Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PLACAJE DE FAIANTA

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
PLACAJE DE FAIANTA

Generalitati
Prezentul capitol cuprinde specificatiile tehnice privind placajele de faianta executate pe pereti din zidarie de caramida, din b.c.a., YTONG sau beton.

Standarduri, normative, materiale

Materialele de baza pentru placaje trebuie sa corespunda conditiilor tehnice prevazute in standardele si normele in vigoare:

placi de faianta STAS 233 - 86

agregate naturale pentru mortare STAS 1667 - 76

ciment Portland STAS 388 - 80

var pasta STAS 146 - 80

ciment Portland Alb STAS 7055 - 87

aracet DP 25 STAS 7058 - 80

apa STAS 790 - 80

Inainte de livrarea oricarui material la santier, se va pune la dispozitia investitorului si a proiectantului mostre pentru aprobare culoare, desene etc.

Livrare, depozitare, manipulare

a)      Transportul si depozitarea gresiei (faiantei) se face ambalata in cutii, in conditiile STAS 9504 - 80 si STAS 7813 - 80.

b)      Cutiile se aseaza in mijlocul de transport, in stive si se impiedica deplasarea stivelor in timpul transportului spre a nu se deteriora cutiile si imprastia placile.

c)      Depozitarea cutiilor la santier se va face in stive de maximum 1,5 m inaltime, pe platforme plane sau rafturi, in locuri ferite de lovituri si umiditate.

d)      Placile nu se vor scoate din cutiile lor, decat la locul de montaj.

e)      Cimentul se livreaza in saci si se depoziteaza in locuri ferite de umiditate si inghet.

f)        Depozitarea si manipularea tuturor materialelor se va face conform prevederilor din STAS-uri, pentru evitarea degradarii si mentinerea integrala a calitatii acestora.

Toate materialele vor fi introduse in lucrare numai dupa ce in prealabil s-a verificat ca au fost livrate cu certificatul de calitate, care sa confirme ca sunt corespunzatoare normelor in vigoare.

4. Prescriptii de executie.

Operatiuni de pregatire a suportului:

a)      Aplicarea placajelor pe elemente de beton sau zidarie se va face la cel putin o luna dupa incarcarea cu greutate permanenta, inclusiv din acoperirea cladirii. Acest termen va fi apreciat si consemnat intr-un proces verbal.

b)      Inainte de inceperea executarii placajelor de gresie pe pereti , trebuie sa fie terminate urmatoarele lucrari:

montarea tocurilor la ferestre, a tocurilor sau captuselilor la usi (exclusiv cele prevazute a se executa dupa executarea placajului);

tencuirea tavanului si a suprafetelor peretilor care nu se placheaza;

montarea conductelor sanitare, electrice si de incalzire cu probele si remedierile respective;

executarea mascarilor si sliturilor din plasa de rabit;

montarea diblurilor, consolelor la obiectele sanitare si de incalzire;executarea lucrarilor ce necesita spargeri pe fata zidului opus celei placate;

imbracamintile pardoselilor reci din mozaic turnat, gresie, marmura la incaperile la care peretii se vor placa, se pot executa inainte sau dupa montarea placajelor de faianta sau gresie. Plintele (daca e cazul a se monta plinte) se vor monta inaintea placarii peretilor, partea superioara a plintelor fiind linia de pornire (orizontala si la nivel) a placajului.

La incaperile cu umiditate mare (peste 75 %) se vor executa in prealabil lucrarile de hidroizolatie conform normativului C 112 - 80.

Pregatirea suprafetei

a)      Inaintea inceperii placarii peretilor, suprafetele peretilor din zidarie, b.c.a. sau beton, se vor pregati conform normativelor C 18-83 (executarea tencuielilor la constructii) si P- 104 (executarea peretilor din b.c.a.).

b)      Aplicarea placajului de faianta sau gresie pe pereti se face pe suprafete uscate, pregatite in prealabil si care prezinta abateri de la planeitate sub 3 mm/m pe verticala si sub 2 mm/m pe orizontala, neregularitatile locale nu vor depasi 10 mm. Daca aceste abateri sunt depasite, se vor lua masuri de indepartare, cu mortar de ciment, acelasi folosit pentru placare sau prin taierea iesiturilor.

c)      Se vor inlatura de pe suprafetele ce se vor placa resturile de mortar, praf, pete de grasime, rosturile zidariei, trebuiesc curatate pe o adancime de 1 cm. Suprafetele de beton vor fi aduse in stare rugoasa de maxima aderenta.

d)      Dupa efectuarea lucrarilor de pregatire a suprafetelor se va aplica:

pe peretii de caramida si beton, un sprit de mortar de ciment-nisip (0-3 mm) dozaj volumetric 1 : 2 si apa consistenta 10-12 cm; mortarul se aplica dupa udarea cu apa a suprafetei cu mistria sau canciocul in grosime de 3-5 mm.

Montarea placilor pe zidarie si beton se face cu mortar de ciment avand dozajul de 400 kg ciment la mc nisip (0-3 mm) 0,05 parti var pasta, cu dozaj volumetric de 1 : 3, 5 : 0,5 (ciment, nisip si var pasta) de consistenta 6 cm.

Pe zidaria din blocuri mici de b.c.a. un sprit de ciment cu dozaj 1 : 4 : 0,3 (ciment, nisip 0-3 mm si aracet DP - 25) si apa pana la consistenta 11-13 cm in grosime de 3 mm.

Montarea placilor pe blocuri de b.c.a. sau YTONG se face cu acelasi mortar ca pentru sprit, avand o consistenta 7-8 cm;

Pe rabit se va aplica direct smirul din mortar de ciment cu aceeasi compozitie ca pentru grund (mortar marca M 50T)

e). In vederea montarii placajului, se va executa un grund suport de 1,5 - 2 cm grosime driscuit din grosime si striat cu mistria, iar montarea placajului se va executa in aceleasi conditii ca pe suprafetele de beton.

f). Mortarul se aplica ingrosime de cca 2 cm, pe cel putin 2/3 suprafata placii, care se fixeaza prin apasare cu mana si cu o usoara ciocanire cu coada mistriei pentru eliminarea surplusului de mortar. Mortarul nu trebuie sa formeze un camp continuu, pentru limitarea contractiei.

Aplicarea placilor de faianta

a)      Placile de faianta se curata de praf prin perierea dosului si se tin in apa cel putin o ora, inainte de aplicare se scurg 2-3 min.

b)      Montarea placilor se face in randuri orizontale incepand de la stanga la dreapta si de la plinta in sus “fug pe fug”

c)      Primele doua placi se vor fixa cu mortar deasupra cantului dreptarului la capetele acestuia rezemandu-se pe cant, prima placa se fixeaza definitiv, iar cea din dreapta provizoriu, urmand sa se monteze definitiv la terminarea fixarii placilor din acelasi rand.

d)      Se va intinde o sfoara la marginea superioara a primelor doua placi care da nivelul orizontal pentru fixarea placilor intermediare si care au fata vazuta perfect verticala, verificata cu firul de plumb.

e)      Randul urmator de placi se va fixa, in mod similar, in acelasi sens de montare, insa cele doua placi se monteaza pe primul rand de placi deja existente

f)        Partea de sus a placajului se va termina cu o placa cu rotunjime la margine

g)      Suprafetele orizontale (glafurile) se vor executa cu o panta de scurgere la interior de cca 2%.h)      Rosturile orizontale si verticale ale placajelor trbuie sa fie in prelungire si in linie dreapta, cu latime uniforma de 0 mm.

i)        Montarea placilor se face prin aplicarea cu mistria pe docul fiecarei placi de faianta a mortarului de prindere.

j)        Placile se fixeaza cu striurile de pe dos asezate orizontal (exclusiv cele cu desen)

k)      Golurile ramase in dosul placilor se vor completa cu mortar, dupa executarea fiecarui rand de pe partea superioara a placajelor.

l)        Pentru completari la colturile incaperilor, slituri etc., placile de faianta se vor taia la dimensiunile necesare cu taietorul cu diamant sau cu dispozitivul cu role.

m)    Gaurirea faiantelor pentru trecerea tevilor, pentru suporti metalici se face cu ciocanelul de faianta cu cioc de otel dur iarlargirea se realizeaza cu un cleste special.

n)      Dupa fixarea a 2-3 randuri de placi se verifica planeitatea suprafetei placate cu dreptarul de 2 m, ata pe directie orizontala cat si pe directie verticala.

o)      Dupa 5-6 ore de la montare se curata rosturile de mortar cu carpa. Umplerea rosturilor dintre placi se face ulterior cu ciment, cu o pensula cu perii moi si cu un spaclu din material plastic; aceasta se executa dupa terminarea placarii cu faianta a incaperii rspective. Dupa o ora de la rostuire se va sterge suprafata placajului cu o carpa umezita cu apa.

p)      Etansarile intre suprafetele placate cu faianta si recipientii de orice fel se face cu o pasta de ciment –aracet DP 25, 5:1 si apa pana la consistenta de lucru.

q)      In cazul executarii placajelor de faianta la interior, la o temperatura exterioara mai mica de 5 C se vor lua masuri speciale prevazute in “Normativul pentru lucrarilor pe timp friguros” indicativ C 16-79.

5. Receptia lucrarilor si verificarea calitatii.

Se va controla aspectul general al placajului, uniformitatea culorii si corespondenta cu proiectul, planeitatea, verticalitatea si orizontalitatea suprafetelor, executia ingrijita a rosturilor, fixarea placilor pe pereti. Orizontalitatea si verticalitatea se vor verifica cu firul de plumb, nivela cu bula de aer si cu un dreptar.

Placajul de faianta trebuie sa prezinte o uniformitate a culorii pe intreaga suprafata, nu se admit diferente de tonuri intre placi diferite, nu se admit pete de murdarie, smalt defect.

Suprafata placajului trebuie sa fie plana sub dreptarul de 1 m se admite o singura unda cu o sageata de max. 1 mm.

Liniile de intersectie ale placajului de pe suprafetele adiacente la colturile intrande sau iesinde trebuie sa fie verticale si rectilinii.

Randurile de placi trebuie sa fie regulate, cu rosturi rectilinii si in continuare, de latime uniforma, nu se admite diferentierea panourilor de placi in campul general al placajului datorita neuniformitatii rosturilor de pe contur; rosturile vor fi bine umplute cu lapte de ciment alb sau colorat, dupa caz.

Placile trebuie sa fie bine fixate pe suprafata suport; la ciocanirea usoara a placilor cu un corp cu suprafata de lovire trebuie sa rezulte un sunet plin. In cazul placilor care nu sunt bine fixate (suna a gol) se vor scoate si se vor fixa din nou.

Linia placajului de faianta cu plinta trebuie sa fie rectilinie, fara ondulari in plan vertical sau orizontal, iar rostul sa fie bine etansat cu pasta de ciment.

La racordarea faiantei cu tencuiala, aceasta trebuie sa acopere jumatate din grosimea placii, iar linia linia de racordare trebuie sa fie dreapta fara ondulari in plan vertical sau orizontal. Orice alte solutii de racordare nu se pot admite si nici nivelul suprafetei placajului sa fie sub nivelul tencuielii.

In jurul strapungerilor din suprafata de placaj, gaurile trebuie sa fie mascate cu rozete metalice, capacele intrerupatoarelor, prizelor etc gaurile diblurilor aferente suruburilor de fixare a unor obiecte sanitare nu trebuie sa fie vizibile.

Placajul de faianta fiind cu caracter de finisaj, pretentioasa, introdus anume pentru imbunatatirea calitatii, receptia se face cu toata exigenta.

Masuratori si decontari

Placajul de faianta la pereti si talpi se va plati la metru patrat suprafata desfasurata, scazandu-se golurile mai mari de 250 cmp.

. Rostuirea placajului de faianta este cuprinsa in pretul executarii placajului.

Bordurile din placispeciale, ce se vor executa eventual la partea superioara a placajelor se va plati la metru liniar.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1637
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site