Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Sistemul World Wide Web (WWW) sau Web

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micSistemul World Wide Web (WWW) sau Web

World Wide Web (WWW), W3 sau Web este de fapt un sistem de cautare, alternativa la sistemul de navigare pe Internet, Gopher, dezvoltat cu mult inaintea Web-ului.
Sistemul Gopher, care permite navigarea pe Internet cu ajutorul unor meniuri cu o structura arborescenta in frunze, este un mare consumator de timp. Pentru a se inlatura acest neajuns s-a introdus, ceea ce se numeste World Wide Web (Web in engleza are semnificatia de panza de paianjen sau retea – WWW intr-o traducere libera ar insemna “panza de paianjen care inconjoara lumea”).

Ideea de baza a Web-ului, a fost lansata de informaticianul britanic Tim Berners-Lee de la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare) din Geneva.

Tim si-a imaginat reprerzentarea informatiei nu ca o structura de arbore, cum este in Gopher, ci ca o panza de paianjen (graf), pentru a carei reprezentare a utilizat HTML (HyperText Markup Language), o varianta de limbaj Hypertext. Hypertext este un limbaj simplu, introdus de Ted Nelson in 1969, pentru a fi folosit in diferite scopuri. Ideea de baza este ca, atunci cand intr-un document A apare o entitate de interes (de exemplu un un nume, o bibliografie etc.) care este prezentata intr-un alt document B, numele entitatii sau propozitia in care apare este reprezentata cu o alta culoare sau subliniata. Aceasta reprezinta o legatura, un marcator sau un hyperlink. Executand un clik pe marcator, programul de cautare, browser-ul, cum se numesc programele de cautare pentru textele de tip HTML, care automat in documentul B, unde este prezentata entitatea respectiva. In felul acesta “frunzarirea” (“navigarea”) panzei de paianjen (WEB-ului) se face automat.

Tim Berners-Lee a realizat proiectul initial in 1989, iar in 1991 a realizat impreuna cu Caillan primul browser. Astazi exista mai mult de 2 milioane de servere Web legate intre ele precum si cu servere FTP si gopher-e

Browserul Web este un program realizat pentru exploatarea unui text scris in HTML. Deci, browser-ele parcurg un text, documentul curent si realizeaza automat legatura pe marcatori, la cererea utilizatorului, dand impresia unor documente unitare.

Primul browser care a adus succes si mai multi adepti Web-ului a fost Mozaic, avand o interfata grafica si a aparut in 1993. Mozaic pe langa interfata bazata pe ferestre de dialog asigura pentru prima data legaturi pe marcatori intre documentele de tip multimedia (adica fisieretext, fisiere de imagini si fisiere cu sunet).

Astazi exista un numar insemnat de browser-e, dintre care amintim pe Netscape, dezvoltat de Netscape Communication Corporation, care detine 70-75% din piata si pe Internet Explorer, elaborat de Microsoft si distribuit gratuit impreuna cu Windows.

Motoarele de cautare sunt programe care scaneaza in permananta WWW-ul sau, versiunile mai noi utilizeaza pentru aceasta agenti mobili (programe) si intretin baze mari de date distribuite cu informatii legate de locul unde se afla documentele care contin cuvinte cheie. Dintre cele mai utilizate motoare amintim:

Google

Yahoo

Web CrowlerInterfata utilizatorului cu Internet-ul se realizeaza ca si in cazul oricarui sistem de operare interactiv, adica utilizatorul lanseaza cereri, iar sistemul raspunde acestor cereri. Acest lucru depinde de sistemul de operare sub care se lucreaza. Astfel, in sistemul Windows, interfata este o fereastra de dialog, in care utilizatorul poate tasta informatii, terminarea introducerii putandu-se efectua prin executarea unui click pe butonul special cu denumirea OK. In astfel de situatii, sistemul afiseaza o serie de informatii auxiliare. Considerand ca cititorul este familiarizat cu sistemul Windows nu insistam asupra acestor detalii.

In prezent nu exista domeniu al lumii reale care sa nu fie prezent pe Internet. Astfel urmarind, de exemplu, pagina de garda a motorului Yahoo, sau oricare altul, putem gasi usor, aproape instantaneu, informatii despre universitati, orase, tari, orare ale trenurilor, avioanelor etc. Astazi prin vizualizare, managementul firmelor, al bancilor si al altor institutii se modifica mereu. Dispar structurile clasice, ele fiind inlocuite prin structuri virtuale, sisteme de plati electronice, invatamant la distanta etc.

In incheiere, trebuie subliniat ca, pe lnga faptul ca paginile de garda ale principalelor motoare de cautare au marcatori pentru principalele domenii ale lumii reale, exista si carti speciale care clasifica site-urile pe domenii de specialitate.

Pentru a fi disponibil un site este nesecara inregistrarea lui sub o adresa, numita URL (Uniform Resource Locators), care poate fi considerata o metoda standard de adresare, asa cum este codul postal, ce permite gasirea usoara a numelui unui site. Adresele web sunt, de obicei, precedate de http// pentru a scoate in evidenta ca se foloseste protocolul HTTP (Hyper Text Transfer Protocol).

Pe langa adresa de Web, pentru a fi efectiv, un site trebuie sa aiba un nume de demeniu, care face referire la serverul Web si este dat, in cele mai multe cazuri, exact ca numele organizatiei, la care se adauga extensia, reprezentand tipul acesteia. Extensia este cunoscuta ca un domeniu de nivel global, la care se adauga cele 250 de coduri de tari. Cele mai uzuale extensii sunt:

.com reprezinta o firma internationala sau din SUA (www.wal-mart.com);

.co.uk. reprezinta o firma cu sediul in Anglia (www.thmoascook.co.uk);

.org face referire la institutie non-profit (www.etf.org);

.ac.uk reprezinta o universitate din Anglia (www.derby.ac.uk);

.gov este trimiterea la institutii guvernamentale (www.whitehouse.gov);

.net se refera la un provider de retea (www.obebiz.8m.net);

.edu este folosita ca extensii de catre institutiile si organizatiile din domeniul educational (www.stanford.edu).

Daca o organizatie doreste sa fie prezenta pe Web trebuie sa isi inregistreze un nume de domeniu care este unic. Numele de domenii pot fi inregistrate prin intermediul unui furnizor de servicii Internet sau la un pret mult mai avantajos direct prin intermediul serviciilor de inregistrare, cum sunt: InterNIC www.internic.net ; Nomination www.nomination.uk.com Nominet www.nominet.ork.uk BuyDomains.com www.citius.com


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 809
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site