denumita parity (paritate) poate imbunatati considerabil fiabilitatea unui set de fasii. Pentru fiecare set de fasii este creata o inregistrare de paritate pe unul dintre discurile din set. Aceasta inregistrare de paritate este creata prin efectuarea anumitor calcule cu toate fasiile dintr-o linie. Daca un disc se defecteaza, informatia de pe el poate fi reconstituita combinand toate fasiile din acea linie cu inregistrarea de paritate. Astfel, un set de fasii poate continua sa functioneze in cazul defectarii unui disc. FIGURA 9

Utilizarea scrierii pe fasii cu paritate are ca rezultat o matrice de discuri toleranta la defecte, cu o utilizare mai eficienta a spatiului decat in cazul oglindirii (mirroring).O pereche de discuri in oglinda pierde 50 de procente din capacitatea totala de stocare, pentru a asigura toleranta la defecte. Un set de fasii cu inregistrari de paritate constand din 4 discuri pierde numai 25 de procente din capacitatea totala pentru, crearea inregistrarilor de3 paritate. Un set cu 5 discuri pierde numai 20 de procente din capacitatea totala pentru a produce o configuratie toleranta la defecte. Seturile de fasii pot fi realizate utilizand spatiul liber de pe cel mult 32 de discuri.

In general, impartirea in fasii a discurilor cu inregistrarea paritatii ofera performante superioare oglindirii, atunci cand toate discurile din set functioneaza. In cazul defectarii unui disc din set, viteza scade din cauza ca trebuie refacut continutul fasiei pierdute folosind informatia de paritate. Firma Microsoft recomanda tehnica de lucru pe fasii cu paritate in cazul tuturor sistemelor care utilizeaza discurile in mod intensiv pentru citirea datelor.

4.2.CREAREA UNUI SET DE FASII CU PARITATE

Pentru a crea un set de fasii cu paritate procedati astfel: FIGURA10

Selectati o zona de spatiu liber.

Apasati tasta Ctrl si mentinand-o apasata, selectati zonele suplimentare-cel mult una pe un numar total de pana la 32 de hard-discuri.

Selectati comanda Create Stripe din meniul Partition.

In caseta de dialog Create Stripe Set,aplicatia Disk Administrator afiseaza dimensiunea totala a spatiului liber selectat. Daca micsorati valoarea, spatiul este eliberat de pe fiecare din discurile de pe care ati selectat spatiu liber. Aceasta dimensiune este selectata astfel incat sa se creeze segmente de dimensiuni egale, pe toate discurile.

Selectati butonul OK. Disk Administrator creeaza un volum logic compus din fasii de disc si va aloca o singura litera de disc setului creat.

Selectati comanda Commit Changes Now din meniul Partition.

Selectati partitia.

Selectati comanda Format din meniul Tools, pentru a formata partitia.

4.3.CREAREA UNUI SET DE FASII CU PARITATE

Pentru a crea un set de fasii cu control de paritate sunt necesare cel putin 3 discuri: doua pentru stocarea datelor si unul pentru fasia de paritate. Pentru a crea un set de fasii cu control de paritate procedati astfel:

Selectati o zona din spatiul liber de pe un disc.

Apasati si mentinand apasata tasta Ctrl, selectati 2 sau mai multe zone suplimentare-cel mult cate una pe un numar de pana la 32 de discuri.

Selectati comanda Create Stripe Set with Parity din meniul Fault Tolerance.

In caseta de dialog Create Stripe Set with Parity care se deschide, marimea afisata de Disk Administrator reprezinta dimensiunea totala a tuturor zonelor de spatiu liber selectate. Daca reduceti aceasta marime, spatiul va fi eliberat de pe fiecare din discurile selectate.

Selectati butonul OK.

Formatati partitia.

OBS: Disk Administrator creeaza partitii neformatate, de dimensiuni egale, pe fiecare dintre discurile din setul de fasii. Daca selectati o capacitate a setului de fasii care nu poate fi distribuita simetric pe discuri, Disk Administrator rotunjeste valoarea la urmatoarea acceptabila.

4.4.STERGEREA UNUI SET DE FASII

In cazul in care un disc se defecteaza, setul de fasii devine inutilizabil si trebuie sters. Un set de fasii cu control de paritate poate fi recuperat in cazul defectarii unui singur disc si, ca atare, nu este necesar sa fie sters, decat daca nu mai vreti sa-l utilizati.

