Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Consideratii generale privind Internet si World Wide Web

webdesign

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
HTML (Hyper Text Markup Language)
Web design
Principii de baza in design
Sisteme de reprezentare si masurare a culorilor
Consideratii generale privind Internet si World Wide Web


Consideratii generale privind Internet si World Wide Web

La ora actuala in lume exista milioane de calculatoare, care sunt folosite in cele mai diverse domenii, multe dintre aceste calculatoare sunt legate intre ele, interconectate in forma retelelor de calculatoare. Multe din aceste retele sunt la randul lor conectate intre ele, formand inter-retele (retele de retele de calculatoare). Denumirea de internet desemneaza o retea de retele ('net' insemnand in limba engleza 'retea'). Cea mai mare interetea publica (retea de retele de calculatoare cu acces public) este reteaua Internet.
Principala atractie a Internetului o reprezinta World Wide Web-ul. Acesta a constituit partea cu dezvoltarea cea mai rapida si cea mai populara a Internetului (cu exceptia, probabil, a fluxului voluminos de e-mail de pe tot globul). Din punct de vedere tehnic Web-ul, nu este decat o parte a Internetului sau mai corect spus, o componenta, care permite navigarea prin Internet.

Web-ul reprezinta o interfata, o fereastra spre Internet sau o metoda de a ajunge in locurile dorite. Popularitatea sa deriva din trei aspecte distincte si anume:

Mascheaza limbajul pretentios folosit pentru adresele Internet si pentru comenzile specifice.

Grupeaza mai multe componente diferite ale Internetului intr-o singura interfata.

Permite ca pe langa citirea textului sa se vizualizeze imagini, sa se asculte sunete si chiar sa se urmareasca filme (in raport de resursele calculatorului - client).

Un pas important in evolutia Web-ului a fost dezvoltarea browsererelor grafice, care puteau fi rulate pe un PC desktop sau pe un Macintosh, permitand utilizatorului sa foloseasca tehnicile familiare disponibile si in alte programe, incorporand formate de text si grafica in ecranul de navigare etc. Primul program de acest tip a fost NCSA Mosaic, dezvoltat de centrul national pentru aplicatii de supercalculatoare si distribuit gratuit.

Web-ul a permis browserelor sa afiseze imagini chiar in mijlocul textului, fara a fi nevoie sa se cunoasca metoda de decodificare a fisierelor. Specialistii in mass media afirma ca o imagine conteaza cat o mie de cuvinte, imaginile din articolele de ziar sau din emisiunile TV fiind incomparabil mai sugestive decat siruri lungi de text scris la masina. Deci acest ingredient final a permis ca Web-ul sa para atat sensibil, cat si interesant pentru persoana care nu ar fi invatat niciodata ce inseamna o expresie obisnuita in Unix.

Creatorii de browse Nestcape si Microsoft incearca fiecare sa dezvolte solutii globale care sa transforme produsele proprii in 'platforme' ale tuturor operatiilor din Internet. La ora actuala existza companii care ofera conturi Internet gratuite, avand o interfata pentru e-mail bazata pe Web. Gratuitatea gazduirii site-urilor este conditionata de mentinerea pe ecran a unei ferestre publicitare. Exista si alte modalitati de a intra in lumea Internetului, fara a fi nevoie de un calculator, cum ar fi Web TV (pentru care este nevoie de un televizor, un modem, o tastatura si o telecomanda), sau a unui modem, cum ar fi DirectPC (este nevoie de un calculator si de o antena speciala pentru satelit).

Dezvoltarea Internetului, combinata cu aparitia retelelor de tip Internet locale, de dimensiuni mai mici, care functioneaza dupa principiile Internetului, a dus la cerinte din partea utilizatorului pentru ca partea de software sa ii ajute sa recupereze documentele de la distanta, sa colaboreze prin intermediul legaturilor de retea si sa salveze sau sa publice documente. Pentru a indeplini aceste cerinte, producatorii de software au adaugat componentele Internet la programele lor.

O mare parte din eleganta Internetului consta in cantitatea impresionanta de putere de prelucrare si de stocare a programelor de dimensiuni mari si a informatiilor dense, operatii care au loc in Internet si nu in calculatorul propriu. Calculatorul propriu - fie ca este un PC, un Mac sau o statie de lucru Unix - ramane doar o rampa de lansare catre lumea Internetului. Aceasta structura comuna de facilitati Internet este referita uneori cu expresia client-server. Calculatorul personal (sau programul care ruleaza pe acesta) este clientul, iar sursa de informatii sau site-ul World Wide Web este serverul. Serverele reprezinta depozite centralizate de informatii sau de manipulatori specializati pentru anumite tipuri de trafic. Clientul nu trebuie decat sa se conecteze la serverul potrivit si astfel foarte multe lucruri interesante vor fi la dispozitia sa, fara a fi nevoie sa supraincarce calculatorul propriu. Acesta este unul din principalele motive pentru care nu are importanta ce tip de calculator se utilizeaza.

WWW  este un sistem distribuit. Informatiile sunt plasate in mii de site-uri. Cand utilizatorul doreste o informatie, apeleaza site-ul care a publicat-o. Fiecare site si fiecare pagina de informatii au o adresa unica numita URL (Uniform Resource Locator URL = identificator uniform al resursei). Aceata informatie publicata intr-un site poate fi oricand actualizata de autorul site-ului.WWW devine din ce in ce mai mult un sistem interactiv. Evolutia tehnologiilor Web il transforma intr-un mediu de comunicare. De exemplu, includerea formularelor in paginile Web permite colectarea de informatii de la utilizator.

Termeni care se vehiculeaza in lumea Web-ului sunt:

Host Computer legat la Internet care gazduieste unul sau mai multe servere;

Server Web Software care administreaza site-uri web;Site Web Colectie structurata de pagini web;

Pagina (document) web Continutul unui fisier, afisat ca urmare a unei cereri a utilizatorului;

Pagina home Pagina de intrare a unui site.

Un host poate gazdui mai multe tipuri de servere (FTP, Gopher, Web). Fiecare tip de server are propriul tip de comunicatie cu Internet-ul. Protocolul de comunicatie al server-elor web se numeste HTTP (Hyper Text Transformer Protocol).

Un server web administreaza mai multe site-uri web. Un site contine una sau mai multe pagini intre care exista legaturi. Pagina home este intrarea in site.

Browsere WEB

Pentru a accede la web, utilizatorul trebuie sa aiba instalat pe computerul sau un browser.

Browser-ul este o aplicatie cu trei functii principale: accesul la informatii, formatare si afisarea informatiilor. Utilizatorul furnizeaza browser-ului adresa paginii dorite (URL-ul). Browser-ul solicita conectarea la server-ul web, pe baza protocolului HTTP. O data conectarea acceptata, server-ul transmite browser-ului fisierul cerut. Browser-ul formateaza pagina si o afiseaza pe monitorul utilizatorului.

Formatarea se face in functie de:

indicatiile de formatare continute in fisierul primit;

caracteristicile platformei cu care lucreaza utilizatorul.

Piata are o oferta bogata de browsere disponibile pentru diverse platforme. Exista browsere operationale pe sisteme cu interfata grafica (Macintosh, Windows), dar si pe sisteme cu interfata exclusiv textuala. Pozitia dominanta pe piata este ocupata de Microsoft Internet Explorer (IE) si Netscape Navigator (NN). IE este operational sub Windows (incepand cu 3.1), sub UNIX si pentru calculatoare Apple. Netscape Navigator este componenta a unui set de instrumente Internet, numit Netscape Communicator al firmei Netscape Communications Corporation. Componenta numita Netscape Composer permite editarea paginilor Web. Netscape Navigator este operational sub Windows, sub anumite versiuni UNIX si pentru Apple.

Primii pasi catre constructia unui site

Daca se doreste realizarea unei pagini www, trebuie sa apelam la o firma specializata , numita provider. Provider-ul dispune de mai multe calculatoare foarte performante, numite server-e si pun la dispozitie:

spatiu pe hard-ul server-ului de cel putin 10 MB;

o adresa de Internet, de exemplu : www.adresa_student.ro.

In spatial rezervat se pot pune mai multe fisiere care contin instructiuni HTML dar si orice alte fisiere.Definitie ( [1])

Prin site se intelege ansamblul :

spatiu hard;

fisierele pe care le contine;

adresa

Prin pagina se intelege continutul afisat al unui fisier HTML.

Definitie ( [1])

Ansamblul regulilor care trebuiesc respectate pentru schimbl informatiilor de un anumit tip se numeste protocol.

Daca dorim sa transferam fisiere catre server sau invers, de la server catre propriul calculator se utilizeaza protocolul FTP ( File Transfer Protocol).

Pentru a realize o pagina atractiva este bine sa se utilizeze un design adecvat. In acest scop vom utilize limbajele:

JavaScript,

PHP

Java (Applet)

Flash

etc.

Totodata este important de a fi initiat in metode de design

Trebuie de avut in vedere ca JavaScript ruleaza pe calculatorul vizitatorului , o secventa JavaScript este tradusa si executata de catre browser si este trimisa acestuia odata cu fisierul HTML.

Limbajul PHP este un limbaj de programare ce ruleaza server, proiectat special pentru WEB.

Intr-o pagina HTML putem ingloba cod PHP care va fi executat la fiecare vizitare a paginii.

Limbajul PHP permite lucrul cu baze de date, in MySql.

Mysql este un sistem de gestiune a bazelor de date, foarte rapid si robust.

Aplicatiile scrise in PHP si MySql se ruleaza pe server.

Atentie : Nu toti  provider-ii pun la dispozitie utilizatorilor posibilitatea utilizarii acestor limbaje, deci o sa trebuiasca sa studiem oferta .

. .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 713
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site