Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PLACAJE DE FAIANTA

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Transmisia caldurii prin radiatie
Stabilire eforturi sectionale pentru peretele structural
Proiectarea acoperisului de tip sarpanta din lemn
BETOANE
FUNDATII DIN BALAST
Legea 10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii
PLANSEE DIN BETON ARMAT MONOLIT
STANDARDE, NORMATIVE, PRESCRIPTII CONDITII DE RECEPTIE, MASURATORI, ASPECT, TOLERANTE
Stiuitoare: TRANSPALET SEMI-ELECTRIC CLIMAX
Notiunea de rezistenta termica unidirectionala

PLACAJE DE FAIANTA

GENERALITATI
Capitolul prezent cuprinde specificatii tehnice privind executia placajelsor de faianta executate pe pereti de zidarie, din cb.c.a. sau beton.

STANDARDE DE REFERINTA

SREN 87/94 - Placi de faianta, definitii, clasificare, caracteristici

STAS 1667-76 - Agregate naturale pentru moarte.

SR 388/95 - Ciment Portland.

STAS 790-84 - Apa

SR ENV 459/1,2/97 - Var pentru constructii

SR 7055/96 - Ciment Porland alb

STAS 7058-80 - Aracet DP 25

SR EN 98/94 - Placi si dale ceramice; Determinare caracteristici si aspect suprafata

SR EN163/94 - Placi ceramice. Luarea probelor si receptie.

MOSTRE

Inainte de comandarea si livrarea oricaror materiale la sanitar, se vor pune la dispozitia investitorului spre aprobare mostre pentru:

- placaj de faiante - doua mostre, cu desenul si culoarea specificate;

- borduri pentru placajul de faiante - doua mostre, cu desenul si culoarea specificate.

MATERIALE SI PRODUSE UTILIZATE

Produse:

- placi de faianta conf.SR EN 87/94

Materiale:

- nisip de rau sau de cariera, bine spalat, granitos, conf.STAS 1667-76;

- ciment Portland conform SR 388/95;

- apa conform STAS 790-84;

- var pasta conform SR ENV 459/1, 2/97;

- ciment Portland alb SR 7055/96

- aracet DP 25, STAS 7055-80.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE SI TRANSPORT

- Transportul si depozitarea faiantei se face ambalata in cutii.

- Cutiile se aseaza in mijlocul de transport, in stive si se va impiedica deplasarea stivelor in timpul transportului spre a nu se deteriora cutiile.

- Depozitarea cutiilor la santier se va face in stive de max.1,5 m inaltime, pe platforme plane sau rafturi, in locuri ferite de lovituri si umiditate.

- Ambalajul nu se va scoate decat la locul de montaj.

- Cimentul se livreaza in saci si se depoziteaza in locuri ferite de umiditate si inghet.

- Depozitarea si manipularea tuturor materialelor se va face conform prevederilor din STAS, pentru evitarea degradarii si mentinerea integrala a calitatii acestora.

Toate materialele vor fi introduse in lucrare numai dupa ce in prealabil s-a verificat ca au fost livrate cu certificatul de calitate si/sau Agrement tehnic pentru placi si adezivii folositi si dupa indicarea tehologiei de executie in conformitate cu Fisa producator.

EXECUTIA LUCRARILOROPERATIUNI PREGATITOARE

- Aplicarea placajelor de faianta pe elemente de beton si zidarie se va face la cel putin o luna dupa incarcarea cu greutatea permanenta inclusiv din acoperirea cladirii. Executantul impreuna cu investitorul vor aprecia acest termen si pe care il vor consemna intr-un proces-verbal.

- Inainte de inceperea executarii placajelor de faianta, trebuie sa fie terminate:

- montarea tocurilor la ferestre, a tocurilor sau captuselilor la usi (exclusiv pervazurile care se monteaza dupa executarea placajului);

- tencuirea tavanului si a suprafetelor peretilor care nu se placheaza;

- montarea conductelor sanitare, electrice si de incalzire inclusiv probele si remedierile respective;

- executarea mascarilor si sliturilor din plasa de rabit;

- montarea diblurilor, consolelor la obiectele sanitare si incalzire;

- executarea lucrarilor ce necesita spargeri pe fata zidului opusa celei placate;

- imbracamintile pardoselilor reci din mozaic turnat la incaperile la care peretii se vor placa, se pot executa inainte sau dupa montarea placajelor, placajele de gresie, se vor executa numai dupa montarea faiantei, iar plintele de gresie, se vor monta inainte de placarea cu faianta, partea superioara a acestora fiind linia de pornire (orizontala si la nivel) a placajului;

- la incaperile cu umiditate mare (peste 75 %) se vor executa in prealabil lucrarile de hidroizolatie, conform normativului C 112-86.

PREGATIREA SUPRAFETEI PERETILOR

- Inaintea inceperii placarii peretilor, suprafetele peretilor din zidarie, beton celular autoclatizat sau beton, se vor pregati conform normativelor pentru executarea tencuielilor si P104-94 (executarea peretilor din b.c.a.).

- Aplicarea placajului de faianta pe pereti se face pe suprafete uscate, pregatite in prealabil si care prezinta abateri de la planeitate sub 3 mm/m pe verticala si sub 2 mm/m pe orizontala; neregularitatile locale nu vor depasi 10 mm.

- Daca acest abateri sunt depasite se vor lua masuri de indreptare cu mortar de ciment, acelasi folosit pentru placare sau prin taierea iesiturilor. Grosimea mortarului pentru placare sa nu depaseasca 2 cm.

- Se vor inlatura de pe suprafetele ce se vor placa resturile de mortar, praf, pete de grasime. Rosturile zidariei trebuie curatate pe o adancime de 1 cm. Suprafetele de beton vor fi aduse in stare rugoasa de maxima aderenta.

TRASAREA SUPRAFETELOR PENTRU PLACARE

- Pe orizontala: printr-un dreptar de lemn de 2 m, asezat la nivelul suprafetei finite a pardoselii, lipit de suprafata care se placheaza; dreptarul va avea latimea viitoarei plinte (10-12 cm) si va rezema pe doua repere (ce indica nivelul pardoselii finite) care sa fie lungul aceluiasi perete; orizontalitatea dreptarului va fi verificata cu nivele cu bula de aer.

- Verticalitatea suprafetelor se obtine cu ajutorul unor repere verticale alcatuite din placi de faianta fixate provizoriu cu ipsos pe suprafata respectiva la 1 m distanta intre ele. Verticala firului de plumb trebuie sa corespunda cu fata reperelor si sa reprezinte linia suprafetei placajului de faianta care se va realiza.

- Racordarea suprafetei de placaj la tencuielile de la partea superioara se detemina pe dosul placilor cu muchia rotunjita care se vor monta ulterior si care trebuie sa corespunda pe verticala cui fata tencuielii de pe suprafata neplacata.

APLICAREA PLACILOR DE FAIANTA

- Placile de faianta se curata de praf prin perierea dosului si se tin in apa cel putin o ora.

Inainte de aplicare se scurg 2-3 minute.

- Montarea placilor se face in randuri orizontale incepand de la stanga la dreapta si de la plinta in sus.

- Primele doua placi se vor fixa cu mortar deasupra cantului dreptarului la capetele acestuia rezemandu-se pe cant; prima placa se fixeaza definitiv, iar cea din dreapta provizorie urmand sa se monteze definitiv la terminarea fixarii placilor din acelasi rand.

- Se va intinde o sfoara la marginea superioara a primelor doua placi care da nivelul orizontal pentru fixarea placilor intermediare si care au fata vazuta perfect verticala, verificata cu firul de plumb.

- Randul urmator de placi se va fixa, in mod similar, in acelasi sens de montare, insa cele doua placi se monteaza pe primul rand de placi deja existente.

- Partea de sus a placajului se va termina cu placi cu o margine rotunjita.

- Suprafetele orizontale (glafuri) se vor executa cu panta de scurgere la interior de cca.2 %.
- Rosturile orizontale si verticale ale placajelor trebuie sa fie in prelungire si in linie dreapta, cu latime uniforma de 0,5 mm.

- Dupa efectuarea lucrarilor de pregatirea suprafetelor, se va aplica:

- pe pereti de caramida si beton, un spirit din mortar de ciment-nisip (0-3 mm), dozaj volumetric 1:2 si apa, consistenta 10-12 cm, mortarul se aplica, dupa udare cu apa a suprafetei cu mistria sau canciocul in grosime 3-5 mm;

- montarea placilor pe zidarie si beton cu mortar de ciment avand dozajul de 400 kg, ciment la mc nisip (0-3 mm), 0,05 portii var pasta, cu dozaj volumetric de 1:3; 5:0,05 (ciment, nisp si var pasta) de consistenta 7-8 cm;

- pe zidarie din blocuri mici de b.c.a., un sprit de mortar ciment cu dozaj 1:4:0,3 (ciment, nisip 0-3 mm si aracet DP 25 si apa pana la consistenta 11-13 cm, in grosime de 3 mm;

- montarea placilor pe blocuri de b.c.a., se face cu acelasi mortar ca pentru sprit, avand consistenta 7-8 cm;

- pe rabit se va aplica direct smirul in mortar de ciment cu aceiasi compozitie ca pentru grund (mortar marca M 50 T).

In cazul montarii placilor de faianta pe grinzi si iesinduri aceasta se face pe un strat suport de 1,5-2 cm grosime driscuit din gros. si striat cu mistria iar montarea placajului de faianta se va executa in aceleasi conditii ca pe suprafetele de beton.

- Montarea placilor se face prin aplicarea cu mistria pe dosul fiecarei placi de faianta a mortarului indicat mai sus. Mortarul se aplica in grosime de 2 cm, pe cel putin 2/3 din suprafata placii, care se fixeaza prin apasare cu mana si o usoara ciocanire cu coada mistriei pentru eliminarea surplusului de mortar. Mortarul nu trebuie sa formeze un camp continuu, pentru limitarea contractiei.

- Placile se fixeaza cu strierile de pe dos asezate orizontal (exclusiv cele cu desen).

- Golurile ramase in dosul placilor se vor completa cu mortar, dupa executarea fiecarui rand, pe la partea superioara a placajelor.

- Pentru completari la colturile incaperii, slituri, etc., placile de faianta se vor taia la dimensiunile necesare, cu taietorul cu diamant sau cu dispozitivul cu role.

- Gaurirea placilor pentru trecerea tevilor pentru suporti metalici de . se face cu ciocanelul de faianta cu cioc de otel dur iar largirea se realizeaza cu un claste special.

- Dupa fixarea a 3-4 randuri de placi se verifica planeitatea suprafetei placate cu dreptarul de 2 m, atat in directie orizontala cat si verticala.

- Dupa 5-6 ore de la montare, se curata resturile de mortar cu carpa.

- Umplerea rosturilor dintre placi se face ulterior cu ciment alb, cu o pensula cu perii moi si un spaclu din material plastic, ce se executa dupa terminarea placarii cu faianta a incaperii respective. Dupa o ora de la rostuire se va sterge suprafata placajului cu o carpa umezita cu apa.

- Etansarile intre suprafetele placate cu faianta si recipienti de orice fel se fac cu o pasta de ciment-aracet DP25, 5:1 si apa pana la consistenta de lucru.

- In cazul executiei placajelor de faianta la interior, la o temperatura exterioara mai mica de +50C, se vor lua masuri speciale prevazute in “Normativul pentru executarea lucrarilor pe timp friguros” - indicativ C 16-84.

RECEPTIA LUCRARILOR SI VERIFICAREA CALITATII

- Se va controla aspectul suprafetei placajului; privind aspectul general al placajului se vor verifica: uniformitatea culorii (si daca corespunde cu proiectul), planeitatea, verticalitatea si orizontalitatea suprafetelor, executia ingrijita a rosturilor, fixarea placilor pe pereti. Orizontalitatea si verticalitatea se va verifica cu firul de plumb, nivela cu bule de aer si cu un dreptar.

- Placajul de faianta trebuie sa prezinte o uniformitate a culorii pe intreaga suprafata; nu se admit diferente de tonuri intre placi diferite; nu se admit pete de murdarie, locuri vizibile de smalt defect.

- Suprafata placajului trebuie sa fie plana; sub dreptarul de 1,2 m se admite o singura unda cu o sageata de max.1 mm.

- Liniile de intersectie ale placajului de pe suprafetele adiacente la colturi intrande sau iesinde trebuie sa fie verticale si rectilinii.

- Randurile de placi trebuie sa fie regulate, cu rosturi rectilinii si in continuare, de latime uniforma; nu se admite diferentierea panourilor de placi in campul general al placajului datorita neuniformitatii rosturilor de pe contur; rosturile vor fi bine umplute cu lapte de ciment alb sau colorat dupa caz.

- Placile trebuie sa fie bine fixate pe suprafata suport; la ciocanirea usoara a placii cu un corp cu suprafata de lovire trebuie sa rezulte un sunet plin. In cazul placilor care nu sunt bine fixate (suna a gol), se vor scoate si se vor fixa din nou.

- Linia racordarii placajului de faianta cu plinta trebuie sa fie rectilinie, fara ondulari in plan vertical sau orizontal, iar rostul sa fie bine atasat cu pasta de ciment.

- La racordarea faiantei cu tencuiala, aceasta trebuie sa acopere jumatate din grosimea placii, iar linia de racordare trebuie sa fie dreapta fara ondulari, in plan vertical sau orizontal. Orice alta solutie de racordare nu se poate admite si nici nivelul suprafetei placajului sa fie sub nivelul tencuielii.

- In jurul strapungerilor prin suprafata de placaj gaurile trebuie sa fie mascate cu rozete metalice; capace intrerupatoare, prize, etc.; gaurile si diblurile aferente suruburilor de fixare a unor obiecte sanitare nu trebuie sa fie vizibile.

- Placajul de faianta fiind cu caracter de finisaj pretentios, introdus anume pentru imbunatatirea calitatii, receptia se face cu toata exigenta.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 998
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site