Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Internet, Intranet, Extranet

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Probleme cu STRONG - DC++ - Nu merge searchul
Reteaua FDDI si standardul ISO 9314
Introducere in retelele de comunicatii intre calculatoare
Programele de Retea
Echipament pentru crearea retelelor de calculatoare
Protocolul WAP ( Wireless Application Protocol)
FIBRELE OPTICE - FIBRA OPTICA SIMPLA
Nivelul 4 Nivelul Transport
Autentificarea centralizata in retele de calculatoare
Retele locale


Internet, Intranet, Extranet

Internetul este o retea formata din mii de LAN-uri, WAN-uri si noduri de retele (calculatoare si alte dispozitive atasate retelelor), permitand comunicarea intre milioane de calculatoare conectate din intreaga lume. Informatiile sunt transmise de la PC-urile client ale caror utilizatori solicita servicii unui server care dtine informatiile si aplicatiile economice care ofera raspunsurile la solicitari. Internetul reprezinta un sistem de tip client/server de dimensiuni foarte mari. PC-urile client sunt conectate la Internet prin intermediul unui ISP local (Internet Service Provider Furnizor de Servicii Internet), care, la randul sau, este legat la un ISP mai mare cu conexiune la infrastructura de baza nationala sau internationala.
Majoritatea serviciilor Internet sunt disponibile oricarei firme consumator care are acces la Internet. Totusi, multe aplicatii care folosesc date scpeciale ale firmelor solicita acces limitat pentru persoane sau terti cu drept de acces. Astfe, apar celelalte doua sisteme ce permit comunicarea, respectiv Intranetul si Extranetul.

Un Intranet este un Internet privat ce apartine unei organizatii sau firme. Foloseste standardele tehnologiei Internet pentru a oferi o larga variretate de informatii salariatilor. Diferenta dintre cele doua tipuri de retele consta in faptul ca Intranetul ofera acces numai in interiorul firmei, fara a permite utilizatorilor externi sa acceseze informatiile acesteia.

Un Intranet este alcatuit dintr-o retea LAN a firmei si este protejat de lumea exterioara. O astfel de retea este foarte utila pentru diseminarea informatiilor privind noile responsabilitati ce revin diferitelor locuri de munca, liste cu numerele de telefon la care poate fi contactat fiecare salariat; manuale si proceduri de lucru; informatii pentru agentii de vanzari (specificatile produselor, lista preturilor curente si a discounturilor, informatii despre concurenti, nivelul stocurilor), care in mod normal trebuie actualizate frecvent, iar operatiile de actualizare sunt costisitoare.

Intranetul prezinta urmatoarele avantaje:

scurtarea ciclului de viata al produsului pentru ca informatiile despre dezvoltarea produsului si campaniile de promovare sunt rationalizate pentru a oferi produsul pe piata mult mai repede;

reducerea costurilor prin cresterea productivitatii;

servire mai buna a clientilor prin sprijin personalizat si responsabil;

distribuirea informatiilor pentru toate birourile, idiferent de localizare, la nivel national si international.

Extranetul este un Intranet extins. El ofera posibilitatea accesarii externe a Intranetului. Astfel, folosind un browser Web, angajatii, partenerii de afaceri pot sa obtina accesul la datele si aplicatiile interne ale unei organizatii, pe baza unui protocol stabilit intre cei care au nevoie de impatirea informatiilor. Multi dintre utilizatorii Extranetului acceseaza un Intranet prin intermediul Internetului. De exemplu, o firma poate avea un Intranet pentru anuntarea locurilor de munca vacante, care sa fie disponibil pentru utilizatorii externi interesati sa lucreze pentru acea firma, lucru realizat printr-un Extranet.Extranetul este folosit pentru a sprijini gestiunea lantului de distributie pe masura ce resursele sunt solicitate de la furnizori si transformate in produse sau servicii livrate clientilor.

Pentru a fi posibila interactiunea diferitelor aplicatii din cadrul unei firme, cum ar fi sistemul de evidenta si prelucrare a comenzilor, sistemul de gestiune a stocurilor, cu cele ale unei alte companii este necesara crearea Intranetului astfel incat sa se faciliteze comunicarea intre aplicatiile firmelor prin intermediul Extranetului. Insa, pentru a realiza acest lucru apare nevoie de compatibilitate intre aplicatiile existente pe Intranetul diferitelor firme, obtinuta prin sistemele ce sprijina integrarea aplicatiilor, respectiv sistemele midlleware (software folosit pentru comunicarea intre aplicatii).

Tehnologia midlleware folosita pentru conectarea diferitelor aplicatii economice si a bazelor de date extinse pe Extranet este intalnita sub numele de Integrarea aplicatiilor intreprinderii (EAI Enterprise Application Integration), care includ sistemele de prelucrare a comenzilor, sistemele de gestiune a stocurilor.

In sinteza, relatia dintre cele trei concepte, Internet, Intranet si Extranet este reprezentata in figura 5.1.


Figura 5.1. Relatia dintre Intranet, Extranet si Internet


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 942
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site