Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Temporizare stergator

Auto+ Font mai mare | - Font mai micTemporizare stergator

UCH-ul, atat cel de Solenza, cat si cel de Logan - care sunt aceleasi - prezinta posibilitatea, neinstalata, de pornire temporizata a stergatoarelor dupa stropirea parbrizului.

In acest sens exista doua faze:
1. La apasarea de sub o secunda a manetei pentru stropirea parbrizului, stergatoarele pornesc automat o singura data.
2. La actionare de peste 3 secunde a manetei spalatorului de parbriz, stergatoarele pornesc automat de 3 ori, numarate dupa intreruperea actionarii manetei (daca se tine maneta apasata, stergatoarele functioneaza atata timp cat se tina maneta apasata + 3 ori).
Ambele functionari ale stergatoarelor au loc cu o intarziere de cca 1s-2s, pentru a exista timpul necesar ca duzele spalatorului sa functioneze si sa ude parbrizul (pentru a nu functiona stergatoarele pe praf uscat, sa zgaraie parbrizul)

Considerente teoretice:
1. Pinul de control pentru aceasta functie este pinul A7 a UCH. Daca primeste tensiune 12V+ pentru mai putin de o secunda, comanda stergatoarele pentru o sigura data. Daca pinul este pus la 12V+ pentru mai mult de 3s, UCH comanda stergatoarele sa functioneze de 3 ori.

Considerente practice:
1. Se instaleaza contactorul pe pinul A7 a uch (pozitionat cf. "0 Scheme uch.gif") - asa cum se vede si in "3 pozitionare pin 7.jpg". Pinul 7 este al conectorului cu 40 de pini - EH1 - mai mic, nu cel mare, alb care are doar 15 pini - P1). Conectorul se regaseste in mufa maro (EH1 este format de fapt din 2 mufe - una verde si una maro, asa cum se vede si in "2 Alcatuire mufa.jpg"). Ar fi aici nevoie de un contactor dintr-un televizor ceva, pentru ca mufa nu are contactori metalici pentru pinii neutilizati.
Nu este nevoie sa se scoata UCH-ul pentru a se scoate mufa, este suficienta declipsarea mufei de pe UCH (are un maner de clips care se rabateaza, ca la acceleratoarele de la avion). Mufa care se scoate este evidentiata in "1 Mufa de scos.jpg"
Pe Solenza pe care a fost montat (confort cu clima), pe linia de pini A1-A10 era montat doar conectorul de contact A8 ("Comanda + temporizator deschidere blocare electrica usi")


2. Firul astfel montat pe pinul 7 al mufei EH1 se trage apoi pana la mufa blocului stergator (nr. 1 in "4 Mufa maneta.jpg") de pe volan si se racordeaza la pinul 4 al mufei (al 4-lea de la dreapta la stanga, randul de sus, cum te uiti de pe scaunul soferului cu mufa montata) care da tensiune de 12V+ pompei stropitoare parbriz. In imaginea "4 Mufa maneta.jpg" se vede cum m-am legat pe firul verde (pin 4) al acestei mufe (nr. 2).
Pentru a avea acces la mufa blocului stergator parbriz, este necesara desfacerea cochiliilor volan, prin desurubarea celor 3 holzsuruburi indicate in "5 Suruburi cochilie.jpg", cu un torx T20. Atrag atentia asupra unei oarecare dificultati la remontarea cochiliilor volanului, care nu pica chiar "din prima".

Daca legarea la mufa blocului stergator pare dificila, acelasi rezultat se va obtine si prin conectarea directa la firul pompei stergatorului de parbriz din compartimentul special, doar ca in acest caz va fi nevoie de tras firul prin contraaripa stanga fata.
Pentru perfectionisti, care vor sa demonteze si UCH-ul, ca sa lucreze mai usor, acesta se demonteaza prin desurubarea NUMAI a surubului prezentat in "6 Surub UCH.jpg", dupa care - pentru solenza - se impinge UCH in sus pentru a iesi de pe ghidajul bordului.

Repet inca o data, acest montaj este functional atat pentru Solenza cat si pentru Logan (care impart aceleasi UCH-uri).


Multumesc pe aceasta cale celor care au contribuit cu informatii pentru acest tutorial, in special celor care au dezvaluit existenta aceastei functii neinstalate a uch-ului.

Iata citeva idei:
- am folosit un cablu de la un mouse vechi, deoarece avea un papuc bun de folosit la conectare cu pinul 7 al UCH.
- am reusit sa NU TAI IZOLATIA firului existent la pinul 4 al controlerului stropitoarei (as fi pierdut garantia daca taiam izolatia!)
- am detasat cit am putut partea neagra a mufei albe de la stropitoare (se vede si in imaginile lui Klaus)
- am scos firul existent si am observat ca are un papuc cu 2 gauri - am folosit una din gauri ca sa conectez noul fir adus de la UCH
- am reasezat firul original pe pinul 4 si am reasezat partea neagra a mufei cum
a fost la inceput


Nu uitati:
- scoateti cheia din contact inainte de orice miscare de fire
- scoateti sigurantele din panoul din partea stinga a bordului, asa cum se vede in prima imagine a lui Klaus


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1640
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved