Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Tipuri principale de retele

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micTipuri principale de retele

1.Prezentarea generala a retelelor

In general, toate retelele au componente, functii si caracteristici comune. Printre acestea se numara:
Servere Calculatoare care ofera resurse partajate pentru utilizatorii retelei.

Clienti Calculatoare care acceseaza resursele partajate in retea de un server.

Mediu de comunicatie Modul in care sunt conectate calculatoarele.

Date partajate Fisiere puse la dispozitie de serverele de retea.

Imprimante sau alte periferice partajate Alte resurse puse la dispozitie de servere.

Resurse Fisiere, imprimante si alte componente care pot fi folosite de utilizatorii retelei.

Chiar daca au aceste componente comune, retelele pot fi impartite in doua mari categorii:

De la egal la egal (peer to peer)

Bazate pe servere.

Diferenta intre cele doua tipuri de retele este importanta, deoarece ofera facilitati diferite. Tipul de retea pe care il implementati depinde de mai multi factori, printre care:

Dimensiunea organizatiei

Nivelul de securitate necesar

Tipul activitatii desfasurata in organizatia respectiva

Nivelul suportului administrativ

Volumul traficului din retea

Bugetul alocat retelei.

Retele peer-to-peer

Intr-o retea peer-to-peer nu exista servere dedicate si nici o organizare ierarhica a calculatoarelor. Toate calculatoarele sunt considerate egale (peers), de unde si numele tipului de retea. In general, fiecare calculator are si rolul de client si cel de server, neexistand un administrator responsabil pentru intreaga retea. Utilizatorul fiecarui calculator stabileste resursele locale care vor fi partajate in retea.

Dimensiunea. Retelelor peer-to-peer sunt numite si grupuri de lucru (workgroups). Acest termen desemneaza un numar mic de persoane. De obicei, o retea peer-to-peer este formata din maximum 10 calculatoare.

Costul. Retelele peer-to-peer sunt relativ simple. Deoarece fiecare calculator joaca atat rolul de client cat si de sever, nu este nevoie de un server central puternic si nici de alte componente necesare ca in cazul unei retele de mare capacitate. Retelelor peer-to-peer implica, de obicei, costuri mai mici decat cele bazate pe server.

Sisteme de operare peer-to-peer. Intr-o retea peer-to-peer, software-ul de retea nu presupune acelasi nivel de performante si de securitate cu cel al retelelor bazate pe server dedicat. Unele sisteme de operare, cum ar fi Microsoft Windows NT Workstation, Microsoft Windows Workgroups si Microsoft Windows 95/98 inglobeaza functionalitatea de retea peer-to-peer si deci nu mai este necesar software suplimentar.

Implementarea. Intr-un mediu de retea peer-to-peer obisnuit, exista un numar de factori care au solutii standard. Printre aceste solutii de implementare se numara urmatoarele:

Calculatoarele se afla pe birourile utilizatorilor

Utilizatorii sunt proprii administratori si isi planifica nivelul de securitate

Se foloseste un sistem de cablare simplu, vizibil care conecteaza toate calculatoarele din retea.Retele peer-to-peer reprezinta o alegere buna pentru mediile in care:

Exista cel mult 10 utilizatori

Utilizatorii se afla intr-o zona restransa

Securitatea datelor nu este o problema esentiala

Organizatia si reteaua nu au o crestere previzibila in viitorul apropiat

Din aceste considerente, rezulta ca in anumite situatii o retea peer-to-peer este preferabila unei retele bazata pe server.

3. Retele bazate pe server

Intr-un mediu de lucru cu mai mult de 10 utilizatori, o retea peer-to-peer nu mai este potrivita. Din acest motiv majoritatea retelelor au servere dedicate. Un server dedicat este un calculator care functioneaza doar ca server, nefiind folosit ca client sau statie de lucru. Serverele se numesc 'dedicate' deoarece sunt optimizate sa deserveasca rapid cerintele clientilor din retea si sa asigure securitatea fisierelor si a directoarelor. Acest tip de retea a devenit modelul standard si va fi folosit in consideratiile ce urmeaza. Numarul de servere creste odata cu complexitatea retelei.

Servere specializate Intr-o retea Windows NT Server exista urmatoarele tipuri de servere:

Servere de fisiere si de tiparire administreaza accesul si folosirea de utilizatori a resurselor de tip fisier si imprimanta. De exemplu daca folositi o aplicatie de prelucrare a textelor, aceasta va rula pe calculatorul dumneavoastra. Documentul prelucrat de aplicatie este pastrat pe server si incarcat in memoria calculatorului propriu, astfel incat poate fi folosit local. Cu alte cuvinte serverele de fisiere si de tiparire sunt folosite in general pentru stocarea datelor si a fisierelor.

Servere de aplicatii pun la dispozitia clientilor componenta server a aplicatiilor de tip client-server, precum si datele respective. De exemplu, serverele pastreaza volume mari de date structurate, care sunt usor de accesat (baze de date). Acest tip de servere difera de serverele de fisiere si de tiparire, in cazul carora datele sau fisierele sunt descarcate in totalitate pe calculatorul care le-a solicitat. La serverele de aplicatii , baza de date se afla pe server si numai rezultatul interogarii este descarcat pe calculatorul care a lansat solicitarea. O aplicatie client care ruleaza local va accesa datele de pe serverul de aplicatii. In loc de intreaga baza de date pe calculatorul local va fi descarcat de pe server numai rezultatul interogarii.

Serverele de posta gestioneaza transferul de mesaje electronice intre utilizatorii retelei

Serverele de fax gestioneaza traficul de mesaje fax in dinspre retea, partajand una sau mai multe placi de fax modem

Serverul de comunicatii gestioneaza fluxul de date si mesaje e-mail transmise intre reteaua serverului si alte retele, calculatoare mainframe sau utilizatori aflati la distanta, care folosesc modem si linii telefonice pentru a se conecta la server

Serverele de directoare permit utilizatorilor sa localizeze, sa stocheze si sa partajeze informatiile din retea.

Retelele bazate pe server ofera o serie de avantaje, dintre care amintim:

Partajarea resurselor. Un server este proiectat pentru a oferi acces la mai multe fisiere si imprimante, asigurand in acelasi timp fiecarui utilizator performantele si securitatea necesara. Partajarea datelor in cazul retelelor bazate pe server poate fi administrata si controlata centralizat. Resursele sunt localizate de obicei intr-un server central, fiind mai usor de detectat si intretinut decat cele distribuite pe diferite calculatoare.

Securitatea este principalul motiv pentru care se recurge la o retea bazata pe server. Intr-un mediu de lucru bazat pe server, cum este Windows NT Server, politica de securitate este stabilita de un administrator, care o aplica fiecarui utilizator in retea.

Salvarea de siguranta a datelor (backup). Deoarece datele importante sunt centralizate pe unul sau mai multe servere, se poate planifica salvarea lor regulata.

Redundanta. Prin intermediul sistemelor redundante, datele de pe un server pot fi copiate si pastrate on-line, astfel ca, in cazul in care apar probleme la dispozitivul primar de stocare sa fie disponibila o copie de siguranta a datelor respective.

Numarul de utilizatori poate fi oricat de mare, lucru realizabil datorita utilitarelor de monitorizare si administrare disponibile in prezent.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 634
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site