Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Viteza neadaptata - prea rapide pentru lumea asta

Auto

+ Font mai mare | - Font mai mic
Viteza neadaptata - prea rapide pentru lumea asta

La mai mult de jumatate din accidentele de motocicleta, cand nu este implicat un alt participant la trafic, cauza este viteza neadaptata la conditiile de rulare. Conform definirii ei juridice, neadaptata este, daca se intampla un accident. Ceea ce determina motociclistii sa devina, en passant, vitezomani notorii.

O carciuma oarecare. Se bea in nestire, se vorbeste mult. Revistei ”Motorrad” ii sunt cunoscute numele tuturor participantilor dar, din motive care vor reiesi limpede din istorisire, renunta sa le publice. La betie omul spune multe lucruri pe care apoi le regreta. Pentru ca atunci a exagerat sau a mintit, pur si simplu. Unul dintre prietenii de pahar crede ca ii poate uimi pe tovarasii sai, povestindu-le ca ar fi ”impuscat” o Hayabusa, ar fi impins-o de pe sosea cu masina sa pe care, ca aspect, nu dai doi bani, dar care are putere din belsug sub capota. Povestitorul, sa-l numim X, este cunoscut in zona ca un fetisist auto, unul care isi extrage increderea in sine din cativa cai putere in plus pe care ii poate scoate din automobil. Dar este el cunoscut drept unul care ar pune viata altora in pericol? Politia nu crede asta.
Desi X a avut o intalnire cu o Hayabusa si a fost audiat ca martor la un accident mortal. ”Era la mijlocul virajului, cand coada motocicletei a sarit intr-o parte. Pilotul a incercat sa redreseze motorul, dar n-a reusit. Motocicleta s-a izbit direct de un copac.” Acestea sunt cuvintele existente in procesul-verbal. Alti martori presupun ca X ar fi putut sa fi atins vehiculul. Ar fi putut. N-au vazut precis.
Asa cum este consemnat in actele politiei, accidentul s-a petrecut datorita ”vitezei mari neadaptata conditiilor”, tot asa cum, in acelasi loc, este reprodusa si declaratia lui X, martorul principal. Citam din procesul-verbal: ”Cu ce viteza circula acesta (motociclistul accidentat mortal), nu pot spune.” Dar o Hayabusa este, se pare, mereu prea rapida.
Iata ce ne povesteste un politist. Un politist care ar dori sa ramana anonim. Pentru ca a critica munca colegilor ar putea avea consecinte neplacute. Cu toate ca nici acestia nu sunt vinovati de faptul ca, in munca lor, presiunea timpului devine din ce in ce mai mare, ca se bat cu o tehnica invechita, atat la sectie, cat si pe teren si ca nu exista bani. Cu atat mai mult pentru faptul ca ei insisi, neconducand motociclete, nu au habar despre fizica deplasarii si dinamica unui motor. Si atunci se intampla ceea ce este logic sa se intample, zice politistul. Astfel ca, sintagma ”viteza neadaptata” s-a impamantenit incet, incet ca principala cauza, cauza standard a accidentelor in care sunt implicate vehiculele cu doua roti.
Mai ales in cazul acelora in care sunt implicati numai motociclistii singuri, asa cum pare sa indice o statistica (vezi pagina alaturata) elaborata dupa procesele-verbale ale politiei. Tocmai pentru ca la asemenea accidente sunt prezenti mai putini martori sau martori mai putin angajati, marja de interpretare a functionarilor aflati la fata locului creste. Viteza neadaptata ar fi, dupa parerea politistului, o notiune elastica. Una care nu este foarte clara si pentru a carei definire este necesar doar un singur accident, asa cum a hotarat, la Düsseldorf, Curtea Suprema a Landului Renania de Nord-Westfalia: ”Pentru stabilirea premisei unei supozitii de viteza neadaptata la conditiile meteorologice si de trafic () este, in cazuri particulare, suficient un singur accident ale carui desfasurare si pagube apreciabile constatate pot constitui un punct de plecare obiectiv pentru a presupune o viteza evident prea mare.”
