Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Analiza si structurarea informatiilor

internet

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Abordarea Internetului cu ajutorul unui browser - Conectarea la Internet
Analiza si structurarea informatiilor
CUM SA DETERMINI VIZITATORII SITE-ULUI TAU SA TE CREADA SI SA CUMPERE DE LA TINE


Analiza si structurarea informatiilor

Volumul mare de informatii care vor fi manuite si complexitatea relatiilor existente intre acestea impun preluarea si memorarea lor intr-o baza de informatii.
In urma analizei informatiilor necesare realizarii muzeului virtual s-a ales ca solutie adecvata pentru proiectarea si realizarea bazelor de informatii modelarea orientata pe obiecte. Modelarea propriu-zisa consta in definirea claselor de obiecte, ale atributelor lor si a relatiilor intre obiecte si apoi construirea de proceduri in jurul lor. Aceasta tehnica permite ca in cazul in care se modifica cerintele sa nu atraga dupa sine si modificarea structurii obiectelor. Conceptele de baza folosite sunt:

clasa de obiecte – care descrie o multime de obiecte cu proprietati (atribute) similare, comportament similar si relatii similare fata de alte obiecte;

obiect – o entitate care se poate distinge dintre alte entitati si care are o semnificatie in contextul modelului curent;

atribut – reprezinta o caracteristica a unei clase. Orice atribut are un tip si poate lua valori;

legatura – este o conexiune fizica sau conceptuala intre obiecte;

asocierea – descrie un grup de legaturi cu aceesi structura si aceeasi semantica.

Legaturile si asocierile se utilizeaza la stabilirea relatiilor intre obiecte si clase. Aceste relatii pot fi de mai multe feluri: unu-la-unu, unu-la-mai-multe sau mai-multe-la-mai-multe.

1 Structura informatiilor

Organizarea informatiilor referitoare la muzeele virtuale din zona Transilvaniei (zona rurala), avand structura din figura xx este facuta conform urmatorului model :

Clase de obiecte care se refera la:

a) Informatiile din baza:

Muzeu se refera la tipul muzeului

Tematica subiecte ce se refera la arhitectura, gospodarie taraneascca, obiceiuri si traditii, port popular, biserici din lemn.

Perioade sunt intervale de timp la care se refera tematica abordata.

Zona geografica se refera la provinciile istorice ale Romaniei.

Entitate geografica se refera la judetul si localitatea in care se afla muzeul sau sectiunea muzeala in cauza.

Cladiri se refera la stilul cladirii din yona in cauza, la perioda si tematica careia ii apartine.

Stil ia in considerare stilurile arhitectonice din zona si perioada studiata.

Personalitati se refera la persoane sau grup de persoane din zona studiata care au participat la realizarea exponatelor din muzeu.

Harti / Imagini se refera la harti ce ilustreza diferite zone din perioada considerata, fotocopii ale vestigiilor arhitectonice precum si a unor personalitati marcante din zona studiata si din perioada considerata.

b) Elementele din pagina: Imagine, Text, Sunet, Navigare, Buton, Pagina

Asa cum am amintit, pentru realizarea bazei de date vom folosi Microsoft Access. Componenta de baza a unei baze de date din Access este tabelul, care este o colectie de informatii dispuse in inregistrari (linii) si campuri (coloane). Baza de date va contine mai multe tabele de date corelate prin diferite campuri. Pe langa tabele, o baza de date poate include interogari, forme (formulare), rapoarte si alte componente, toate acestea permitandu-ne sa vizualizam si sa manipulam informatiile din baza de date in moduri diverse.

Atribute

In continuare, pe masura ce vom prezenta atributele, vom incerca sa punem in evidenta si tabelele care le sunt asociate


Muzeu – identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, denumire muzeu, coordonate muzeu, imagine muzeu, codul zonei geografice. Aceste informatii vor constitui inregistrarile din baza referitoare la muzeu si vor fi incarcate prin intermediul tabelei muzeu, care este de forma:


Tematica - identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, denumire, tip, continut, surse, codul peroiadei, codul muzeului, codul personalitatii. Tabela corespunzatore prentru introducerea in baza de date este de forma:


Perioade - identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, tip_perioada, data_inceput, data_sfirsit, descriere, cod_tematica

Zone - identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, denumire, sursa

Cladiri - identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, tip, apartenenta, istoric, sursa, imagine, descriere, cod_stil, cod_tematica

Stil - identificator (Id) pentru fiecare inregistrare, tip, scoala, denumire, descriere

Personalitati - nume, categorie, perioada_apartenenta

Harti - nume, perioada, sursa, tip

Imagini - nume, descriere, tip

Asociere

Putem stabili relatii intre tabele, cceea ce ne permite sa combinam date din mai multe tabele in formulare, interogari si rapoarte. De obicei, relatiile implica tabele in care cheia principala a unui tabel corespunde unui camp numit cheie straina, din alt tabel. Putem face o analogie, considerand tabelul cu cheia principala ca fiind parintele si tabelul cu cheia straina ca fiind copilul. De obicei, nu este necesar ca valorile din campul cheie straina sa fie unice, dar fiecare dintre acestea trebuie sa corespunda unei valori din campul cheie primara al tabelului parinte.

Tematica Perioade; Tematica Personalitati

Perioade T Zone; Perioade Cladiri; Perioade Stil; Perioade Personalitati; Perioade Harti; Perioade Imagini

Zone Harti

Cladiri Zone; Cladiri Personalitati ; Cladiri Imagini;

Stil Perioade; Stil Cladiri; Stil Personalitati;

Personalitati Perioade;

Harti Zone;

Imagini Cladiri; Imagini Personalitati;


Organizarea acestor informatii a fost facuta sub forma de :

nucleu cu trimiteri la detalii, si

ansamblu distribuit atasat unor tematici diverse (zone, epoci, personalitati etc ),regasirea si explotarea acestora putind fi facuta in ambele modalitati

2. Structura pentru site-ul “Arhitectura si culoare – zona rurala a Transilvaniei”

Principalul obiectiv al lucrarii este realizarea unor site-uri privind aspectul arhitectonic, viata cultural-artistica reprezentata de obiceiuri, traditii si port popular, de gospodariile taranesti intalnite in frumoasa si binecuvatata zona a Transilvaniei, de la sfirsitului secolului al XIX - lea si prezentarea muzeelor judetene si din aer liber care adapostec nestemate comori din zona Transilvaniei (zona rurala).

Instrumentul folosit pentru crearea site-ului va fi NetObject Fusion 5.0, ce prezinta facilitatea de generare automata a mediului multimedia necesar.

Muzeul virtual pentru zona Transilvaniei (zona rurala), inregistrat sub forma de pagini HTML, este organizat ca o “aplicatie” compusa din mai multe carti electronice:

prezentarea zonei geografice Trasilvania (zona rurala)

muzee judetene si in aer liber

Muzeul virtual contine o prima pagina de prezentare a cartilor care reprezinta muzeele din zona. Fiecare carte reprezinta o colectie de pagini organizate in “viewer”e sau albume de imagini, text, menu-uri, butoane legate in clasele de obiecte; paginile sint organizate ca 'frame' tip_continut (in care hyperlink-ul din <pagina_cuprins> produce schimbare in <pagina de baza>) si note_subsol continut (in care hyperlink-ul din <pagina_ de_baza > produce schimbare in <pagina_note_subsol >).

Selectarea informatiilor se face pe criteriile “zona/tematica sau perioada”, “alb_negru/colorizat&color”, prin intermediul unui obiect de tip “menu”.

Parcurgerea cartii se face sub forma de “plimbare” in zona Transilvaniei (zona rurala). Astfel, utilizatorul navigheaza prin aceste pagini fie prin activarea de butoane sau introducerea unui text intr-un cimp (optiune) sau alegerea unei optiuni din menu. Interventiile utilizatorului sint numite evenimente, ce sint transformate de limbajul de tip Script in mesaje si transmise la un obiect, care poate rezolva mesajul in care contine un program numit “handler” sau transmite mesajele la “parinte”in ierarhia de obiecte.

Structura cartilor “Muzeul virtual al orasului Zonele Muntenia (zona rurala), Moldova ” este:

viewer” (album) al paginilor care se deruleaza intr-o anumita “tematica”. Paginile se pot derula fie automat (la finalul fisierului de sunet) sau la interventia utilizatorului (activarea butonul de “pagina”) in urma excutarii programului de “handler” adecvat viewer-ului [setare a paginilor de anumit ID (identificator)]

Fiecare pagina contine clasele de obiecte :

titlu si text explicativ

controale

butoane pentru :

oprire/pornire_sunet

navigare_in_carte (pagina_anterioara / pagina_urmatoare sau iesire_din pagina)

selectare optiune (color/albnegru, automat/interventia utilizator)

menu de selectare (zona, tematica, , perioada)

imagini, cele mai multe senzitive, reprezentind vederi sau harti

sunet

La orice activare de catre utilizator a unui obiect de tipul - pagina, buton, menu-, comenzile limbajului de tip script transforma aceste evenimente in mesaje transmise fie la handler”e proprii acestora sau obiectele pariunte

