Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Lucrari de pardoseli

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Lucrari de pardoseli

1.Notiuni generale ,Alcatuire ,Clasifiecare

Pardoseaua este un element de finisaj executat la partea superioara a planseului sau a umflaturii de pamant de la nivelul subsolului sau parterului (in cazul in care nu exista planseu), pe care are loc circulatia oamenilor, deplasarea produselor, a materialelor, etc.

Pardoselile trebuie sa fie rezistente la uzura ,sa fie durabile, usor de intretinut, de reparat si de inlocuir, ieftine, sa prezinte carcateristici termo si fonoizolatoare corespunzatoare, sa reziste la foc sis a aiba un finisaj aspectuos.

Pardoselile sunt alcatuite din:stratul-suport si imbracaminte.Imbracamintea este supusa direct tuturor actiunilor rezultate din exploatare, iar stratul-suport primeste incarcarea pe care este asezata pardoseala.Stratul-suport poate fi:elastic(format dintr-un strat de nisip, pietris, piatra Sparta, ballast) sau rigid (din beton simplu sau beton armat).

In unele situatii, in alcatuirea pardoselilor mai este cuprins si un start de egalizare , care are rolul sa asigure planeitatea stratului-suport si imbracaminte (provocate de dozajul de ciment diferit al acestora).Cand pardoseala trebuie sa asigure un confort fonic sporit se prevede si un strat fonoizolant .

Alcatuirea pardoselii se stabileste in functie de :natura terenului de fundare sau de elemental de rezistenta pe care este asezata pardoseala , de destinatia incaperii si de solicitarile la care va fi supusa pardoseala in timul exploatarii.

Dupa natura materialelor din care se executa ,pardoselile pot si din: pamant,lemn (dusumele ,parchet ,pavele),piatra naturala (placi ,dale etc.) ,piatra artificiala arsa (placi de gresie ceramica ,caramida ,etc .),piatra artificiala nearsa (beton , mozaic ,etc.),materiale bituminoase (bitum ,bitum filerizat etc.), materiale plastice (covoare ,placi PVC etc.)

Dupa modul de executie ,pardoselile sunt:monolite (turnate la fata locului ) si din piese perforabile ,cu rosturi (dale,placi).

2.Lucrari Pregatitoare

Executarea pardoselilor se incepe numai dupa terminarea lucrarilor prevazute sub acestea (canale , fundatii, conducte , instalatii electrice ,sanitare , de incalzire etc) si dupa probarea acestora ,precum si dupa terminarea in incaperea respective a tuturor lucrarilor de constructii montaj a caror executie ulterioara ar putea deteriora imbracamintea.Daca dupa realizarea pardoselilor apare necesitatea executarii unor lucrari care cu un strat de rumegus ,talaj ,rogojini etc.

Pardoselile asezate pe pamant se executa numai dupa o prealabila cercetare si pregatire a pamantului respective prin compactare.Suprafetele planselor d ebeton armat, precum si ale pardoselilor vechi de beton, caramida , piatra etc. ,pe care urmeaza a se ececuta pardoseli noi ,constituind stratul-suport al acestora, se pregatesc prin curatarea cu mature sau perii si spalarea cu apa de eventuale impuritati, praf sau resturi de tencuiala.Daca este necesar ,suprafata planselor se niveleaza printr-un strat de beton sau de mortar de nivelare (egalizare).

3.Trasarea lucrarilor de pardoseli

Prima operatie este fixarea cotei superioare a pardoselii .In acest scop se traseaza linia de nivel ,de reper (vagris),pe toate zidurile interioare.Aceasta linie se traseaza la nivelul de +1,00m , cu ajutorul dreptarului si cu nivela sau furtunul de nivel , pornind de la cota ± 0,00 data pentru obiectul (cladirea) respective ,materializata pe o borna sau pe un reper de pe cladire, sau de la cota podestului scarii.

Denumirea materialului

Cantitati

U/M

a

b

c

1.Placi din gresie ceramica

2.Piscoturi de gresie ceramica

3. Ciment M 30

4. Ciment alb Pa 300

5. Nisip 0….3 mm

6. Apa

7. Rumegus de lemn

Kg

KgKg

4.Conditii de calitate la lucrarile de pardoseli

Calitatea executarii pardoselilor se constata printr-o verificare a intregii suprafete ,a imbracamintii si , la nevoie si printr-o verificare in adancime, prin sondaj de control al celorlalte elemente ale pardoselii.

La pardoselile cu imbracaminti turnate ,abaterile admise de la planeitate sunt de cel mult doua unde de cate maximum 2mm sub dreptarul de 2m , pus in orice directie de pardoseala.

La pardoselile cu imbracaminti din placi sau dale ,abaterile de la planeitate admise pentru suprafata pardoselii din elemente prefabricate de piata artificiala, abaterile admise pentru pardoselile de la cladirile de locuit si social-culturale sunt de 2 mm , iar pentru cele de la cladirile industriale , de 4mm , sub dreptarul de 2 m lungime.Denivelarea admisa intre doua elemente prefabricate alaturate este de 1mm pentru dalele de beton preturnate pe santier si de 0,5 mm pentru celelalte dale sau placi.

La pardoselile din caramida ,abaterile de la planeitate admise pentru suprafata pardoselii sunt de cel mult doua unde cu sageata maxima de 4 mm, sub dreptarul de 2 m lungime , iar denivelarea admisa intre doua caramizi alaturate este de 1 m.

La pardoselile din asphalt suprafata trebuie sa fie uniforma ,fara basici sau crapaturi si fara granule in relief cauzate de o asternere defectuasa a mixturii bituminoase sau de o compactare sau cilindrare insuficienta cu tavalugul.Imbracamintea trebuie sa adere perfect de stratul-suport , verificarea facandu-se prin ciocanire.

La pardoselile din pavele de lemn, pavelele trebuie sa fie bine fixate in nisipul de poza bine compactat.La verificarea prin sase lovituri ,cu un mai de 35 kg, de la inaltimea de 50 cm ,pavelele nu trebuie sa se cufunde cu mai mult de 3mm.

Atat pardoselile din asphalt , cat si cele din pavele de lemn , abaterile admise de la planeitatea suprafetei sunt de cl mult doua unde cu sageata de maximum 4mm sub dreptarul de 2 m lungime.

Pe parcursul executarii imbracamintii din mocheta se verifica in mod special respectarea urmatoarelor conditii :

•mocheta intertesuta sa fie lipita si aderenta pe toata suprafata stratului support din incaperea respective , iar la ciocanirea usoara cu un ciocan de zidar sa prezinte un sunet plin; nu se admit colturi si margini nelipite sau umflaturi;

•fasiile de mocheta intertesuta dintr-o incapere trebuie sa fie alaturata una de alta;nu se admit rosturi mai mari de 0,50 mm latime si nici denivelari la rosturi;

•suprafata pardoselii realizata cu mocheta intertesuta trebuie sa fie plana si neteda; nu se admit portiuni in relief sau adancituri;

suprafata pardoselii cu imbracaminte realizata din mocheta intertesuta trebuie sa fie curate si fara pete de adeviz;

•racordarea pardoselii din mocheta intertesuta cu o pardoseala de alta natura ,la strapungeri sau la contactul sau cu diferite obiecte fixate pe stratul support, trebuie sa fie bine pasuite la croire .

In cazul pardoselilor din placi de basalt topit si recristalizat se va proceda la ciocanirea tuturor placilor de 24 de ore de la pozare,inainte de inceperea operatiei de rostuire.In timpul pozarii,la terminarea fiecarei suprafete de 100 m² se va verifica respectarea dimensiunilor rosturilor si a adancimii de ingropare in materialul de pozare ,conform proiectului.Verificarea se efectueaza prin masurari directe.In cazul unor abateri mai mari decat cele admisibile (abateri la dimensiunile rosturilor) ,se va proceda la indepartarea placilor din zonele cu defecte.

Aderenta se determina prin minimum trei masurari de fiecare suprafata protejata ,indifferent de marime, darn u mai putin de trei masuratori la m² de protectie; se incearca prin ciocaniri pe fiecare suprafata in parte.

5.Defecte la expunerea pardoselilor si remedierea lor

In timpul exploatarii pardoselilor pot sa apara o serie de defecte ,dintre care cel mai current crapatura sau fisurarea,datorita tensiunilot care se nasc in masa materialului si ,rareori, datorita elasticitatii suportului.

