Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Elemente introductive despre retelele de calculatoare

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micElemente introductive despre retelele de calculatoare

Calculatoarele sunt astazi din ce in ce mai mult utilizate in cele mai diverse domenii ale activitatii umane . Ele sunt folosite sau fiecare in parte , in mod independent , sau cooperand si schimband date cu alte calculatoare . Prin cooperarea cu alte calculatoare se pot face transferuri de fisiere intre calculatoare , se pot accesa de la distanta date , se pot folosi in comun resursele hardware si software . Iata , primele facilitati ce le ofera retelele de calculatoare .

La ora actuala, retelel de calculatoare sunt peste tot: in firmele mari si mici, in scoli sau institutii , in diverse birouri . Astazi , este de neconceput ca o institutie sa nu-si conecteze propriele calculatoare intr-o retea locala iar aceea retea locala sa fie conectata la reteaua INTERNET .
Ce este o retea de calculatoare ?

O retea de calculatoare este o colectie de calculatoare interconectate intre ele astfel incat ele sa poata comunica . De fapt, o retea reprezinta tot ansamblul hardware (calculatoare , echipamente periferice, medii de comunicatii cum ar fi cabluri) si software (sisteme de operare, programe ) ce permit conectarea calculatoarelor si transferul de date intre calculatoarele din retea .

Care sunt serviciile oferite de o retelea de calculatoare ?

Putem grupa serviciile in trei mare grupe :

1. Partajarea datelor de pe calculatoarele din retea. Acest serviciu permite transferul datelor de pe un computer pe altul , folosirea in comun a bazelor de date, folosirea unor programe de alte calculatoare , etc. In conditiile de astazi , in care datele ocupa un spatiu foarte mare, transferul acestora intre computere cu mijloacele clasice ( discheta ) nu mai este posibil . De asemenea, informatiile care circula intr-o retea pot fi impartite in doua categorii : informatii generale , la care pot avea acces oricine , iar a doua categorie e formata de acele informatii care pot fi cunoscute doar de un grup de persoane . Ei bine, retelel de calculatoare (mai ales cele client – server ) permit structurarea in felul acesta a informatiilor si protejarea acestora la accese neautorizate prin diverse sisteme de securitate ( drepturi de utilizator, de sistem de calcul , etc) .

2. Partajarea resurselor hardware . Acest serviciu al retelelor permite computerelor conectate in retea sa poata imparti in comun diverse componente hardware cum ar fi : imprimante (o astfel de imprimanta se va numi imprimanta de retea), scannere, unitati de CD–ROM, de floppy disk, de banda magnetica, plottere, fax modemuri (pentru conectarea la INTERNET la intregii retele ) . Cel mai bun exemplu este folosirea in comun a unei imprimate de toate calculatoarele din retea . Nu este nevoie sa se transfere datele pe discheta si sa fie aduse manual la computerul care are conectata fizic imprimanta , ele vor circula arin retea si vor ajunge la imprimanta . De asemenea , nu este nevoie sa se achizitioneze atatea imprimante cate computere exista ( ar fi o risipa financiara fara rost deoarece o imprimanta nu este folosita tot timpul ) .

3.Posta electronica . Acest serviciu, foarte util astazi , permite transferul de mesaje intre calculatoarele conectate in retea a.i. utilizatorii ( mai ales in cazul in care se afla la distante mari ) nu mai necesita o intalnire fizica pentru a putea comunica . Comunicarea interumana se poate realiza intr-o retea ( fie ea locala fie la nivel de continente ) printr-un simpli schimb de mesaje, dar poate lua si forme mai complexe , cum ar fi trnsferul de fisiere in cazul in care lucreaza impreuna la un proiect sau videoconferintele ce permit o discutie virtuala a utilizatorilor .


Clasificarea retelelor de calculatoare :

Din punct de vedere al localizarii geografice , retelele de calculatoare pot fi clasificate astfel :

Retele de calculatoare

 


a. Retelele locale ( LAN Local Area Network ) sunt retelele in care computerele si echipamentele hardware sunt localizate intr-o singura cladire (chiar un etaj al unei cladiri) sau in cateva cladiri invecinate, pe o arie de cativa km. Sunt cele mai raspandite retele, uzual un LAN avand in jur de maxim 100 de calculatoare personale ce leaga diversele departamente ale unei firme mici , cablurile de interconectare nedepasind 300 m .


….

In figura se prezinta un exemplu simplu de retea LAN , computerele aflandu-se in diverse birouri .

b. Retele metropolitane (MAN – Metropolitan Area Network ) sunt retele localizate in aria unui oras . Sunt folosite de firmele mari, care dispun de cladiri aflate la o distanta mai mare . Uzual , o retea MAN este formata din mai multe retele LAN localizate intr-un oras .

b. Retele de arie mare (WAN –Wide Area Network sunt retele care acopera o arie geografica intinsa , cum ar fi mai multe orase , o tara sau mai multe continente . O retea de tip WAN conecteaza in special mai multe LAN-uri aflate la mare distanta intre ele prin intermediul liniilor telefonice ( nu neaparat liniile telefonice comutate pe care vorbim la telefon , ci linii dedicate, inchiriate ), undelor radio, undelor infrarosii, laser , etc. Un exemplu este reteaua INTERNET care este o retea WAN ( intinsa pe intreaga planeta ) .


Retea locala Router Retea locala

Structura unei retele mari

Router-ul este un calculator specializat ce are rol de inerconectare a mai multe linii de comunicatii si de a alge traseul pe care trebuie sa-l parcurga mesajele .c. Retele radio - sunt retele fara o localizare geografica specifica, iar comunicarea se realizeaza fara fir , prin unde radio .

O alta clasificare, se face dupa tipurile de calculatoare care apar in retea . Intr-o retea locala de calculatoare, un calculator poate avea trei roluri :

calculator client ( uzual este un workstation – statie de lucru ) atunci cand utilizeaza resursele retelei fara a pune la dispozitie nici una din resursele sale proprii .

calculator server - aceste este un computer performant ce are rol de a pune la dispozitie retelei toate resursele sale proprii si de a gestiona reteaua .

unitate comunicanta - un calculator ce utilizeaza resursele retelei dar pune si la dispozitia celorlalte calculatoare resursele sale .

Pe baza rolului indeplinit de calculatoarele conectate in retea , retelele se impart in :

a.      retele bazate pe server numite si retele client – server , formate din servere si statii de lucru .

b.      retele bazate pe unitati comunicante , numite si retele peer – to peer (punct –la-punct ) deoarece nici un calculator nu este server sau client , ci fiecare are cateceva din fiecare .

c.       retele hibride sau retele client –server ce au si unitati comunicante care impart resursele retelei client – server cu cele proprii . Cele mai multe sunt retele hibride (adica retele amestecate ) .

Observatie : De obicei calculatoarele clienti folosesc un anumit sistem de operare cum ar fi MS-DOS, Windows 95, 98 , Windows NT workstation , Windows 2000 profesional si Xp profesional , OS-2, Unix . In schimb serverele folosesc sisteme de operare dedicate cum ar fi : Windows NT Server , Windows 2000 Server (2003 Server), Unix, Novell.


Retelele client – server

Ele au la baza serverele care ofera in acelasi timp administrarea resurselor si securitatea informatiilor din retea retelel client – server impart procesele unei sarcini intre clienti si server. Clientii cer un anumit serviciu , cum ar fi salvarea sau tiparirea unui fisier , iar serverul indeplineste cerintele clientilor . Serverele sunt de obicei calculatoare mult mai performante decat cele client si sunt optimizate sa indeplineasca functia de server folosind un sistem de operare adecvat. Este posibil ca aceste computere sa aiba chiar si mai multe procesoare, memorie de lucru foarte mare , unitati de stocare cu capacitatii imense pentru a face fata unor cereri simultane din partea clientilor .

Retea client -server

Server


Clienti

De exemplu , retelele client –server bazate pe Windows NT , sunt organizate sub forma de domenii . Un domeniu este o colectie de retele si clienti care au acelasi nivel de securitate .

Din punct de vedere al avantajelor , retelele client – server au mai multe avantaje , cum ar fi :

securitatea centralizata si fiabilitate mare .

stocarea centralizata a fisierelor , care permite tuturor utilizatorilor sa lucreze cu acelasi date simultan , precum si solutiii foarte simple de salvare a datelor critice .

abilitatea serverelor de a aloca toate resursele hardware si software ale retelei , solutie care minimizeaza costurile globale ale acesteia.

eliberarea utilizatorilor de sarcina de a imparti resursele , serverul avand acel rol.

organizarea centralizata, care impiedica pierderea accidentala a datelor . Administratorul retelei face din cand in cand copii ( backup-uri ) ale datelor importante de pe server .

administrarea usoara a unor retele cu numar mare de utilizatori .

Totusi, pe langa aceste multe avantaje ( de aceea sunt cele mai raspandite ) au si o serie de dezavantaje, cele mai multe fiind legate de costurile foarte mari ale echipamentelor : servere care costa necesita computere performante care costa destul de mult si sisteme de operare dedicate care au costuri mari in raport cu sistemele pentru clienti .

Retele peer – to – peer

Retelele punct –la- punct se caracterizeaza prin descentralizarea completa a functiilor retelei ( deci prin simplitate ). Nu au nici un server, fiecare calculator oferind celorlalte resursele sale .


Retea peer –to – peer.O retea peer-to-peer este organizata in grupuri de lucru ( workgroups ) . Aceste grupuri de lucru au un nivel de securitate foarte redus deoarece nu exista nici un proces centralizat de autentificare si autorizare .

Accesul la o resursa individuala poate fi controlata de utilizatorul acelui calculator, care partajeaza aceea resursa pentru restul retelei . Partajarea poate fi facuta fara restrictii (fara parola) dar si cu restrictii ( doar cei care cunosc o anumita parola ) . Din pacate , neexistand un mod centralizat de securizare a retelei , va trebui ca un utilizator sa cunoasca fiecare parola individuala necesara pentru fiecare resursa. Retelele peer-to-peer folosesc sisteme de operare nepretentioase cum ar fi Windows 95, 98 . De exemplu, intr-o retea peer –to – peer bazata pe Windows 95 sau 98, fiecarui calculator i se poat partaja intreg hard discul sau anumite directoare sau o imprimanta . Acest lucru se poate face cu parola sau fara parola . De asemenea, operatiile permise cu aceea resursa pot fi numai de citire ( Read – Only) sau complete (Full Access).

Din punct de vedere al avantajelor , retelele peer-to-peer se preteaza pentru firme mici, care nu-si permit sa faca investitii mari in hardware si software :

nu sunt necesare costuri suplimentare pentru hardware si software .

acces usor

nu necesita un administrator specializat de sitem

posibilitatea utilizatorilor de a-si partaja resursele .

costuri scazute pentru retele de dimensiuni mici( se pot folosi topologii de conectare ieftine ) .

Si retelele peer-to-peer au dezavantajele lor , dintre care enumeram :

incarcarea suplimentara a procesoarelor nodurilor din cauza partajarii resurselor . ( procesoarele neavand performante mari fac greu fata la mai multe sarcini simultane)

lipsa unei organizari centralizate a informatiilor , care poate conduce la dificultati in gasirea datelor necesare .

nu exista un loc central de unde sa se faca arhivari si copii ale datelor importante .

securitate slaba


Retelele hibride

Retelele hibride contin toate cele trei tipuri de calculatoare – client , server , unitate comunicanta – si in general sunt formate din domenii si grupuri de lucru . Aceasta inseamna ca desi cele mai multe resurse sunt localizate pe servere , totusi utilizatorii retelei pot accesa orice resursa care este partajata de oricare din nodurile ce apartin workgroup-ului . De asemenea, utilizatorii retelei , odata autentificati intr-un domeniu , nu trebuie sa o faca din nou cand vor sa acceseze o resursa partajata de un nod al workgroup-ului .

Retelele hibride sunt de fapt o combinatie de retele client –server si retele peer-to-peer motiv pentru care au avantajele celor doua tipuri de retele .

Realizand o comparatie a celor doua tipuri de retele ( fara hibride ) trebuie sa remarcam modurile diferite de implementare a masurilor de securitate :retelele peer-to-peer sunt mai putin securizate decat cele client –server deoarece folosesc securitatea la nivel de nod din retea , in timp ce retelel client –server utilizeaza securitatea la nivel de fisier sau la acces. . In general , retelele client–server folosesc autentificarea la conectarea in retea . Odata intrati in retea ( indiferent de computerul folosit pentru conectare ) utilizatorii au acces la resursele acestuia . In schimb, in cele peer –to –peer fiecare resursa are nevoie de o parola de acces, fiecare utilizator putand controla accesul la resursele proprii . Dezavantajul insa consta in faptul ca utilizatorii care acceseaza o resursa nu pot fi diferentiati spre deosebire de cele client –server in care fiecare utilizator poate accesa numai acele resurse la care are dreptul .

Ca o concluzie a celor prezentate mai sus , daca sunteti in situatia de a alege tipul de retea pe care sa-l utilizati , primul considerent care trebuie sa stea la baza acestei decizii este cel financiar : va puteti permite achizitionarea unui server de retea si a sistemului de operare pentru acesta . daca nu , luati in calcul o retea peer – to peer . Totusi , daca va permiteti ,ar fi ideeal sa folositi o retea hibrida care sa imbina avantajele celor doua tipuri de retele .

In cazul in care aveti un numar mic de calculatoare si nu va puteti permite costuri mari, reteaua peer- to- peer ramane o solutie . Mai mult, este posibil sa implementati o retea de tip peer –to-peer intr-o maniera asemanatoare celei de tip client –server prin utilizarea unui calculator mai performant in locul serverului pentru a stoca fisierele comune si pentru a partaja resursele importatnte ale retelei . Astfel, veti putea sa mai eliminati din dezavantajele retelelor peer-to-peer, acel calculator devenind de fapt un server nededicat .

Tipuri de servicii de tip server

Serverele pe care le intalnim in retelele client –server au anumite sarcini , unele servere fiind chiar dedicate numai anumitor sarcini, in scopul asistarii celorlalte calculatoare din retea . Este posibil sa existe un singur server care sa faca de toate , dar este tot asa de posibil sa avem mai multe servere , fiecare cu sarcina lui .

Cele mai importante servere care le intanim in retele sunt :

servere de fisiere

servere de imprimanta

servere de aplicatii

servere de mesaje

servere pentru baze de date

servere de INTERNET ( ce asigura conectarea retelei la reteaua INTERNET ).

Pentru retelele mici , un singur server indeplineste toate acestea dar , pentru retelele mari putea avea servere avand doar o singura sarcina (daca traficul de date necesita asa ceva). Le vom discuta mai departe , pe fiecare .

Serverele de fisiere :

Serverele de fisiere ofera servicii ce ofera utilizatorilor unei retele sa partajeze fisiere . Serviciile de fisiere sunt aplicatiile de retea ce permit pastrarea , salvarea si copierea datelor necesare . Acest tip de serviciu este cel mai folosit intr-o retea . Prin intermediul acestui serviciu , un utilizator poate schimba , citi, scrie si administra fisierele comune aflate in retea , precum si datele continute de aceste fisiere . Serverele de fisiere sunt proiectate special pentru a oferi servicii de fisiere intr-o retea . Cele mai folosite servicii de fisiere sunt:

transferul de fisiere

pastrarea fisierelor si migrarea datelor

sincronizarea modificarilor fisierelor

arhivarea fisierelor .

Transferul fisierelor . Inainte ca retelele de calculatoare sa devina populare din punct de vedere al administrarii in comun a fisierelor de retea , metoda cea mai utilizata de transfer a datelor era cu ajutorul dischetei.. Dar, aceasta metoda punea probleme in cazul fisierelor de dimensiuni mari , necesitand un nr. mare de dischete si un timp mare de transfer ( astazi au aparut si alte alternative cum ar fi folosirea unitatilor ZIP-DRIVE , ce ofera o capacitate tipica de 100 M ). Aceasta problema este rezolvata in cadrul unei retele de calculatoare prin intermediul acestui serviciu de transfer de fisiere , putandu-se transfera in mod regulat fisiere intre servere si clienti , cu un timp de executie foarte mic si fara limitari de spatiu. Dar, odata implementat acest serviciu , a aparut necesitatea securizarii fisierelor comune aflate in retea. Fiecare sistem de operare in retea are propriul nivel de securitate a fisierelor . Nivelurile superioare de securitate utilizeaza parole pentru a controla accesul la aceste fisiere, aplica atribute fiecarui fisiere pentru limitarea utilizarii sale, precum si proceduri de criptare pentru a preveni accesul de catre persoane neautorizate.Pastrarea fisierelor si migrarea datelor. Una din problemele aparute in aceasta era a exploziei informaticii este cantitatea mare de informatie care trebuie stocata undeva. Acum ceva timp, folosirea hard –disk-uri avand capacitatea de cativa gigabyte parea de domeniului fantasticului , in schimb astazi o firma, de dimensiune medie, acceseaza terabyte de date si foloseste mai multe hard-disk-uri de capacitati ce depasesc cateva zeci de gigabyte intr- retea de calculatoare. Trebuie subliniat faptul ca , astazi , cel mai folosit suport de stocare este hard-disk-ul , acesta oferind spatiu de stocare mare si timp de acces rapid. Din pacate , preturile nu sunt foarte mici si prin urmare este mult mai rentabil sa se foloseasca aceste hard-disk-uri in retea, in comun .

Exista trei moduri de a stoca fisierele :

stocare online

stocare offline

stocare intermediara.

Stocarea online se refera la stocarea pe un hard disk. Informatia stocata stfel poate fi accesata foarte repede. Din acest motiv, hard disk-urile sunt utilizate pentru a stoca fisiere care sunt accesate regulat. Totusi, un hard disk este scump, mai ales daca este un hard disk SCSI, si exista limitari pentru hard disk-urile interne care , fiind parte integranta dintr-un calculator , nu pot fi schimbate cu altele .

Cele mai multe din datele de pe calculator nu sunt date care sa trebuiasca sa fie accesate foarte rapid. De exemplu , bazele de date cu salariile dintr-o luna anterioara vor mai fi accesate doar la sfarsit de an pentru calculul celui de-al 13 –salariu sau pentru verificari . Pentru astfel de date se folosesc suporturi mai greu accesibile , dar mai ieftine , cum ar fi discurile sau benzile . Acest gen de suport de stocare se mai numesc echipamente de stocare offline. Aceste tipuri de stocare se folosesc mai ales pentru stocarea datelor accesate rar sau pentru solutii de backup . Daca le comparam cu cele online, aceste suporturi ofera capacitati de stocare mari la preturi mult mai mici , dar necesita existenta unei persoane care sa aiba in grija stocarea si inlocuirea benzilor sau a discurilor optice .

Exista si o a treia solutie de stocare , o solutie intermediara . Echipamentele de stocare intermediara ofera solutii de capacitate mare si, in acelasi timp , de cost aproximativ redus , iar in plus nu mai este nevoie de cineva pentru schimbarea suportului de stocare . Schimbarea suportului se face cu ajutorul unei masini care realizeaza aceasta schimbare automat .

Procesul prin care datele sunt transferate din stocare offline in stocare online sau intermediara se numeste migrarea datelor . Sistemele de operare in retea au facilitati accesibile si optiuni prin care migreaza automat fisierele de pe hard –disk pe un echipament de stocare offline sau intermediara . . Fisierele sunt selectate pentru migare pe baza unor informatii de tipul ultima data la care fisierul a fost accesat, posesorul fisierleui , lungimea fisierului , etc.

Sincronizarea actualizarii fisierelor . Acest proces de sioncronizare a actualizarii unui fisier are scopul de a asigura faptul ca fiecare utilizator al unui fisier detine ultima versiune a acestuia . Prin utilizarea etichetelor de timp si a evidentei utilizatorilor care au acces la acel fisier , sincronizarea se refera la organizarea intr-o ordine cronologica a tuturor modificarilor facute pana in momentul actual , precum si la o actualizare corecta a fisierului. De exemplu, daca lucrati la niste fisiere si le modificati , dar in acelasi timp si alte persoane lucreaza la acele fisiere, serverul trebuie sa tina cont de toate modificarile, sa le resincronizeze , sa faca acele modificari in ordine si sa actualizeze acele fisiere cu ultimele schimbari astfel incat informatia sa fie pusa in ordine .

Sincronizarea fisierelor este de obicei o optiune separata ce se poate adauga unui sistem de operare . De obicei , multe baze de date profesionale sau programe de gestiune a informatiei contin mecanisme proprii de sincronizare .

Arhivarea datelor . Arhivarea fisierelor este procesul prin care se creeaza copii ale fisierelor pe benzi magnetice sau discuri optice . Deoarece , pot sa apara disfunctionalitati in functionarea sistemelor de calcul si a sistemelor de operare , fara a avertiza utilizatorul , pentru a evita pierderea de date , o solutie este aceea de a arhiva fisierele .Mai mult astazi exista posibilitatea infestarii retelelor de calculatoare cu virusi distructivi . De obicei , saptamanal sau lunar se fac arhivari ale datelor de pe server ( sau chiar zilnic) .

Serverele de tiparire :

Un serviciu destul de important al retelelor este acela de a partaja accesul la o imprimanta. Aceasta inseamna folosirea unei singure imprimante de mai multe computere, care pot tipari date fara a mai fi nevoie de conectarea fizica a imprimantei pe portul paralelal acelor computere. Apoi, ar fi o mare risipa materiala ca sa se achizitioneze cate o imprimanta pentru fiecare computer, deoarece aceasta nu ar fi folosita foarte mult timp. In mod obisnuit , un computer (sau mai multe computere din retea) are conecata o imprimanta. Aceasta , partajata fiind , poate primi cereri de tiparire de la celelalte computere din retea formandu-se o coada de tiparire ce este deservita in ordinea cererilor. Sistemele de operare de retea ofera acest serviciu de tiparire ce controloeaza si supravegheaza tiparirea tuturor informatiilor din retea , permitand accesul multiplu si simultan la tiparire. Coada de imprimare este o zona de memorie special dedicata, organizata ca o structura de tip coada unde se stocheaza job-urile de tiparire inaninte de a fi transmise la imprimare in mod organizat (in momentul in care s-a terminat de tiparit jobul anterior ) . Joburile din coada de imprimare sunt transmise la imprimanta in ordinea sosirii lor , fie intr-o ordine de prioritati ce depinde de mai multe criterii ( memoria va fi organizata ca o coada cu prioritati ).

Tiparirea in retea prin intermediul cozilor de imprimare poate fi un mod eficient de lucru pentru un utilizator al retelei . Informatiile sunt transmise catre coada de imprimare cu viteza de transmisie a retelei , utilizatorul putand continua munca linistit , in timp ce reteaua are grija sa tipareasca informatiile trimise pentru tiparire. Mai trebuie sa subliniem , inca o data , ca acest serviciu permite si economisirea unor sume importante prin partajarea unor tipuri de imprimante foarte scumpe , cum ar fi cele lase color sau cele de mare viteza sau cel de format mare( cum sunt plotterele ) .

In plus, serviciul de tiparire are inglobat si serviciul de fax. Cu ajutorul serviciului de tiparire in retea, puteti trimite un fax direct de la calculatorul personal la destinatia dorita . In felul acesta se elminina etapele intermediare de imprimare a documentului pe hartie si scanarea lui cu masina de fax .

Serverele de aplicatii

Serverele de aplicatii permit unui client PC sa acceseze si sa utilizeze aplicatii software suplimentare ( care nu sunt instalate pe acel PC) de mare dimensiune si costisitoare, instalate pe alt calculator la care acest PC are acces . Astfel este posibil sa fie instalate servere specializate care sa ruleze doar anumite aplicatii . Tipic, daca pentru gestiunea unei firme este nevoie de o baza de date puternica , care sa poata fi accesata simultan din diverse puncte ale retelei, se va instala un server dedicat acelei baze de date, server ce va rula medii pentru baze de date distribuite ( de exemplu Microsoft SQL Server ) .

Serverele de mesagerie

Aceste servere asigura servicii de mesagerie printr-o varietate foarte mare de metode de comunicatii . Realizand o comparatie intre serviciul de transfer fisiere si serviciul de mesagerie, primul transfera doar fisiere, pe cand al doilea permite transferul de informatii grafice , video digitizat , audio, dar si date in format binar sau text. Mai mult , o data cu introducerea tot mai frecventa in mesaje a legaturilor ( link-urilor ) hipertext cu alte texte, imagini , serviciul de mesagerie a devenit una din cele mai flexibile si populare metode de transmitere a datelor prin retele de calculatoate.

Serverele de mesagerie ofera patru tipuri principale de servicii :

postta electronica (e - mail)

aplicatii de grup (workgroup)

aplicatii orinetate pe obiecte

servicii pentru lucrul cu directoare

Posta electronica , sau e-mail este unul din cele mai populare servicii si unul din cele mai importante servicii ale unei retele . Cu ajutorul acestui serviciu , un utilizator conectat la aceasta retea sau la INTERNET , poate transmite mesaje la alti utilizatori. La inceput, primele scrisori nu contineau decat text , acum , insa, unui e-mail i se poate atasa fisiere video, audio sau grafice . Cu ajutorul unui e-mail se pot transmite informatiii de la un capat la altul al globului pamantesc, mult mai rapid si mai ieftin decat posta obisnuita . ca o ultima facilitate a acestui serviciu este posibilitatea de a transmite informatii vocale , permitandu-se fuziunea dintre telefoanele obisnuite si calculatoarele din reteta. Astazi , se poate suna de la un telefon la un computer din retea , prin intermediul unui program de translatare text-voce, care converteste mesajul primit intr-un text afisat prin e-mail dar si in sens invers.

Aplicatiile de grup . Aplicatiile de grup au ca scop sa proceseze mai eficient sarcinile utilizatorilor conectati in retea . Exista doua mari tipuri de aplicatii workgroup :

aplifcatii de gestionare a fluxului de informatii

documente stocate prin obiecte legate intre ele.

Aplicatiile de gestionare a fluxului de informatii transfera documente, formulare si notite intre clientii retelei . Sarcinile care implica culegerea de informatii de la mai multi utilizatori ai retelei pot fi realizate mai usor prin intermediul acestor gen de aplicatii. De exemplu, pentru a obtine aprobarea unui document care ar folosi la scoaterea dintr-un depozit a unor produse , procesul de aprobare se poate automatiza prin trimiterea cererii, prin intermediul retelei, la toate persoanele care trebuie sa aprobe transferul.

Documentele stocate prin intermediul obiectelor legate intre ele utilizeaza date ce sunt continute in obiecte multiple . O varietetate foarte mare de obicete pot fi legate pentru a construi un document. De exemplu, un singur document poate contine voce , video, text si grafica.

Aplicatii orientate pe obiecte sunt programe care pot satisface sarcini complexe prin combinarea unor aplicatii mici, numite obiecte . Prin utilizarea unei combinatii de obiecte , acest tip de aplicatii permite rezolvarea unor sarcini mari. Seviciul de mesagerie ajuta la comunicarea intre obiecte , actionand ori de cate ori este nevoie .

Servicii pentru lucrul cu directoare. Serverele de servicii pentru lucrul cu directoarele ajuta utilizatorii unei retele de calculatoare sa localizeze , sa stocheze si sa salveze informatii in retea .

Servere pentru baze de date . Serviciile pentru baze de date pot asigura unei retele capacitatea de a avea o baza de date puternica ce poate fi accesata si de calculatoare din retea mai putin perrormante. Cele mai multe sisteme de baze de date sunt de tipul client server. Pentru aceste retele , aplicatia are doua componente separate :

componenta de la computerul ( terminalul ) clientului, unde ruleaza aplicatii de tip client care asigura de obicei o interfata si utilizeaza functii mai putin complicate , cum ar fi cereri de date.

componenta de la server, unde ruleaza aplicatii care utilizeaza la maximum performantele operatiilor cu baza de date. Aceste aplicatii ce ruleaza pe serverul bazei de date administreaza intreaga baza de date , proceseaza cererile bazei de date , administreaza intreaga baza de date.

De obicei, pe server ( care este un computer foarte performant ) exista o baza de date avand dimensiunea de ordinul Gb. Clientii cer informatii de la server, informatii pe care serverul le pune intr-o coada de servire si raspunde la fiecare cerere. Clientul poate accesa apoi datele , le proceseaza pe calculatorul propriu si returneaza anumite date spre server care le depune( eventual ) in baza de date .

Serverele de baze de date sunt foarte eficiente , asigurand servicii complexe , asigura securitatea bazei de date , optimizarea bazei de date si distribuirea informatiilor continute de acesta .

Cele mai cunoscute servere de baze de date sunt Oracle, SQL Microsoft, MySql pentru Unix.

Software pentru servere de retea

Serverele de retea fiind tot calculatoare ( sigur unele mai performante ) , necesita existenta unui sistem de operare mai special . Un astfel de sistem de operare practic confera unicitatea serverului , diferentiind-ul de celelalte calculatoare . Cele mai cunoscute sisteme de operare pentru servere sunt Windows NT, Windows 2000 Server ( sau Advanced Server ), Novell, Unix . Un astfel de sistem de operare trebuie sa poata folosi munca mai multor procesoare , sa poata lucra pe platforme de calcul diferite , sa permita lucrul cu fisiere si directoare a caror dimensiune sa fie foarte mare. De asemenea , sa ofere un sistem de stocare al fisierelor care sa ofere o securitate mai mare fata de posibilele deficiente hardware sau software.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site