Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


REGULI DE CIRCULATIE

Auto

+ Font mai mare | - Font mai mic
REGULI DE CIRCULATIE

SCOP: insusirea si aplicarea regulilor de circulatie rutiera la deplasarea vehiculelor pe drumurile publice.

OBIECTIVE:

1.punerea in miscare a vehiculului

2.pozitii in timpul deplasarii
3.regimul de viteze.

DESFASURAREA LECTIEI:

Explicatii privind continutul lectiei, exemple, conversatii cu elevii

Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze punerea in miscare, schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea.

Intentia conducatorilor de schimba directia de mers, banda, depasirea, oprirea se semnalizeaza prin punerea in functiune a luminii indicatoare cu cel putin 50m in localitate si 100m in afara localitatii, inainte de inceperea manevrei. Reducerea vitezei de deplasare sau oprirea pe partea carosabila se semnalizeaza cu lumina rosie din spate.

Daca intentionam sa punem in miscare vehiculul sau sa schimbam directia de mers este necesar sa:

-sa te asiguri ca aceasta manevra este permisa si ca din spate nu deranjeaza nici un alt vehicul;

-sa semnalizezi;

-sa reduce viteza fara sa franezi brusc, pentru a nu-l surprinde pe cel care circula din spate;

-sa respecti prioritatea de trecere in locul respectiv.

Pentru conducerea vehiculelor pe 2 roti folosesc urmatoarele semnale, cu cel putin 25m inainte:

-bratul stg. intins orizontal- schimbarea directiei spre stg. sau depasire

-bratul dr. intins orizontal - schimbarea directiei spre dr.

-bratul dr. intins orizontal, balansat in plan vertical – oprire.

Pentru evitarea unui pericol imminent se folosesc mijloace de avertizare luminoasa si sonora, bratele, cu cel putin 25m inainte si pe o durata de timp care sa asigure perceptia semnalului.

Conducatorii de vehicule sunt obligate sa foloseasca instalatia de iluminare si semnalizare astfel:

-lumini de pozitie – pe timpul imobilizarii vehiculului pe partea carosabila in afara localitatii, de la lasarea serii pina in zori, ziua cand ploua, ninge sau este ceata.

-lumini de intilnire sau de drum - in localitati cat si in afara, in functie de iluminatul drumului public

-lumini de intilnire sau de ceata – pe timp de ceata densa

-lumini de intilnire – pentru autovehiculele ce insotesc coloane, grupuri organizate, care transporta marfuri periculoase,cand ploua torential

-lumini pentru mersul inapoi

-lumini indicatoare de directie

-lumini de avarie.

Pe timp de noapte , la intalnirea a 2 vehicule din sens opus se folosesc lumini de intalnire cu 200m inainte si se reduce viteza; la apropierea de un vehicul in acelasi sens de mers se folosesc luminile de intalnire de la cel putin 100m.

Pe timp de noapte, la intersectiile nedirijate se folosesc alternativ luminile de intalnire si de drum.

In tunnel se folosesc luminile de intalnire.

2.Vehiculele trebuie conduse pe partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoriile din care fac parte.

Cand drumul are 2 sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda de langa bordura sau acostament, celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stanga, daca banda de circulatie este ocupata, cu obligatia de a reveni pe dreapta imediat ce acest lucru este posibil.

Pe drumul cu cel mult 2 benzi pe sens si o a treia pe care este amplasata linia de tramvai langa axul drumului, conducatorii pot folosi aceasta banda, cu obligatia de a lasa libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Pe drumurile publice prevazute cu minim 3 benzi pe sens, cand conducatorii a doua vehicule circula in aceeasi directie, dar pe benzi diferite si intentioneaza sa se inscrie pe banda libera dintre ei, cel care circula pe banda din dreapta este obligat sa permita celui care vine din stanga sa ocupe acea banda.

Conducatorii care circula pe o banda ce se sfarseste, trebuie sa permita trecerea vehiculelor care circula pe acea banda.

La intersectiile cu indicatoare si marcaje, conducatorii trebuie sa se incadreze cu cel putin 50m inainte de intersectie.