Un alt defect este uzura excesiva produsa de circulatii intense sau concentrate in anumite puncte obligate( usi, treceri etc ) sau de folosirea unor dozaje insuficiente ori a granulelor de roci slabe sau degradate.Mai pot sa apara portiuni dezlipite de support (burdusite),al caror aspect exterior face impresia de perfecta integritate ,dar la ciocaniri sau chiar la mers dau un sunet special dogit.Defectul provine de la o executare neglijenta, datorita careia aderenta dintre stratul-suport si cel de uzura nu s-a realizat in bune conditii .Pardoselile se mai pot sparge sau crapa datorita unor accidente de folosire ,caderi de corpuri tare ,grele etc.

Placajul se obtine prin inclinare cu adeziv de calitate a unui numar impar de foi de furnir ,astfel dispuse incat fibrele a doua foi consecutive sa fromeze un unghi de 90°, iar uneori de 30°, 45 °sau 60° ,pentru miscarea contragerii si imbunatatirea rezistentelor mecanice .Placajele sunt utilizate in constructii pentru usi ,plafoane, pereti despartitori si pentru realizarea cofrajelor.

Panele sunt aclatuite dintr-un miez de sipci de lemn moale sau miez –bloc, se fabrica in formate mari ,cu grosimi de 16…40 mm.Panelele se folosesc in constructii pentru realizarea usilor ,a peretilor despartitori ,a mobilierului etc.Placile celulare sunt produse constituite dintr-un cadru de lemn ,in interiorul caruia se realizeaza un miez de cellule din elemente subtiri despartitoare .Cadrul este acoperit prin incleiere si presare pe ambele fete cu frunir de baza,placaj sau PFL, nefurniruit sau furniruit.Se utilizeaza la peretii interiori ,la executarea foilor de usi, la mobilier ,ca material fonoizolator etc.

6.Produse finite din lemn

Produsele finite din lemn sunt produse care se folosesc direct in constructie ,fara a suferi vreo modificare de forma.

Scandurile faltuite se obtin din lemn de rasionoare rindeluite pe fata vazuta.Falturile de la canaturi servesc la imbinarea scandurilor pentru realizarea pardoselilor

Dusumelele cu lamba si uluc se produc din scanduri si dulapi de rasinoase si sunt folosite la pardosirea incaperilor de locuit.Pentru o buna imbinare a lor sunt prevazute cu lamba care patrunde intr-un uluc.

Parchetul este o lamella din lemn masiv,tare,din specii foioase, cu fete plane, paralele si netede ,profilata pe partile laterale si la capete, care prin asamblarea constituie o pardoseala parchetata.Piesele se realizeaza in present intr-un singur tip,cu lamba si uluc,cu stratul de uzura tesit pe cant.Se fabrica in grosimi de 10 si 22 mm, latimi de 30…70 mm si lungimi de 200…400 mm.Acoperirea rosturilor dintre pardoseala si perete se realizeaza cu piese din lemn profilate pe o fata laterala,numite pervazuri.Parchetele din lamele subtiri ,fara lamba si uluc ,cu grosimea de cel mult 10 mm ,se livreaza lipite pe hartie ,sub forma de panouri de parchet ,si se monteaza prin lipire cu adezivi de calitate.

7.Materiale hidroizolante.Lianti bituminosi

Placi rigide de PVC :

•Sunt rezistente la umiditate ,se aplica pe pereti interiori inlocuind faianta

•Asezate la o oarecare distanta de pereti,se obtin pereti fonoizolanti

•Se aplica prin lipire sau cu suruburi ,cuie,etc

Placi din sticla OPAXIT

•Se produc prin laminare din sticla opaca ,translucida ,de diferite culori

•Pe una din fete au imprimate striuri paralele pentru a le mari aderenta la mortar

•Se folosesc la placajele peretilor interiori, inlocuind faianta ,fata de care sunt mai fragile.

Placi din sticla cristalizata

•Se obtin dintr-o compozitie de sticla speciala,avand rezistente mecanice mai mare

•Se utilizeaza la placarea peretilor interiori si exteriori

Placi din sticla-mozaic

•Au forma patrata, cu fata vazuta neteda sau cu model

•Fata opusa este prevazuta cu striuri

•Se fasoneaza din sticla colorata,opacizata

•Se livreaza cu fata vazuta lipita pe hartie in panouri de 320x320 mm

•Se folosesc la placarea peretilor interiori I exteriori sub forma de mozaicuri si desene

8.Materiale pentru executarea lucrarilor de pardoseli

Materiale pentru pardoseli din piatra artificiala nearsa

Placi de beton simple sau mozaicate

•pot avea diferite forme si dimensiuni, cu grosimi de 28…55 mm

•se folosesc mai ales la pardoselile halelor industriale,atelierelor, depozitelor etc

Materiale pentru pardoseli din piatra artificiala arsa

Placi ceramice

•se folosesc la executarea pardoselilor in spatii uscate

•se executa din argila de calitate superioara

•au o fata neteda,iar cealalta cu nervure

•au dimensiunile 240x75x3 mm

Placi din gresie ceramica

•se fabrica in forme patrate,dreptunghiulare, in grosimi de 4…28 mm

•mai pot avea forma de piscoturi si elemente de racordare :coltare ,scafe si socluri

•suprafata lor poate fi neteda sau reliefata ,glazurata sau neglazurata

•se fabrica in doua tipuri :tip S (grosime nature) si tip F (placi de gresie fina)

•se utilizeaza la executarea pardoselilor in :laboratoare, bucatarii,bai,coridoare,magazii etc.

Materiale din lemn pentru pardoseli

Din produse de lemn se obtin pardoselu calde,folosite mai ales in locuinte .Aceste produse sunt: scanduri faltuite,dusumele cu lamba si uluc ,parchet ,intarsia din lemn .

Materiale pentru pardoseli din mase plastice

Linoleul •se obtine dintr-o tesatura de iuta pe care se fixeaza un amestec de pluta macinata ,coloranti si un material plastioc preparat din LINOXINA macainata si topita cu rasini

•se fabrica in grosimi de la 3 la7 mm, in diverse culori ,simplu sau cu desene ,sau reliefuri

•se monteaza pe support de beton cu adeziv

Covoare PVC (policlorura de vinil)

•se produc in doua sortimente:cu sau fara support textile

•au grosimea cuprinsa intre 1 si 3 mm, se livreaza in suluri•se monteaza cu adeziv sau mortar pe support de beton

Placi tip PVC

•sunt executate dintr-un amestec de PVC ,plastificar si umplutura (talc, azbest,etc)

•au dimensiunile de 200x200 mm -500x500 mm

•sunt rezistente la umiditate

Covoare –mocheta •sunt de diferite tipuri ,impletite sau cu fire tunse,care se livreaza in fasii late de 1…4m sub forma de dale emirigide

•se aplica pe suport de beton bine netezit, prin lipire sau simpla asezare

•au calitati termoizolante si fonomortizante

•prezinta o suprafata calda , se folosesc mai ales in cladiri de locuit

Materiale pentru pardoseli din sticla

Placi din sticla OPAXIT

•se produc prin laminare din sticla opaca ,translucida, de diferite culori

•pe una din fete au imprimate striuri paralele pentru a le mari aderenta la mortar

•se folosesc atat la executarea pardoselilor ,cat si la placaje

Argument

Amploarea lucrarilor de investitii din tara noastra si multitudinea specialitatilor care concura la realizarea acestora, necesita pregatirea unor a muncitorilor calificati in mai multe specialitatii inrudite, din aceasta categorie facand parte si constructorul finisor.

Acestui muncitor ii revine sarcina de a executa lucrari de finisare a constructiilor (tencuieli, pardoseli,placaje, vopsitorii,zugraveli etc.) lucrari ce raman vizibile si care asigura aspectul si functionalitatea lor.

Executarea lucrarilor de zugraveli este operatie importanta care se poate obtine cu putina indemanare si respectand tehnologia de executie.

Astfel in tema aleasa 'Lucrari de pardoseli' au tratat o trecere in revista a tipurilor de lucrari de pardoseli dar si modul de executie al acestor lucrari.

Consider ca lucrarile de pardoseli 'sunt lucrari de finisaje care asigura protectie tencuielilor dandu-le in acelas timp aspectul decorativ urmarit.

Grup Scolar de Constructii “Anghel Saligny”

Certificarea competentelor profesionale pentru obtinerea

certificatului de calificare profesionala

-nivelul –II-

PROIECT DE SPECIALITATE

TEMA : Tehnologia de executie a lucrarilor de pardoseli

Profesor indrumator:    Elev:Ion Alexandru- Marian

Prof. Ing.: Mirela Iordan    Clasa: a XI-a C SAM

An absolvire: 2007-2008

Bucuresti 2008

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1610
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site