Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Publicarea si promovarea site-ului Web

html+ Font mai mare | - Font mai micPublicarea si promovarea site-ului Web

Site-ul Web creat si stocat pe calculatorul local poate fi citit si parcurs de alti utilizatori ai retelei, numai daca el este publicat pe un server. Operatia de publicare consta in copierea structurii de fisiere a site-ului intr-o locatie publica a unui server Web. Transferul pe server, intr-un director specificat al paginilor si elementelor media ce apartin unui site se realizeaza prin instrumente specializate de tip FTP, ca WS_FTP sau Web Publishing Wizard. Operatia este facilitata daca soft-ul de editare HTML are si un utilitar FTP inclus.Pe serverul Web ruleaza in permanenta un program care asteapta clientii Web (cum ar fi browserele) ce se conecteaza la server pentru a cere date sub forma de fisiere. Serverele si browserele Web comunica in baza protocolului HTTP (HyperText Transfer Protocol), un protocol special destinat transferului de hiperdocumente pe Web. Deseori, serverele Web sunt denumite si servere HTTPD. Litera "D" provine de la cuvantul daemon, care este un termen UNIX ce desemneaza un program care se aseaza in background si asteapta cereri. Pentru ca un program sa se comporte ca un daemon, nu trebuie neaparat sa existe un sistem UNIX astfel, serverele Web de pe orice platforma se numesc tot servere HTTPD sau simplu, servere HTTP.

1Conditii necesare publicarii

Gasirea unui server Web

Problema principala a publicarii este unde vor fi puse fisierele, adica gasirea unui server Web si a unei locatii pe acesta. De obicei, publicarea se face pe serverul prin care se realizeaza accesul la Internet, fie ca acest server apartine unei organizatii sau unui distribuitor comercial de servicii Internet.

In plus, pe Web se gasesc numeroase servicii care ofera gratuit un anumit spatiu pentru stocarea paginilor, adica ofera un loc pe un server. Spre exemplu, serverele care gazduiesc gratuit pagini Web sunt: www.tripod.com, www.geocities.com, www.home.ro, www.rol.ro si, in general, toate masinile de cautare beneficiaza de aceasta facilitate. Pe aceste servere se inregistreaza domeniul dorit care va completa URL-ul paginii home a site-ului Web, ca de exemplu: www.paginamea.com. De exemplu, pentru a afla date suplimentare in legatura cu obtinerea unui domeniu comercial .com se poate consulta site-ul www.internic.net, iar pentru obtinerea unui domeniu .ro se poate consulta adresa www.rnc.ro.

Paginile motoarelor si directoarelor de cautare dau indicii in ceea ce priveste posibilitatile lor de a oferi spatiu de stocare Web si indruma utilizatorul in operatia de publicare a site-ului in aceste locuri.

Testarea in vederea publicarii

Inainte de a publica un site, el trebuie testat local astfel, incat sa arate si sa functioneze corect in cat mai multe browsere, sa nu existe legaturi rupte sau paginile sa se descarce intr-un timp prea lung. Odata publicat, site-ul va continua sa fie actualizat si intretinut. Este recomandat sa se defineasca si sa se implementeze un sistem de control al versiunii, fie prin instrumente Dreamweaver incluse, fie printr-o aplicatie externa. Verificarea compatibilitatii browserelor si vizualizarea in browsere diferite sunt doua faze foarte importante in testarea site-ului, carora trebuie sa li se acorde o atentie deosebita.

2 Metode de publicare si promovare

Publicarea dintr-un editor HTML este cea mai eficienta metoda care permite selectarea directa a fisierelor sau directoarelor de transferat la serverul Web (upload) prin apelarea de comenzi si functii incorporate editoarelor HTML. Accesul la serverul Web se face printr-un nume de utilizator si o parola cunoscute, apoi specificand locatia de descarcare a fisierelor. Aceste date sunt furnizate de providerul de servicii Internet sau de administratorul retelei. Transferul fisierelor se realizeaza printr-o comunicatie de tip FTP sau HTTP.

O alta metoda pentru transferul (upload) de fisiere pe un server Web este prin serviciul FTP, folosind unul dintre programele sale. Inainte de a realiza operatia de upload propriu-zisa trebuie ales modul de transfer al datelor. Modul de transfer trebuie sa fie setat ca binar pentru a asigura nu numai integritatea fisierelor HTML, ci si a fisierelor imagine sau de alt format media. Accesul la un server FTP se face dupa o adresa de forma:

ftp://username@ftp.nume_domeniu/director1.

Procedura consta in a gasi un director pe acest server FTP unde sunt puse fisierele site-ului. Prin comenzile soft-ului client FTP se va parcurge arborescenta informationala a serverului si apoi se va realiza transferul direct de tip: PUT nume_fisier.

Un site publicat, pus pe un server Web, dar caruia nu i se face o anumita promovare poate ramane necunoscut sau poate fi parcurs numai de cei care stiu deja adresa acestuia. De aceea, nu este suficient ca site-ul sa fie publicat, adresa lui trebuie sa devina cunoscuta utilizatorilor interesati. Exista numeroase metode de promovare, de la difuzarea adresei in anumite pliante sau alte forme de publicare scrisa sau televizata, pana la difuzarea in motoare si directoare de cautare sau bannere.

Alegerea motoarelor sau directoarelor de cautare ca metoda de promovare este motivata de faptul ca utilizatorii solicita de cele mai multe ori informatie prin intermediul lor. Includerea adresei propriului site in baza de date a acestora va determina gasirea site-ului la cautarea dupa cele mai potrivite cuvinte cheie, fara ca utilizatorii sa cunoasca initial adresa exacta a site-ului.

Folosirea metodei bannerelor pentru introducerea si cunoasterea site-ului se poate face prin intermediul unor site-uri de tip Banner Exchange cum ar fi: www.linkexchange.com sau in spatiul romanesc: www.goldenclick.ro sau www.home.ro.

Pentru a promova site-ul in spatiul Web romanesc o sugestie este de a-l inscrie in Romanian Top 100, www.top100.ro, in site-urile cauta.ro, start.ro sau rol.ro. Aceste site-uri sunt foarte vizitate fiind considerate puncte de incepere a cautarii in spatiul virtual romanesc si exista o sansa mai mare ca site-ul publicat sa fie descoperit.

Tema:

Gasiti un server si un spatiu necesar pentru stocarea site-ului pe care l-ati realizat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1483
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved