Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Sisteme de Siguranta - SISTEMUL ASR

Auto

+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMUL ASR

ASR - ul asigura reglarea patinarii rotii, impiedica rotirea in gol a rotilor motoare in regim de tractiune prin franarea selectiva a unor roti sau prin reducerea momentului motor furnizat.Mercedes- Benz a pus intotdeauna pe primul loc siguranta: in 1978 a fost introdus sistemul ABS(Anti-Lock Brakes System). Astazi, la a 5-a generatie, ABS a suferit modificari majore la stabilitate si manevrabilitate. Inginerii de la Mercedes-Benz folosesc senzori la roti pentru a furniza informatii sofisticatului sistem ASC(Acceleration Skid Control), programului ESP(Electronic Stability Program) si noului sistem de asistare a franelor(Break Assist).

ABS / ASR: Cu sistemul ABS, franarea cadentata este folosita in cazul franarilor bruste, pentru a preveni blocarea rotilor. Ca rezultat, se poate ocoli un obstacol chiar si in cazul celor mai dure franari. La acceleratii puternice cu ajutorul sistemului ASR, este evitata situatia in care rotile se invart in gol, sau situatia cand spatele masinii derapeaza dintr-o parte in alta. Daca o roata incepe sa se invarta, este imediat franata si puterea motorului, redusa. ABS si ASR sunt standarde la CLK.

ASR garanteaza pastrarea directiei semiremorcii pe sosele alunecoase si reduce pericolul rasturnarii vehiculului atunci cand, pe drumuri cu polei, soferul ia curbele cu viteza sau se angajeaza in manevre de schimbare a benzii, situatii in care sansele soferului de a redresa masina prin simpla franare sunt foarte mici.
ESP este un sistem eficient mai ales in segmentul vehiculelor de peste 3,5 tone, ajutand soferul sa mentina controlul asupra masinii si sa evite accidentele in situatii critice, in limitele fizice si legale normale.
In prezent, cei mai multi constructori au introdus ASR, optional, pe camioanele lor.
Dispozitivul angreneaza un senzor pentru unghiul de viteza, unghiul volanului, acceleratia transversala, viteza rotilor si presiunea la franare. Sistemul ESP functioneaza prin reglarea cuplului motor si prin franarea individuala automata a capului tractor si a semiremorcii.

ASR actioneaza astfel: senzorii de acceleratie transversala montati in EBS masoara distributia puterii in semiremorca si verifica stabilitatea la drum. In plus, sistemul inregistreaza parametrii miscarii doriti de conducatorul auto si parametrii miscarii reale a vehiculului, le compara, si daca acestea nu sunt in concordanta, ESP percepe diferenta si transmite rotilor impulsuri de franare.

Cand ASR detecteaza faptul ca soferul a rotit prea putin de volan, de exemplu atunci cand axa din fata este impinsa in afara curbei, el actioneaza corespunzator pentru remedierea situatiei - in acest caz prin franarea rotii spate din interior se genereaza o forta opusa, care readuce masina pe linia dorita. Rotile nu se blocheaza in orice situatie, deoarece ABS preia informatia de la coeficientul de frictiune al suprafetei de drum si calculeaza forta de franare necesara in conditiile respective de drum. Un avantaj si mai mare oferit de ASR este acela ca poate scurta distantele de franare in curbe sau pe drumurile cu suprafete alunecoase.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale ASR este viteza de reactie. Sistemul inregistreaza situatiile cand soferul roteste prea mult sau prea putin de volan si transmite automat impulsurile de franare in cateva fractiuni de secunda. De exemplu, daca axa-spate a vehiculului este impinsa prea brutal spre extremitatea curbei in timpul mersului cu viteza, franele actioneaza asupra rotilor din fata, din exterior, suficient de mult cat sa reduca deraparea. Forta de franare contracareaza intoarcerea, stabilizand vehiculul. Daca impulsul de franare nu este suficient, sistemul mareste forta pe axa motoare, ajustand cuplul motor conform situatiei.

ESP combina intr-un singur ansamblu sistemul de franare anti-blocare ABS cu ASR (controlul acceleratiei la derapare). De 25 de ori pe secunda, ESP monitorizeaza si compara miscarea reala a vehiculului cu manevrele soferului si la primele semne de instabilitate, atunci cand soferul roteste prea mult sau prea putin de volan, senzorii ESP detecteaza aceasta miscare intr-o fractiune de secunda si ajuta la restabilirea pozitiei vehiculului prin aplicarea selectiva a presiunii de franare asupra uneia sau a mai multor roti si prin interventia asupra sistemului motorului..
In prezent toate camioanele sunt dotate, optional, cu acest sistem.Si cei de la Mercedes folosesc acest sistem chiar pe Mercedes Sprinter - sporind stabilitatea laterala a vehiculului.

Cuplul ideal: RSP-ESP

RSP este un sistem din dotarea semiremorcilor, care previne rasturnarea ansamblului tractor-remorca in situatii critice, chiar atunci cand camionul nu este echipat cu ESP. Necesitatea lui s-a facut simtita deoarece statisticile arata ca pana si soferii foarte experimentati, care cunosc drumurile si circula regulamentar, pot face accidente, mai ales cand centrul de greutate al vehiculului este situat la inaltime si favorizeaza cresterea vitezei. In acest caz, de cele mai multe ori, soferul observa riscurile prea tarziu, dar RSP detecteaza la timp situatiile periculoase si le depaseste intervenind asupra franelor.
RSP este integrat in EBS - ul modulului de frana al tractorului pe semiremorca. El masoara acceleratia laterala cu ajutorul senzorilor de acceleratie integrati si utilizeaza diferiti parametri pentru a defini limita la care semiremorca e in pericol sa se rastoarne. Cand aceasta este atinsa, RSP initiaza franarea obligatorie a semiremorcii si reduce viteza ansamblului pana la un nivel aflat sub valoarea critica. Aceasta procedura de control incepe chiar inainte ca soferul sa-si dea macar seama de pericol.

Pentru a se adapta la diferite incarcaturi si centre de greutate, RSP recalculeaza limita critica de fiecare data cand se incarca semiremorca. El se ajusteaza, de asemenea, daca alimentarea cu tensiune este intrerupta sau vehiculul e tras pe dreapta pentru o perioada mai mare de timp. In primul rand, este definita o valoare de baza folosind greutatea pe axa. Daca acceleratia laterala se apropie de aceasta valoare, presiunea de franare predefinita se aplica rotilor de pe partea interioara a axei, care este mai putin incarcata. Aceasta presiune de testare este echivalenta cu presiunea aplicata franei, si de aceea soferul nici nu o observa.

Daca roata incepe sa se blocheze la aceasta presiune, este indicata o reducere semnificativa a incarcaturii, deoarece se semnaleaza faptul ca vehiculul este pe punctul de a se rasturna. Sistemul initiaza franarea capului tractor si astfel se rezolva problema. Daca viteza rotii nu se modifica, situatia este definita ca lipsita de riscuri si sistemul mareste limita critica pentru a repeta procedura cu o valoare mai ridicata a acceleratiei laterale, la urmatoarea curba.

RSP functioneaza independent de camion, dar ofera o mai mare siguranta atunci cand acesta este echipat cu ESP, ABS ,ASR, care se poate suprapune peste RSP, deoarece intervine si in sistemul de franare al remorcii. Pentru a preveni erorile, sistemul realizeaza o analiza a valorii limita si aplica presiunea maxima de franare detectata de ambele sisteme asupra cilindrilor de franare a rotilor. Deoarece presiunea de franare aplicata de ESP este mai mica decat cea aplicata de RSP, RSP utilizeaza mai bine deceleratia posibila a remorcii, marind siguranta.

De exemplu ,motoarele de la Mercedes combinate cu o cutie de transmisie automata (cu cinci trepte) sau mecanica (cu sase trepte) debiteaza puteri cuprinse intre 150 (E220 CDI) si 300 CP (E500). Pentru a putea tine in frau atatia cai, pursange - zicem noi, Mercedes E-Klasse este echipat cu performantul sistem de franare electrohidraulic SBC (Sensotronic Brake Control). Acesta are in componenta sa o unitate centrala electronica - in care sunt inglobate si functiile ABS, ASR, ESP - care este in permanenta legatura cu senzori pentru masurarea vitezei rotilor, acceleratiei transversale, unghiului de virare.Sistemul ASR : Antrieb - Scglup - Regelung opune patinarea rotii pe gheata sau pe sol umed, prin franarea rotii care patineaza sau prin reducerea momentului motor.

ABS,ASR si ESR toate trei sisteme de siguranta sunt sisteme de baza a masinilor noi.

Sistemele care actioneaza asupra sistemul de franare a automobilului cum ar fi ABS,ASR si ESP maresc stabilitatea automobilului si asigura o siguranta mai mare in conditii critice de circulatie.

Prin introducerea generatiei - 8 Bosch - ul a inceput fabricarea a unui nou sistem, care prin constructia sa modulara asigura atat sistemul ABS,ASR cat si ESP.

Modelul nou sta la baza sistemului modular de franare cu cele mai mici dimensiuni din lume. Sistemul prin propria greutate de 1,6 Kg este cu mult mai usor fata de primul sistem de ABS lansat in anul 1978, care avea 6,9 Kg. Fata de variantele utilizate acum inginerile au reusit sa mai reduca din greutate cu 900 de grame si 40% din volum.

Sistemul asigura toate functiile asigurate pana acum de exemplu: distribuirea electronica a momentului de franare, care fata de oricare sistem mecanic asigura mult mai bine reducerea blocari a rotii si vibrarea pedalei in timpul franari este mai putin sesizabila

Din 1978 de cand a fost introdus sistemul ABS firma Bosch asigura in continuare dezvoltarea tehnica a sistemelor de franare. Nu numai ca sistemul din ce in ce este mai performant dar datorita constructiei si tehnologiei de constructie a devenit din ce in ce mai usor.

ABS si sistemul ABS/ASR

Asigura o franare fara blocarea rotii si pornirea de pe loc fara patinare a autovehiculelor grele.

Caracteristici: - Franarea fara blocarea rotii;

- Pornirea si demararea fara patinarea rotii.

Constructie asemanatoare 4s/2M de la ABS pana la ABS/ASR 6s/6M.

Toate sisteme de pe autocamion se poate acoperii cu o folie elctronica. Sisteme de legare asemanatoare se fac prin cabluri si ruptori modulari.Volumul redus si anticorosiv.

Franare fara blocare: ABS - ul ajuta pe conducatorul auto in momente critice de franare. Prin interzicerea blocari rotii astfel autovehicolul ramane stabil.

Pornirea si demararea fara patinarea rotii : ASR - ul prin intermediul elementelor componente din sistemul ABS asigura ca rotile in timpul porniri sau demarari sa nu patineze.

Indiferent de ce sistem de comanda utilizam ABS sau ABS/ASR se poate utiliza sisteme de cabluri si de legaturi asemanatoare. Aceastea asigura o usurare a productivitatii,o montare foarte corecta, iar acestea duc la o economisire la depozitare.

Teoria construiri sistemului de comanda: Indiferent ca este vorba de sistemul ABS sau ABS/ASR sistemul de comanda are aceleasi carecteristici.

-Sistem de prize asemanatoare modulare.

- Toate mecanismele de conducere au acelasi sistem de prindere.

Avantaje: - PLC (Powerline carrier);

- Sistem de 12 sau 24 V;- Diagnostigarea franei : recunoasterea necorespondentei franarii;

- Turometru

- Distribuirea momentului de franare.

Cel mai performant sistem de ABS -ASR

Sistemle ABS se pot transforma cu cheltueli reduse in sisteme de aniti derapaj ASR care prin doua metode pot intra in sistemul de transmitere a momentului motor de la motor la roata:

- Daca numai una dintre rotile patineaza atunci prin franarea acesteia folosindu-ne de simetria diferentialului avem posibilitatea de transmitere a unui moment mai mare la cealalta roata.

- Daca ambele roti patineaza sau viteza este prea mare pentru a intra in functiune sistemul de franare, atunci sistemul electronic reduce capacitatea motorului (indiferent de vointa conducatorului). Pentru interventia anterioara sistemul electronic are nevoie numai de o supapa de franare ASR.

Transportul de marfa care la inceputul aniilor 80 s-a axat mai mult pe transport rutier (prin intermediul camioanelor) a dus la cresterea circulatiei rutiere,iar in timp camioanele s-au modernizat si viteza de deplasare a crescut iar pentru a mentine siguranta circulatiei a fost nevoie de introducerea sistemelor de siguranta electronice.

In acest ani au fost introduse sistemul control al franelor ABS si sistemul de anti-patinare ASR .

In noul sistem numarul elementelor a fost redus aproximativ la jumatate fata de variantele mai vechi si astfel s-a dat posibilitatea completarii sistemelor cu elemente de ultima generatie .

Diagnostigul sistemelor electronice

Automobilele au mai multe sisteme de diagnostigare electrice. Cea mai simpla diagnostigare este prin intermediul unei lampi de avertizare. De exemplu la sistemul ABS - ASR se foloseste o lampa de culoare rosie si una de culoare galbena la ASR pentru informarea conducatorului despre functionarea acestor sisteme.

Lampa sistemului ASR ramane aprinsa mai mult timp dupa punerea in functiune a stemului, dupa care se stinge. Arderea lampii in timpul functionari masinii are doua lucruri de insemnat : - sistemul ASR lucreaza, acesta este o avertizare pentru conducator de masina ca drumul este lunecos sau in circuitul motorului a aparut o defectiune. Pentru detectarea acestor defectiuni se foloseste un instrument special de control numit si geanta de control pentru sistemul ABS - ASR .

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2192
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved