Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Reteaua Internet

retele calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Reteaua Internet

Internet-ul a fost descris ca o "colectie larga de retele legate" sau ca o "retea de retele". Amandoua descrierile sunt exacte, intr-un fel, dar amandoua sunt insuficiente pentru a arata complet ce este Internet in realitate; aceasta din cauza ca pentru a descrie reteaua Internet este foarte greu, persoane diferite o vad sub aspecte diferite.



Daca am descrie reteaua Internet unui grup de persoane cu o formare si interese in domeniu educational, am prezenta-o ca pe cel mai mare, complet si complex instrument de invatare din lume. Prin Internet puteti gasi resurse de cunostinte care va permit sa studiati practic orice disciplina imaginabila. In plus, puteti comunica rapid si eficient cu alte persoane interesate in aceeasi disciplina. Profesori, studenti si alti educatori pot sa-si impartaseasca ideile in ciuda distantelor foarte mari.

Daca am vorbi unei comunitati stiintifice, am descrie Internet-ul ca pe un instrument de cerecetare esential si indispomnibil. Prin Internet, puteti obtine acces la cele mai avansate facilitati de cercetare din lume; acolo puteti discuta despre cercetarea si necesitatile dumneavoastra cu altii care lucreaza la aceleasi probleme in aceleasi scopuri. Informatiile pot fi impartite gratuit, ceaa ce va poate ajuta in proiecte. Puteti de asemenea avea acees la facilitati de calcul avansate, supercalculatoarele fiind astfel la dispozitia oamenilor de stiinta si a cercetatorilor.

Specialistii din domeniul economic, financiar sau comercial pot avea acces prin reteaua Internet la o comunitate foarte educata si cu perspective, care are venituri mai mari decat media.

Chiar daca cu membrii acestei comunitati nu se pot face direct afaceri, ei pot oferi informatii despre cum gandesc, ce fac in timpul lor liber, cum vad viitorul. Toate acestea au o influenta directa asupra produselor si planurilor de marketing viitoare.

In concluzie, Internet-ul fiind o "retea de retele", multe retele diferite conduse de mai multe organizatii sunt conectate impreuna pentru a forma Internet. Interne-ul va permite sa comunicati, sa partajati resuse, sa impartiti date cu oamenii de pe cealalta parte a strazii sau lumii. Cel mai mare avantaj al Internet-ului este ca el reprezinta un instrument ce ofera acces la cantitati vaste de informatii din intraga lume.

O scurta istorie a Internet-ului

La mijocul anilor '60, cercetatorii incercau sa experimenteze ideea de retele de calculatoare care erau atat de rapide si demne de incredere desi se bazau pe medii de conexiune obisnuite cum ar fi liniile telefonice.

Tot acum s-a nascut ideea retelelor cu comutare de pachete. Informatiile care circula prin retele sunt fragmentate intr-un numar de bucati numite pachete. Pachetele includ nu numai informatia propriu-zisa ci si informatii de adresare despre destinatia si ordinea dorita. Aceste pachete sunt apoi trimise prin retea, unde in cele din urma ajung la destinatiile dorite; sunt reasamblate si mesajul este receptionat de calculatorul aflat la celalalt capat al retelei. Majoritatea retelelor se bazeaza pe comutarea de pachete. O retea cu comutare de pachete are urmatoarele caracteristici:

Informatiile sunt fragmentate in bucati mici, de dimensiune fixa, numite pachete.

Pachetele sunt trimise prin retea spre o destinatie comuna.

Fiecare pachet poate parcurge un alt traseu pentru a ajunge la destinatie.

La receptor pachetele sunt reasamblate in ordinea corecta.

Comutarea de pachete, asa cum este folosita in Internet, permite transmisia unui flux de date mai puternic pe liniile de retea obisnuite.

In anul 1969, Departamentul Apararii SUA, prin Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata (ARPA , a creat o retea de comutare de pachete experimentala bazata pe linii telefonice. Liniile telefonice erau ideale pentru receptionarea si transiterea informatiilor prin comutare de pachete. Din aceasta colectie initiala de retele s-a nascut ARPANet, unul dintre stramosii Internet. ARPANet permitea oamenilor de stiinta, cercetatorilor si personalului militar din diverse locuri sa comunice prin posta electronica sau prin conventii pe calculator in timp real. Celelalte locatii care nu erau conectate la ARPANet au inceput sa vada avantajele comnicatiilor electronice. Multe din aceste locatii au gasit cai pentru a-si conecta retelele lor personale la ARPANet. Aceasta a dus la nevoia de a conecta intre ele calculatoare fundamental diferite.

In anii '70, ARPA a elaborat seturi de reguli, numite protocoale, care au ajutat ca aceasta comunicare sa aiba loc. Inainte de sfarsitul deceniului, nebunia conectarii se raspandise in asemenea masura, incat sedii din toata lumea erau conectate la retea.

In anii '80, retele conectate la ARPANet au continuat sa creasca. In 1982, ARPANet s-a unit cu MILNet, care era o retea militara, cat si cu alte retele. Internet s-a nascut in aceasta consolidare de retele. Pe masura ce tot mai multe colegii si companii de cercetare se legau la Internet, rolul ARPA s-a diminuat.

Internet este o prescurtare pentru Internetwork System, (si este numele propriu al retelei aparute in conditiile descrise mai sus), care inseamna sisteme de interconectare de retele. Sistemul de interconectare muta informatiile intre retele individuale din toata lumea. In acest domeniu este prezent un simt al responsabilitatii comune; nu exista o autoritate centrala sau un organism guvernamentual responsabil pentru reteaua in ansamblu. Comunitatea de retele individuale este responsabila in colectiv pentru Internet.



In anii '90, Internet creste cu o viteza pe care creatorii ei nu au visat-o. Noi companii se leaga cu o frecventa fenomenala, si multe persoane particulare acceseaza Internet prin intermediul distribuitorilor sau prin servicii familiare cum ar fi Compuserver, Delphi si America OnLine. Rata de crestere este imposibil de determinat din cauza modului descentralizat in care este gestionata reteaua, dar cateva estimari informatice apreciaza cresterea la peste un milion de noi utilizatori in fiecare luna.

Administrarea retelei Internet

Internet este o retea descentralizata si putin anarhica. Nu exista un organism administrativ fix, nici o companie centrala, agentie, sau institutie care sa fixeze regulile. Exista o organizatie a utilizatorilor Internet numita Societatea Internet sau IOSC pe scurt. Aceasta organizatie are caracter complet voluntar si unicul sau scop este promovarea shimbului global de informatii prin aceeasi tehnologie ca cea folosita in Internet. Conducatorii acestei organizatii, cunoscuti ca Internet Architecture Board, ceea ce inseamna Comitetul de Arhitectura Internet (IAB), au responsabilitatea de a gestiona din punct de vedere tehnic si de a conduce Internet-ul. Acest grup este responsabil de standardizarea tehnologiei folosite la conectare, comunicare si de lucru pe Internet. Aceste standarde sunt dezvoltate pe masura ce sunt necesare, cu o multime de informatii de la persoane particulare interesate.

Informatiile de intrare vin in general prin alt grup din IOSC, IEFT, adica Grupul Internet pentru Probleme Tehnice. Acest grup este constituit din voluntari care sunt interesati in rezolvarea problemelor tehnice cu care se confrunta Internet. Ei se intalnesc pentru a propune solutii pentru aceste probleme, si pot sa-si prezinte rezultatele sub forma unor sugestii sau prezentandu-le IAB-ului pentru standardizarea oficiala.

La ce se foloseste Internet-ul

Internet-ul este in primul rand o tehnologie destinata comunicarii. Folosind resurse se poate comunica cu oameni din toata lumea despre orice subiect. Se pot transfera fisiere de pe calculatoare aflate la distanta. Se pot efectua cercetari asupra oricaruia dintre cateva mii de subiecte, comunicand tot timpul cu altii.

Unele retele desi conectate la Internet sunt considerate particulare si inchise pentru utilizarea publica. Aceste retele se ataseaza la Internet mai ales pentru scopuri de comunicare, nu pentru a furniza resurse aditionale utilizatorilor Internet in general. Se poate spune ca ne conectam la o larga gama de retele in general. Aceste retele se impart in cinci mari categorii:

Eductional;

Militar;

Comercial;

Guvernamental;

Alte organizatii.

"Informatiile sunt adevarata comoara a Internet-ului". Exista informatii privind practic orice subiect imaginabil. Problema este cum se poate ajunge la informatiile de care avem nevoie. Solutia este simpla: si anume folosind adresele Internet. Adresa IP este o adresa unica pe 32 de biti care este conferita sistemului gazda cand este legat prima data la Interent. Aceasta adresa este in general scrisa ca patru numere, fiecare numar corespunde unui byte, fiecare poate avea valori intre 0 si 255. Pentru simplitate, aceste numere sunt indicate prin puncte plasate intre ele, ca mai jos:

Regula renerala pe care o mentionam este ca nu este nevoie sa se memoreze aceste numere. In cazul cand este folosit un nume de domeniu adresa este tradusa automat intr-o adresa IP, inainte ca mesajul sa poata fi transmis.

In prezent exista trei tipuri de conexiuni:

Legatura directa la Internet;

Acces telefonic prin distribuitor;

Acces indirect prin alt serviciu





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 925
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved