Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


ALGORITMI DE ROUTARE - Routarea optionala

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micALGORITMI DE ROUTARE

Routarea optionala

Ne bazam pe principiul optimalitatii : daca de la i la j exista un drum optim si daca pe acest drum exista un nod k si drumul de la k la j este optim .Metoda este prin construirea unor arbori pe graful retelei .Fiecarui nod i se construieste un “sink tree” (arbore de deversare) .

Fiecare nod intr-un sink tree este asezat in aval de radacina arborelui si exista o relatie de ordine intre doua noduri (amonte-aval) . Se evita buclele in acest fel . Daca un nod cade , toate nodurile de deasupra vor cadea , deci trebuie gasita o alta ruta pentru nodul izolat . Odata gasita pentru el se gasesc si pentru cele de mai sus .

BCE<BDE (traseul cel mai scurt)

Daca sunt accesibile mai multe trasee se alege cel mai scurt .Metoda folosita este : fiecare nod isi construieste o tabela cu randuri si coloane .Pe rand sunt trecute nodurile care comunica . De exemplu daca vrem o tabela in G : tabelul este completat cu numarul de hopuri necesare pentru a ajunge dintr-un nod spre el si invers . Fiecare rand este completat cu numarul de hopuri pe sink tree-ul nodului respectiv .


Nu se completeaza celulele daca nu exista legatura intre nodul G si nodul respectiv pe sink tree-ul respectiv .

Pe fiecare rand se face minimul . Unde sunt egale se alege cu litera mai mica . Asa se alege traseul . Presupunem ca pica o cale : linia GH . In acel moment G nu mai este vecin cu H . Cum procedeaza ? Se uita pe coloana H si vede ca nu are decat doua trasee spre E si spre H . La E are o alternativa pentru ca are cale alternativa . Pentru H este mai greu . El isi informeaza vecinii ca nu poate ajunge la H . G trimite spre toate nodurile un pachet de ajutor in care cere cine este vecin cu H . In acel moment ajunge de exemplu la B si incepe sa faca traseul (de exemplu GDEH) si isi va construi noua tabela .

Routarea pe fluxuri

Este o metoda de masurare a timpului mediu parcurs de un pachet intr-o retea data si care poate fi un criteriu pentru decizia in alternative . Se aplica pe o retea existenta .Pe o astefel de retea exista informatii suplimentare despre trafic care pot sa constituie o baza de date despre retea . Informatii :

-topologia retelei

-matricea traficului intre perechi de noduri (pachete)

-capabilitatile maxime ale liniilor(biti/sec)


Matricea traficului :


Pe baza acestui tabel se construieste tabelul traficului pe o linie :


C - capacitatea 20 Kbiti/inch*800 biti /pachet =25

Ti - timpul pe care il are de asteptat fiecare pachet intr-un nod.Ti=C

m - dimensiunea pachetului (80 biti/pachet)

Timpul mediu Tm=aliTi/ali de cand pleaca dintr-un loc si ajunge in alt loc . Se pot lansa programe de ajustare a traseelor urmate de masurarea eficientei modificarii . Putem alege orice fel de cale care ajuta la imbunatatire .

A1 cu A2 vor sa se uneasca sa-l atace pe B . A1 trimite mesaj prin vale ; A2 trimite mesaj de confirmare si tot se asteapta unul pe altul . Concluzie : Problemele de confirmare sunt complicate . Posibilitatile prin care se creaza circuite deschise


Ce se poate intampla ?

Solutie : 2 sa aiba un timer care sa incheie automat chiar daca nu i-a venit raspuns . Sau initializatorul sa reia dialogul de incheiere . Este posibila apoi inchiderea normala .

Daca la reluare se pierde ceea ce initial vrea sa transmita ?


2 isi rezolva problema prin timer . Ce face 1 fiindca nu stie ca medtsajul lui s-a pierdut? Solutia ar fi sa reia la initiator de n ori dialogul de incheiere .

Ce se intampla cu 2 cand nu primeste nici macar instiintare de a incheia ? Se face un timer la 2 care trimite un numar de pachete daca nu a primit raspuns de mult timp de la 1 sa vada daca mai are partener . Daca nici acumnu primeste raspuns , atunci cade si el.

NIVELUL DE TRANSFER PENTRU PROTOCOLUL TCP

Transsmision Control Protocol si care au IP formeaza TCP/IP . Este folosit pe Internet . TCP este un protocol cu conexiune stabileste o legatura si o desface dupa transfer . Legatura se face intre doua socketuri care se stabilesc intre entitati . TCP este descris in RFC793 . O alternativa la RFC793 este un protocol UDP (User Datagram) descris de RFC768 .

Un soclu are o adresa de echipament si o adresa intre soclurile de pe echipament.

adr.socket=adr.IP si adr.soclu

TCP-ul asigura fiabilitatea transferului conectand procese prin soclurile alocate acestuia. Fiecare soclu apartine unui proces . Pachetele din TCP sunt <64Ko , pe care le poate transfera in pachete mai mici conform standardului IP . TCP accepta de la nivelul de sesiune dimensiune de 64Ko .si mai departe le da mai mici . Este sarcina TCP sa controleze siguranta transferului .De asemenea el asigura reasamblarea in ordine .

FORMATUL TCP


Formatul pentru UDP :


Port sursa si destinatie = adr. de socket .

Nr.secventa este nr. secventa al primului octet de date din sirul de fragmente . Controalele pot fi de genul :exista prioritate , dimensiune header , daca suntem la ultima secventa din sir , daca dorim sa incheiem conexiunea .

Ferestre : TCP este o conectare pe conexiune (dialog fara confirmare) se trimit mai multe pachete dupa care se asteapta o ACK si apoi se muta fereastra . Nr de octeti care sunt acceptati=2 la puterea 32 .

DIALOGUL DE ACHITARE CU FEREASTRA

Seamana cu cel de la nivelul legaturii de date . Important este ca fereastra este la nivel de octet . Mesajul initial este refacut octet cu octet . Fereastra se poate comunica la partener pentru ca sa se regleze debitul .

Obs : La NetWare exista SPX care asigura si servicii de nivel transport .

Diagrame pentru un pachet IP


Versiune=versiunea protocolului IP;

Lungime=cat de mare este capul , 5*4=20 octeti (o linie are 4 octeti );

Tip serviciu=se imparte in mai multe campuri

|PRECEDENTA|D|T|R||

precedenta=arata prioritatea : normal , fulger , critic , de control .

D=cerinta de viteza (poate sau nu sa fie intarziat pachetul );

T=tipul de paritate(mare sau mica);

R=reliability(daca pachetul trebuie sa fie sau nu fiabil ).

Lungime totala=lungimea pachetului IP.Este lungimea unui pachet care poate sau nu sa accepte fragmentare . Alte retele pot sau nu sa accepte lungimea respectiva .

Identificator=numar unic al pachetului ; folosit pentru reasamblare;

Flags=desemneaza daca pachetul este sau nu un pachet dintr-un pachet iar fragmentele ultime au 1 undeva care arata ca urmeaza un pachet nou;

Offset de fragmentare=apare numai la pachetele fragmentate;folosit la reasamblare . Acesta contine numar de blocuri de cate 8 octeti continute in fragmentele deja sarite(fara header);

TTL=TimeToLive ; masurabil in unitati de timp care pot fi timp util sau de hopuri ;Protocol=se specifica cu cine dialogheaza la nivelul superior (de obicei TCP);

NIVELUL DE TRANSPORT

RFC7S1= recomandare care contine datele pentru pachetele IP (request for comments) . Am depasit cele 3 nivele inferioare ale OSI .Nivelul de transport este primul nivel care presupune obligatoriu aplicatia ; el presupune un salt care utilizeaza aplicatia . Serviciile oferite nivelului sesiune sunt servicii de transfer eficient , fiabil , si economic (ieftin) .Serviciile pot fi :

-pe conexiune

-fara conexiune

Pentru indeplinirea acestor servicii de mai sus nivelul de transport foloseste serviciile nivelului de retea . Acesta face cai pentru nivelul de transport , dar nu asigura nici o calitate . Nivelul de transport e cel care controleaza calitatea serviciilor de retea . Fiabilitatea transferului se asigura la nivelul de transport .

Pentru a putea controla , se fac detectii de erori :

-pachete pierdute

-pachete ratacite

-erori semnalate de nivelul inferior

In urma acestor detectii de eroare , nivelul de transport va trebui sa ia niste decizii . Controalele sunt independente de felul cum rezolva nivelul de retea sarcinile .

Nivelul de transport ascunde nivelurilor superioare toate activitatile hardware .Din punct de vedere soft , nivelul de transport este nivelul fizic al nivelurilor superioare .

PARAMETRI DE CALITATE

1.Intarzierea la stabilirea conexiunii ;

2.Probabilitatea de insucces la stabilirea conexiunii ;

3.Randamentul unui transfer (biti/sec);

4.Intarzierea la traversare (msec) (cat dureaza pana la destinatie ;

5.Eroarea reziduala ;

6.Probabilitatea de transport in limitele performantelor acceptate

7.Intarzierea la deconectare ;

8.Probabilitatea de nerespectare a timpului de deconectare ;

9.Protectia ;

10.Prioritatea ;

11.Rezilierea ;

Nivelul de transport asigura livrarea in prezenta erorilor din nivele inferioare , deci asigura siguranta transferului .

1.Intervalul de timp intre cererea de conectare si confirmarea primita ;

2.Eroarea data de intervalul de timp permis pentru stabilirea conexiunii ;

3.Poate fi momentan si mediu ; se mai da si unul maxim ;

4.De cand a plecat pana cand a ajuns pe o conexiune stabilita ;

5.Numarul de mesaje pierdute din total ;

6.Lansare cerere pana primeste acceptarea cererii;

7.Posibilitatea de a accepta criptarea ;

8.Daca are sau nu serviciu de prioritate ;

9. Daca se ofera posibilitatea emitatorului de a renunta la tot sirul de transferuri initiat;

Protocolul de transport se sprijina pe nivelul fizic . Acesta da un raspuns ca se face sau nu transportul .

CATEGORII DE SERVICII OFERITE

Categoria A fara erori ;

Categoria B cu pachetele perfecte si erori de retea ;

Categoria C cu erori si la pachete si la retea ;

Daca am un serviciu A consideram ca totul este perfect si nu este bine . Cele mai performante sunt de categorie C care calculeaza tot .

CLASE DE PROTOCOALE

Clasa 0 ofera servicii A (cea mai proasta);

Clasa 1 servicii B cu corectii de erori ;

Clasa 2 categoria A dar serviciu de multiplexare ;

Clasa 3 categoria B care ofera multiplexare si corectie de erori ;

Clasa 4 categoria C care ofera protectie la toate tipurile de erori .

La nivelul de transport se pun eproblema asigurarii unei confirmari de siguranta.Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 598
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site