Cu alte cuvinte: viteza neadaptata la conditiile de drum inseamna atat faptul ca zbori din viraj cu 200 km/h, cat si sa cazi cu ea, la 40 km/h, alunecand pe o pata de ulei. Cu depasirea vitezei maxime admise asta nu are pentru moment nimic de-a face (din punct de vedere legal). “Tocmai pentru ca poate sa insemne, in acelasi timp, totul sau nimic”, aceasta notiune este foarte frecvent folosita de politisti, ne spune acelasi interlocutor anonim. Pentru ca este foarte comoda (“politistii sunt si ei oameni”) si pentru ca grabeste si usureaza enorm procedura.
La fel ca si in cazul pilotului mort in accidentul cu Hayabusa. Indiciile cu privire la desfasurarea accidentului erau prea clare - cel putin la prima vedere - pentru a presupune altceva decat ca viteza neadaptata a fost cauza nenorocirii: Hayabusa, 300 km/h, nici o urma de franare, boblaj la depasire, deraparea rotii din spate. Bineinteles ca totul ar fi putut sa se petreaca asa. Dar mai trebuie luata in considerare si o alta circumstanta: ceea ce s-a intamplat cu un an inaintea accidentului mortal, exact in locul in care s-a petrecut el, si care nu se prea potriveste cu aceasta presupunere. S-a intamplat ca X, atunci cand a fost depasit de aceasta Hayabusa, sa incerce sa se opuna depasirii, accelerand la maxim. Pe vremea aceea, lucrurile au decurs insa favorabil pentru motociclist. Pe care X il cunostea foarte bine, pentru ca era prietenul surorii acestuia. Se poate, de asemenea, presupune ca ar fi cunoscut motocicleta. Iata ce a declarat, conform procesului-verbal: ”Pentru moment nu l-am recunoscut pe pilot, abia mai tarziu, cand mi s-a spus numele lui, am stiut ca venea din localitatea invecinata”. Viteza neadaptata ar putea fi, in cazul acesta, si viteza care nu i-a placut celui depasit. Nu i-a placut, pentru ca nu putea suporta ideea de a fi depasit de o motocicleta si de a fi in inferioritate. De aceea s-a opus depasirii cat a putut. In felul acesta a luat nastere un duel care a determinat, in cele din urma, moartea motociclistului. Ceea ce, fireste, nu se mai poate dovedi. Printre altele si din cauza faptului ca functionarul a renuntat sa asigure urmele accidentului.
Este adevarat ca unii stigmatizeaza motociclistii cu eticheta de vitezomani nebuni numai din cauza stilului lor de conducere. Si sigur exista multi motociclisti care au cazut, zice politistul care nu vrea sa i se mentioneze numele, pentru ca au condus cu viteza prea mare, s-au supraapreciat si au reactionat gresit. Chiar atat de multi n-ar fi, dupa cum ne informeaza statisticile. Ca pilotii de motoare sunt, de regula, mai buni decat faima lor, se poate dovedi statistic. De exemplu, cu indicarea faptului ca aproape trei sferturi din pilotii de motociclete puternice implicati in evenimente rutiere au fost accidentati din vina automobilistilor si nu a lor.
Este la fel de adevarat, si aceasta a devenit deja o banalitate, ca evenimentele care se adapteaza fara probleme normalitatii, se lasa integrate la fel de usor in discretie. O impresie stabila este data doar de senzational, de neobisnuit, ca de exemplu, de titluri- slogan de genul celor rostite de redactorii postului ZDF la un reportaj despre motociclistii de pe Nürburgring: ”Vitezomani usuratici – feeling de cursa si pe soselele federale”. Astfel de titluri conduc la prejudecati, pentru ca se cedeaza destul de usor generalizarii. Cum se sfarseste asa ceva este clarificat de un anume domn Johannes Michalkowsky, care ne-a scris pe adresa de Internet www.seniorentreff.de: “Carui scop pe care un automobil nu l-ar putea satisface servesc motocicletele ca vehicule? Consumul de droguri este interzis, alcoolul si nicotina sunt combatute, dar impotriva vitezomaniei pe doua roti care, in plus, reprezinta un pericol de moarte pentru alti participanti la trafic sau cel putin are un efect intimidant asupra lor, inca nu s-a obiectat”.
