Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Manual de instalare computer de bord Dacia Logan

Auto+ Font mai mare | - Font mai micManual de instalare computer de bord Dacia Logan

ATENTIE!!!!Pe toata durata operatiilor descrise in acest document este obligatoriu sa deconectati borna + a bateriei pentru a intrerupe alimentarea cu energie a dispozitivelor masinii. Altfel riscati sa deteriorati tabloul de bord sau alte dispozitive din masina. Asigurati-va ca inainte de a face acest lucru aveti la indemana codul radio-ului pentru a-l repune in functiune la sfarsit.

Autorul acestui document se absolva de orice vina legata de pagubele produse asupra masinii dv. prin folosirea gresita a informatiilor din acest document.

1. Prezentare kit

Kitul prezentat contine urmatoarele componente:

- 1 buc. chip computer bord ;

- 2 buc conectori pentru a realiza legaturile care nu exista in masina dv.;

- 1 buc papuc prindere cu surub pentru masa butonului valet (derulare functii CB);

- 2 buc varnis termocontractil pentru izolarea lipiturilor executate la butonul valet;

- 1 buc buton valet cu dispozitiv de prindere cu piulita;

- manualul de montare il veti primi in format electronic dupa ce ati primit coletul;

- mai aveti nevoie de aproximativ 3 metri de cablu multifilar (litat) subtire (1-2mm sectiune inclusiv izolatia) care nu se livreaza in pachet. Nu e recomandata folosirea unui fir gros pentru ca nu poate fi introdus in mufele de la tabloul de bord.

Fig.0 Componente kit

2. Dezasamblare bord

- Se scot cele doua suruburi de la cochilia volanului cu ajutorul unei surubelnite tip torx 20 (aceste suruburi se gasesc in partea inferioara a cochiliei de jos si se pot vedea usor de sub volan daca se foloseste o lanterna);

- Se scoate prin declipsare partea superioara a cochiliei incepand dinspre volan;

- Se scot cele doua suruburi corespunzatoare plansei de bord (torx 20) - acestea se afla in partea inferioara a ceasurilor de bord;

- Se desfac cele doua clipsuri ale calotei aflate la baza ceasurilor de bord. Acest lucru se face introducand degetele intre plexicul tabloului de bord si partea inferioara a calotei si tragand inspre sofer; Apoi scoateti baza calotei de pe pinul de ghidaj incercuit in figura. Pentru a putea extrage baza calotei, se va tensiona partea de jos astfel incat sa permita trecerea peste acesta.

Fig.0a Desprinderea calotei incepand de la partea inferioara

mariti pentru a vedea mai bine

- Se trage usor de calota inspre plafon pentru a desface urmatoarele doua cleme aflate la mijloc. Aveti grija ca la partea dinspre parbriz mai sunt inca doua cleme de plastic care trebuiesc impinse inspre parbriz cu o surubelnita pentru a putea scoate calota. In final trebuie declipsata partea de sus a calotei care este prinsa de bord cu 2 cleme metalice.

- Se desfac cele patru suruburi stanga-dreapta aferente plansei cu ceasurile (torx 20).

- Se extrage plansa de bord si se scot cele doua mufe de pe spatele acesteia.

3. Schimbarea chipului pentru calculatorul de bord

- Se merge cu plansa de bord la masa de lucru, unde se desfac cele 5 suruburi de pe spate (insemnate in figura de mai jos) cu ajutorul unei surubelnite torx 10 ramanand ca in fotografie inca 3 (acestea prind ansamblul format din LCD si masca acestuia si urmeaza a fi desfacute mai tarziu) si apoi se indeparteaza partea frontala din plastic alb impreuna cu masca din plexic a tabloului de bord. Acest lucru se face prin declipsarea celor 3 cleme din figura 2. Ignorati faptul ca in figura 2 lipseste partea neagra din figura 1. Dumneavoastra o veti avea inca atasata la acest pas deoarece inca nu ati desfacut ultimele trei suruburi.

Fig.1 Partea din spate a tabloului de bord

Fig.2 Declipsarea partii frontale a tabloului de bord

- Se noteaza cu un marker cat mai in lateral (pentru a nu fi vizibila notatia dupa remontarea mastii) pozitia celor doua ace indicatoare ale ceasurilor (ca in figura 3)

Fig.3 Partea frontala a tabloului de bord

- Se apuca acul turometrului din partea centrala, se roteste in sens invers acelor de ceasornic in acelasi timp cu o miscare de extractie a acestora. Se repeta operatia pentru acul vitezometrului (Figura 3). Dupa aceasta operatiune se pot desfileta si ultimele 3 suruburi ramase de la pasul anterior. Acest lucru va permite extragerea placii cu componente.