Pentru a sterge un set de fasii, selectati un segment din el si selectati apoi comanda Delete din meniul Partition.

4.5.REFACEREA UNUI SET DE FASII CU CONTROL DE PARITATE

Atunci cand o componenta a unui set de fasii cu control de paritate se defecteaza, setul de fasii continua sa functioneze, iar aplicatiile pot continua sa citeasca si sa scrie date in el. Dupa inlocuirea discului defect, este necesar ca setul de fasii sa fie refacut, procedand astfel:

In aplicatia Disk Administrator, selectati setul de fasii cu control de paritate.

Selectati o zona din spatiul liber care este cel putin la fel de mare ca membrii setului de fasii cu control de paritate.

Selectati comanda Regenerate din meniul Fault Tolerance.

Reporniti calculatorul.

5.UTILIZAREA SETURILOR DE DISCURI IN OGLINDA

Seturile de discuri in oglinda constau din 2 unitati care reprezinta – fiecare - imaginea in oglinda a celuilalt. Toate datele de pe cale 2 discuri sunt identice. Sunt posibile 2 configuratii hardware diferite:

u ambele discuri sunt conectate la acelasi controller de disc; in acest caz, defectarea controllerului de disc opreste functionarea ambelor discuri, iar setul de discuri in oglinda devine indisponibil

u fiecare disc este conectat la un controller de disc separat; daca unul din controllere se defecteaza, discul atasat celuilalt controller continua sa functioneze, iar setul de discuri in oglinda ramane functional. Aceasta configuratie este denumita adesea “duplicarea discului” (disk duplexing).

5.1.CREAREA UNUI SET DE DISCURI IN OGLINDA

Crearea unui set de discuri in oglinda consta in crearea unei noi partitii care duplica o partitie existenta, pe un alt disc. Ambelor discuri le va fi alocata aceeasi litera de disc.

Pentru a crea un set de discuri in oglinda, procedati astfel:

Creati si formatati un volum standard

Selectati volumul

In timp ce tineti apasata tasta Ctrl, selectati o zona de spatiu liber de pe un alt disc-cel putin la fel de mare ca volumul creat la pasul 1.

Selectati comanda Establish Mirror din meniul Fault ToleranceSelectati comanda Commit Change Now din meniul Partition, pentru a crea setul de discuri in oglinda

5.2.SEPARAREA UNUI SET DE DISCURI IN OGLINDA

Pentru a separa discurile dintr-un set de discuri in oglinda, procedati astfel:

Selectati setul de discuri in oglinda

Selectati comanda Break Mirror din meniul Fault Tolerance

Aplicatia Disk Administrator va afisa un mesaj; selectati Yes pentru a va confirma optiunea

Selectati comanda Commit Change Now din meniul Partition, pentru a separa setul de discuri in oglinda

Selectati butonul OK dupa ce vede ti urmatorul mesaj:

Changes have been made which require you to restart your computer.

Dupa repornirea calculatorului, Disk Administrator afiseaza 2 partitii independente, in loc de setul de discuri in oglinda. Daca doriti, puteti sterge portiunea neoglindita.

6.DEPANAREA SETURILOR DE DISCURI IN OGLINDA SI A SETURILOR DE FASII CU CONTROL DE PARITATE

Atunci cand unul dintre discurile apartinatoare unui set de discuri in oglinda sau unui set de fasii cu control de paritate se defecteaza, discul defect este cunoscut sub numele de disc orfan (orphan).Modul in care trebuie sa actionati pentru a repara setul depinde de tipul setului.

6.1.REPARAREA UNUI SET DE DUSCURI IN OGLINDA

Atunci cand unul dintre discurile dintr-un set in oglinda se defecteaza, discurile trebuie separate. Aceasta operatie abandoneaza lucrul in oglinda, revenind astfel la lucrul cu un volum standard. Membrul valid al setului pastreaza litera de disc ce fusese alocata setului. Puteti stabili apoi o noua relatie in oglinda cu un disc care il inlocuieste pe cel defect, sau cu un alt disc din sistem.

6.1.1.CREAREA UNUI DISC DE INCARCARE A SISTEMULUI DE OPERARE, PENTRU CAZURI DE URGENTA

Daca partitia sistemului este protejata printr-un set de discuri in oglinda, iar discul principal se defecteaza, puteti utiliza un disc de incarcare a sistemului de operare in caz de urgenta, pentru a porni serverul utilizand copia din setul de discuri in oglinda.

Pentru a crea o discheta de incarcare a sistemului de operare pentru un calculator X86,copiati urmatoarele fisiere din directorul radacina al partitiei sistem pe o discheta care a fost formatata cu Windows NT File Manager:

u NTLDR

u NTDETECT.COM

u NTBOTDD.SYS

u BOOT.INI

6.1.2.EDITAREA FISIERULUI BOOT.INI

Utilizati aplicatia File Manager pentru a edita proprietatile fisierului BOOT.INI de pe discheta. Pentru a putea sa editati fisierul, eliminati atributele System si Read Only.

Fisierul BOOT.INI trebuie sa arate in felul urmator:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0) disk(0) rdisk(0) partition(1)WINNT3.5

[operating system]

multi(0) disk(0) rdisk(0) partition(1)WINNT3.5=”Windows NT Server

Version 3.5”

multi(0) disk(0) rdisk(0) partition(1)WINNT3.5=”Windows NT Server

Version 3.5 [VGA mode]/basevideo

6.1.3.RESTAURAREA UNEI PARTITII SISTEM DEFECTE DE PE UN SISTEM DE DISCURI IN OGLINDA

Daca discul principal al setului de discuri in oglinda se defecteaza, inlocuiti-l. Pentru a restaura apoi sistemul procedati astfel:

Reporniti sistemul utilizand discheta de incarcare a sistemului de operare pentru cazuri de urgenta

Utilizati aplicatia Disk Administrator pentru a separa setul de discuri in oglinda

Restabiliti oglindirea dintre discul 0 si partitia oglinda si iesiti din Disk Administrator

Reporniti sistemul utilizand aceeasi discheta de incarcare. Partitia oglinda a discului 0 este regenerata din partitia de lucru oglindita.

Utilizati Disk Administrator din nou, pentru a separa oglinda.

Modificati literele de disc ale partitiilor care reprezinta parti ale setului in oglinda, astfel incat partitia de pe discul 0 sa fie discul C, iar cealalta partitie din setul oglindit sa aiba atribuita o alta litera.

Iesiti din Disk Administrator.

Scoateti discheta de incarcare a sistemului de operare din unitatea de disc si reinitializati sistemul.

6.2.REPARAREA UNUI SET DE FASII CU CONTROL DE PARITATE

Dupa ce ati identificat discul defect si l-ati inlocuit, lansati aplicatia Disk Administrator si efectuati urmatoarele operatii:

Selectati setul de fasii cu control de paritate caruia i-a apartinut discul defect.

Apasati tasta Ctrl si mentinand-o apasata selectati o zona de spatiu liber cel putin la fel de mare ca partitiile membre ale setului de fasii.

Selectati comanda Regenerate din meniul Fault Tolerance.

Reporniti serverul. Setul de fasii cu control de paritate regenereaza imaginea pe noua partitie.

Utilizati aplicatia Disk Administrator pentru a atribui o litera de disc setului de fasii cu control de paritate.

7.UTILIZAREA APLICATIEI VOLUMES VIEW

Aplicatia Volumes View reprezinta o sursa rapida de informatii statistice referitoare la volumele de pe un calculator Windows NT. Puteti accesa aceste informatii in 2 moduri:

u Selectati comanda Volumes din meniul View.

u Executati clic pe butonul Volumes View.

8.AFISAREA PROPRIETATILOR DISCURILOR SI VOLUMELOR

Daca selectati un volum in fereastra Volume View sau in Disk View si executati un clic pe butonul Examine Properties se va afisa o fereastra cu titlul Volume Properties care afiseaza informatii statistice despre volum si dispune, de asemenea, de alte optiuni suplimentare.

Modificati valoarea campului Label pentru a adauga un nume de volum sau pentru a modifica numele existent. FIGURA11

Selectati butonul Format pentru a formata volumul.

Selectati butonul Check Now pentru a deschide o caseta de dialog cu numele Check for Error,in care puteti rula un program de verificare a integritatii discului, similar verificarii efectuate prin intermediul utilitarului din linia de comanda Chkdsk.

Dispuneti de 3 optiuni:

Do not fix error

Fix file system error

Scan for bad sector   


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 671
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site