Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Operatii de intrare - iesire

word

+ Font mai mare | - Font mai micOperatii de intrare - iesire

1. Salvarea unui document (Save)

Operatiunea de salvare a unui document consta in depozitarea acestuia pe un mediu (de regula un mediu magnetic -discheta, disc hard, etc) astfel incat sa poata fi regasit, modificat, tiparit, etc la o data ulterioara datei crearii. Comanda respectiva poate fi gasita in meniul File, sau in bara standard. La apelarea ei se deschide o fereastra de dialog cu utilizatorul, pentru a-i permite acestuia sa specifice parametrii salvarii: numele fisierului, calea (litera unitatii de disc si directorul unde este stocat), tipul documentului. Fereastra are urmatorul aspect:
*Fig. I.5 - Fereastra de salvare*


Pentru a alegea calea, se face clic pe micuta sageata din dreapta zonei respective, iar din lista deschisa se alege unitatea de disc si directorul dorit. Numele documentului se introduce in partea de jos a ferestrei, iar tipul implicit al documentului (specificat in zona 'Save as type') este 'Word document', fisier cu extensia 'doc'. Acest tip este bine sa ramana nemodificat, cu exceptia cazului in care se doreste salvarea expresa a documentului sub un alt tip. La sfarsit se apasa butonul 'Save' si se incheie operatiunea.

Aceasta procedura nu se repeta la fiecare salvare a documentului. Calculatorul are nevoie de datele anterioare doar la prima salvare, ele ramanand implicite pentru urmatoarele salvari. Daca se doreste salvarea documentului cu unul dintre parametrii anteriori modificati (ex: salvarea sub alt nume sau in alt director) se foloseste comanda 'Save As..' din meniul File.

2 Deschiderea unui document existent (Open)

Daca se doreste incarcarea pentru lucru a unui document salvat anterior pe disc, se foloseste comanda Open din meniul File. Aceasta comanda deschide o fereastra foarte asemanatoare cu cea din cazul comenzii Save, insa FUNCTIA este complet diferita. Din cauza ca atat aspectul ferestrei cat si utilizarea ei se face in mod absolut analog cu fereastra comenzii Save, multi utilizatori incepatori sunt derutati si le incurca. Acest fapt poate duce la pierderea definitiva a documentului salvat, deoarece in locul lui se salveaza un document gol, dar sub acelasi nume.

Nota: Se pot deschide mai multe documente deodata, dar doar unul este documentul curent. Numarul de documente deschise este dependent de memoria calculatorului.

3. Inchiderea unui document (Close)

Apelarea comenzii Close din meniul File provoaca inchiderea documentului. Daca acesta nu a fost in prealabil salvat, inaintea inchiderii apare o fereastra care interogheaza utilizatorul in acest sens.

*Fig. I.6 - fereastra de interogare


Se apasa butonul corespunzator efectului dorit. Apasarea butonului 'Cancel' determina anularea comenzii Close si intoarcerea in document.

Nota: Deoarece Word'97 permite lucrul cu mai multe documente, inchiderea documentului curent nu provoaca si inchiderea editorului.

4 Creearea unui nou document (New)

La pornirea editorului Word'97 se creeaza automat un document nou. Dar daca ulterior utilizatorul doreste creearea unui alt document, se utilizeaza comanda New din meniul File. Apare o fereastra din care se poate alege tipul documentului ce se doreste creat.

Observatie: Daca se apasa butonul corespunzator din bara standard, aceasta fereastra nu mai apare, ci se creeaza automat un document de tipul 'Blank Document'.

*Fig. I.7 - fereastra New*


Tipurile de documente ce pot fi create sunt:

General

Scrisori si faxuri

Memo

Legal Pleadings

Publicatii

Alte documentePagini Web

Fiecare din acest tip contine alte subtipuri. Lasam utilizatorului placerea sa le descopere si sa le exerseze, la orele de practica.

5 Lucrul cu mai multe documente

In cazul in care exista mai multe documente deschise simultan (fiecare cu fereastra sa), se poate ivi necesitatea comutarii intre diverse documente, sau afisarea simultana a acestora. In acest scop se foloseste meniul Windows.


*Fig. I.8 - Meniul Windows*

Comenzile acestui meniu sunt:

New Window - creaza o noua fereastra ce contine acelasi text ca si documentul curent

Arange all - aranjeaza pe ecran astfel incat sa fie vizibile, toate documentele deschise

Split - rupe documentul in doua parti, permitand vizionarea simultana a doua zone diferite ale sale

In afara acestor comenzi, meniul Window contine si cate o referinta numerotat la fiecare din documentele deschise. Facand clic pe referinta respectiva, devine fereastra activa fereastra ce contine documentul respectiv.

6 Tiparirea unui document

Tiparirea unui document reprezinta punctul final in elaborarea unui document, momentul cand acesta este transferat pe un alt suport, hartia. Comanda propriu-zisa de tiparire este precedata de o serie de comenzi, ce au ca scop pregatire documentului pentru tiparire in conditii optime. Aceste comenzi sunt previzualizarea lui, modificarea marginilor paginii, a distantei dintre randuri, etc., in functie de dorinta utilizatorului. In acest moment vom discuta doar functia de previzualizare.

Functia de previzualizare (Print Preview)

Aceasta functie creaza pe ecran o 'oglinda' a documnetului, aratandu-i utilizatorului cum va arata documentul dupa tiparire. Este foarte utila, deoarece in cazul in care ceva nu este in regula, ne putem intoarce in document pentru a efectua modificarea.

Functia se apeleaza din meniul File sau din bara standard.

Tiparirea propriu-zisa

Tiparirea propriu-zisa se apeleaza cu comanda Print… din acelasi meniu File sau din bara standard. Ea deschide urmatoarea fereastra de dialog cu utilizatorul:


*Fig. I.9 - Fereastra Print*

Dupa stabilirea tuturor optiunilor necesare (tipul imprimantei, numarul de pagini, etc.) se apasa butonul OK si incepe tiparirea.

Deoarece optiunile de tiparire sunt foarte multe iar acest curs nu este exhaustiv, lasam in sarcina cititorului sa descopere si sa exerseze aceste optiuni.

7 Parasirea programului Word'97

Inchiderea editorului se face cu comanda Exit din meniul File, sau cu combinatia de taste Alt-F4. Daca documentul curent nu a fost salvat inaintea acestei operatiuni, apare din nou fereastra de dialog din fig. I.6 solicitand utilizatorului sa salveze sau nu ori sa anuleze operatiunea.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 621
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site