Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Retele digitale cu integrarea serviciilor ( ISDN=Integrated Services Digital Network)

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Modelul ISO-OSI
INSTALARE F-SECURE: Anti-Virus Client Security
Probleme cu STRONG - DC++ - Nu merge searchul
Sistemul GSM (Global System for Mobile Communications)
Retele de Calculatoare
Transmisiuni si CONEXIUNI prin fibra optica - CE ESTE FIBRA OPTICA?
Retele Virtual-LAN
Mediul de comunicatie raze infrarosii
Metode de masurare a calitatii sunetului
RETELE LOCALE


Retele digitale cu integrarea serviciilor ( ISDN=Integrated Services Digital Network)

ISDN este definite de CCITT ca retea digitala care asigura conectarea complet digitala

intre utilizatori,retea care devine suportu de comunicatie la distanta pentru o gama foarte larga de sercici pentru abonati.
Avantajele majore ale dezvoltarii ISDN sunt:

se creeaza o retea de comunicatii universala care asigura service de conexiune pentru diferite tipuri de utilizatori:transmisii vocale,teste,imagini,date.accesul terminalelor la ISDN este reglementat prin norme ITU-T(CCITT);

se asigura o viteza mare pentru transmiterea informatiilor,cu posibilitatea de control si corectare a erorilor de transmisie;

Este asigurat accesul simultan al unui abonat cu terminal multifunctional la unul sau mai multe service folosind o singura linie de conexiune prin care se asigura multiplexarea semnalelor digiatle de viteze ridicate ;

- se realizeaza integrarea comutatiei si transmisiei,ambele de tip digital,ceea ce are ca defect:

- realizarea o singura data a codificarii si decodoficarii semnalului electri(in echipamente terminale);

- reducerea costului retelei si al exploatarii;

- este posibila implementarea ISDN sin reteau existenta,deoarece acesta dispunde de interfete specializate care sa asigure conlucarea cu reteau telefonica,reteaua telex reteaua de de date cu comutatie de circuite,reteua de date cu comutatie de pachete;

-este posibila implementarea cu usurintaa unor servicii noi ;

- creste traficul si implicit si veniturile obtinute de administratia de telecomunicatii;

-ISDN realizeaza functii pentru asigurarea caracteristicilor serviciilor solicitate,precum si functi de exploatare si de intretinere a retelei.

In present exista retele specializate care difera intre ele prin caracteristicile si retele de transmisie.Ele sun dedicate pentru un anumit tip de serviciu(retea telefonica,retea telex,retea de date cu comutatie de circuite,retea de date cu comutatie de pachete,retea de difuziune si televiziune).Totusi unele service de date pot fi realizate prin mai multe tipuri de retele

Pentru a sigura abonatilor o accesibilitate totala catre oricare alt aboant,pentru orice tip de serviciu, este necesara o retea care sa permita interconectarea intre terminale si retele de tipuri diferite.un astfel de tip poarta numele de sistem deschis de interconectare si comunicare si el .

Realizarile actuale in domeniul ISDN permit estimarea a doua etape de realizare a a acestie rete:ISDN de banda ingusta si ISDN de banda larga

1 ISDN de banda ingusta asigura un flux digital, pana la terminalul de abonat,care contine doua canale de comuncatie de tip B de kbit/s si un canalde semanlizare d de

Bit/s (2 x 64+16=144kbit/s).Acest flux numeric 2B+D este cunoscut sub numele de acces de baza si el asigura abonatilor servivi de baza ca :legaturi telefonice.teletex,facsimile,transmisiuni de date,informatii de telemetrie etc.

Utilizarea accesului de baza permite folosirea liniilor telefonice existente pentru conectarea terminalului ISDN la centrala ISDN.

ISDN de banda ingusta poate utilize linii digitale de 2 mbit/s pana la utilizator . Se asigura in acest caz un acces primar de tip 30B+D si deci acces la 30 de canale B de comunicatie de 64 bit/s si 1 canal D de semanlizare de 64 bit/s .

Se asigura aceleasi servicii ca la accesul de baza ,dar se obtine acces simultan la mai multe canale de comutatie .Multiplexul primar este de asemenea folosit pentru interconectarea sitemelor de comutatie electronice digitale ,care stau la baza realizarii ISDN.

2 ISDN de banda larga asigura punerea la dispozitie abonatilor a serviciilor de banda larga:videotelefonie,radiodifuziune de inalta calitate,televiziune prin cablu,transmisi de date cu mare viteza.

Extinderea gamei de servicii la servile de banda larga de fracventa necesita realizarea unei retele adecvate de banda larga(comutatie,transimsie,cabluri ).acste retele utilizeaza fibre optice si metode optice de transmisie si comutatie.

ISDN constituie o retea de comunicatie universala care asigura servicii de telecomunicatii pentru o gama larga de utilizatori (pentru transmisii de voce, texte,imagini fixe ,date).

ISDN constituie suportul pentru teleserviciile asigurate intre terminalele de tipul :telefon,teletex,telefax,videotext.

a) serviciul telefonic asigura posibilitatea de comunicatii vocale,bidirectionale,in timp real.Semanlul vocal este transformat in semanl digital cu codare .informatia utilizatorului este trasferata intr-un canal B al interfetei S ,iar semnalizarile sunt transmise prin canalul d al acestei interfete digitale.

b)Teletexul este un serviciu international care realizeaza transmiterea de documente-pagini formatate de text-din memoria unui terminal,prin isdn,in memoria uni alt terminal sau calculator.

Avantajele oferite de teletex sunt:

-viteza mare de transmisie 2400bit/s(de 40 ori mai mare decat telexul);

-poate folosi toate tastele claviaturii ;

- informatia este receptionata in format original;

- asigura transmiterea corecta a datelor prin utilizarea protocolului de comunicatie HDLC

-se poate conecta la reteau telefonica analogical prin modem

- se poate conecta la reteaua de date.

Echipamenetele teletex sun folosite pentru pregatirea ,ediatrea ,trasnmiterea,receptia si scrierea informatiei text care utilizeaza caractere standar .

Elementul de baza al corespondentei intre utilizatori este pagina ,care este cea mai mica uniatate de text tratata ca entitate.

Fazele apelului pot fi impartite in trei etape:

- prepararea:

- pregatirea informatie in mod local

-incarcarea informatie in memorie

-transmisie:

-tabilirea cinexiunii;

- faza de preinformare

- transferal de informatie din memorie

- faza postinformare

- anulare apel

-iesire:

- stergerea textului din memorie .

Procedurile teletex include si schimburi de informatii care contin:

-indentiatea echipamentului teletex apelat;

- indentiatea echipamentului teletex appellant;

- data si timpul;

-informatii suplimentare.

c) Telefaxul este un serviciu international care asigura transmiterea si receptia de documente continand informatii codate in facsimil (imagini fixe electronic) folosind pentru codare Rec t.6 si T.400 ale CCITT.pentru transmisie se foloseste un canal de 64 bit/s daca aparatul are acces la ISDN.

d) mod mixt este un serviciu care combina textile si imaginile fixe .

e)Videotexul este un serviciu care asigura functii de carte postala si extragere de informatii mixte de text si imagini fixe .Videotexul este un serviciu interactive.terminalul de abonat poate fi un calculator personal sau un receptor tv cuplat la o claviatura inteligenta.accesul la sistemul de servicii este controlat de calculatoril central prin menu,care poate fi folosit de utilizator pentru selectia serviciului.Exemple de servicii asigurate prin videotex:rezervare de bilete de avion saulocuri de hotel ,operatiuni bancare ,servici de baza de date de orice fel .

Introducerea ISDN in reteaua de telecomunicatii

Aparitia sistemelor de comutatie si de transmisiuni digitale au deschis perspective considerabile pentru telecomunicatii si informatica,deoarece acestea po realize transfer rapid si sigur de informatii diverse(voce,date ,texte)raspunzacd astfel cerintelor clientilor pentru diversificarea serviciilor cu asigurarea unei calitati deosebite pentru acestea .In present este unanim acceptat faptul ca reteaua de telecomunicatii evolueaza spre ISDN,in prima faza pentru service de bandaingusta ,cu perspective de evolutie spre serviicle de banda larga .Complexitatea problemei implicarespectarea unor reguli precise referitoare la realizareade echipamente noisi de asemenea la elaborarea strategiei de dezvoltare.Evolutia spre

O retea digitala cu integrarea serviciilor are ca effect incurajarea productiei si a vanzarilor de PABX si a retelelor de calcilatoare.

Dezvoltarea ISDN are ca efect accesul direct al abonatilor la serviciile oferite de acea si implicit o crestere sensibila a pietei de terminale de telecomunicatii.

Evolutia inregitrata in calculatoare si utilizarea pe scara larga a calculatoarelor personale a condus la crearea de echipamente care sa permita conectarea calculatorului personal la reteaua de telecomunicatii pentru realizarea de comunicatii de tip teletex,telecopie(fax) sau pentru comunicatii de date(acces la baza de date ,comunicatiii intre calculatoare, posta electronica).In acelasi timp creste traficul si se diversifica serviciile,ceea ce conduce la cresterea veniturilor pentru administratia de telecomunicatii.

Deschiderea spre ISDN este posibila daca se asigura:

-digitalizarea comutatiei si transmisiei;

-sincronizarea retelei;

-introducerea unitatilor de racordare numerica;

-semnalizari cu continut bogat de informatii de semnalizare.

Digitalizarea comutatiei si transmisiei se realizeaza prin introducerea de sisteme de comutatie digitale in centrale internationale,interurbane si locale,asigurand interconectarea intre acestea prin sisteme de transmisiuni digitale.Se asigura de asemenea transmisia digitala intre centrele de comutatie locale si PABX,permitand acestora acces direct la canale de 64 bit/s.

Sincronizarea retelei digitale trebuie sa respecte recomandarile G.8111 ITU-T (CCITT) pentru a realize o transmisie corecta a informatiilor prin linii digitale,prin evitarea pierderilor sau dubalri de elemente binare ale semnalului transmis.

Accesul direct al abonatilor la ISDN este realizat prin unitati de linii digitale de abonat,care pot fi echipate cu interfete analogice de abonat pentru terminale clasice telefonice,sau cu interfate digitale de abonat care pot oferi abonatilor acces de baza sau acces primar la ISDN.

Introducerea sistemului de semanlizare (CCITT) nr.7 permite realizarea unor cai distincte de semanlizare ,separate de caile de comunicatie intre utilizatori,astfel ca este posibil sa creasca continutul informatiilor de semanalizare intre comutatoarele retelei.

Prima etapa in dezvoltarea ISDN va fi pentru servicii de banda ingusta ,prin folosirea de canale temporale de 64 kbit/s. Etapa urmatoare apartine ISDN de banda larga ce va permite realizarea de viteze de transmisie care corespund unor debite in line de 155mbit/s-2448mbit/s corespunzatoare standardelor de transmisiuni de banda larga.

O data cu introducerea sistemelor de comutatie digitala in reteaua telefonica se creeaza premizele dezvoltari retelei ISDN.Pana la realizarea unei retele globale cu integrarea serviciilor este posibila o evolutie a retelei de telecomunicatii in care centrele de comutatie digitala ISDN sa asigure accesul unui abonament la orice tip de serviiu si orice tip de retea .

B-ISDN .Retea de banda larga sau cu debit mare este considerate a fi acea retea de comunicatie pentru cadebitul de transmisie depaseste 2048kbit/s

Servici asigurate de B-ISDN sunt de doua tipuri:

a)     servicii interactive

b)serviciide distributie

serviciile interactive sunt:a1 servici conversationale sunt realizate prin dialog cu transfer de informati in timp real:exemple :

-videotelefon de banda larga

-teleconferinta de banda larga

-supraveghere video

-transfer fisiere de date

-telecontrol de mare viteza

-telefac de mare viteza

A2) serviciile de mesagerie ofera intre utilizatori individualiprin memorare si retransmitere.exemple -caste postala,posta electronica(e-mail).

A3)servicii cu acces la centre informatice

b)serviciile de distributie includ serviciile de difuziune.informatiile sunt transmise de la o sursa centrala spre un numar nelimitat de utilizatori sa se conecteze la retea .

b1)serviciile de distributie dfara control din partea utilizatorului

-distributie de programe

-telepublicatii

-distributii de date

B2) serviciile de distributie ciclice cu posibilitatea de control al prezentarii individuale la utlizator:

-educatie si munca domiciliu

-teleavertizari

Utilizatori actuali ai retelelor de telecomunicatii solicita servivi de comunicatii mai rapide ,fiabile accesiblie la preturi rezonabile.Aceste servicii pot include trasferuri de fisiere cu viteze mairi ,transmisie de imagini si grafice cu rezolutie mare,videotelefonie,proiectare.In comparatie cu telefonia analogical ,aceste servivi sunt foarte diferite din urmatoarele punde de vedere:

-Viteza de transmisie in retea este foarte (150 mbit/s) de aproximativ 1000 de ori mai mare fata de ceea ce poate fi transmisa prin liniile telefonice existente(144kbit/s).

-Factorul de variatie a ratei binare pentru servicii diverse poate fi de 1000.

-Cantitatea de traffic generat este extreme de inconsistenta pentru unele aplicatii de date .aceste cerinte pot fi satisfacute numai intr-o retea digitala de banda larga ,ce asigura controlul ratelor binare variabile si viteza de transmisie mare.

Necesitatea retelelor de banda larga

1 interconectarea retelelor locale.

Retelele de date pot fi publice sau private si au rolul de a asigura transferal de date .in functie de distanta la care se realizeaza transferal de date se poate face urmatoare clasificare:

-retele locale (LAN –Local Area Network)- asigura interconectarea intre terminalele sau calculatoare instalate intr-o cladire distantele intre statii pot sa fie de la cativa metri pana la cativa km.

-retele larg raspnadite geografic(MAN- metropolitan Area network)acopera distante intre 10 km si sute de km ele pot deserve un oras

-retele interconenctate de mare distanta de sute de mi de km(WAN –Wide Area Network).

Retelele locale sunt astazi larg utilizate in cercetare,intreprinderi,medicina etc.la nivel local ,tehnologia si protocoalele existenete furnizeaza debite de 10-16 mbit/spentru retelele clasice (in care statiile sunt conecatate la un support comun cu alocare dinamica a canalelor temporale)de tip Ethernet (cu acces aleator)si Token ring (acces controlat),ajungand la 100 mbit/s pentru FDDI(FIBER DISTRIBUTED DIGITAL INTERFACE).

Aceste relete furnizeaza largimi de banda acceptabile pentru ce mai multe aplicatiilocale .Inelul FDDi constituie un prim progrs spre debit mare ,dar el poate functiona numai daca dinstanta intre statiile care comunica nu depaseste cativa km.Necesitatea conectari retelelor la distante mari impune utilizatorului accesul la reteau publica de telecomunicatii care ofera debite de pana la 9600bit/s pentru conectarea la reteau telefonica analogica .decalajul mare intre debite binare are retelelor locale si debite acceptate de reteaua de telecomunicatii de banda ingusta impune realizarea unei retele de comunicatii l;a destanta de mare viteza.

Retelele de date existente astazi sunt eterogene.Ele se pot utilize protocolae diferite ,pot oferi servicii diferite utilizatorilor si pot realiza functii administrative .Interconectarea acestor retele este necesara pentru a asigura utilizatorilor la orice tip de serviciu.

Receptorul permite interconectarea prin intermediul nivelului1 .El permite marirea distantei intre retele locale prin regenerarea si amplificarea semnalului transmis.

Puntea realizeaza un control al interconectarii reteelor diferite (ex.Ethernet, token ring)independente fizic prin intermediul nivelului 2 .In fig. 3.10 este prezentata o punte care realizeaza adaptarea pentru interconectarea reteelor prin intermediul subnivelului LLC din nivelul2.

Puntea este transparenta pentru protocoalele folosite de nivelurile superioare.acesta realizeaza o filtrare a mesajelor in functie de adresa de destinatie ,dupa tipul si lungimea pachetelor de date sau dupa procoalele folosite.Pasarelele (gateway ) sunt unitati de interconexiune destinate de a face intre protocoale diferite de la nivelul 2 pana la nivelul 7 .

2 Supercalculatoarele

Cerinte in domeniul cercetarii privind banda de transmisie necesara pentru comunicatii depasesc debitele propuse pentru retelele locale actuale.regula impusa este ca timpul de comunicatie sa nu depaseasca 10% din timpul de prelucrare in unitattea centrala.din acest motiv au fost deja realizate retele locale care asigura debite de 100mbit/s.

3 Transferul imaginilor

Conceptia si fabricarea de calculator (CFAO-conception et fabrication assistee par ordinateur)este o metoda de lucru curenta care impune necesitatea accesului la baze de date situate la distante de statiile de lucru propri .Aceste date pot include documente inregistrate in fisiere .Sistemele de calcul distribuite ofera servicii de memorare tratare si comunicare necesare cadrelor medicale .

Timpul de transfer al imaginilor poate fi redus de aproximativ trei ori prin folosirea de compresie a datelor.

4 Servicii video de inalta rezolutie.

Transmisiilevideo de inalta rezolutie necesita asiurarea unui debit ridicat deoarece pentru transmisia a 25 de imagini color format A4 intr-o secunda se cere un debit de transmisie de 100 Mbit/s.

5 Cresterea traficului de date .In1990 aproximativ 70%din volumul traficului in retele de telecomunicatii era trafictelefonic.Se apreciaza ca in present traficul vocal reprezinta 20% din volumul total al traficului ,direferenta fiind alocata transportului de date ,texte etc.

Caracteristicile ale serviciilor moderne de telecomunicatii

Reteua de banda larga este destinata integrarii serviciilor ,care pot fi servicii de trasnsfer a vocii a datelor informatice ,a imaginilor.Aceste servicii au caracteristici foarte variate(tabelul 3.2)singurul element comun fiind acela ca semnalele sunt digitale.

Pentru a realize retelei de banda larga este deci necesara sa se gaseasca noi thehnici de comunicatie care sa permita integrarea tuturor tipurilor de traffic si care trebuie sa posede urmatoarele caracteristici

-sa accepte debite binare intr-o varietate foarte mare.

-sa accepte o fluctuatie a benzi de trecere in timpul aceleasi comunicatii.

-sa asigure diferite existente refertoare la controlul erorilor in functie de solicitari .

Solutia pe termen lung de realizare a unei retele unice care sa asigure integrarea tuturor serviciilor pentru utilizator este reteaua ISDN de banda larga utilizand SDH si ATM.

SDH (synchronous digital hierarchy)a fost conceput in 1989 ca standar pentru dezvoltarea optima a retelelor de transmisie pe fibre optice ,care asigura adaptarea simpla la echipamentete diferitiilor furnizori si care asigura acces local sau de lunga distanta .SDH asigura o mare suplete in alocarea capacitatii de transmisie pentru diverse servicii .Ocaracteristica importanta a SDH este aceea ca utlizeaza o multiplexare sincrona a informatiilor organizate in containere si grupate in cadre de baza .

Acest tip de multiplexare permite separarea cu usurinta a containerelor dein cadrul de baza oferind in acest fel o solutie economica pentru insertie sau extragere de canale de informatii de 64 kbit/s in nodurile retelei.

PDH (ierarhia digitala plesiocrona)impune o cascada de multiplexoare 2-8, 8-34 fiecare schimbare de frecventa facand apel la functii de sincronizare .pentru compensarea defazajelor se introduce biti redundatii in fiecare multiplex superior.

Sistemul da global rezultate bune pentru transport dar prezinta dezavantajul ca pentru debite mari esre imposibila extragerea directa a cailor de 64 kbit/s

SDH(ierarhia digitala sincrona ) permite realizarea multiplexari cadrelor de 2 mbit/s pentru formarea cadrelor stm-1 printr-un etaj de multiplexare si asigura extragerea de canale de comunicatie fara a necesita demultiplexarea completa.Cadrele de baza in SDH inclid informatii suplimentare care permit realizarea unei retele intelegente capabile sa asigure controlul comanda si supravegherea retelei de transmisie.

Reteaua de transport este in prezent una din primele etape ale unei transformari de mare anvergura si cu consecinte importante

SDH permite interconectarea cu usurinta la retelele existente (americane ,europene)prin utilizarea de interfete directe ,cu debite de transmisie utilizate in aceste retele.modificarile rapide in tehnologia telecomunicatiilor impugn o standardizare a telecomunicatiilor globale si in acest scopt o colaborare si coordonare a activitatilor de standardizare.In fig. 3.13 sint prezentate standarele propuse pentru retelele de banda larga ce utilizeaza modul de transfer asincron (ATM).

In elaborarea standardului SDH,CCITT a tinut seama de standarul SONET si de posiblilitatea de a realize o retea de telecomunicatii globale.

Un cadru de semanl STM-1 contine informatii suplimentare destinate supervizarii,testariisi controlului retelei de transmisiuni si ele stau la baza TMN –Transmission Management Network.

TMN are rolul de a asigura autonomia si controlul retelei ,localizarea erorilo si chiar un anumit grad de eliminare a erorilor.

Modelul de referinta pentru nivelul ATM

Cand CCITT a inceput standardizarea pentru retelele de banda larga a fost necesar sa se alega un mod de transfer pentru accesul la linii, care sa corespunda diversitatii de cerinte impuse de serviciile actuale.Modelul de transfer care se adapteaza cel mai bine la aceste cerinte de dovedeste a fi ATM un nou mod de transfer care combina avantajele princiipiilor de comutatie de pachete si comutatie de circuite .informatiile indifferent de natural or sunt decupate in informatii de lungime fiza care furnizeaza un mod de comutatie unic si independent de natura isocrona(vocea ,video)sau asincrona (date) a datelor trasportate.

Celulele au o structura fixa :48 octeti de informatie utila si un antet de 5 octeti .Antetu este utilizat pentru controlul fluxului pentru rutare ,indentificare ,detectia erorilor din antet.un comutator de cellule analizeaza antetul celulei de intrare ,consulta un tabrl de dirijare pentru a defini iesire solicitata ,modifica antetul si comuta celula spre iesierea adresata .Comutatorul necesita memorarea in acest lant ;aceasta se poate realize la intrare la iesire sau in interiorul comutatorului.

In fig.3.14. este prezentat modelul de referinta definit pentru b-ISDN care punde in evidenta clasele de serviciu avute in vedere si nivelurile standardului ATM.

Subnivelul AAL(ATM Adaptation level)

Informatia utilize segmentata ,operatie care este facuta in concordanta cu protocolul de adaptare a informatiilor la ATM.in acest scop su fost standardizate procoloale de adaptare la ATM (AAL)specifice pentr patru categorii de informatii.

-AAL 1 pentru informatii care necesita debit constant si o relatie stricta intre tactul de emisie si cel de receptie (de ex voce)

-AAL 2 pentru informatii care necesita debit variabil si o relatie stricta intre semnal de tact

-AAL 3 pentru transmisii de date in mod conexiune

-AAL 4 pentru transmisii de date in mod fara conexiune

-AAL 5 este o versiune mai eficienta care include AAL 4 si AAL 3.

Subnivelurile AAL 1-5 sunt dependente de utilizator .informatiile sunt introduce in celule ritmul fluxului de date al sursei .Subnivelurile de convergenta din AAL are rolul de a controla sincronizarea

Subnivelurile AAL asigura adaptarea intre servicii si nivelul ATM asigurand astfel trasportul ATM independent de tipul serviciului

Nivelul ATM defineste modul de realizare a urmatoarelor operatii:

-multiplexarea /demultiplexarea celuleor

-rutarea celulelor

-definirea ratei de transmitere a celulelor

- verificarea antetului celulelor pentru detentia erorilor in antet

- delimitarea celulelor

Intre nivelurile ATM si AAL se realizeaza un schimb de informatii de tip celule emise .identitatea punctului de acces la serviciu este tradusa la nivel ATM.

Primitivele intre ATM si AAl sunt prezentate in fig 3.15 .interfata intre AAL si ATM trebuie sa asigure trasferul capurilor de informatii sa asigure identificarea serviciului prin indentificatorul de serviciu tradus de nivelul ATM in antet .De asemenea aceasta interfata asigura sincronizarea intre niveluri prin primitive de cerere date sau indicare date.

Nivelul ATM realizeaza o separare intre aplicatie si retea ,datorita modului de transfer asincron si defineste debitul aplicatiei sau debitul sursei.

Acest nivel realizeaza de asemenea o separare intre reteaua de comutatie si infracstrutura de transmisie.Fluxul de celule ATM poate fi completat cu celule libere asa cum rezulta din fig.3.16,pentru adaptarea la mediul oferit de sitemul de transmisiuni .

Rezulta ca multiplexul ATM poate fi trasnportat de diverse sisteme de transmisiuni.Doua infrastructure de transmisiuni se bucura de o atentie deosebita dein partea CCITT.

ADH o ierarhie degitala sincrona independenta de ATM bazata exclusive pe fibra optica ce se poate autoriza debite de ordinal Gbit/s .Aceasta ierarhie sincrona cunoscuta sub numele de sonnet care are un mare success in exploatare datorita performantelor sale.asocierea SDH + ATM apre in acest context ca solutie buna pentru retelele publice de banda larga .

Este posibila construirea unui nivel de retea de transmisiune specific pentru ATM.In acest sens se propune un nivel fizic structurat pe celule pentru interfata utilizator-retea astfel ca fluzul de biti sa corespunda unei succesiune de celule

Nivelul ATM este independent de mediul fizic .el defineste structura celulei controleaza multiplexarea si demultiplexarea .De asemenea nivelul ATM defineste modul de dirijare a celulelor in reteau logica prin intermediul identificatorilor de cale virtuala (VIP) si canal virtual (VCI) din antetul celulelor

Comutatorul ATM functioneaza pe principiul comutatorului de pachete .Comutatorul de celule analizeaza antetul fiecarei celule care soseste la intrarile sale ,consulta un table de rutare pentru a defini iesirea solocitata ,modifica antetul in consecinta si comuta celula spre iesirea definita.Comutatorul ATM trebuie sa dispuna de o memorie care poate fi plasata la intrare ,la iesire sau in interiorul comutatorului.Principala diferenta fata de un comutator de pachete este aceea ca un comutator ATM poate controla numarul de celule care pot fi transmise intro secunda.Avand in vederea marea diversitate de servicii in retelele de banda larga se prefigureaza doua sisteme de semnalizare in retelele bazate pe ATM:

a Sistemul de semnalizare prin canal semafor(comun) utilizeaza cai virtuale de semnalizare (SVC-signaling virtual channel) destinate exclusive pentru informatii de semnalizare.

B sistemul de semnalizare prin canal individual utilizeaza posibilitatea oferita de celulele ATM de a discrimina diferite tipuri de informatii vehiculele prin calea virtuala cu ajutorul campului PT (payload type –tipul informatiei utile_ din antetul celulei.

Nivelul fizic poate fi divizat in doua subniveluri:

-un subnivel de convegenta intre fluxul de celule ATM si fluxul sistemului de transmisiuni utilizat

- un subnivel dependent de mediul fizic.

Nivelul fizic asigura mijloacele mecanice electrice functionale si procedurale pentru transmiterea unie succesiuni de biti prin mediul fizic de transmisie

Subnivelul de convergenta asigura codificarea decodificarea si adaptarea fluxului de celule ATM la capacitatea utila a sistemului de transimie.

Subnivelul dependent de mediul fizic asigura functii specifice tipul de support fizic .

Evolutia retelelor de telecomunicatii de banda larga

Progresele tehnologice au avut un effect puternic asupra retelelor de telecomunicatii care pot asigura acces flexibil si economic la retea pentru orice tip de abonat

O solutie economica din punct de vedere al investitilor si al costurilor de exploatare pentru realizarea ISDN de banda larga seobitne prin reducerea numarului de niveluri ierarhice de comutatie la doua : nivel central (core) si nivel de acces.

Intercoecatrea este realizata prin echipament de transmisie cu rura de transefer foarte mare si cu posibilitati de rutare a traficului extreme de eficiente prin utilizarea multiplexoarelor sincrone cu facilitate de insertie ?extragere si comutatie .acest mod de organizare a retelei prezinta avantaje economice datorita reducerii costului investitiei cu 10-40% in functie de configuratia retelei si prin descresterea costurilor de exploatare si intretinere care sunt in preznet la 30 % din costul retelei.

Nivelul central al acestei retele include centrala de transit de capacitate f. mare si o retea de transport centrala realizata cu multiplexoare sincrone.

Nivelul de acces va include centralele locale digitale reteau de transport si acces locala si echipamentele de abonat

Pentru a se asigura trecerea de la retelele de telecomunicatii existente In momentul de fata la B-ISDN se pot prevedea trei faze de evolutie:

Faza 1

-in reteaua telefonica se realizeaza intrducerea sistemelor de transmisie SDH care sunt compatibile cu :-ierarhiile sistemelor de transmisiuni plesciocrone;-sistemele de comutatie digitala de circuite;-siteme de comutatie de pachete

- introducerea pe scara larga a fibrelor optice .

-dezvoltarea retelelor locale (lan) si metropolitane (MAN)

Faza 2

se dezvolta retelele lan si man de banda larga solicittate de statii de lucru din ce in ce mai performate,prin realizarea retelei de transport cu multiplexoare ATM si comutatoare ATM.

Faza 3

se realizeaza comutatoare B-ISDN bazate pe ATM care vor fi lfolosite in sistemele de comutatie digitala de banda larga

se realizeaza reteaua de transport sincrona


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 983
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site