Paginile muzeelor virtuale refera :

Muzeul virtual al oraselor din zonele Muntenia (zona rurala)

Muzeul virtual pentru : Muzeul judetean Maramures, Muzeul judetean Satu Mare , Muzeul Tara Crisurilor din Oradea legate printr-o interfata comuna, cu structura :

Fiecare carte este organizata sub forma de pagini. Toate paginile contin, ca element comun,

Buton tip sunet si Text box pentru Asistent (limba engleza)

Buton tip sunet si Text box pentru “Prezentare/Naratiune

Muzeul virtual pentru zonele Muntenia (zona rurala) Vers_Romana] este urmatoarea :

Pagina de Titlu

Titlu “Bine-ati venit la muzeul virtual al …”

Imagine si buton tip frame “Istorie” cu sectiunile: Arhitectura (pe zone geografice), Casa taraneasca, Traditii si obiceiuri

Paginile comune contin imagini, sunet, butoane de navigare (pagina_anterioara / pagina_urmatoare sau iesire_din pagina) care realizeaza plimbarea in zonele Muntenia (zona rurala Arges, Oltenia, Dolj). Selectarea modului in care se face “plimbarea” se realizeaza prin intermediul unui control tip menu (zona, tematica); la rindul ei, zona poate fi selectata din harta sensitiva sau din lista (combobox).

Tematica abordata in pagini este :

Istorie_…..

TPrezentare_ Evolutie_…

… _sfirsit_secol_XIX

TPrezentare_Istoric

TArhitectura

TUnelte traditionale

T Traditii si obiceiuri

Arhitectura

TImagini [senzitive]_Istoric/Evolutie

TZona [harti sensitive]

TStil_arhitectonic

Tstilul romanesc

TImagini/Zone

Pagina Muzeul de Istorie …

Pagina Titlu contineinformatii generale despre muzeu : Imagine_Muzeu, Adresa_sect_Arta, Adresa_sect_Istorie, Copyright

T muzeul virtual _Vers_Romana

T muzeul virtual _Vers_Engleza1)

TColectii_ Muzeu

TCase_Memoriale

TExpozitii_Muzeu

TCarte_Impresii

TExplicatii_Icon_Revenire

curenta pagina care se modifica pe parcursul navigarii in muzeul virtual

Prezentare_Muzeu

TPrezentare_ TPrezentare_Activitate_Muzeu

TIstorie_Zonele Muntenia (zona rurala), Moldova ,

TColectii_ Muzeu,

TCase_Memoriale,

TExpozitii_Muzeu,

TImagine_ Icon_Revenire

Case_Memoriale

TPrezentare_ Case_Memoriala

TImagini_Interior_Case_Memoriala

TExplicatii_Interior_Case_Memoriala

TPrezentare_ Activitate_Personalitate

TPrezentare_ Personalitati_Referite

Structura cartii Muzeul virtual pentru zona Moldova [Vers_Romana] este urmatoarea :

Pagina de Titlu

Titlu “Bine-ati venit la muzeul virtual al …”

Imagine si buton tip frame “Istorie” cu sectiunile: Arheologie, Numismatica, Memorialistica

Imagine si buton tip frame “Perioada romantismului francez (intre 1821 si 1923)”

Imagine si buton tip frame “ Perioada Arhitecturii “Neoromanesti”

Paginile comune contin imagini, sunet, butoane de navigare (pagina_anterioara / pagina_urmatoare sau iesire_din pagina) care realizeaza plimbarea in zonele Muntenia (zona rurala), Moldova . Selectarea modului in care se face “plimbarea” se realizeaza prin intermediul unui control tip menu (zona, tematica); la rindul ei, zona poate fi selectata din harta sensitiva sau din lista (combobox).

Tematica abordata in pagini este :

Istorie_…..

