Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Introducerea codului PHP in aplicatii web

php

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Comenzi Linux (UNIX)
Aplicatii software necesare in PHP
Server pentru web
Structuri de control
Functii pentru prelucrarea sirurilor de caractere
Dezvoltarea unui site PHP cu baze de date PostgreSQL
Criptarea informatiilor
Siruri de caractere
Lucrul cu conexiuni persistente la baza de date
Instalare phpMyAdmin


Introducerea codului PHP in aplicatii web

Desi este posibil sa scriem si sa rulam programe PHP de sine statatoare, majoritatea codului PHP este continut in pagini HTML sau XML. Practic, de aceea a si fost creat acest limbaj. Procesarea unor astfel de documente implica inlocuirea fiecarei portiuni de cod sursa PHP cu rezultatul executiei sale.
Datorita faptului ca o singura pagina contine cod PHP si non-PHP, avem nevoie de o metoda de a identifica regiunile de cod PHP care vor fi executate. PHP ofera patru metode diferite pentru acest lucru.

Stilul XML

Datorita popularitatii limbajului de interpretare XML (eXtensible Markup Language) si a migrarii de la HTML la XML, metoda preferata de incapsulare este folosirea de tag-uri compatibile XML pentru delimitarea instructiunilor PHP.

Introducerea unor tag-uri XML de demarcare a venit de la sine, pentru ca acest limbaj de interpretare permite definirea de instructiuni noi. Pentru a folosi acest stil, codul PHP trebuie „delimitat” de <?php si ?>. Tot ce este cuprins intre aceste marcaje este interpretat de parserul PHP si tot ceea ce este in afara, nu. De exemplu pentru a tipari mesajul „Buna dimineata”, putem folosi codul:

<!doctype html public '-//w3c//dtd html 4.0 transitional//en'>
<html>
<head>
<title>Primul meu program PHP!</title>
</head>
<body>
<p>
<?php echo 'Buna dimineata'; ?>
</p>
</body>
</html>

Bineinteles, printarea unui mesaj intr-un document HTML putea fi facuta si fara PHP. Valoarea acestui limbaj este vizibila atunci cand dorim afisarea de continut dinamic in pagina web, din surse precum baze de date, sau formulare.

Revenind la exemplul anterior, atunci cand un utilizator viziteaza pagina de mai sus si vizualizeaza sursa, aceasta arata in felul urmator:

<!doctype html public '-//w3c//dtd html 4.0 transitional//en'>
<html>
<head>
<title>Primul meu program PHP!</title>
</head>
<body>
<p>
Buna dimineata
</p>
</body>
</html>

Se poate lesne observa ca in sursa documentului care ajunge pe browser-ul vizitatorului, nu e nici o urma de cod PHP. Utilizatorul vede numai codul interpretat. De asemnea e de remarcat ca am trecut de la cod PHP la cod non-PHP foarte usor, intr-o singura linie. Instruciunile PHP pot fi puse oriunde in pagina, chiar si in interiorul tag-urilor valide HTML.

Stilul SGML

Stilul „clasic” de inserare a codului PHP vine dintr-o instructiune SGML. Pentru folosirea acestei metode, trebuie doar sa incadram codul PHP intre tag-urile <? si ?>. Acest stil, cunoscut si ca stilul tag-urilor scurte poate fi dezactivat din fisierul de configurare php.ini. De aceea daca dorim sa avem un cod complet portabil, este recomandata folosirea secventei <?php ?> care nu poate fi dezactivata.

Codul de mai sus, s-ar traduce astfel:<? echo 'Buna dimineata'; ?>

Stilul ASP

Pentru ca nici stilul SGML nici cel XML nu sunt strict valide HTML, o parte dintre editoarele HTML nu le parseaza corect atunci cand este vorba de subliniere sau colorare a cuvintelor cheie. Unele chiar vor sterge codul „gresit”, care in viziunea lor ar putea sa distruga pagina HTML.

Desi ciudat, aceste editoare HTML recunosc un alt mecanism (la fel de „ilegal” ca si PHP) de introducere de cod de programare: ASP (Active Server Pages). Daca se doreste folosirea de unelte care recunosc limbajul ASP, putem folosi tag-urile de inserare ASP pentru identificarea unei portiuni de cod PHP. Stilul ASP functioneaza la fel cu cel SGML, numai ca in loc de caracterul ? avem caracterul %. Tag-urile ASP nu sunt activate de la inceput, deci folosirea lor nu este recomandata.

Codul de mai sus, s-ar traduce astfel:

<% echo 'Buna dimineata'; %>

Stilul script

Ultima metoda de separare a codului PHP de HTML, este folosirea unui tag inventat sa permita inserarea script-urilor client-side in paginile HTML. Acest tag este asociat de programatori cu inserarea de cod JavaScript. Cum PHP este procesat si scos din pagina, inainte ca pagina sa ajunga pe browser, putem folosi tag-ul <script> pentru a defini inceputul de cod PHP.

Exemplul de mai sus poate fi tradus astfel:

<script language=”php”> echo 'Buna dimineata'; </script>

Aceasta metoda este utila atunci cand avem de-a face cu editoare HTML care lucreaza cu fisiere HTML strict valide si care nu suporta comenzi de procesare XML.  

Afisarea de continut direct

Probabil cea mai comuna operatie executata cu aplicatiile PHP este afisarea de informatii catre utilizator. In contextul unei aplicatii web, acest lucru inseamna inserarea de informatii formatate HTML, intr-un document care va deveni HTML atunci cand va ajunge pe browser-ul vizitatorului.

Pentru a simplifica aceasta operatie, PHP ofera versiuni speciale ale codului SGML si ASP, care iau automat valoarea din interiorul codului PHP si o insereaza in pagina HTML. Pentru folosirea acestei functii, in interiorul tag-ului, adaugam semnul egal (=) la tag-ul de deschidere. Putem deci rescrie codul de mai sus astfel:

<?='Buna dimineata';?>

sau

<%= 'Buna dimineata';%>

Rezultatul acestei operatii va fi acelasi ca in cazurile de mai sus.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 869
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site