Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Alte echipamente de interconectare

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micAlte echipamente de interconectare

Pentru a asigura o buna calitate a transmisiei, cat si pentru a putea interconecta retelele intre ele, au fost elaborate o serie de echipamente speciale dintre care amintim:
Repetitoarele. Acestea sunt dispozitive utilizate in LAN-uri pentru a mari raza de actiune. Ele amplifica si regenereaza datele fara a le modifica. O atentie mare trebuie acordata instalarii repetitoarelor deoarece ele pot introduce zgomote si nu se pot instala oricate succesiv fara a le intercala cu routere sau cu punti.

Hub-urile. Acestea sunt dispozitive utilizate pentru legarea statiilor de lucru, in retelele LAN, de celelalte elemente din retea. Sunt dispozitive mai complexe decat repetitoarele putand fi de doua categorii: hub-uri active cu mai multe conectoare, capabile si de a amplifica semnalul si hub-uri pasive, care sunt cutii cu un numar mic de conectoare, fara a amplifica semnalul. Huburile nu filtreaza datele transmise, ele actionand la nivelul legaturii fizice.

Punti (bridge). Acestea sunt dispozitive utilizate pentru interconectarea retelelor LAN intre ele sau a segmentelor de retele LAN intre ele. Ele actioneaza la nivelul legaturii de date (fizice). Puntile filtreaza datele transmise. Cele mai cunoscute sunt “puntile transparente”, dezvoltate de DEC (Digital Equipment Corporation) si reglementate de standardul IEEE 802.1

Routere (routers). Acestea sunt echipamente utilizate in retelele mari, retele WAN, pentru interconectarea retelelor LAN la retele WAN sau pentru interconectarea retelelor WAN intre ele. Routerele opereaza la nivel retea (legaturi logice) si asigura filtrarea si dirijarea traficului pe mai multe cai posibile. Vitezele lor de operare sunt intre 500Mgps si 2Gbps.Porti (gateway-uri). Acestea sunt echipamente destinate interconectarii retelelor care difera la nivelul aplicatiilor, deci depasesc nivelul retea. Ele functioneaza similar cu un translator intre diferite limbi. Adesea se confunda cu routerele, insa sunt echipamente complet diferite.

Placa de retea sau NIC (Network Interface card) este un dispozitiv destinat partajarii mediului fizic si sincronizarii. In PC-uri, placa de retea este integrata in calculator. Placa de retea reprezinta legatura fizica si logica a calculatorului la retea. Aceasta translateaza formatul datelor, din 8 biti simultan asa cum sunt transmisi in interiorul calculatorului in 1 bit simultan cum este transmis in cadrul retelei. O placa de retea poate functiona la viteze de 10, 100 sau 1000 MBps, ea adaptandu-si automat viteza de transmisie la viteza retelei. Fiecare placa de retea are un identificator propriu numit adresa MAC care este un sir de 48 de biti.

Concentratorul. Acesta este un echipament utilizat pentru gruparea dinamica a traficului unor linii de joasa viteza pe o linie de viteza ridicata.

Concentratorul memoreaza temporar datele transmise intermitent pe linii de joasa viteza si uniformizeaza traficul pe linia de inalta viteza. Se utilizeaza pentru cazul cand mai multe LAN-uri dintr-o localitate se leaga intr-un punct (legatura de joasa viteza), unde se instaleaza concentratorul si de unde pleaca o legatura de mare viteza la distanta, in alta localitate.

Concentratorul este un calculator de multe ori mai puternic decat un terminal.

Server-ul este un echipament, practic un calculator, atasat la un LAN pentru a asigura servicii cum ar fi stocarea de fisiere, imprimarea sau servicii de comunicatie cu alte LAN-uri.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 691
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site