Ni se pare ca orice comentariu este de prisos. Mai ales ca viteza neadaptata este mereu asociata cu viteza prea mare. Motociclistul care a alunecat la 70 km/h pe un petic de bitum a circulat intr-adevar cu viteza prea mare? Conform logicii incalcite prezentate mai inainte, cea a vitezei neadaptate, raspunsul este - da. Sintagma: a cazut, deci a circulat prea repede, poate fi aplicata si celui care, circuland ca melcul, a cazut pe pietris, bitumuri sau ulei. Pe de alta parte, daca rasturnam rationamentul, rezulta ca cel care nu a cazut, a circulat cu viteza adaptata, ergo nu a rulat prea repede. Felul cum pilotul isi apreciaza si simte singur viteza este dependent de cu totul alti factori si anume: experienta, cunoasterea drumului, motivare, starea lui fizica si psihica, conformatia soselei si a asfaltului, lumina, densitatea circulatiei si alte elemente care tin de motocicleta: carena, pozitia in sa, caracteristicile propulsorului si sunetul.
De aceea merita sa aruncam o privire motocicletelor care s-au vandut cel mai bine in ultimii 10 ani. Tocmai cele care, conform cercetarilor intreprinse de Oficiul Federal pentru Infrastructura Rutiera, au fost implicate foarte frecvent in accidente cu vatamari de persoane, modele sport sau supersport de mare putere, apar, foarte sporadic, sub topul primelor zece din ultima decada. In anul 2003, de exemplu, Suzuki GSX-R 1000 a fost singurul din aceasta categorie care a ajuns abia pe locul sapte. In nici unul din ultimii 10 ani nu s-au gasit mai mult de trei supersportive printre primele zece ale listei de vanzari. Partea leului printre motocicletele cu priza la public au constituit-o motoarele de putere medie si cele din clasa pana la 100 CP. Este vorba mai ales de allroundere gen Yamaha FZS 600 Fazer, motociclete touring-enduro ca BMW R 1150 GS sau - foarte indragite in primii ani - choppere ca Suzuki LS 650 sau Yamaha XV 535. O asemenea alcatuire a listei celor mai vandute motociclete nu se prea potriveste cu imaginea motociclistului vitezoman incurabil. Reprezentantii unei ”rase vitezomane” ar fi aratat cu totul alte preferinte in privinta achizitionarii de motociclete.
Cat de usor se utilizeaza notiunea de viteza neadaptata ne-o dovedeste faptul ca, in cazul motocicletelor usoare, a caror viteza maxima este limitata la 80 km/h, implicate in accidente fara alt participant, in jumatate din cazuri se mentioneaza ”viteza neadaptata” ca prima cauza. Dincolo de toate acestea se constata ca intre putere si pericolul de a te accidenta din cauza ”vitezei neadaptate” exista o relatie, dar nu direct cauzala, asa cum este, cu precadere, prezentata. Ar fi prin urmare de dorit sa se cerceteze daca aceasta atitudine nu-si creeaza singura motivatiile. Apeland la aceeasi logica conform careia ”viteza neadaptata” se motiveaza singura, motociclistii sunt vitezomani, de aceea se accidenteaza. Iar daca s-au accidentat, trebuie sa fi rulat cu viteza prea mare


Cauza accidentului: viteza
In accidentele fara alti implicati, “viteza neadaptata” este motivul numarul unu in aproape 60% din cazuri. Evenimentele in care pilotii de motoare au cel mult o parte din vina, “viteza neadaptata” nu mai apare decat in 5% din cazuri. Politistul are atunci mai putin spatiu de interpretare decat in cazul accidentelor fara martori sau cu martori mai putin afectati.

Statistica vanzarilor

Viteza maxima a primelor zece motociclete cele mai vandute a crescut de la an la an. Dar faptul acesta nu a condus semnificativ la cresterea numarului accidentelor sau la amplificarea gravitatii lor. In afara de aceasta, motocicletele supersport, al caror potential de putere este atat de aprig discutat, sunt foarte putin reprezentate in topul celor zece, fata de motoarele allrounder din clasa de putere mijlocie.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 750
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site