Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Scurta introducere in PHP

php+ Font mai mare | - Font mai micScurta introducere in PHP

PHP poate fi folosit in 3 moduri primare:

Scripturi Server-side (rulate pe server)PHP a fost creat pentru a crea continut web dinamic si inca se potriveste acestui job. Pentru a genera cod HTML, este nevoie de parser-ul PHP si de un server web care sa genereze documentele. Mai tarziu, PHP a devenit popular pentru functiile sale care pot genera documente XML, grafice, Animatii Flash, fisiere PDF, etc.

Scripturi executate de la linia de comanda (consola)

PHP poate rula scripturi de la linia de comanda, la fel ca in Perl, awk, sau consola Unix. Aceste script-uri pot fi folosite pentru operatii de administrare a sistemului, cum ar fi back-up-ul unor documente sau parsarea log-urilor.

Aplicatii cu interfete grafice (GUI) client-side

Folosind PHP-GTK, pot fi scrise aplicatii GUI in PHP.

Lucrarea mea se va concentra asupra primului tip de aplicatii, adica folosirea limbajului PHP pentru dezvoltarea de aplicatii web dinamice.

PHP poate rula pe toate sistemele de operare majore, de la variante de Unix, incluzand Linux, Free BSD si Solaris, pana la diverse platforme Windows sau Mac OS X. Poate fi folosit in tandem cu toate serverele web importante, inclusiv Apache, Microsoft IIS si Netscape/iPlanet.

Limbajul este unul foarte flexibil. De exemplu nu suntem obligati sa generam doar cod HTML sau fisiere text, orice format de document poate fi folosit. PHP are functii native pentru manipularea si generarea fisierelor PDF, GIF, JPG, PNG si pentru animatii Flash. Exista de asemenea o foarte bine conturata comunitate de programatori PHP, care au dezvoltat diverse aplicatii. Putem spune deci ca exista suport pentru manipularea celor mai importante formate de documente, incluzand Doc-uri, foi de calcul Excell, etc.

Unul dintre cele mai semnificative atribute ale limbajului PHP este suportul sau foarte larg pentru toate bazele de date importante (incluzand MySQL, MSSQL PostgreSQL, Oracle, Sybase, si baze de date compatibile ODBC) si chiar pentru altele nu atat de cunoscute. Astfel, crearea de continut dinamic dintr-o baza de date este foarte simpla.

De asemenea PHP vine cu librarii de cod (PHP Extension and Application Repository - PEAR) pentru executarea de operatii comune precum: abstractizarea bazei de date, manipularea erorilor, etc. Pear este un framework si un sistem de distributie pentru componente PHP reutilizabile.

Paginile PHP sunt documente HTML care contin secvente de cod scris in acest limbaj de programare. Acest lucru contrasteaza cu multe alte solutii de creare a paginilor web dinamice ( PERL, de exemplu), care sunt scripturi ce genereaza cod HTML.

Serverul web proceseaza comenzile PHP si trimite rezultatul catre browser sub forma unui document HTML. Este evitata astfel executarea de cod pe masina clientului, acest lucru permitand securizarea datelor confidentiale.

In exemplul urmator, aratam cum se executa o pagina PHP:

afisare.php

<html>
<head>
<title>afisare text</title>
</head>
<body>
<?php echo 'Buna ziua!' ?>
</body>
</html>

La apelarea paginii afisare.php, de pe browserul clientului, acesta va vedea doar textul  "Buna ziua!" daca va avea curiozitatea sa se uite in sursa documentului, codul HTML va arata in felul urmator:


<html>
<head>
<title> afisare text</title>
</head>
<body>
Buna ziua!
</body>
</html>

Pagina vizitata va arata cam asa:

Comanda PHP echo produce output (in cazul nostru string-ul "Buna ziua!") care este inserat in fisierul HTML. In acest exemplu, codul PHP este plasat intre tagurile (cuvintele cheie) "<?php" si "?>". Mai sunt si alte moduri de a insera cod PHP moduri descrise mai departe.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2142
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved