Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Incadrare in pagina, antet si subsol, scriere pe coloane, intreruperi

word

+ Font mai mare | - Font mai micIncadrare in pagina, antet si subsol, scriere pe coloane, intreruperi.

1. Setarea paginii.

Pentru setarea proprietatilor paginii se va selecta optiunea Page Setup din meniul File. Aceste setari pot fi facute pentru intreg documentul, o sectiune (specificata, evident prin selectie) sau doar pentru pagina curenta cu butonul Apply to. Setarile care se pot face se refera la: • Dimensiunea paginii (imaginea alaturata), la Paper size (poate fi setata folosind dimensiunile standard sau Custom - se vor preciza explicit. Sunt precizate si explicit, adica Width este latimea iar Height este inaltimea foii).
 • Margini, setarile se gasesc in tabul Margins si putem seta urmatoarele: Top, marginea superioara; Bottom, marginea inferioara; Left, marginea din stanga; Right, marginea din dreapta; Gutter, spatiu pentru indosariere sau legare (daca este vorba de o carte); Gutter position, pozitia spatiului pentru indosariere (poate fi sus sau la stanga).
 • Orientare. Pagina poate fi setata Portrait "in picioare" (pozitia normala sau portret) sau Ladscape "culcat" (tip carte postala). Acest lucru se va seta tot din tabul Margins in sectiunea Orientation. Si acest lucru se poate seta pentru o anumita portiune din document (de exemplu un grafic sau tabel incape mai bine daca foaia este "culcata").

2. Intreruperi de pagina

Exista situatii in care, din diferite motive (inserarea unui obiect grafic, urmeaza un titlu, etc), nu dorim sa scriem in continuare pe pagina curenta. In aceste situatii putem insera o intrerupere de pagina (Page break). Textul ce urmeaza acestui semn (este si el caracter neimprimabil) se va scrie pe pagina care urmeaza, spatiul ramas in pagina anterioara va ramane liber. Pentru a insera un Page Break se va selecta optiunea Break din meniul Insert de unde se alege optiunea Page Break. Semnul astfel inserat se poate oricand sterge. Depinzand si de modul de prezentare al documentului pe care il folosim, semnul Page break va arata ca in imaginea alaturata si se va sterge pozitionand cursorul pe semn si apasand tasta Delete.

3. Antet si subsol

Se lucreaza cu antet si subsol pentru ca acestea sunt create si editate o singura data si sunt prezente pe fiecare foaie a documentului (se poate seta ca prima pagina, respectiv paginile pare si impare sa aiba antet si subsol diferit). In plus, prin inserarea codurilor de camp de exemplu numar de pagina, data, ora - utilizatorul nu e obligat sa le cunoasca, calculatorul va insera informatia exacta.

Antetul este pozitionat in partea superioara a paginii si ocupa spatiu din dimensiunea setata pentru Top din Page Setup, Margins; subsolul de pagina este pozitionat in partea inferiora a foii si, evident, ocupa loc din dimensiunea setata pentru Bottom.

Daca dorim sa avem antet si subsol diferit pentru prima pagina sau antet si subsol diferit pentru paginile pare respectiv impare, acest lucru se poate seta din meniul File Page Setup, la tabul Layout avem: Different odd and even, adica paginile pare si impare vor avea antet si subsol diferit; Different first page, adica prima pagina va avea antet si subsol diferit de restul documentului. Aceste doua optiuni pot fi folosite si impreuna. Tot din aceasta fereastra putem seta dimensiunea exacta pentru antet si subsol la sectiunea From edge (distanta se masoara dinspre text spre marginea foii), Header este antet iar Footer este subsol de pagina.

Pentru a edita antetul si subsolul paginii se foloseste optiunea Header and Footer din meniul View (pentru crearea acestora), sau daca se doreste editarea antetului sau a subsolului de pagina deja creat, ajunge sa dam dublu clic cu butonul stang al mouse-ului pe pozitia acestora (care se vad sters in acest moment). Daca editam antetul si subsolul de pagina atunci textul se va vedea sters, folosind aceeasi tehnica, se poate reveni la text.

Cand intram in mod editare (scriere) antet / subsol vom avea o bara de instrumente care va arata astfel:   si contine urmatoarele butoane:

 •   Inserare autotext (se insereaza textul selectat si informatia corespunzatoare).
 •   Insereaza numarul paginii curente.
 •   Insereaza numarul total de pagini al documentului.
 •   Deschide o fereastra in care se poate controla afisarea numarului de pagina (format, numarul de start, etc).
 •   Insereaza data curenta.
 •   Insereaza ora curenta.
 •   Deschide fereastra Page Setup la tabul Layout.
 •   Ascunde / afiseaza textul documentului.
 •   Comuta intre antetul si subsolul paginii curente.
 •   Mutare rapida la antetul sau subsolul paginii din sectiunea anterioara sau care urmeaza.
 •   Inchide editarea antetului sau a subsolului (revenirea la editarea documentului).

Daca dorim sa stergem de tot antetul si subsolul paginilor din text ajunge sa stergem intreg continutul acestora si vor disparea automat.4. Scrierea pe mai multe coloane

Pentru a putea scrie pe mai multe coloane ajunge sa dam clic pe butonul Columns din bara de instrumente Standard,   (dar nu este indicat), textul scris se va scrie pe numarul de coloane selectate. Este de preferat ca textul sa fie scris prima data, iar dupa aceea se va selecta si se va aseza pe coloane. Pentru a avea un control mai bun asupra dimensiunii coloanelor se va folosi optiunea Columns din meniul Format.

In sectiunea Presets avem cele mai des folosite situatii, pe care le putem selecta. La Number of Columns vom selecta numarul de coloane dorit. Daca am selectat Equal column Width atunci coloanele vor avea aceeasi dimensiune, altfel putem seta dimensiunea coloanelor individual   in sectiunea Width and spacing, aici putem seta si distanta dintre coloane. Daca am selectat Line between atunci intre coloane vom avea o linie despartitoare.

In sectiunea Apply to: selectam pentru ce sectiune din text dorim setarile (text selectat, pentru sectiune, tot documentul).

Daca nu ne convine distribuirea textului pe coloane putem insera o intrerupere de coloana in pozitia dorita (textul ce urmeaza va trece pe coloana urmatoare). Pozitionam cursorul si din meniul Insert, Break vom alege Column Break.

Obs: Se observa ca rigla va urmeaza setarile facute pentru coloane.

Despartirea in silabe

Pentru a desparti in silabe un cuvant se va folosi combinatia de taste Shift+Enter. Textul ce urmeaza acestui semn   (este un semn neimprimabil) va fi scris pe linia urmatoare insa, lucru important, paragraful nu este "spart" (suntem tot in acelasi paragraf, se poate incerca folosind selectarea paragrafului).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3751
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved