Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Structurarea documentelor HTML

html+ Font mai mare | - Font mai micStructurarea documentelor HTML

Limbajul HTML este un limbaj pentru descrierea documentelor structurate si se bazeaza pe faptul ca majoritatea documentelor au elemente comune: titluri, paragrafe, tabele, etc. HTML poseda un set de tag-uri pentru marcarea acestor elemente de structura.O prezentare Web consta din mai multe pagini structurate de proiectantul unui site intr-o maniera coerenta care sa permita realizarea unui anumit scop. Pagina de inceput (homepage) contine informatii generale sau sumarul celorlalte pagini. URL-urile ei permit vizitarea de alte pagini.

Structurarea documentelor se realizeaza in raport cu continutul sau cu abrevierile prezentarii. Structurarea ierarhica permite rafinarea informatiilor de sus in jos prin detalieri succesive in raport cu abrevierele propuse. Orice nivel de detaliere are o interfata consistenta de navigare, iar variantele de navigare sunt limitate la deplasarea in homepage. Avantajele pricipale constau in viteza de deplasare pana la ultimul nivel si inapoi.

Ca si exemplu, mai jos se prezinta o structura combinata liniara si ierarhizata, folosita mai ales in elaborarea chestionarelor FAQ. Pentru realizarea sa a fost aleasa folosirea unei structuri liniare si ierarhizate (structura liniara este pe ultimul nivel de detaliere a structurii ierarhizate). Aceasta structura permite navigarea in homepage de la ultimul nivel de ierarhizare.


Comentariile se pot introduce in documentele HTML. Acestea sunt de fapt ignorate de navigatoare. Comentariile incep cu sirul <!--, pot contine orice caracter si se termina la aparitia sirului -->. in general se recomanda plasarea comentariilor pe o linie separata si evitarea utilizarii caracterelor speciale de tipul <,>,& sau !.

Titlurile sunt utilizate pentru ierarhizarea diferitelor sectiuni de text. HTML defineste sase nivele pentru titluri, indicate in formatul <H1><H2>.<H6>.

La afisare, titlurile nu sunt numerotate, diversele navigatoare afisandu-le astfel incat sa iasa in evidenta (centrat, ingrosat, subliniat, marit). Ele nu trebuie indentate in document, indentarile fiind ignorate. Titlurile utilizate la structurarea documentului pot avea orice lungime.

<H1>Titlu de nivel 1</H1>

<H2>Titlu de nivel 2</H2>

<H3>Titlu de nivel 3</H3>

<H4>Titlu de nivel 4</H4>

<H5>Titlu de nivel 5</H5>

<H6>Titlu de nivel 6</H6>

Paragrafele se specifica cu tag-ul <P> ca tag vid (fara un corespondent </P>). Cele mai multe dintre primele navigatoare, considera ca paragrafele sunt formate in acest fel. La intalnirea unui tag <P>, incep un nou rand, lasand cateva spatii verticale libere. Dupa ultimele specificatii ale HTML 4.0, tag-ul de paragraf nu este vid, insa tag-ul </P> este optional.

Toate listele care apar in documentele HTML au elemente comune:

intrega lista este incadrata de tag-uri de inceput si de sfarsit de lista: <UL> si </UL>, <OL> si </OL>, etc.

fiecare element al listei are propriul lui tag:<DT> si <DD> pentru listele glosar si <LI> pentru celalate liste.Listele ordonate se definesc astfel:

<OL>

<LI>Primul element

<LI>Al doilea element

<LI>Al treilea element

</OL>

Listele ordonate incep cu <OL> (abreviere de la Ordered List), si fiecare element introdus in lista cu ajutorul tag-ului vid <LI>. Cand navigatorul interpreteaza o astfel de lista, va numerota secvential fiecare element intalnit.

Listele neordonate trebuie marcate cu tag-ul <UL>, iar elementele listei se introduc la fel. Cele doua liste difera prin faptul ca, aici, fiecare element este marcat cu o bulina.

<UL>

<LI>Primul element

<LI>Al doilea element

</UL>

Listele meniu reprezinta liste simple de elemente sau scurte paragrafe care nu sunt inserate cu ajutorul numerelor sau bulinelor. Afisarea lor se face prin indentare diferita sau o formatare diferita de restul textului. Sintaxa de definire este:

<MENU>

<LI>Primul element din meniu

<LI>Al doilea element din meniu

<LI>Al treilea element din meniu

</MENU>

Listele director sunt mai scurte decat listele meniu, sunt indentate si formatate in coloane de catre navigatoare.

<DIR>

<LI>fisiere/

<LI>aplicatii/

<LI>posta/

</DIR>

Listele de definitii sunt usor diferite fata de celalalte liste. Fiecare element al listei este format din doua parti: termenul de definit si definitia. Listele de definitii incep cu <DL> si se termina cu </DL>. Termenii care trebuie definiti sunt inserati cu ajutorul etichetei <DT>, iar definitiile corespunzatoare cu ajutorul etichetei <DD>. Listele de definitii sunt formatate de navigatoare astfel incat termenii si definitiile sunt separate prin linii, iar marginile sunt indentate. Cu ajutorul atributului COMPACT, lista de definitii ar trebui sa fie formatata pe o suprafata de ecran mai mica.

Se permite realizarea unei imbricari a listelor, prin inserarea unei alte liste in interiorul primei liste. Se pot insera liste neordonate in interiorul listelor ordonate si viceversa. Forma de afisare a listelor imbricate difera mult de la un navigator la altul.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1190
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved