Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Alte utilitare ale MS Word

word

+ Font mai mare | - Font mai micAlte utilitare ale MS Word

Editorul de texte MS Word contine si alte comenzi, care sunt de ajutor in tehnoredactarea unui document. Dintre aceste, vom enumera:

a)     Facilitatea de cautare si inlocuire automata a caracterelor: Este posibila cautarea rapida a unui sir de caractere in documentul curent (sunt identificate toate aparitiile acestuia) si eventual inlocuirea sa cu un alt sir de caractere, prin comenzile:
Edit / Find: se afiseaza o caseta de dialog (Figura 4.26) in care, in campul „Find what:” se tipareste sirul de caractere care urmeaza a fi cautat. In sectiunea „Search Options” avem posibilitatea de a preciza diferite optiuni de cautare, iar butoanele „Format” si „Special” permit detalierea si mai buna a acestor optiuni de cautare; operatia efectiva se declanseaza apasand butonul „Find Next”.

Figura 4.26. Edit / Find
 

Edit / Replace: actioneaza pe acelasi principiu cu „Find”, numai ca permite, simultan cu operatia de cautare, si operatia de inlocuire a sirului de caractere gasit cu un nou sir de caractere (Figura 4.27).

Figura 4.27. Edit / Replace
 

Edit / Go To: permite pozitionarea rapida pe o anumita zona din documentul curent (utila in special in cazul documentelor foarte lungi), pentru care va fi introdus un element de identificare - de obicei numarul acesteia (Figura 4.28).

In acest mod pot fi regasite rapid diferite elemente: pagina, sectiune, linie, sau obiect mai complex: nota de subsol, nota de final, comentariu, tabel, imagine, titlu etc.

Figura 4.28. Edit / Go To
 


b)     Inserarea de mici texte predefinite in documentul curent:

Insert / Date and Time

Introduce in pozitia curenta din document data si ora curente, fiind posibil sa alegem intre mai multe formate de scriere a acestora.

Insert / Auto Text

Introduce in pozitia curenta din document un text predefinit, care poate fi ales dintr-o lista destul de extinsa de optiuni.

Insert / Symbol

Introduce in pozitia curenta din document diferite simboluri speciale, care nu sunt disponibile pe tastatura; aceste simboluri pot fi alese din lista seturilor de caractere cu care lucreaza editorul de texte.

Insert / Comment

Insereaza comentarii in text, care nu sunt vizibile la tiparirea acestuia pe hartie, ci numai sub editorul de texte.

Insert / Footnote

Insereaza o nota de subsol sau o nota de final in documentul curent.

c)     Alte posibilitati de formatare:

Format / Drop Cap: Permite formatarea primei litere dintr-un paragraf, marind-o comparativ cu restul textului si plasand-o in afara acestuia (Figura 4.29).

Figura 4.29. Format / Drop Cap
 

Format / Change Case: Schimba aspectul literelor din textul selectat, putand fi alese cateva stiluri predefinite (Figura 4.30):Sentence case: Numai prima litera din propozitie este majuscula.

Lowercase: Toate literele sunt mici.

Uppercase: Toate literele majuscule.

Title Case: Prima litera din fiecare cuvant este majuscula.

Toggle Case: Prima litera din fiecare cuvant este mica, restul sunt majuscule.

 

Figura 4.30. Format / Change Case

 


Format / Theme: Se poate da intregului document un aspect unitar, folosind o tema predefinita dintr-un catalog pus la dispozitie de editor. Aceasta tema modifica aspectul tuturor elementelor din document: fundal, liste, tabele si culorile chenarelor, titluri si subtitluri.

d)     Corectoare gramaticale si statistici asupra textului:

Editorul este dotat si cu un dictionar de cuvinte si expresii, astfel incat permite corectarea automata a textului introdus (greselile de tiparire si chiar greseli sintactice); de asemeni, recunoaste limbajul in care este scris textul si pune la dispozitie liste de sinonime pentru cuvintele tiparite. Pentru a folosi aceste facilitati, se apeleaza urmatoarele comenzi din menu-ul superior:

Tools / Spelling and Grammar

Activeaza corectorul gramatical inclus, in conditiile in care limbajul este recunoscut de catre editorul de texte.

Tools / Language

Permite setarea limbajului de editare, pentru a fi recunoscut de editor.

Tools / Word Count

Realizeaza o statistica asupra documentului curent: cate caractere, linii, cuvinte, pagini, sectiuni etc. contine.

e)     Generarea automata de cuprinsuri si tabele de indecsi:

Comanda Insert / Index and Tables activeaza un utilitar pentru generarea automata a cuprinsului documentului (lista tuturor titlurilor si subtitlurilor sale) sau a indexului (lista de cuvinte cheie si aparitiile lor in text).

De asemeni, este automatizata si generarea listelor de referiri bibliografice, usurandu-se editarea acestora.

f)       Protejarea documentului:

Comanda Tools / Protect Document permite protejarea anumitor sectiuni ale acestuia, a caror modificare nu este permisa decat daca este tiparita o parola. De asemeni, este posibila si o protectie globala a documentului, care nu va putea fi deschis decat daca se tipareste corect o parola; pentru aceasta se foloseste comanda Tools / Options – Save. Pot fi introduce doua parole diferite:

„Password to open:” – parola care permite deschiderea documentului, care va fi vizualizat, dar nu poate fi modificat;

„Password to modify:” – parola care permite deschiderea si modificarea documentului, adica acces deplin la continutul sau.

g)     Sistemul de asistenta software:

Comanda Help din menu-ul superior contine o serie de comenzi pentru lucrul cu manualul de utilizare al editorului de texte, care contine descrierea detaliata a tuturor facilitatilor editorului si a modului de lucru cu acesta.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 659
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site