Fig.4 Separarea completa a partii cu componente

- Se extrage placa de baza;

- Se identifica chip-ul conform figurii 5 si se trece la operatia de dezlipire a acestuia.

Fig.5 Identificarea si plasarea chipului

- O atentie sporita trebuie acordat orientarii chipului (punctul rosu reprezinta pinul 1). La chip pinul 1 este marcat de o mica adancitura in partea stanga sus a capsulei acestuia. Daca l-ati lipit incorect fie nu se mai aprinde LCD-ul ( nu incercati de mai multe ori) sau daca indicatia de kilometri e 0 atunci sunt pini dezlipiti/incorect lipiti.

Modalitati de a dezlipi chipul:

Metoda 1: Se incarca cu fludor o laterala cu pini, apoi cealalta (operatia de incarcare nu trebuie sa dureze mai mult de 5 secunde pentru a evita supraincalzirea chip-ului). Cu penseta se apuca chip-ul din lateralele fara pini, apoi se incalzesc lateralele incarcate cu fludor cat de cat simultan (treceti cat mai rapid de pe o laterala pe alta cu ciocanul de lipit). Concomitent, se exercita o forta de extragere asupra chip-ului cu ajutorul pensetei.

Metoda 2: Se extrage dintr-un cablu multifilar o lita subtire de aproximativ 10 cm. Se introduce un capat al acesteia pe sub chip (printr-o parte fara pini) pana iese pe partea opusa. Se mai impinge lita pana capetele acesteia de o parte si de alta a chipului sunt egale. Se apuca cele doua capete si astfel ati format o "ustensila" de extragere. In timp ce incalziti toti 4 pinii de pe o parte a chipului trageti de lita incet pana partea incalzita se desprinde de placa. Procedati la dezlipirea celorlalti 4 in timp ce trageti de chip cu o penseta.

- Odata dezlipit, se lasa placa un timp pentru racire (cca. 60 secunde)

- Se trece la curatarea zonei, cu ajutorul letcon-ului si a pastei decapante, pentru indepartarea eventualului surplus de fludor si pentru a indeparta eventualele scurtcircuite produse intre pad-urile chip-ului in timpul dezlipirii.

- Se pune pe pozitie noul chip livrat in kit si se lipesc pinii de pe o diagonala pentru centrare (pinii 1/5 sau 8/4). Daca chip-ul este centrat corect, ca figura 5, si conform semnului de pe chip, se trece la lipirea celorlalti pini.

- Se examineaza placa pentru eventualele scurt-circuite produse accidental (in cazul in care se constata, se foloseste mai multa pasta decapanta; se poate folosi si o tresa absorbanta din cupru).

- Dupa ce se constata ca totul este in regula, se trece la reasamblarea tabloului de bord:

- se fixeaza placa pe suportul din plastic ce contine afisorul LCD;

- se monteaza capacul spate si se infileteaza cele 3 suruburi care s-au desfiletat ultimele;

- se trece la montarea acelor indicatoare. Ele se monteaza in pozitie mediana (~3500 rpm

respectiv 90km/h), se preseaza pe pozitie (apasand nu foarte puternic pentru ca in acest caz ele se vor freca de folia de dedesubt si vor indica incorect), dupa care se rotesc in sens invers acelor de ceasornic spre marcajul facut la demontarea acestora, pana cand se aliniaza cu acest marcaj. In caz ca ati depasit marcajul din greseala, se continua rotirea cu ~360 grade pana cand se atinge din nou marcajul. In nici un caz sa nu rotiti acul in sens orar pentru ca il veti deplasa de pe pozitia de repaus. Daca l-ati miscat totusi, din greseala, rotiti-l inapoi in sens anti orar pana simtiti ca acesta opune o rezistenta mai mare invartirii. In acest loc unde acul prezinta rezistenta la invartire este pozitia de zero a acului si de fapt acul aluneca pe ax fara ca motorul sa mai fie antrenat odata cu el.

- Se monteaza masca fata, ce include grila de incadrare si geamul din plexic

- Se monteaza suruburile ramase, avand grija la strangerea suruburilor din zona afisajului

central (afisajul trebuie sa fie centrat; daca apar urme de intunecare, desfaceti suruburile incercand sa recentrati masca display-ului). Nu strangeti suruburile excesiv pentru ca veti crapa partea neagra pe care se infileteaza acestea.

