Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Repararea aripilor - TINICHIGIU - VOPSITOR AUTO

Auto+ Font mai mare | - Font mai micColegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania" Cluj-Napoca   PROIECT

Proiect Pentru Obtinerea Certificatului De Calificare
Profesionala Nivel 2

SCOALA DE ARTE SI MESERI

CALIFICAREA: TINICHIGIU - VOPSITOR AUTO

Colegiul Tehnic De Transporturi "Transilvania

Cluj-Napoca

PROIECT

Proiect Pentru Obtinerea Certificatului De Calificare
Profesionala Nivel 2

Repararea aripilor

Calificarea:Tinichigiu Vopsitor Auto

CUPRINS

5------------Reparatea aripelor

Aripile deformate fara intinderea materialului

Aripile deformate cu indinderea materialului

Aripile care au suferit deformari adanci si

rupturi se repara astfel:

Repararea aripilor nedemontabile tamponate de autocamioane se face in felul urmator

ARGUMENT

Eu am ales acest proiec deoarece majoritatea tamponarilor afecteaza aripele. Si de aceea un tinichigiu trebuie sa stiu sa repare o aripa sau sa o inlocuiasca .

In acest proiect detaliez pasi care trebuie urmati in repararea si inlocuierea aripelor

Eu cred ca e foarte multe accidente avarile apar si la aripe deoarece ele sunt asezate in colturile fiecarui parti ale autoturismelor.

Repararea aripilor

Majoritatea tamponarilor se intampina la aripi, reapararea lor constand, in cazul in care nu trebuie inlocuite, din lucraride tinichigerie, sudurasi vopsitorie. In cazul tamponarilor usoare, aripile se indreapta fara a se demonta de pe autombil; se suspenda insa automabilul pe o capra metalica si se demonteaza roata respectiva. In general procedeelor folosite sunt alicate la repararea panourilor laterale. In urma tamponarii, aripile se pot deforma fara intinderea materialelor,cu intinderea materialului,cu fisurarea sau ruperea tablei.

Aripile deformate fara intinderea materialului

Se repara prin indreptare la rece cu ajutorul ciocanului de bombaj, tinanduse contra cu o nicovala de mana. Suprafetele ariprilor fiind in general bombate mult, operatia de indreptare se executa cu oarecare greutate. Cand exista o singura umflatura, operatia de indreptare incepe prin aplicarea loviturilor de ciocan concentric, de la centru spre margine.Loviturile vor fi mai slabe in centru imflaturii si mai puternice spre margini.Daca se procedeaza invers deformarea se amplifica.

Daca deformarea tablei s-a produs la margine, atunci se bate mai puternic in centrul deformarii si mai putin spre margini.dupa indreprate, se finiseaza cu ciocanu pneumatic. Cand sunt mai multe unflaturi aropiate, se indreapta intai portiundea dintre ele, obtinanduse o singura unflatura mare dupa care se incepe indrepratea de la margine spre centru.

Aripile deformate cu indinderea materialului

Se repara la cald. Una din operatile specifice acestui gen de deformare este repararea marginii unei aripi cu intinderea marerialuilui.

Repararea se poate executa in doua feluri:

- prin ondularea tablei, urmata de o refulare la rece,daca deformarea prin intindere nu este prea mare ;

- prin incalzirea cutelor, in cazul in care materialul a fost prea tare,prin taerea surplusului de material potrivit in urma indreprarii si prin sudarea marginilor taieturii.

Operatile se executa in al doilea caz sunt urmatoarele;

- se demonteaza suruburile de fixare a aripii de caroserie, aplicandu-se in spate un reazem solid; se preseaza aripa in direcia A-A, indicata de sageata cu mana sau cu un dispozitiv de presare.In urma acestei operatii, arima is capata forma initiala, iar in dreptul portiunii intinse apare o bucla in forma de V

- se cresteaza cuta cu ferastrau de mana la marginea aripi si apoi se taie tabla aripi pana al varfu cutei cu ferastrau pentru metale sau cu foarfece de tabla.

- se indreapta marginea in dreptul taieturi pentru a se stabili surplusul de material;

- se traseaza cu un ac de trasat linia care delimiteaza surplusul de materila care se tae cu ferastraul sau frarfelece;

- se indreapta margile taieturii si se sudeaza ca placat sau cap la cap. In dreptul sudurii marginea este intarita pe partea interioara a aripi cu un adaus de 2-3 mm grosime si 8-10 latime si pe toata lungimea sudupi. Se indreapta din nou eventualele deformati in timpul sudurisi a poi se pileste cordonul de sudura.

Aripile care au suferit deformari adanci si

rupturi se repara astfel:

-se monteaza aripa,se indrapta si se sudeaza portiunile rupte sau crepate din afara zonei accidentate;se confenctioneaza,apoi,un sablon din carton sau placaj ,dupa o aripa buna, pentru a se da celei tamponate o forma cat mai apropiata de cea originala.

-se bate cu ciocanul de bombat, tinandu-se contra cu o nicovala de mana in zonele in care apar diferente fata de sablon

Daca o parte din aripa este deteriorata si nu se mai poate repara , se indreapta ariopa intreaga ,se taie bucata ce nu se mai poate repara si se pune in locul ei ,prin sudura ,un petic corespunzator.

Cand nu se mai poate obtine o netezire corespunzatoare a zonei deformate ,din cauza prea multe petice sau cordoane de sudura, se aplica un strat de lipitura moale cu ciocanu de lipit ,care se netezeste apoi cu pila fina si cu o panza abraziva.Dupa repare aripile se monteaza intai provizoriu si dupa o eventuala ajustare se aseaza garnitura de etansare (chederu), intre aripa si caroserie si se strang definitiv suruburile

Toate operatiunile de indreprate manuala ale aripilor trebuie sa se execute in pozitie normala de lucru a acestuia .Sudarea se executa numai oxiacetilenic, pentru a evita arderea tablei , becul folosit fiind ales corespunzator cu grosimea tablei.In plus, la sudarea oxicitilenica cusatura de sudura este mai moale si se poate pili mai usor decat in cazul suduri electrice.Flacara utilizata trebuie sa fie neutra , deoarece in timpul deformarii si al indreptari tabla a suferit un proces de ecruisare, care ajuta arderea tablei in cazul in timpul supraincalziri

Pentru a inbunatati structura tablei si pentru a se evita ruperea ei din nou in zonele sudate , dupa terminatea suduri , cand cordonu de sudura are inca o culoare rosie inchis se bate usor cu ciocanul, tinadu-se cu contra cu nicovala de mana.In cazul cand roata inpiedeica operatia de indreptare sau aripa trebue demontata de pe automabil, se suspenda automabilui pe o capra metalica si se demonteaza roata respectiva.

Netezirea aripilor cu lipitura moale(aliaj de cositor cu plumb) se face in felul urmator:

-se pregateste suprafata pe care trebue sa se puna aliajul,curatindu-se de toate inmuritatile si de vopsea pana ajunge la luciu metalic.Se decapiaza cu clorura de zinc , dupa care se asterne cu ciocanul de lipit aliajul de portiuni mici netezinduse cat mai bine.

Repararea aripilor nedemontabile tamponate de autocamioane se face in felul urmator

-se ridica portiunea de aripa indoita cu ajutorul unei rangi sau a unei grinzi de lemn pana cand ajunge la pozitia apropiata de cea notrmala.In cazul in care a promit lovitura din fata, se va reduce la loc cu un dispozitiv hidraulic sau mecanic sau, in lipsa acestuia cu un cric obisnuit:

-daca aripa este rupta se prinde cu cateva puncte de sudura :

-se scoate ranga si se indreapta aripa cu ciocanul si cu nicovala de mana iar daca aprat unflaturi se inlatura prin aplicatea de ventuze calde racite cu bunbac cu apa:

-se sudeara definitiv rupturile cu flacara neutra pentru considerentele aratate interior , se netezeste potiunea indreptata , curatiindu-se apoi bine de vopseqa locul indreptat pentru a se vedea daca nu sun fisuri.

Cand aripa este rupta si lipseste o bucata, se indreapta, se tae un petic din tabla de aceeas grosime cu aripa aproieat ca marime de bucata lipsa , se prinde in cateva puncte de sudura, se indreapta si se bonmbeaza dupa profilul arpii, apoi se sudeaza complec cu sudura oxiacetilenica.Se netezesc prin pilire cordoanele de sudura.Daca in timpul tamponarii s-a rupt garnitura cheder,ia se inlocuieste complec.Este de mentionat faptul ca in general au aripi numai in fata in spata rotile au nuste aparatore de noroi cu nervuri confectionata din tabla prin abutisare.

Pentru inlocuirea aripii-fata ,lacaroseria autoturismului Dacia 1310 se demonteaza, in prealabiul grila de ventilatie ,parasocul, lanternele de pozitei si ornamentul lateral al farului.In continoare se desfac suruburile de fixare din dreptel sagetii 1 aflate sub garnitura 9, surubul 2 accesibil pe dedesuptul aripii , surubul 3 de fixare de stalpul usi si surubul 4 de la basa sasiului.

Montarea la loc a aripi in ordinea inversa a demontari cu urmatoarele lucrari suplimentare:

-inreriorul aripi se curata atent (la aripile vechi) de noroi si rugina, dupa care se aplica cu pistolul de stropit sau pensula 1-2 straturi de protectie anticorosiva:

-se aplica atat pe rama farului 5 , cat si pe bordura aripi 6 un cordon demastic care, lipindu-se de garniturile 10 si 7, asigura atansarea ansamblului; de asemenea , se aplica un cordon demastic gros de-a lungul liniei 12 dintre stalpul usi fata si aripa pe linia 11 dintre aripa si masca

-dupa asezarea aripi se aplica un cordon demastic intre dublura aripi 8 si aripa 6 .

BIBLEOGRAFIE

Manual de thinichigiu vopsitor auto (anu II si III )

www.google.com

www.regielive.roPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3858
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved