Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


JavaScript si ECMAScript

html

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Forma generala a unui fisier HTML
Inserare unui link
HTML - IMAGINI - Adresa URL a unei imagini
Accesarea arborelui DOM HTML in browser
Editarea unei pagini HTML
Forma generala a unui fisier HTML
Linii orizontale - HR
Realizarea randurilor goale
Formatarea documentelor - Formatarea fonturilor
Blocuri <center>


JavaScript si ECMAScript

JavaScript este un limbaj creat in scopul extinderii posibilitatilor browserelor Web, adaugandu-le interactivitate. Una dintre cele mai importante utilizari ale acestuia consta in scrierea unor functii inglobate sau incluse in documentele XHTML, care interactioneaza cu arborele DOM al acestora pentru a realiza sarcini care nu pot fi indeplinite folosind numai limbajul de marcare XHTML. Dintre acestea le mentionam pe cele mai des utilizate:
deschiderea unei noi ferestre, pentru care pot fi controlate dimensiunile, pozitia si aspectul;

verificarea sau validarea valorilor introduse intr-un formular HTML, astfel incat acestea sa fie acceptate inainte de a fi trimise serverului Web;

schimbarea sursei unei imagini, atunci cand mouse-ul se afla deasupra acesteia.

Numit la origine Mocha si apoi LiveScript, JavaScript este un limbaj de scripting independent de platforma, creat de Brendan Eich de la Netscape si utilizat pentru prima oara in decembrie 1995 in browserul Navigator 2.0B3 al acestei companii. Actualmente, JavaScript este marca inregistrata Sun Microsystems, Inc. JavaScript este un limbaj de scripting, avand la baza conceptul de prototip. Sintaxa sa este similara cu a limbajului de programare C. In timp ce limbajul C utilizeaza bibliotecile I/O, procesorul JavaScript se bazeaza pe mediul gazda(host environment), in care este inglobat. Cel mai cunoscut mediu gazda este browserul Web, care creeaza obiecte responsabile pentru implementarea DOM in JavaScript. Limbajul JavaScript extins include:

Core JavaScript: nucleul limbajului JavaScript, care contine elementele de baza ale limbajului (operatori, expresii, instructiuni si obiecte predefinite);

Client-Side JavaScript (CSJS): extinde limbajul de baza (Core JavaScript), introducand obiecte utilizate pentru controlul browserului si al modelului obiectului document (DOM) al acestuia;

Server-Side JavaScript (SSJS): extinde limbajul de baza (Core JavaScript), introducand obiecte relevante pentru utilizarea limbajului pe server.

ECMAScript este versiunea standardizata (sub numele ECMA-262) de catre ECMA (European Computer Manufactures Association) si Netscape a limbajelor JavaScript (Netscape) si JScript (Microsoft). Prima editie a ECMAScript a aparut in iunie 1997, a doua in iunie 1998, iar a treia in decembrie 1999. Standardul ECMA-262 este standard ISO (International Organization of Standards), sub numele ISO-162262, incepand din aprilie 1998. Specificatiile ECMAScript bazate pe JavaScript includ numai nucleul acestui limbaj. Versiunile JavaScript (implementate in browserele bazate pe Gecko si in Opera) si JScrip (implementat in browserul Inernet Explorer) trebuie sa respecte specificatiile ECMAScript.

In ceea ce priveste relatiile dintre versiunile JavaScript si editiile ECMAScript:   

ECMAScript, editia intai, este bazata pe JavaScript 1.1;

JavaScript 1.2 nu este complet compatibil cu ECMAScript, editia intai;

JavaScript 1.3 este complet compatibil cu ECMAScript, editia intai;

JavaScript 1.4 este complet compatibil cu ECMAScript, editia intai;JavaScript 1.5 este complet compatibil cu ECMAScript, editia a treia.

ECMAScript editia a doua, consta din cateva schimbari minore si eliminarea unor probleme in raport cu editia intai. Versiunea 1.6 a JavaScript (lansata in anul 2005) este inclusa in browserul Firefox 1.5. Aceasta versiune corespunde editiei a treia a ECMAScript, cu cateva exceptii. Versiunea Firefox 2.0 implementeaza JavaScript 1.7. JavaScript este utilizat pe un numar mare de platforme, inclusiv in afara Web-ului. Un numar de companii folosesc JavaScript in cadrul instrumentelor/tehnologiilor proprii, din care se disting:

Adobe Acrobat si Adobe Reader utilizeaza JavaScript in fisierele PDF;

instrumentele incluse in Adobe Creative Suite - inclusiv Photoshop – permit scripting prin JavaScript;

tehnologia Active Scripting (Microsoft), cunoscuta si ca ActiveX Scripting (bazata pe ActiveX/com) suporta limbajul JScript (compatibil cu JavaScript) ca limbaj de scripting;

JScript pentru platforma .NET (Microsoft).

Fiecare dintre aceste instrumente furnizeaza propriul model DOM care permite accesul la mediul gazda, utilizand de fiecare data JavaScript/JScript pentru a manipula acest model. In mod uzual, codul JavaScript este inglobat direct in paginile XHTML, prin intermediul marcajului script, astfel:

<script type=”text/javascript”>

<!-- <![ // Cod JavaScript

> -->

</script>   

Dupa cum se poate constata, codul JavaScript este utilizat in interiorul unei sectiuni CDATA, cu rolul de a permite includerea unor blocuri de text care, altfel, ar fi recunoscute ca marcaje. O alta posibilitate de utilizare a codului JavaScript consta in salvarea lui intr-un document cu extensia js, urmata de includerea acestuia in pagina, ca in exemplul urmator:

<script src=”numeFisier.js” type=”text/javascript”></script>   


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 538
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site