TPrezentare_ Evolutie_…

… _sfirsit_secol_XIX

TPrezentare_Istoric

TArhitectura

TViata_cultural_artistica

TGradini_Parcuri_Locuri_Agrement

Arhitectura

TImagini [senzitive]_Istoric/Evolutie

TZona [harti sensitive]

Tcentrul istoric [

Tcentrul orasului

Tzone specifice

T distrugeri 1940/89

TStil_arhitectonic

Tstilul romanesc

T Perioada romantismului francez

Tstilul neoromanesc

Tstilul cubist, american

TPrezentare_Personalitati

Viata_cultural_artistica

TPrezentare Istoric/Evolutie

TImagini/Zone (teatre, cinema, cofetarii)Gradini_Parcuri_Locuri_Agrement

TPrezentare Istoric/Evolutie

TImagini/Zone

Pagina Muzeul de Istorie …

Pagina Titlu contine

informatii generale despre muzeu : Imagine_Muzeu, Adresa_sect_Arta, Adresa_sect_Istorie, Copyright

T muzeul virtual _Vers_Romana

T muzeul virtual _Vers_Engleza1)

TColectii_ Muzeu

TCase_Memoriale

TExpozitii_Muzeu

TCarte_Impresii

TExplicatii_Icon_Revenire

curenta pagina care se modifica pe parcursul navigarii in muzeul virtual

Prezentare_Muzeu

TPrezentare_ TPrezentare_Activitate_Muzeu

TIstorie_Zonele Muntenia (zona rurala), Moldova ,

TColectii_ Muzeu,

TCase_Memoriale,

TExpozitii_Muzeu,

TImagine_ Icon_Revenire

Case_Memoriale

TPrezentare_ Case_Memoriala

TImagini_Interior_Case_Memoriala

TExplicatii_Interior_Case_Memoriala

TPrezentare_ Activitate_Personalitate

TPrezentare_ Personalitati_Referite

Se fac urmatoarele conventii

Simbolul T refera in fapt legatura catre fisierul de tip “carte” (pagini continind obiecte de tip text, imagine, sunet).

Scripturi atasate controalelor

Evenimentele datorate interventiilor utilizatorului, ce transmit mesajele unui obiect, sint preluate de programe numite “handler” ce pot fi atasate obiectului sau “parinte”lui acestuia.

Scripturile atasate controalelor sau “handler”- ele necesare sint scrise folosind limbajul de tip Script .

In faza urmatoare vor fi scrise programe de tip “handler” pentru gestionarea evenimentelor :

raspunsul la mesaje (to handle)

returnarea unei valori pentru a fi utilizata de alte “handlere”

definirea unor alte proprietati (to set)

notificarea receptarii mesajelor (notifyBefore, notifyAfter)

in functie de obiectele carora le sint adresate si utilizind functiile existente in limbajul de tip Script :

pagini (to handle leavepage, to handle enterpage, etc )

mouse-ul (to handle mouseEnter, etc)

butoanele (to handle buttonclick, etc)

4. Arhitectura hardware si software

Tehnologia de realizare a unui muzeu virtual pentru un pagini Web presupune o arhitectura de tip multimedia care sa gestioneze imagini, sunet.

Produsul FrontPage permite realizarea mediului interactiv. FrontPage-ul are incorporate toate componentele necesare de creare a fisierelor hypertext, interactive (grafica, sunet, text). Pentru realizarea produselor multimedia, produsul afera facilitati date de activari prin butoane si de inlantuiri speciale utilizind limbajul HTML. Produsul FrontPage este un mediu orientat obiect, obiectele fiind butoane, grafica, “viewer”(avizier), pagini, “background” (fundal).

Produsul FrontPage pentru cearea documentelor HTML, structurate in pagini si obiecte; obiectele sint legate in clase iar clasele in carte. Producerea unui eveniment atasat unui obiect sau ierarhii de obiecte transmit un mesaj corespunzator la obiectul 'tinta'; scriptul corespunzator obiectului tinta poate contine un 'handler' pentru rezolvarea mesajelor sau transmite mesajul catre obiectul 'parinte' si apoi in continuare catre virful ierarhiei.

Realizarea muzeului virtual al Zonele Muntenia (zona rurala), Moldova presupune manipularea unui volum mare de informatii - documente inregistrate sub forma de fisiere de sunet, imagini - ceea ce impune utilizarea urmatoarei configuratii hardware si software :

calculator PC Pentium, RAM 64MB, HDD 3GB, placa video SVGA

placa de sunet, microfon si boxe

CD-Rom scanner

Sistem Operare Win 95 sau Win NT

software FrontPage ce permite manipularea obiectelor, claselor pentru crearea mediului multimedia (script )

In paginile de mai jos, sint prezentate capturi ecran privind :

Prezentarea generala a muzeelor

Muzeul Olteniei


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 926
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site