Daca in intersectie circula tramvaie, iar spatial dintre sina din dr. si trotuar nu permite circulatia pe mai multe randuri, conducatorii vor circula pe un singur rand, lasand libera calea tramvaiului.

Daca tramvaiul este oprit intr-o statie fara refugiu, conducatorii trebuie sa opreasca in spatele acestuia, continuandu-si deplasarea dupa ce usile tramvaiului au fost inchise.Schimbarea directiei de mers se face cu semnalizare si respectarea indicatoarelor si marcajelor.

La intalnirea a 2 vehicule care circula dion sens opus, sunt obligate sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.

Daca 2 vehicule care circula din sens opus doresc sa vireze la stg., vor ocoli prin stg. centrul imaginar al intersectiei, fara intersectarea traiectoriilor.

Nu este permis si se sanctioneaza cu amenda si 6 puncte de penalizare atunci cand se executa virajul la stg. prin incalcarea marcajului longitudinal continuu.

Daca mersul este obturat de un obstacol, se reduce viteza sau chiar se opreste pentru a permite trecerea vehiculelor din sens opus.

Vehiculele care urca au prioritate fata de cele care coboara.

La trecerea la nivel cu calea ferata, conducatorul auto este obligat sa circule cu viteza redusa si sa opreasca pentru a se asigura ca nu se apropie nici un vehicul feroviar. Conducatorul auto este obligat sa respecte semnificatia semnalelor luminoase si sonore cu care este prevazuta calea ferata si semnalele agentilor de cale ferata.

3.Prevederile legale impun reducerea vitezei in anumite locuri, considerate in general periculoase. Conducatorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in functie de conditiile de drum, astfel incat sa poata efectua orice manevra in siguranta.

Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30km/h, in localitati, sau 50km/h in afara localitatilor, in urmatoarele situatii:

-la trecerile prin intersectii cu circulatie nedirijata;

-in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau in care vizibilitatea este mai mica de 50m;

-la trecerile la nivel cu calea ferata semnalizate cu indicatoare – trecere la nivel cu cale ferata simpla fara bariere sau dubla fara bariere;

-la trecerea pe langa grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza pe partea carosabila a drumurilor cu o singura banda de circulatie pe sens;

-la trecerea pe langa animale care sunt conduse pe partea carosabila sau pe acostament;

-cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda;

-pe drumuri cu denivelari semnalizate ca atare;

-in zona de actiune a indicatorului de avertizare –copii- in intervalul 7.00 – 22.00 precum si a indicatorului ,,accident”;

-la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, cand drumul public are cel putin o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare;

-la schimbarea directiei de mers prin viraje.

O viteza excesiv de mica poate crea dificultati celorlalti participanti la trafic si nu este permisa. Daca aceasta exista din motive tehnice, se va semnaliza cu luminile de avarie, pana la cea mai apropiata parcare. Exista portiuni de drum pe care se impune o viteza minima obligatorie, semnalizata prin indicator.

Pe autostrazi, se interzice circulatia autovehiculelor care prin construc

tie nu pot circula cu minim 50 km/h.

Viteza si spatial de franare

Timpul de reactie este timpul care se scurge intre perceptia unui semnal sau a unui eveniment si reactia organismului la acel stimul:

1.Ochiul percepe culoarea rosie a semaforului.

2.Nervul optic transmite informatia la creier.

3.Creierul analizeaza si ia o decizie.

4.Ordinul se transmite prin sistemul nervos la muschiul piciorului drept.

5.Muschii deplaseaza piciorul pe pedala de frana.

6.Presiunea piciorului se transmite la sistemul de franare si incepe actiunea mecanica propriu-zisa.

Aceste etape insumate formeaza timpul de reactie, care – in conditii normale – este de peste o secunda. Alcoolul, drogurile, oboseala influenteaza negative timpul de reactie.

In timpul mersului , intre vehicule se va pastra o distanta de siguranta pentru evitarea situatiilor peericuloase ce pot apare.

Exemple

Fixarea cunostintelor

Evaluare


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1032
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site