- Se merge la masina si se introduc mufele tabloului de bord pentru a verifica functionarea tabloului de bord si numarul de kilometrii afisati. Faceti acest lucru inainte de a reasambla restul bordului ca sa nu fiti nevoiti sa-l desfaceti din nou in caz ca ceva nu e bine.

Atentie conectarea mufelor la tabloul de bord se face fara baterie conectata. Dupa acest pas puteti conecta bateria temporar pentru probe. Pentru verificarea upgrade-ului si a pozitionarii acelor indicatoare, se intra in meniul de diagnostic al bordului, unde va fi afisata pe display valoarea 6002 / 7102 / 7112 in functie de versiunea de soft care ati avut-o initial: 6001 / 7101 / 7111 (pentru a intra in meniu, cu contactul luat se tine apasat butonul reset jurnalier (cel de pe tabloul de bord) si se pune contactul mentinandu-se in continuare apasat pana la aparitia pe display a valorii 6002 / 7102 / 7112. Acele indicatoare vor baleia din 1000rpm in 1000rpm pentru turometru si la vitezometru vor fi indicate valorile 0, 50, 90, 130, 170. Daca operatia de upgrade nu a reusit (numarul de kilometri afisat la start este 0 sau nu apare noua versiune de soft in meniul de test: 6002, 7102 sau 7112), este indicat sa ma contactati pentru eventuale indrumari. Daca acele indicatoare nu afiseaza valorile de mai sus repetati procedura de aducere la 0.

4. Cablare informatie debit carburant

Inainte de a efectua aceasta operatiune deconectati din nou bateria.

Pentru unele versiuni de Logan Diesel acest cablaj este executat din fabrica si in acest caz nu mai este necesar sa faceti urmatorul pas. Acest lucru il puteti verifica inspectand mufa gri a tabloului de bord. Daca pozitia 19 a acestei mufe este ocupata inseamna ca firul este deja tras.

Daca in cablajul masinii dvs., informatia "debit de carburant" nu este disponibila tabloului de bord (Logan MPI) va trebui sa-l conectati dupa cum e descris in continuare.

In acest scop trebuie tras un fir de aproximativ 1,5m lungime ce va fi folosit pentru aducerea informatiei de la cupla ce face legatura intre calculatorul de injectie (UCE) din compartimentul motor si tabloul de bord.

Deoarece de-a lungul timpului Dacia a facut cateva schimbari la configuratia acestei cuple va puteti intalni cu 3 situatii:

Situatia 1: Mufa din Figura 6 si Figura 7 se afla pe masinile fabricate la inceput (2004-2005). Aceasta mufa o puteti gasi dupa ce indepartati masca protectoare din plastic negru ce inconjoara bateria si acopera calculatorul de injectie. Mufa este situata pe peretele din spatele bateriei. Cupla ce contine mufa la care veti lucra este fixata pe peretele dinspre baterie. Desprinderea de pe perete se poate face folosind o surubelnita subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare. Dupa ce ati scos cupla separati cele doua mufe prin tragere. Una din mufe e conectata la calculatorul de injectie (UCE) si cealalta merge spre habitaclul masinii si implicit la tabloul de bord. Dumneavoastra trebuie sa atasati cablul la cea care merge spre UCE si care se afla inspre partea de jos a masinii. In mufa dinspre UCE e loc de 3 "sertare" cu pini dar unul din ele lipseste. Numarandu-l si pe acesta indreptati-va atentia spre cel din mijloc. Scoateti, din mufa dinspre UCE, sertarul din mijloc care contine firul la care va veti conecta. Acesta are culoarea portocalie si este al patrulea numarat dintr-o extremitate (1-lipsa, 2-roz, 3-crem, 4-portocaliu) si al saselea din extremitatea cealalta (Figura 6). Scoateti acest fir folosindu-va de o penseta subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare al pinului. Apoi atasati cablul suplimentar si introduceti firul la loc in sertar, sertarul la loc in mufa, etc.

Cea mai usoara metoda de prindere a cablului suplimentar este folosind cele doua "urechi" metalice ce prind izolatia firului original. Acestea se desfac usor folosind un cuter sau o surubelnita fina. Se plaseaza lita firului ce se adauga intre aceste urechi si apoi se strang la loc. Daca aveti la indemana un letcon puteti de asemenea lipi firul de papucul firului deja existent. Celalalt capat al firului trebuie dus la tabloul de bordmufa gripinul 19

Fig.6 Mufa dinspre UCE - Identificarea firului de care trebuie atasat noul cablu

Fig.7 Mufa dinspre habitaclu - cea care se vede dupa scoaterea capacului de protectie. Mufa pereche la care veti lucra se afla dedesubt

Aducerea firului din compartimentul motor in habitaclu se face prin gaura de trecere situata langa pompa de frana (pe unde trece si cablajul electric al masinii). Pentru a putea trece mai usor firul prin cauciucul care etanseaza gaura recomand lipirea de fir a unui fir mai gros si rigid (de preferat din Cupru) pe care-l veti folosi ca un "ac" ce va trage dupa el cablul flexibil. Inainte de a conecta firul la mufa gri/pinul19 trebuie sa-i atasati unul din cei 2 conectori livrati in pachet. Mufa care urmeaza sa intre in conectorul gri al tabloului de bord nu permite sertizarea pinului direct, fiind necesara extragerea usoara a "sertarului" de blocare existent pe mufa. Acest sertar are culoarea alba si se departeaza apasand pe cele 2 clipsuri aflate la extremitatile mufelor neagra si gri.

Fig.8 introducerea celuilalt capat al firului la tabloul de bord/mufa gri/pin19

 

 

 

 

 

Actionati asupra celor doua clipsuri de blocare a sertarului alb pana acesta se indeparteaza ca in figura de mai sus si mai jos. Asigurati-va ca puteti vedea conectorul introdus prin gaura privind din aceasta pozitie.

Situatia 2: La versiunile mai noi (2006-2007) cutia cu interconexiuni se afla in dreapta bateriei si este acoperita de un capac negru pe care e prins si cablul de reglaj faruri. Cupla ce contine mufa la care veti lucra este fixata pe peretele cutiei inspre aripa stanga - fata a masinii si este de aceeasi forma ca la Situatia 1. Desprinderea de pe perete se poate face folosind o surubelnita subtire cu care actionati asupra mecanismului de blocare. Pentru a lucra mai usor recomand scoaterea releului roz din Figura 9. Acest lucru il puteti face introducand o surubelnita mica intre releu si peretele cutiei de interconexiuni unde se afla clipsul de blocare a releului. La varianta Ambiance acest releu lipseste.

Fig.9 Cutia de interconexiuni

In figura 10 cablul adaugat de mine este cel vargat violet/negru.

Fig.10 Identificarea firului informatie debit carburant

Se vede ca pozitia acestui cablu este pe minimufa neagra din interior aflata in mijloc. Cea de-a treia minimufa interioara lipseste. Asa cum se vede in figura 10, firul trebuie tras din acelasi loc cu cel portocaliu deja existent si care se afla pe pozitia 4 numarand de la stanga spre dreapta. (1-gol, 2-roz, 3-crem, 4- portocaliu). Se va numara si primul locas care este gol.

Cea mai usoara metoda de prindere a cablului este folosind cele doua "urechi" metalice ce prind izolatia firului original. Acestea se desfac usor folosind un cuter sau o surubelnita fina. Se plaseaza lita firului ce se adauga intre aceste urechi si apoi se strang la loc. Daca aveti la indemana un letcon puteti de asemenea lipi firul de papucul firului deja existent. Celalalt capat al firului trebuie dus la fel ca la punctul 1) la tabloul de bordmufa gripinul 19

Situatia 3: Pe versiunile cele mai noi din 2007 (dupa aprilie) mufa are din nou alta forma dar pozitia in masina e aceeasi (in cutia de interconexiuni descrisa la Situatia 2). Ca sa scoateti mufa trebuie sa trageti in sus de levierul ce asigura blocarea ansamblului de mufe (vezi in figura de mai jos). Dupa ce l-ati tras scoateti mufa dinspre parbriz inafara. Apoi cu grija si ajutandu-va de o penseta scoateti grila din plastic negru (vezi fig. 12) ce acopera pinii mufei.

Fig.11 Identificarea firului in mufa

Fig.12 Vedere dinspre partea cu pini

LEVIER

 

Dupa ce scoateti aceasta grila veti putea scoate firul de care trebuie sa legati cablul ce merge la tabloul de bord. Acest fir are culoare portocalie si se afla in vecinatatea unui fir alb sau violet de grosime mult mai mare (vezi fig. 11). Atentie sa nu scoateti celalalt fir de culoare portocalie care se afla in partea opusa. La fel folositi o penseta sa-l scoateti afara apasand pe cele doua cleme de blocare de o parte si de alta a conectorului firului. Adaugati la acest fir portocaliu cablul suplimentar ce merge la tabloul de bord la fel cum este descris la punctele 1) si 2).

5. Buton comutare functii (butonul valet)

Butonul se poate monta pe cochilia inferioara a volanului, in apropierea butucului de contact, prin gaurirea cochiliei inferioare a volanului. Un fir trebuie conectat la masa (caroserie) cu ajutorul surubului de prindere din partea dreapta a calotei (se va lega la asamblarea bordului folosind papucul livrat in kit). Pinul ramas se sertizeaza in mufa neagra la pinul 23 (asemanator firului informatie debit din mufa gri).

In pachet primiti 2 tuburi scurte din varnis termocontractil negru. Dupa ce ati lipit firele la buton folositi-l pentru izolare plasandu-l peste lipituri si apoi incalzindu-l usor cu o bricheta. Datorita caldurii tubul se strange, va asigura izolarea electrica si va mari rezistenta lipiturii.

5a. Maneta originala cu buton incorporat pentru derularea functiilor CB

Daca ati procurat o maneta originala care are buton incorporat atunci o puteti folosi in locul butonului valet. In acest caz firul de la mufa neagra pinul 23 a tabloului de bord trebuie adus la mufa care se cupleaza la maneta pentru stergatoare la pinul B7 aratat in figura 13. Pentru conectarea firului la acest pin folositi papucul din Figura 0. Acest papuc impreuna cu firul ce vine de la mufa neagra/pinul 23 trebuie introdus pe pinul din figura folosind o penseta subtire dupa ce ati cuplat mufa instalatiei electrice a masinii la maneta. Firul de masa nu mai este necesar ca la butonul valet deoarece punerea la masa a butonului din maneta originala se face prin circuitul intern al manetei.

Fig13. Pinii Manetei de sters parbrizul

6. Reasamblare bord

Reasamblarea bordului se face prin urmarea in ordine inversa a pasilor descrisi la punctul 2.

7. Am facut exact cum scrie in manual dar nu merge!

Daca in urma parcurgerii pasilor de mai sus computerul de bord nu functioneaza incercati sa depistati problema facand urmatorii pasi:

Verificati daca informatia debit carburant ajunge corect la tabloul de bord.

In acest scop, cu bateria si mufele tabloului de bord conectate, intrati in meniul de test al tabloului de bord (asa cum este descris la cap.3) si apoi apasati pe butonul reset jurnalier (cel de pe tabloul de bord) de 3 ori consecutiv pana ajungeti in ecranul ce indica valoarea 0.0. Aceasta valoare reprezinta debitul de combustibil exprimat in litri/ora. Cand ati ajuns in ecranul cu aceasta valoare, fara sa aduceti cheia pe pozitia 0, porniti motorul. Dupa pornire, accelerati motorul pana la turatii de 2000-2500rpm pentru 5-10 secunde si in acelasi timp urmariti daca valoarea indicata se modifica indicand valori de ordinul 1,1; 1,5 ;2,2 sau valori apropiate. Daca valoarea ramane in continuare 0 inseamna ca informatia debit carburant nu ajunge la tabloul de bord. In acest caz verificati pozitionarea corecta a firului care trebuie sa aiba un capat la pinul 19 de la mufa gri a tabloului de bord si celalalt capat in mufa din compartimentul motor asa cum e descris mai sus.

De asemenea resetati tabloul de bord prin tinerea butonului reset jurnalier apasat timp de 5-10secunde dupa ce ati intrat in meniul de test. In momentul resetarii, afisorul clipeste pentru scurt timp. Daca totul e in regula in acelasi meniu de test ar trebui sa aveti afisat (in ultimul ecran) paternul "- - - - -" (5 linii orizontale) ceea ce inseamna ca nu este memorata nici o eroare. Acordati o atentie foarte mare la introducerea celor 2 cabluri cu pini in mufele gri si neagra ale tabloului de bord. Daca nu impingeti suficient cablul cu pin in gaura mufei, acest pin nu va face contact cu conectorul tabloului de bord. Asigurati-va ca pinul a intrat pana in capat privind mufa cu pinul introdus dinspre partea opusa cablurilor. Conectorul trebuie sa se vada prin gaura corespunzatoare.

- Daca apasarea butonului valet furnizat in kit nu produce schimbarea optiunilor afisate pe displayul masinii verificati legarea corecta a acestuia. Un terminat al butonului trebuie legat la caroseria masinii prin papucul furnizat in kit iar celalalt terminat trebuie legat la pinul 23 al mufei negre de la tabloul de bord. Verificati cu un multimetru cu firul conectat ca, atunci cand apasati butonul, rezistenta dintre pinul 23 al mufei negre de la tabloul de bord si caroseria masinii este aproximativ 0 ohmi.

SPOR LA LUCRU!Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4897
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved