Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


ATRIBUTELE ADMINISTRARII AVANSATE PENTRU NETWARE 3.1X

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micATRIBUTELE ADMINISTRARII AVANSATE PENTRU NETWARE 3.1X
PROTECTIA RETELEI

*SOFTWARE

In momentul actual sunt disponibile multe unitati pentru banda si discuri optice de inalta calitate , dar fara un software bun ele sunt inutile.

Software-ul , nu hardware-ul , dirijeaza arhivarea si gestioneaza datele.

Atunci cand se analizeaza un sistem de arhivare pentru o retea NetWare , trebuie asigurat faptul ca el poate arhiva toate fisierele de legatura si informatiile despre mandatari.

Sistemele software mai mici nu pot reusi arhivarea intrucat ele necesita capabilitatea de a inchide , a arhiva si a redeschide fisiere de sistem speciale , invizibile , localizate pe serverul de fisiere.

Novell asigura apeluri functionale API speciale catre programator. Urmatoarele apeluri arhiveaza fisiere de legatura :

CloseBindery

OpenBindery

Pentru arhivarea mandatarilor de catalog Novell , apelurile functionale sunt :

ScanDirectoryForTrustees

AddTrusteeToDirectory

Pentru a mentine atributele de fisiere , apelurile functionale sunt :

ScanFileInformation

SetFileInformation

Atunci cand este ales sistemul de arhivare pe banda este absolut necesar sa se ia in

considerare securitatea. Daca serverul contine informatii private , o banda neprotejata poate constitui o bresa in securitate. Unele sisteme software au posibilitatea de a adauga o parola benzii , care dezactiveaza functia de restaurare in absenta parolei curente.

De asemenea , trebuie avuta in considerare metoda de arhivare a fisierelor. Unele pachete de programe pe banda ofera imagine , fisier-cu-fisier , sau ambele metode de arhivare a datelor.

Metoda imagine este rapida si poate asigura un mijloc eficient de restaurare a sistemului in eventualitatea unei caderi totale , totusi ramane o metoda stangace – uneori este imposibil sa restaurezi un fisier , cand ai nevoie.

Astazi , cele mai multe sisteme prefera metoda de arhivare fisier-cu-fisier , care citeste fiecare fisier in mod separat in timpul arhivarii , spre deosebire de metoda imagine , care citeste partitia discului de la inceput la sfarsit.

Capacitatea de redirectionare a datelor in timpul unei restaurari poate constitui o caracteristica valoroasa , economisind multe ore atunci cand inlocuim date pe un alt disc.

Capacitatea de cuprindere (spanning) a benzii nu mai reprezinta o problema. Spanning-ul permite unei arhivari sa umple o banda si sa continue pe alta.

In mod curent , unele programe de arhivare au probleme in arhivarea de fisiere mari sau traversarea unor structuri de catalog intinse.

Un alt domeniu de preocupare il constituie documentatia si interfata utilizator. Orice program bine scris trebuie sa includa manuale corect redactate pentru utilizator si administrator.

Atat manualul cat si interfata utilizatorului trebuie sa fie clare si usor de inteles.

Desi o interfata utilizator bine scrisa si cu asistenta soft interactiva constituie un sistem usor de definit si de inteles , in unele cazuri este importanta si posibilitatea de a executa arhivarea intr-o linie de comanda.

Majoritatea programelor de arhivare asigura o schema de pornire a arhivarii la un moment ulterior. Schemele respective difera mult in privinta functionarii lor. In unele medii , scema aceasta poate prezenta o problema majora de securitate.

Exista insa si sisteme de arhivare bazate pe servere. Ele permit conectarea dispozitivului de arhivare direct la serverul de fisiere si ruleaza ca procese cu valoare adaugata (VAP-uri) sau NLM-uri.

Majoritatea sistemelor bazate pe servere asigura servicii de arhivare fara utilizarea unei statii de lucru si pot oferi capacitati inalte de trecere a datelor , intrucat datele nu strabat cablul retelei. Totusi , functiile respective nu sunt automate.

Toate programele de arhivare intrebuinteaza o metoda sau alta de raport. De obicei , erorile apar in timpul arhivarilor nesupravegheate.

*PLANIFICAREA ARHIVARII

Dupa ce afost gasit un software corespunzator de arhivare , precum si un sistem hardware trebuie conceput un plan care sa utilizeze in mod eficient echipamentul pentru a obtine nivelul de protectie cerut.

Pentru asigurarea unei protectii totale , poate fi necesara executarea unor etape suplimentare. Nu orice plan este valabil pentru toata lumea. Fiecare companie are prioritati si resurse diferite.

Un plan bine conceput trebuie sa asigure o procedura standard , precum si o alternativa care sa nu permita prabusirea nivelului de protectie necesar.

*RESPONSABILITATEA

Persoana desemnata drept responsabila pentru mentinerea sistemului de arhivare trebuie sa fie indeajuns de motivata ca sa arhiveze la momentele stabilite. Arhivarile consecvente permit perioade de timp cand fisierele s-ar putea sa nu mai fie recuperabile , dovedindu-se costisitoare in conditii nefericite.

*FRECVENTA

Frecventa arhivarilor trebuie sa fie determinata de volumul de date modificate , precum si de costul reconstruirii lor , daca sunt pierdute. Cele mai multe companii considera adecvata arhivarea zilnica. Pentru arhivari mai dese sunt necesare sisteme mari pentru reconstructia carora ar trebui multe ore de introducere de date.

*METODE DE ROTATIE

Rotatia mediilor de arhivare este importanta in asigurarea protectiei corespunzatoare. Aceasta rotatie asigura copierea multipla a datelor in eventualitatea unui dezastru natural sau in cazul unei defectari fizice a mediului de arhivare. Exista mai multe modalitati de rotatie a benzilor pe care le prezentam in continuare.

METODA BUNIC – “ GRANDFATHER “

- este destul de simpla si ofera un nivel adecvat de protectie unui server de fisiere mic

pana la mijlociu. Metoda necesita 20 de seturi de benzi.

- verifica pur si simplu daca toate volumele discului pot incapea pe o singura banda si daca sistemul de arhivare poate transfera toate datele intr-un interval de timp acceptabil.

- in sistemul bunic , patru benzi zilnice sunt etichetate de la luni la joi , patru benzi sunt etichetate de la ianuarie pana la decembrie. Aceasta metoda asigura o arhivare cu fisiere curente de luni pana joi , alaturi de benzi saptamanale si lunare.

- daca serverul de fisiere ce trebuie arhivat este mai mare decat capacitatea maxima a benzii , numarul de benzi si necesitatea de a schimba benzile in decursul arhivarii se transforma in inconveniente.

METODA 10 BENZI

- aceasta metoda roteste in mod egal toate benzile , asigurand o arhivare ce se intinde pe aproape 12 saptamani.

- metoda poate fi complicata si chiar riscanta in cazul unei erori. In acelasi timp , ea poate spori considerabil timpul necesar restaurarii unui sistem in caz de cadere.

- metoda utilizeaza cicluri de patru saptamani in decursul unei perioade de 40 de saptamani. Intr-un ciclu oarecare de patru saptamani , aceleasi patru benzi sunt folosite de luni pana joi. Tehnica respectiva incepe similar metodei bunic insa in fiecare vineri a unui ciclu de patru saptamani , numarul benzii este marit cu unu. De asemenea , la inceputul unui nou ciclu de patru saptamani , numerele benzii de luni pana joi sunt marite.

METODA “ TURNUL DIN HANOI

Aceasta metoda poarta numele unui joc matematic in care jucatorul trebuie sa mute un set

de discuri avand dimensiuni diferite , in ordinea corespunzatoare. Seturile de benzi sunt etichetate A , B , C si asa mai departe. In general , un set este compus din cinci pana la opt benzi.

Metoda este una dintre cele mai dificile de mentinut manual , dar poate oferi un domeniu larg de retrospectiva a fisierelor. Fereastra de fisiere disponibila se dubleaza la fiecare introducere a unui nou set.

*ARHIVARI EXTERNE

Atunci cand sunt examinate sistemele de arhivare si metodele de rotatie disponibile , trebuie planificate seturi multiple de benzi , astfel incat sa avem un set complet pe care sa-l depozitam in alta parte , in exterior. Un set de date relativ curente va protejeaza in cazul unui dezastru local , cum ar fi incendiile sau inundatiile.

De asemenea , trebuie tinut un jurnal de intrari pentru ca si altii sa stie unde s-a facut ultima data o rotatie.

Pe masura ce retelele devin mai complexe si necesita un nivel superior de protectie , sistemele de arhivare trebuie sa fie tot mai flexibile. Au inceput deja sa apara sisteme expert automate care ofera solutii complete si inteligente. Oferind in mod automat orare pentru rotatia benzilor extern si intern , asemenea sisteme necesita un nivel superior de cunostinte , pentru a intelege complet fluxul lor de evenimente.

*VERIFICAREA

O modalitate simpla de testare a arhivarii este de a crea un catalog special ce contine cateva programe executabile care sunt arhivate in toate ocaziile.

Aceasta metoda permite stergerea structurii catalogului si restaurarea din mediul de arhivare fara pierderea datelor importante. Testul de restaurare trebuie executat dupa instalarea sistemului initial si dupa orice modificare de sistem ce poate afecta functionarea dispozitivului de arhivare.

*RECUPERAREA DUPA DEZASTRU

Un plan de recuperare in urma unui dezastru trebuie sa fie o solutie completa. El trebuie sa includa un sistem de arhivare si un plan secundar in ipoteza unei caderi totale a sistemului.

In majoritatea cazurilor , recuperarea dupa dezastru nu este decat o idee tardiva , ceva care ar fi inutil. Este necesar un sistem de arhivare care sa mentina un set de date cat mai complete si mai actuale cu putinta. Uneori , acestea sunt necesare pentru recuperarea sistemului , dupa o problema hardware majora.

Urmatoarele sectiuni au rolul de a ajuta la planificarea sistemului necesar :

ANTEPLANIFICAREA

Un plan bine conceput pentru anteplanificarea unui sistem de recuperare trebuie sa aiba

un orar de arhivare sau un jurnal si o lista de pasi ce trebuie efectuati in eventualitatea unei probleme.

ECHIPAMENTUL NECESAR

Oglindirea (“disk mirroring”) sau duplicarea (“disk duplexing”) discurilor poate reduce

considerabil costul perioadei de oprire in cazul unei defectari a discului fix. In cazul defectarii unui disc primar , NetWare asigura o restaurare sau un canal complet de disc care sa preia operatiunile.

PROTECTIA LA INTRERUPEREA ALIMENTARII

O sursa importanta a deteriorarii datelor unui server de fisier o reprezinta intreruperea

alimentarii cu energie. Netware isi mareste performantele citind volume mari de date intr-o portiune speciala a memoriei numita cache.

Multi administratori NetWare sunt familiarizati cu erorile GPI sau NMI care au la baza probleme legate de alimentare sau de memorie.

Protectia la alimentare o constituie un redresor bun impotriva fluctuatiilor tensiunii. Pentru prevenirea oricaror probleme nedorite , trebuie instalata o sursa neintreruptibila (UPS) de buna calitate.

UTILITARE DISPONIBILE

Una din problemele tot mai acute pare a fi virusul de calculatoare.

Majoritatea virusilor se multiplica atasandu-se de fisierele executabile (EXE sau COM) ,

Devenind rezidenti in memorie. Aceasta raspandire a programelor virus a determinat o crestere a software-ului vaccin , de detectare a virusilor.

Desi software-ul antivirus si-a dovedit utilitatea , nu este considerat drept alternativa la un sistem de securitate al retelei conceput corespunzator. Punctul de acces cel mai vulnerabil si cel mai frecvent utilizat de virusi este utilizatorul supervizor.

Calitatea si metodele programelor antivirus variaza de la un sistem la altul.

PROBLEME DE SUPORT

In orice plan de organizare trebuie prevazut un contract sau o intelegere de service care sa

asigure nivelul de suport necesar in eventualitatea unei avarii de sistem. In contract se includ prevederi precum service hardware si software la locul incidentului.

INSTRUIREA

Modul cel mai eficient de a te familiariza cu sistemul este de a fi instruit in mod

profesionist de o organizatie care poate asigura un mediu de lucru real. Un instructor cu experienta poate ajuta atat in probleme procedurale cat si in privinta aplicatiilor.

Un sistem de securitate bine conceput , cu un meniu functional , poate preveni majoritatea accidentelor. In multe cazuri disparitia unor fisiere de date si programe se datoreaza utilizatorilor neinstruiti carora li s-a permis sa exploreze sistemul. In general , astfel de accidente nu sunt rau intentionate si pot fi prevenite printr-o instruire corespunzatoare a utilizatorilor si administratorilor.

CONSULTATII

Domeniul retelelor poate asigura consultanti profesionisti pentru orice problema tehnica

si administrativa.

REPARAREA VOLUMELOR CU BINDFIX , BINDREST SI VREPAIR

Fisierele de legatura contin informatii de securitate referitoare la utilizatori si la grupurile

de sisteme. Aceste informatii includ solicitari de parole , restrictii de statie si de timp , drepturi de acces si echivalenti de securitate.

NetWare 3.1X contine trei fisiere de legatura : NET$OBJ.SYS , NET$PROP.SYS si

NET$VAL.SYS. Acestea sunt fisiere de sistem ascunse , rezidente in catalogul SYS:SYSTEM.

Utilizatorul BINDFIX incearca sa repare problemele de legatura. El creaza noi fisiere de legatura si redenumeste fisierele anterioare , cu extensii OLD.

Utilizatorul BINDREST sterge legaturile nou create de BINDFIX , redenumeste fisierele OLD in fisiere SYS , ascunde noile fisiere si le transforma dupa aceea in fisiere de sistem.VREPAIR ii permite unui administrator sa incerce repararea software a unui volum ce pare a avea probleme. Acesta este folosit atunci cand alimentarea serverului de fisiere a fost intrerupta.

MODELUL MEMORIEI NETWARE 3.1X

NetWare 3.1X gestioneaza in mod diferit memoria , fiind dinamic si putand varia sau realoca memoria in functie de necesitati.

NetWare 3.1X divide memoria in rezerve de memorie. Rezervele de memorie pot fi de mai multe feluri , in functie de modul de utilizare a memoriei.

Rezervele de memorie diferite de NetWare sunt :

File Cache Buffer (“memorie-tampon acceleratoare de fisiere”)

Cache Movable (“memorie acceleratoare amovibila”)

Cache Non-Movable (“memorie acceleratoare neamovibila”)

Permanent

Semi-Permanent

Alloc Short Term (“alocare pe termen scurt”)

REZERVA DE MEMORIE FILE CACHE BUFFER

Toate versiunule NetWare utilizeaza in mod curent memoria de sistem alocata sub forma

de memorie acceleratoare (“cache”). Ea accelereaza accesul la serverul de fisiere.

NetWare intrebuinteaza in multe moduri memoria acceleratoare , realocand-o pe masura ce solicitarile sistemului sporesc iar memoria este necesara in alte zone. Memoria-tampon acceleratoare de fisier poate fi apelata pentru imprumut temporar de memorie urmatoarelor procese :

Tampoane acceleratoare (“cache buffers”) solicitate de alte aplicatii (NLM-uri). Aceasta memorie este readusa in rezerva File Cache Buffer dupa ce NLM-ul a fost descarcat.

Tampoane acceleratoare solicitate de utilizatori pentru accesul datelor de pe disc.

Tampoane acceleratoare pentru construirea de tabele de distributie a discului , FAT-uri, Turbo FAT-uri si DET-uri.

Toate celelalte rezerve obtin memorie atunci cand au nevoie din rezerva de memorie File Cache Buffer. Pe masura ce din aceasta rezerva se ia memorie , volumul memorie disponibil pentru accelerarea fisierelor se reduce.

REZERVELE DE MEMORIE MOVABLE SI NON-MOVABLE

Aceste rezerve dau si iau memoriile direct din rezerva File Cache Buffers. Ele difera prin

faptul ca rezerva Movable se autodeplaseaza sau se translateaza pentru a evita fragmentarea memoriei. O fragmentare excesiva a memoriei poate reduce performantele generale ale serverului de fisiere.

Rezerva amovibila asigura memoria unor tabele de sistem asa cum sunt FAT-urile , DET-urile si tabelele de distributie.

Rezerva Non-Movable se foloseste pentru tabele si memorii tampon mai mari , necesare NLM-urilor. Memoria utilizata aici are in primul rand scopul de a incarca si descarca NLM-urile si este , in general , pe termen scurt. Atunci cand nu mai e necesara este inapoiata rezervei File Cache Buffers insa nu este translatata pentru a impiedica fragmentarea.

Rezerva Non-amovibila nu elimina fragmentarea memoriei si poate deveni o problema in masura in care nu mai exista blocuri adiacente suficient de mari pentru incalcarea NLM-urilor.

REZERVA DE MEMORIE PERMANENT

Este rezerva din care se alimenteaza atat rezerva de memorie Semi-Permanent cat si

Alloc Short Term. Rezerva Permanent se foloseste pentru necesitati pe termen lung , cum ar fi tabelele permanente si tampoanele receptoare de pachete. Daca este necesar , rezerva permanent ia memorie suplimentara de la File Cache Buffers , dar nu o inapoiaza. Inapoierea respectivei memorii se face atunci cand serverul de fisiere este dezactivat si apoi repornit.

REZERVA DE MEMORIE SEMI-PERMANENT

Reprezinta o rezerva secundara a rezervei Permanent si este folosita de module

incarcabile atunci cand acestea trebuie sa utilizeze resursa respectiva pe perioade indelungate. Cand nu mai este nevoie de ea , memoria este inapoiata rezervei Permanent , insa nu si rezervei File Cache Buffers.

REZERVA DE MEMORIE ALLOC SHORT TERM

Rezerva Alloc Short Term este intrbuintata de multe proceduri si NLM-uri atunci cand e

nevoie de memorie pentru perioade scurte. Ea este luata din rezerva permanenta dar nu se mai inapoiaza.

Rezerva Alloc Short Term isi mareste volumul atunci cand este necesar dar nu inapoiaza memoria rezervei permanente sau lui File Cache Buffers ci o pastreaza pana la reinitializarea serverului.

Atunci cand un server de fisiere 3.1X este initializat pentru prima data sistemul de operare aloca maximul posibil de memorie rezervei File Cache Buffers. Celorlalte rezerve li se aloca minimul posibil de memorie.

Rezervele de memorie sunt alocate in unu sau doua moduri : Cache Movable Pool este alocata de jos in sus , insa Non-Movable , Permanent si Alloc Short Term sunt alocate de sus in jos. Centrul acestor zone il constituie rezerva File Cache Buffers.

*CONFIGURAREA MEMORIEI NETWARE 3.1X

Configurarea memoriei reprezinta volumul de memorie necesar serverului de fisiere pentru o functionare corespunzatoare , identificand aspectele memoriei specifice instalatiei respective.

Majoritatea NLM-urilor au nevoie doar de memoria necesara incarcarii ; in general , aceasta este chiar marimea NLM-ului respectiv. Cu toate acestea , multe NLM-uri necesita suportul altor NLM-uri pentru a opera. Intr-un asemenea caz este obligatoriu de luat in seama si volumul total al tuturor NLM-urilor necesare. Unele dintre ele aloca memorie suplimentara in timp ce ruleaza.

O regula generala pentru NetWare 3.1X este ca , cu cat exista mai multa memorie cu atat mai bine.

*TABELE SI TAMPOANE NETWARE

NetWare se foloseste de tabele si tampoane ca sa gestioneze unitatile de disc atasate. Aceste tabele si tampoane permit asigurarea nivelului superior de performanta necesar pentru satisfacerea mai multor utilizatori simultan. Fiecare volum conectat la un server de fisiere NetWare are asociate doua tabele : Tabelul intrarilor de catalog (DET) si Tabelul de alocare a fisierelor (FAT) care se gasasc pe volumele individuale si sunt incarcate in tampoanele acceleratoare in timp ce ruleaza sau sunt montate.

TABELUL INTRARILOR DE CATALOG (DET)

DET-ul contine toate intrarile de catalog pentru un anumit volum. Un tabel al intrarilor de

catalog consta din date compuse din elemente cum ar fi intrari de fisier si de catalog cu informatii despre denumirea fisierului , proprietarul , ultima data a actualizarii si localizarea fisierului.

Blocurile DET sunt alocate automat , dupa cum este nevoie.

TABELUL DE ALOCARE A FISIERELOR (FAT)

FAT-ul contine informatii despre locatiile blocurilor de pe disc necesare restabilirii unui

fisier. Fiecare fisier stocat pe volum are o intrare in FAT care listeaza toate blocurile folosite la stocarea fisierului.

O alta caracteristica importanta a performantelor NetWare o reprezinta memoriile tampon de accelerare a fisierelor. Ele sunt blocuri de memorie unde se stocheaza fisiere in timpul utilizarii.

Memoriile tampon de accelerare a fisierelor constituie principala memorie folosita in serverul de fisiere si alcatuiesc rezerva de memorie File Cache Buffers.

MEMORIILE – TAMPON DE ACCELERARE CATALOG

Acestea sunt blocuri de memorie ale serverului de fisiere intrebuintate la accelerarea

blocurilor DET. NetWare le aloca in functie de necesitati , luandu-le din rezerva de memorie File Cache Buffers.

MEMORIILE – TAMPON DE RECEPTARE A PACHETELOR

Reprezinta zone din memoria serverului de fisiere configurate ca zone de pastrare

temporara pentru datele de comunicatii ce sosesc prin interfata LAN. Pachetele de date sunt tinute aici pana ce serverul le poate deservi. In perioadele de activitate intensa , datele ar fi ignorate si pierdute daca nu ar exista aceste zone tampon.

*OPTIMIZAREA MEMORIEI SI A PERFORMANTELOR

Sectiunea aceasta prezinta cateva din problemele uzuale intalnite atunci cand se configureaza memoria serverului de fisiere in vederea obtinerii de performante optime. Este bine de stiut ca , in multe cazuri , simpla adaugare de memorie serverului elimina nevoia unor reglaje fine ori modificari.

NLM-ul MONITOR ofera multe optiuni si meniuri in care se gasesc informatii referitoare la reglarea performantelor. Principalul ecran informativ din MONITOR afiseaza datele cele mai importante pentru evaluarea performantelor unui server de fisiere.

Urmatoarele elemente sunt importante pentru un server de fisiere care functioneaza corespunzator.

Total Cache Buffers (numarul de memorii tampon acceleratoare)

Dirty Cache Buffers (memorii acceleratoare “murdare”)

Packet Receiva Buffers (“memorii tampon de receptare a pachetelor”)

Service Processes (“proces de deservire”)

Ecranul de informatii despre serverul de fisiere 3.1X

TOTAL CACHE BUFFERS

Afiseaza numarul total al memoriilor tampon de accelerare , disponibile in mod curent pentru utilizarea de catre sistem. Valoarea respectiva variaza pe masura ce NLM-urile si alte procese solicita memorie din rezerva File Cache Buffers.

DIRTY CACHE BUFFERS

Indica numarul tampoanelor de accelerare ce contin informatii modificate si asteapta sa fie scrise pe disc. Numarul respectiv nu trebuie sa atinga 70% din numarul total al tampoanelor de accelerare disponibile.

PACKET RECEIVE BUFFERS

Arata numarul de memorii tampon stabilit pentru a manipula solicitarile statiilor de lucru.

DIRECTORY CACHE BUFFERS

Valoarea din aceasta rubrica indica numarul de memorii tampon acceleratoare alocate pentru manipularea intrarilor de catalog. Numarul poate fi modificat dupa necesitati.

SERVICE PROCESSES

Procesele de deservire sunt “manipulatoare de sarcini” configurate pentru a deservi solicitarile statiei de lucru. Ele sunt configurate dinamic pe masura cresterii incarcarii serverului de fisiere.

FILE SERVER STATISTICS

Se poate observa serverul de fisiere selectand optiunea Resource Utilization de pe principalul ecran MONITOR. Aici se arata modul in care memoria serverului de fisiere este alocata intre diversele rezerve. Principalele rezerve ce trebuie urmarite sunt Alloc Memory Pool si tampoanele de accelerare.

Multe alte optiuni si resurse pot fi urmarite intrebuintand utilitarul MONITOR din NetWare. Cateva din acestea sunt :

Resource Tags (“marcaje de resurse”)

Sistem Module Information (“informatii asupra sistemului de module”)

Resource Utilization (“utilizarea resurselor”)

Processor Utilization (“utilizarea procesorului”)

Aceste optiuni permit supravegherea utilizarii memoriei serverului de fisiere si , in acelasi timp , ofera informatii despre procesele care ruleaza pe server.

RESOURCE TAGS

Aceasta optiune afiseaza o lista a modulelor si a resurselor urmarite. Este extrem de utila pentru a determina daca un anumit NLM nu se comporta corespunzator. Toate NLM-urile trebuie sa solicite resurse de la sistemul de operare atunci cand se incarca. La randul lor , aceste resurse trebuie inapoiate dupa folosire.

SISTEM MODULE INFORMATION

Modulele de sistem sunt NLM-urile. Selectarea optiunii permite vederea resurselor utilizate in mod curent de un anumit modul.RESOURCE UTILIZATION

Aceasta optiune permite trecerea in revista a volumului de memorie utilizat intr-o rezerva de fiecare resursa in parte. Ea este utila in a determina daca o anumita resursa consuma prea mult din memoria serverului de fisier.

PROCESSOR UTILIZATION

Optiunea este disponibila doar daca se incarca folosind comutatorul de linie de comanda – P. Dupa ce s-a incarcat MONITOR , se selecteaza Processor Utilization din meniul principal. Se va prezenta o lista curenta a proceselor incarcate si a intreruperilor deservite CPU. Pentru a vedea un anumit proces sau grup de procese , se folosesc tastele functionale standard : F5 pentru a marca si F6 pentru a marca tot.

FOLOSIREA PARAMETRILOR DE CONSOLA SET

Aceasta sectiune trateaza cativa dintre cei mai intrebuintati parametri SET folositi la optimizarea performantelor unui server de fisiere 3.1X. Majoritatea parametrilor pot fi introdusi direct de la consola sau plasati in fisierele AUTOEXEC.NCF si STARTUP.NCF.

Parametrii prezentati sunt grupati in urmatoarele categorii :

Comunicatii

Memorie

Accelerarea fisierelor

Accelerarea cataloagelor

Diverse

COMUNICATII

Urmatorii parametrii SET se refera la comunicatiile in retea :

Maximum Packet Receive Buffers

Aceasta optiune permite configurarea numarului maxim de memorii tampon receptoare

de pachete pe care le poate aloca serverul.

Optiunea creste numarul de memorii tampon receptoare de pachete pana se obtine o memorie tampon pentru fiecare statie de lucru.

Optiunea aceasta poate fi plasata in AUTOEXEC.NCF sau introdusa la invitatia consolei.

Minimum Packet Receive Buffers

Aceasta optiune stabileste numarul de memorii tampon pe care serverul le aloca imediat

dupa initializare .

Daca serverul raspunde lent imediat dupa initializare se creste acest numar la cel putin 5 memorii tampon pentru placa.

Optiunea este plasata in fisierul STARTUP.NCF.

MEMORIE

Urmatoarele sectiuni vor prezenta parametrii SET ce se refera la memorie.

Maximum Alloc Short Term Memory

Aceasta optiune permite stabilirea volumului de memorie atribuit memoriei alocate pe

termen scurt.

Alloc Short Memory este responsabila pentru maparile de disc , tabelele NLM , informatiile despre conexiunile utilizatorilor , solicitarea memoriilor tampon , fisierele deschise si blocate , precum si mesajele care asteapta difuzarea.

Daca serverul aloca prea multa memorie aceasta valoare se micsoreaza. Daca se receptioneaza mesaje de eroare deoarece aceasta rezerva de memorie a atins maximul valoarea se mareste.

Optiunea este plasata in AUTOEXEC.NCF sau se introduce la invitatia consolei.

Auto Register Memory Above 16 Megabytes

Aceasta optiune se poate configura astfel incat sa vada in mod automat memoria de peste

16 MB pe un calculator cu magistrala EISA.

Pentru ca serverul sa gaseasca memoria de peste 16 MB optiunea se lasa pe ON.

Aceasta optiune este plasata in fisierul STARTUP.NCF.

Cache Buffer Size

Aceasta optiune este plasata in fisierul STARTUP.NCF si este utilizata pentru a stabili

marimea memoriilor tampon de accelerare.

ACCELERAREA FISIERELOR

Parametrul SET care se ocupa de procesul de accelerare a fisierelor (“file caching”) este Minimum File Cache Buffers. Aceasta optiune permite stabilirea numarului minim de memorii-tampon de accelerare a fisierelor necesare in sistem , limitand astfel cantitatea de memorie atribuita deservirii solicitarilor.

Aceasta valoare se mareste doar atunci cand este nevoie de mai multa memorie pentru accelerarea fisierelor.

Optiunea se poate plasa in fisierul AUTOEXEC.NCF sau introdusa la invitatia consolei.

ACCELERAREA CATALOAGELOR

Urmatorii doi parametrii SET se ocupa de procesul de accelerare a cataloagelor.

Maximum Directory Cache Buffers

Aceasta optiune stabileste numarul maxim de memorii tampon de accelerare a

cataloagelor , pe care le poate crea sistemul de operare. Memoriile tampon de accelerare a cataloagelor sunt alocate permanent pana ce serverul este reinitializat. Optiunea este utila la reducerea numarului de blocuri inutile.

Daca serverul de fisiere raspunde lent atunci cand executa cautari de cataloage valoarea se mareste.

Daca se primesc mesaje ca serverul are prea putina memorie ori daca se aloca prea multa memorie accelerarii cataloagelor , valoarea se micsoreaza.

Minimum Directory Cache Buffers

Aceasta optiune permite ca un numar minim de memorii-tampon de accelerare a

cataloagelor sa fie alocate cautarilor de cataloage.

Valoarea trebuie marita cand cautarile de cataloage sunt lente imediat dupa initializarea serverului.

Optiunea se poate plasa in fisierul AUTOEXEC.NCF sau STARTUP.NCF sau sa fie introdusa la invitatia consolei.

DEFINIREA LUI NETWARE NAME SERVICE (NNS)

Urmatoarele sectiuni definesc termeni si expresii intalnite pe parcursul descoperirii NSS.

Domenii

Un domeniu este un grup de servere legate laolalta prin retea. Fiecare domeniu poate avea cel mult 400 de servere de fisiere.

Profiluri

Un profil este un grup de maximum opt servere de fisiere dintr-un domeniu. Intrucat utilizatorii se pot atasa la cel mult opt servere , profilurile desemneaza anumite legaturi intre serverele dintr-un domeniu.

Sincronizare

Fiecare server dintr-un domeniu are fisierele de legatura si cozile duplicate pe toate celelalte servere. Acest proces se numeste sincronizare si constituie motorul ce pune in functiune NSS-ul.

NETCON

Atunci cand se foloseste NSS , utilitarul NETCOM inlocuieste SYSCOM. Cele doua utilitare sunt similare.

Urmatoarele trei elemente majore au fost adaugate in NETCOM :

Change Current Domain (“modificarea domeniului curent”) – permite privirea informatiilor despre alt domeniu daca se detin drepturile cuvenite.

Domain Administration (“administrarea domeniului”) – permite adaugarea si stergerea serverelor de domeniu , sincronizarea conturilor utilizatorilor si cozilor pe domeniu si editarea scenariului de prezentare in domeniu.

Profile Information (“informatii despre profil”) – permite stabilirea unui nume complet pentru profil , specificarea administratorilor domeniului , adaugarea membrilor , modificarea scenariului profilului si desemnarea pana la opt servere pentru atasare.

Utilitare modificate

Urmatoarele sectiuni prezinta utilitarele si parametrii lor schimbati de NSS :

Utilitare de imprimare

CAPTURE si NPRINT au adaugat DO = nume domeniu , ca sa specifice alt domeniu decat cel prestabilit.

PCONSOLE creeaza cozi logice pe toate celelalte servere , ori de cate ori o coada noua este adaugata domeniului.

Utilitare de conectare

ATTACH , LOGIN si LOGOUT au adaugat @ nume domeniu pentru a specifica la ce domeniu sa se ataseze sau de la care sa se deconecteze.

LOGIN are adaugat /PRO = profil , ca sa specifice pe care profil sa-l utilizeze.

Utilitare de utilizator

SLIST si WHOAMI au adaugat un parametru /D ce specifica domeniile disponibile.

SETPASS are adaugat parametrul @ DOMAIN care sa stabileasca parola pe un domeniu.

MAKEUSER are adaugat #DEFAULT_PROFILE pentru a fi intrebuintat la crearea de noi utilizatori.

USERDEF ofera acum o optiune Default Profile.

Primul server NNS

Primul server ce foloseste NNS devine sablonul pentru toate celelalte servere si este considerat serverul prestabilit. Pentru o administrare usoara , el trebuie sa fie cel cu cei mai multi utilizatori.

Parolele sunt configurate pentru a expira in mod automat pe primul server de domeniu. Serverele de domeniu accepta doua prezentari de pasuire atunci cand utilizatorii refuza solicitarea de a schimba parolele.

ADMINISTRAREA LA DISTANTA

NetWare 3.1X ofera multe caracteristici pentru administrarea la distanta (“remote management”) a serverului de fisiere. Accesul la serverul de fisiere este disponibil pentru administratorii LAN conectati direct la LAN cu o interfata de retea si la distanta printr-un modem.

Administrarea la distanta permite efectuarea urmatoarelor :

folosirea utilitarelor serverului de fisiere (NLM-uri)

cautarea si editarea fisierelor in catalogul DOS si NetWare

transferarea fisierelor pe un server de fisiere cu comanda la distantaadaugarea unui server de fisiere existent administrarii la distanta

reinitializarea unui server de fisiere de la o consola cu comanda la distanta

Primul utilitar este RCONSOLE. Pentru a functiona , acestuia ii sunt necesare trei module de

programe. Doua dintre ele sunt NLM-uri si opereaza pe serverul de fisiere ; al treilea este un program normal , executabil DOS.

Pentru ca RCONSOLE sa opereze trebuie mai intai sa incarcam modulele NLM corespunzatoare pe serverul de fisiere. Primul NLM ce trebuie incarcat este REMOT.NLM. El asigura chiar schimbul de informatii dintre consola serverului de fisiere si administratorul cu comanda la distanta. Urmatorul NLM este RSPX.NLM , care ofera nivelul de comunicare ce manipuleaza in sine , prin protocolul SPX si asigura avertizarea utilizatorilor RCONSOLE asupra capacitatii de consola cu comanda la distanta.

Optiuni RCONSOLE disponibile

Meniul Available Options din utilitarul RCONSOLE ofera mai multe functii folositoare in sarcinile administrative.

Optiunea Scan File Server Directories asigura o modalitate de scanare sau cautare , atat in partitia DOS cat si in volumele NetWare , dupa orice fisiere dorim.

Optiunea Transfer Files permite copierea fisierelor din statia de lucru pe server. Atunci cand se selecteaza aceasta optiune , apare un ecran care solicita sa precizam atat Source Path on Workstation (“calea sursei pe statia de lucru”) , cat si Target Path on Server (“calea tintei pe server”). Fiecare fisier este listat pe ecranul consolei cu comanda la distanta , pe masura ce este copiat.

Optiunea Resume Remote Session with Server permite revenirea la ecranul consolei dupa ce s-a folosit oricare dintre optiunile disponibile descrise.

Optiunea End Remote Session incheie sesiunea in acelasi fel ca si celelalte utilitare meniuri NetWare Novell. Ea reprezinta una dintre numeroasele modalitati de a iesi in mod corespunzator din operarea consolei cu comanda de la distanta.

ACONSOLE

ACONSOLE este consola cu comanda de la distanta asincrona a lui NetWare. Acest utilitar asigura acces la serverul de fisiere printr-un port de comunicatii asincron , folosind un cablu de modem virtual. Utilitarul permite accesul la serverul de fisiere , desi cablajul LAN nu este functional.

RSETUP.EXE

Utilitarul meniu RSETUP.EXE este conceput pentru a permite crearea unei dischete de initializare a serverului de fisiere. El plaseaza pe discheta toate fisierele si drivele necesare , impreuna cu AUTOEXEC.NCE si STARTUP.NCF.

EDIT.NLM

Acest utilitar este un editor de text ASCII care permite editarea de fisiere pe volumele NetWare si partitiile DOS ale serverului de fisiere. Comanda EDIT confera capacitatea de a modifica fisierul NCF in timp ce se acceseaza consola.

Tot cu utilitarul EDIT se poate crea un fisier NCF ce permite reinitializarea de la distanta a serverului de fisiere.

Rularea acestei comenzi de la consola serverului de fisiere inchide serverul si reinitializeaza automat. Pentru ca acest proces sa fie executat in mod corespunzator , trebuie stabilita corect comanda serverului din fisierul AUTOEXEC.BAT , localizat pe discul C.

INSTALAREA SI EXTINDEREA SERVERULUI SI CLIENTULUI

NETWARE 3.12

Instalarea serverului NetWare 3.1X se poate face de pe disc sau , in cazul lui NetWare 3.12 de pe CD-ROM. Pe langa instalarea sau extinderea serverului trebuie instalat sau extins clientul (statia de lucru).

INSTALAREA UNUI SERVER NETWARE 3.1X

Rularea programului de instalare NetWare 3.1X se poate face folosind discul INSTALL sau , in cazul lui NetWare 3.12 ruland programul INSTALL din CD-ROM.

Ambele procese de instalare incarca interfata de instalare ce executa cateva sarcini :

Crearea si formatarea unei partitii DOS

Copierea fisierelor de sistem pentru Novell DOS 6 catre partitia DOS creata si formatata

Introducerea unui nume de server dupa invitatie

Generarea sau atribuirea unui numar intern IPX

Copierea fisierelor de initializare a serverului pe un catalog de server numit SERVER 3.12

Configurarea informatiilor legate de paginile de cod

Selectarea pentru folosirea fisierului DOS format de nume

Crearea fisierelor AUTOEXEC.NCF si STARTUP.NCF

Rularea fisierului ce porneste serverul si-l incarca in memorie – SERVER.EXE

Crearea si formatarea unei partitii DOS

Prima portiune a instalarii solicita crearea si formatarea unei partitii DOS pe discul fix al calculatorului pe care se instaleaza NetWare 3.1X. Pentru reusita se incarca INSTALL.NLM , se alege Disk Options de pe ecranul Installation Options , apoi se selecteaza Format de pe ecranul Available Disk Options. Formatarea este optionala ; daca discul fix este deja formatat , acest pas nu mai este necesar.

Copierea fisierelor sistem pentru DOS 6 Novell

Discul NetWare 3.12 INSTALL include doua fisiere sistem DOS 6 Novell care sunt folosite pentru a crea partitii pe discul fix al calculatorului. Aceste fisiere sunt FDISK.COM si FORMAT.COM. Ele sunt incluse pentru a facilita partitionarea discului.

Denumirea serverului

A treia principala sarcina ce trebuie executata la instalarea lui NetWare 3.1X este de a numi serverul de fisiere. Atunci cand se creaza un nume pentru server , trebuie urmate regulile : - numele serverului poate avea intre doua si 47 de caractere

- se folosesc doar caracterele oficiale , adica cele alfanumerice , plus liniuta de despartire si caracterele de subliniere. Punctul si spatiul liber nu pot fi utilizate in numele unui server.

Generarea sau atribuirea unui numar intern de retea IPX

Fiecare server NetWare 3.1X are propiul sau numar unic de retea care il identifica fata de celelalte servere de pe retea.

Un numar intern de retea trebuie sa fie alcatuit din cifre scrise hexazecimal. Intrebuintand baza 16 se poate crea un numar intern de retea ce contine numerele de la 0 la 9 si/sau literele de la A la F. Numarul intern de retea poate avea intre una si opt litere.

Stabilirea paginii de cod

NetWare 3.1X nu accepta mai multe limbaje ale clientilor. Cu toate acestea , programul de instalare permite alegerea unei pagini de cod pentru a stabili limbajul in care ecranele NetWare apar la consola serverului de fisiere.

Selectarea formatului DOS pentru numele fisierului

NetWare 3.12 nu cere intrbuintarea doar a conventiei DOS standard pentru numele fisierelor. Totusi , in timpul instalarii , exista optiunea de a selecta formatul DOS dorit pentru numele fisierului.

Crearea fisierelor AUTOEXEC.NCF si STARTUP.NCF

In decursul instalarii se creaza si fisierele AUTOEXEC.NCF si STARTUP.NCF daca se selecteaza optiunea Create din meniul Available System Options.

Pentru a deschide meniul Available System Options se alege System Options din meniul Installation Options.

Aceste doua fisiere controleaza ceea ce se intampla daca serverul este incarcat prima data.

Fisierul AUTOEXEC.NCF contine informatii care specifica in ce fus orar este localizat serverul ca si denumirea acestuia si numarul intern de retea IPX.

Incarcarea serverului (SERVER.EXE)

SERVER.EXE este fisierul care , atunci cand este rulat pe calculator , incarca serverul NetWare 3.1X.

Incarcarea serverului determina rularea fisierelor AUTOEXEC.NCF si STARTUP.NCF.

EXTINDEREA SERVERELOR NETWARE EXISTENTE

Daca exista instalata o versiune mai veche NetWare 2.X sau 3.X , exista doua utilitare care permit extinderea serverului respectiv la NetWare 3.12. Utilitarele acestea sunt MIGRATE.EXE si 2XUPGRDE.NLM.

MIGRATE.EXE

Utilitarul permite rularea a doua tipuri de migratii :

- Migratie across-the-wire

- Migratie same-server

O migratie across-the-wire este rulata de la un client DOS. Ea duce fisierele de la un server sursa la unul destinatie , folosind sistemul de cablaj.

O migratie same-server ia informatia de legatura de pe un server NetWare existent , o copiaza intr-un catalog de lucru al unui client DOS din retea , traduce informatia bindery astfel incat sa fie utilizabila intr-un format NetWare 3.1X , dupa care o conduce de la clientul DOS spre serverul destinatie (NetWare 3.1X).

Migratia across-the-wire permite interclasarea mai multor servere sursa pentru a crea un singur server destinatie , individualizat.

Atunci cand se migreaza servere sursa se lasa sistemul sa atribuie parole aleatorii utilizatorilor ale caror conturi sunt migrate.

Indiferent daca sistemul atribuie parole aleatorii conturilor utilizatorilor , interclasarea catorva servere sursa intr-unul singur ofera cateva alte avantaje , printre care :

- se poate stabili o balanta prestabila de cont si restrictii de cont pe serverul destinatie NetWare 3.1X instalat , care apoi se aplica conturilor migrate.

- se pot interclasa utilizatorii pe diferite servere sursa in grupuri stabilite pe singurul server destinatie.

- se pot combina cozi de imprimare si servere de imprimare intr-o singura coada de imprimare ce deserveste mai multe imprimante si lasa mai multe cozi sa deserveasca o singura imprimanta.

Extinderea across-the-wire e flexibila si ajuta la depasirea unor restrictii ale retelei. Cu toate acestea , daca nu este necesara , se poate executa o extindere in-place.

2XUPGRDE.NLM

Imbunatatirea in-place foloseste 2 XUPGRDE.NLM , incarcat la serverul ce trebuie extins. Aceasta optiune permite extinderea unui server NetWare 2.1X existent la 3.1X , fara a necesita un al doilea server. Totusi , serverul existent NetWare trebuie sa indeplineasca unele cerinte minime de hardware , printre care :

un procesor Intel 80386

4MB de RAM

posibilitatea de a fi initializat ca dispozitiv DOS

posibilitatea de a incarca SERVER.EXE

Daca serverul existent detine aceste minime cerinte se poate executa o imbunatatire in-place pe el.

Inainte insa de a o rula , trebuie arhivat serverul curent. O cadere de tensiune sau intreruperea imbunatatirii in momentul neprielnic poate duce la pierderea informatiilor serverului existent.

Imbunatatirea in-place se desfasoara in patru etape. Mai intai are loc o analiza a sistemului pentru a determina ce discuri sunt pe server , precum si volumul de memorie necesar si disponibil pentru executarea imbunatatirii.

A doua etapa efectueaza o analiza a partilor critice ale discurilor , examinand in special zona Hot-Fix , tabelele de alocare a fisierelor (FAT) si tabelele de intrari cataloage (DET).

A treia etapa face modificarile necesare in discuri , imbunatateste tabelul de partitie , adauga fisierele NetWare 3.1X si repozitioneaza blocurile de date dupa cum e nevoie.

A patra etapa creaza si imbunatateste sistemul de legatura NetWare.

Imbunatatirea in-place are trei limitari , neputand imbunatati nici una din urmatoarele :

- procese cu valoare adaugata (VAP-uri)

- servicii de comprimare core

- restrictii de volum si disc

INSTALAREA UNUI CLIENT DOS

Pe langa instalarea sau extinderea unui server NetWare , clientii DOS care utilizeaza serverul trebuie actualizati si ei.

Instalarea clientului DOS este rapida si usor de executat. Ea extinde fisierele CONFIG.SYS , AUTOEXEC.BAT si NET.CFG daca acesta nu exista.

Aceste trei fisiere client sunt necesare pentru pregatirea clientului in vederea functionarii.CONFIG.SYS specifica hardware-ul ce face parte din PC si incarca fisierele driver , astfel incat soft-ul si hard-ul sa poata comunica. Fisierul AUTOEXEC.BAT este rulat la initializarea PC-ului. Printre altele , el contine comenzi de pornire a unor utilitare comune ca si comenzile de pornire a unui fisier de configurare NetWare , NET.CFG si de prezentare la un server. Fisierul NET.CFG contine detalii privind conectarea la retea.

Pentru imbunatatirea clientului DOS sunt necesare cinci etape.

1. Se introduce numele catalogului tinta pentru Client Installation. In mod implicit , fisierele client sunt instalate intr-un catalog numit C:NWCLIENT. Daca este nevoie se poate modifica locatia acestor fisiere.

2. Se permit modificari fisierelor CONFIG.SYS si AUTOEXEC.BAT. In fiecare dintre aceste fisiere trebuie adaugata cate o linie. In CONFIG.SYS se adauga LASTDRIVE=Z iar in AUTOEXEC.BAT se adauga CALL STARTNET.BAT.

3. Se alege daca se instaleaza sau nu suport pentru Windows.

4. Se instaleaza un driver pentru placa LAN.

5. Se instaleaza apasand ENTER.

Daca trebuie imbunatatiti mai multi clienti DOS care au configuratii hard si soft similare exista doua utilitare de simplificare a procesului :

- WSUPGRD – extinde driverele IPX curente utilizand fisierul IPX.EXE pentru a le face drivere ODI

- WSUPDATE – actualizeaza fisiere ale statiei de lucru.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 492
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site