Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CAIET DE SARCINI Instalatii interioare de incalzire

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micCAIET DE SARCINI

Instalatii interioare de incalzire
Lucrari pregatitoare inceperii executiei

Prima operatie in vederea inceperii lucrarilor de instalatii termice este analizarea pieselor scrise si desenate din proiect. Se va face confruntarea planselor de instalatii termice cu planurile celorlalte tipuri de instalatii in vederea coordonarii traseelor commune si a rezolvarii cat mai rationale a intersectiilor.

Deasemenea se va face confruntarea cu planurile de structura si cu plansele de arhitectura ptr. a verifica pozitiile si dimensiunile golurilor pentru trecerea conductelor.

Pregatirea locului de munca

Avand in vedere specificul lucrarilor proiectate, se va elabora un plan privind amenajarea si pregatirea locului de munca in conformitate cu I13/02 si a tehnologiilor de executie.

Inceperea lucrarilor

Se vor executa in urmatoarea ordine:

trasare trasee conducte distributie si coloane

trasarea pozitiei corpurilor de incalzire.

pregatirea materialelor si verificarea vizuala

Trasarea lucrarilor de instalatii

Pentru conductele de distributie, se masoara si se traseaza pe elementele de structura, inaltimea maxima si minima a axei conductelor de distributie, in raport cu dimensiunile si cota golurilor destinate si rezervate conductelor.

Pentru tragerea legaturii la corpurile de incalzire este necesara in prealabil trasarea pozitiei acestuia.

Fixarea pozitiei corpului de incalzire va tine cont de normele si standardele in vigoare cu privire la distantele normate fata de elementele de constructie si modul de fixare in raport cu sistemul constructive al cladirii.

Dupa trasarea pozitiei corpului de incalzire, se noteaza caract. tehnice ale corpului de incalzire ( tip, nr. de elementi, diametru de racord) ce urmeaza a se monta, direct pe elementul de constructie.

Imbinare conducte

Imbinarea conductelor si a corpurilor de incalzire se vor face cu fitinguri demontabile.

Dupa executia imbinarilor se vor controla imbinarile astfel:

- examinarea aspectului exterior

verificarea coaxilitatii conductelor

incercarea la presiune

Toate armaturile se vor monta in pozitia inchis.

Efectuare probe

Prin denumirea generica de probe, se intelege toate operatiunile de control si verificare ce se executa individual asupra elementelor componente cat si asupra instalatiei in totalitatea ei, in scopul de a se asigura si de a stabili daca executia lucrarilor este buna, daca instalatiile realizeaza performantele termotehnice proiectate si daca fct. normal.

Inainte de efectuarea probelor hidraulice se efectueaza verificarea dupa proiect ce cuprinde:

verificarea amplasamentului corpurilor de incalzire

traseul conductelor-diametrul

pozitia dispozitivelor de aerisire si de golire a apei

daca s-a asigurat accesul liber la toate punctele de verificare a sigurantei inchiderii si reglajului instalatiei.

Probele la care se supun instalatiile de incalzire sunt: la rece, la cald, de eficacitate , de functionare.

Proba la rece(de presiune) se executa in scopul verificarii etanseitatii si rezistentei mecanice a instalatiilor de incalzire. Se realizeaza, supunand instalatia de incalzire la o anumita presiune, utilizand de regula apa rece. In vederea constatarii rezultatelor, probele la rece se fac inainte de executarea izolatiei termice a conductelor, finisajelor, mascarii conductelor.

Inainte de proba de presiune la rece, instalatia se spala cu apa potabila.

Presiunea de proba se determina in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei, se ia o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatii montate aparent si la cele mascate sub finisaje uzuale.

Verificarea comportarii instalatiei la proba la rece, poate fi inceputa imediat dupa punerea ei sub presiune, prin controlul rezistentei si etanseitatii tuturor imbinarilor. Masurarea presiunii de proba se incepe dupa cel putin 3 ore de la punerea instalatiei sub presiune, si se face cu manometru indicator, cu clasa de precizie 1,6, prin citiri la intervalle de 10 minute. Durata probei este de 3 ore.Proba la cald se executa in vederea verificarii etanseitatii, a modului de comportare la dilatare-contractare a instalatiei de incalzire si a circulatiei agentului termic la temperatura nominala. Aceasta proba se face dupa executarea probei la rece, dar inaintea executarii termoizolatiilor, a finisajelor. Pentru executarea probei la cald, instalatiile vor fi alimentate cu agent termic de la sursa termica definitiva, respectiv Centrala termica, daca acest lucru este posibil, sau de la o sursa termica provizorie, capabile sa asigure debitul, presiunea si temperatura agentului termic necesar probei. Odata cu proba la cald, se efectueaza si reglajul instalatiei.

Proba la cald comporta 2 faze : in faza I, dupa ce apa a atins in instalatie nivelul corect, se ridica temperatura ei la 50 C si se mentine temperatura in limitele unei variatii de C. Dupa 2 ore de functionare se face un control atent la toate corpurile de incalzire, constatand cu mana, sau cu un termometru de contact, gradul de incalzire la partea superioara si inferioara a corpului de incalzire. Nu se admit diferente mai mari de 5 C intre corpurile de incalzire.

In faza II, se ridica temperatura agentului termic la valoarea nominala si dupa 2 ore de functionare, se verifica daca nu apar pierderi de apa la imbinari, la radiatoare si la armaturi. Se verifica daca se face o buna dezaerisire a instalatiei.

Proba de eficacitate consta in a verifica daca instalatia realizeaza parametrii prevazuti in proiect. De aceea, aceasta proba se face de obicei in sezonul rece, cu temperaturi exterioare sub 0 C. In timpul probei, instalatia trebuie sa functioneze continuu iar cladirile aferente sa se gaseasca in conditii normale de lucru(cu usile si ferestrele inchise). Principalul parametru masurat este temperatura interioara a incaperilor cladirii. Proba dureaza 12 ore, cu masuratori din ora in ora. Pe timpul probei, instalatia trebuie sa functioneze continuu si toate usile si ferestrele cladirii sa fie inchise. In incaperile de locuit, masurarea temperaturii se face in cel putin 3 puncte din incapere, la o distanta de cel putin 2 m de la peretele incaperii si la o inaltime de 0,75m de la pardoseala.

Incaperile unde se masoara temperatura interioara vor fi in acest caz incaperile de colt si cele alaturate intrarilor, in mod obligatoriu.

Rezultatele probei de eficacitate se considera satisfacatoare, daca temperaturile aerului interior corespund cu cele din proiect, cu o abatere de la 0,5 c pana la +1 C. Daca mai mult de 10% din rezultatele masuratorilor de temperatura nu se incadreaza in aceste limite, proba se considera necorespunzatoare si se va repeta, dupa remedierea neajunsurilor.

Cele 3 probe se fac in prezenta reprezentantilor antreprenorului, beneficiarului (diriginte de santier) si proiectantului.

Data si ora inceperii probelor sunt anuntate prin grija beneficiarului, la organele teritoriale ale Inspectiei de Stat in Constructii.

Receptia lucrarilor

Reprezinta actiunea prin care investitorul accepta sa preia lucrarea in conformitate cu documentatia de executie si cartea tehnica a constructiei, certificandu-se totodata ca executantul si-a indeplinit obligatiile contractuale.

Receptia lucrarilor este organizata de de investitor si se face cu acordul investitorului si executantului lucrarii.

Etapele de realizare a receptiei sunt :

receptia la terminarea lucrarilor

receptia finala.

Reglementari privind exploatarea si intretinerea instalatiilor de incalzire

Legea nr.10/1995 privind calitatea in constructii

Legea nr.137/1995 privind protectia mediului

Protectia, siguranta si igiena muncii

Verificarile, probele si incercarile echipamentelor componente ale instalatiilor de incalzire centrala au obligatia sa asigure:

luarea de masuri organizatorice si tehnice pentru crearea conditiilor de securitatea muncii

realizarea instructajului de protectie a muncii a intregului personal de exploatare la cel mult 30 de zile si consemnarea acestuia in fisele individuale sau alte formulare specifice care urmeaza sa fie semnate individual;

controlul aplicarii si respectarii de catre intregul personal, a normelor si instructiunilor specifice.

verificarea cunostintelor privind normele si masurile de protectie a muncii.

Intocmit

ing.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1095
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site