Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Tabele

html



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tabele

Acestea au fost implementate inca din versiunea HTML 3.0. Elementele luate in consideratie de HTML pentru codarea tabelelor sunt:



capul de tabel, atat in cazul in care a fost asezat pe rand cat si in cazul in care a fost asezat pe coloana

datele din tabel, care reprezinta valorile inscrise in celulele tabelului

celulele tabelului

specificatiile HTML permit ca in celulele tabelelor sa fie introdus orice element HTML: text formatat, imagini, legaturi, formulare, etc.

Orice tabel incepe cu tag-ul <TABLE> si se termina cu </TABLE>, intre ele se include continutul tabelului inclus intr-un numar oarecare de randuri. Atributele acestui tag sunt: border (chenar), cellspacing (spatiu intre celulele tabelului), cellpadding (spatiu dintre marginile tabelului si continut) si width (latimea).

Tabelele se specifica rand cu rand, fiecare rand continand definitii pentru fiecare din celulele care il formeaza. Se incepe astfel cu a defini randul din partea de sus, celula cu celula, apoi se defineste al doilea rand, s.a.m.d. coloanele se calculeaza automat pe baza numarului de celule care sunt in fiecare rand.

<TABLE>

<TR>

<TH>Cap de tabel</TH>

<TD>Celula 1</TD>

<TD>Celula 2</TD>

</TR>

</TABLE>

Perechea <TR>.</TR> defineste un rand de tabel, perechea <TH>.</TH> defineste o celula cap de tabel, iar perechea <TD>.</TD> defineste o celula de date.

Pentru a alinia datele din tabele se permite o aranjare a lor, atat pe orizontala cat si pe verticala. Aceste optiuni de aliniere se folosesc pentru oricare din tag-urile <TR>, <TH>, <TD>. Atributul align este utilizat pentru aliniere orizontala si are trei valori posibile de luat: left (aliniere la stanga), right (la dreapta), center (aliniere la centru). Atributul valign este utilizat pentru aliniere pe verticala si poate lua urmatoarele valori: top (aliniere la marginea de sus a celulei), bottom (aliniere la marginea de jos a celulei), middle (centrare verticala la mijlocul celulei), baseline (alinierea se face cu baza primului rand text din fiecare celula).

Implicit informatiile din celulele cap de tabel sunt centrate atat orizontal cat si vertical, iar informatiile din celulele de date sunt centrate vertical dar aliniate orizontal la stanga. Atributele de aliniere inserate in tag-ul de inceput de rand au efect asupra tuturor celulelor din rand. Atributele de aliniere inserate in tag-urile care definesc celulele au precedenta fata de atributele de aliniere inserate in tag-ul de inceput de rand.

Pentru a organiza datele din tabel sau pentru a obtine efecte, celulele pot fi extinse atat orizontal (pe mai multe coloane) cat si vertical (pe mai multe randuri). Extinderea se obtine cu ajutorul atributelor colspan si rowspan utilizate cu tag-urile <TH> si <TD>. Celulele se extind totdeauna in jos si/sau spre dreapta deci pentru a crea o celula care se extinde peste cateva coloane se utilizeaza atributul colspan in conjunctie cu tag-ul de inceput a celei mai din stanga celule din rand, iar pentru a obtine extinderea unei celule pe mai multe randuri se utilizeaza atributul rowspan in conjunctie cu tag-ul de inceput a celei mai de sus celule de pe coloana.

<TABLE BORDER=1>

<TR>

<TH COLSPAN=2></TH>

<TH>Celula extinsa pe doua coloane</TH>

</TR>

<TR ALIGN=CENTER>

<TH rowspan='2>Celula' extinsa pe doua randuri</TH>

<TH>Capul randului 2</TH>

</TR>

</TABLE>

Latimea tabelului se exprima prin atributul width al tag-ului <TABLE>. Valoarea sa se exprima fie prin unitati (pixeli) fie ca si procente din valoarea latimii ferestrei in care este afisat tabelul. De asemenea poate fi utilizat si pentru a specifica latimea celulelor individuale <TH> si <TD>.

Atributul cellspacing afecteaza spatiul dintre celule (grosimea liniei dintre doua celule adiacente), poate lua valori numerice (numar de pixeli) si valoarea implicita este 2. Atributul afecteaza si conturul tabelului (nu marginea, specificata de border). Atributul cellpadding afecteaza spatiul dintre marginile celulelor si continut, valoarea sa fiind exprimata in pixeli. In mod implicit, Netscape deseneaza tabele astfel incat spatiul pana la continutul celulelor este de 1 pixel.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1494
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved