Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


TENCUIELI INTERIOARE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
TENCUIELI INTERIOARE

GENERALITATI
Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice privind executia tencuielilor interioare umede aplicate pe suprafete de zidarie de caramida sau blocurile b.c.a., beton sau plasa de rabit (la tavane, grinzi sau slituri de mascare instalatii) inclusiv executarea gletului de var sau de ipsos.

STANDARDE SI NORMATIVE DE REFERINTA

SR 1500/96 - Ciment PA 35.

STAS 1667/76 - Agregate naturale pentru mortare si betoane cu lianti minerali.

STAS 790/84 - Apa pentru mortare si betoane.

SRENV 459/97 - Var pentru constructii.

NE 001/98 - Normativ pentru executarea tencuielilor umede.

C 17/82    - Instructiuni tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala.

MATERIALE

1. Ciment portland conf.SR 388/95.

2. Apa vezi STAS 790/84.

3. Nisip conform STAS 1667/76.

4. Var pentru constructii SRENV/1, 2/97.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE SI UTILIZARE

1. Conditiile de livrare, transport si depozitare pentru ciment, depozitare in saci la loc uscat ferit de inghet.

2. Perioadele maxime de utilizare a mortarelor din momentul prepararii lor, astfel incat sa fie utilizate in bune conditii la tencuieli interioare, sunt:

la mortar de var marca M 40 T, pana la 12 ore;

la mortar de ciment (marca M 100 T) si ciment - var (marca M 50 T) fara intarzietor, pana la 10 ore, iar cu intarzietor pana la 16 ore.

CONDITII TEHNICE DE CALITATE PENTRU MORTARE DE TENCUIELI

Toate materialele vor fi introduse in lucrare numai dupa ce in prealabil s-a verificat ca au fost livrate cu certificate de calitate care sa confirme ca sunt corespunzatoare normelor respective.

Mortarele de la statii sau centrale pot fi introduse in lucrare numai daca transportul este insotit de o fisa care sa contina caracteristicile tehnice ale acestora.

Consistenta mortarelor pentru executarea tencuielii umede interioare, vor trebui sa corespunda urmatoarelor aplicari etalon:

pentru sprit:     - aplicarea mecanizata a mortarelor 12 cm;

- aplicarea manuala a mortarelor 9 cm;

- aplicarea pe blocurile b.c.a. 14-15 cm.

pentru smir, in cazul aplicarii manuale a mortarelor, 5-7 cm;

pentru grund, in cazul aplicarii manuale, 7-8 cm, iar in cazul aplicarii mecanizate, 10-12 cm;

pentru stratul vizibil (tinci), executat manul, 7-8 cm, iar pe zidarie din blocuri b.c.a consistent 13-15 cm.

EXECUTIA LUCRARILOR

Operatiuni pegatitoare

Lucrarile ce trebuie efectuate inainte de inceperea executarii tencuielilor:

controlul suprafetelor care urmeaza a fi tencuite; suprafetele suport trebuie lasate un timp oarecare, pentru ca sa nu se mai prodca trasari sau contractii, mortarul la zidarii sa se intareasca in rosturi, iar suprafetele de beton sa fie relativ uscate, pentru ca umiditatea sa nu influenteze aderenta tencuielilor;

terminarea lucrarilor a caror executie simultana sau ulterioara ar putea provoca deteriorarea tencuielilor;

suprafetele suport sa fie curate, suprafetele din plasa de rabit trebuie sa aiba plasa bine intinsa si sa fie legate cu mustati de sarma zincata de elementele pe care se aplica;

suprafetele pe care se aplica sa nu prezinte abateri de la verticalitate si planeitate, mai mari decat cele prescrise pentru elementele de constructii respective prin caietele de sarcini;

rosturile zidariei de caramida vor fi curatate pe o adancime de 3-5 mm, iar suprafetele netede (sticloase) de beton vor fi aduse in stare rugoasa;

verificarea executiei si receptiei lucrarilor de protectie (invelitori, plansee etc.) sau a caror executie ulterioara ar putea provoca deteriorarea lor (conducte de instalatii, tamplarie) precum si daca au fost montate toate piesele auxiliare: gheremele, praznuri, suporti metalici, coltari.

Executarea trasarii suprafetelor de tencuit

Efectuarea trasarii suprafetelor de tencuit se va face prin repere de mortar (stalpisori) cu o latime de 8-12 cm si o grosime astfel incat sa se obtina suprafetele verticale sau orizontale (la tavane), cu o planeitate ce se va inscrie in abaterile admisibile. Mortarul din care se vor executa stalpisorii va fi similar din care se va executa grundul.

Executarea amorsarii

suprafetele de beton inclusiv stalpii si planseele vor fi stropite cu apa dupa care se vor amorsa cu un sprit din ciment si apa in grosime de 3 mm;

suprafetele de zidarie de caramida vor fi stropite cu apa si amorsate prin stropire cu mortar fluid de grund in grosime de 3 mm;

pe suprafetele de b.c.a. spritul se va executa cu mortar si ciment-var compozitie 1:025:3 (ciment, var, nisip);pe suport de plasa de rabit galvanizat se va aplica direct smirul din mortar cu aceeasi compozitie cu a mortarului pentru grund;

amorsarea suprafetelor se va face cat mai uniform fara discontinuitati, fara prelingeri pronuntate, avand o suprafata rugoasa si aspra la pipait.

Executarea grundului

Grundul in grosime 5-20 mm se va executa pe suprafete de beton (plan de rabit) dupa cel putin 24 ore de la aplicarea spritului, si dupa cel putin 1 ora in cazul suprafetelor de caramida. Daca suprafata spritului este prea uscata sau pe timp foarte calduros, aceasta se va uda cu apa in prealabil executarii grundului.

Aplicarea organizata a spritului si grundului in incaperi pe pereti si tavane, la inaltime de pana la 3 m, se executa de pe pardoselile respective, si capre mobile.

Partea superioara a peretilor si tavanelor incaperilor cu inaltime mai mare de 3 m se vor executa de pe platforme de lucru continue.

Mortarul folosit la grund are dozajul prevazut. “Instructiuni tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala C17-82”, fiind de marca M 10 T - M 100 T si care se va preciza in piesele desenate.

Grosimea grundului se va incadra in grosimea reperelor de trasare, (stalpisori) si se va verifica in timpul executiei obtinerea unei suprafete verticale si plane, fara asperitati pronuntate, neregularitati, goluri.

Pe suprafetele de b.c.a. stratul al doilea (grundul) va fi de 10-12 mm grosime si se va executa dupa zvantarea primului strat, cu mortat 1:2:8 (ciment, var, nisip).

Inainte de aplicarea stratului vizibil, se va controla suprafata grundului sa fie uscata si sa nu aiba granule de var nestins.

Executarea stratului vizibil

Stratul vizibil al tencuielilor - tinci va avea compozitia ca si a grundului, insa cu nisip fin de pana la 1 mm.

Grosimea tencuielilor de 2-5 mm se va obtine din aruncarea cu mistria a mortarului la intervale de timp, iar intre ele, sa se niveleze suprafata de tinci cu drisca.

Grosimea tinciului la pereti de b.c.a. va fi de 1-3 mm din acelasi mortar ca pentru grund cu nisip de 0-1 mm.

Gletul de var la incaperile zugravite se va realiza prin inchiderea porilor tinciului cu strat subtire de 1 mm de var si adaos de ipsos, 100 kg la 1 m3 de var pasta.

Gleturile de ipsos executate pe suprafete ce urmeaza a se vopsi, se va realiza prin acoperirea tinciului cu un strat subtire de cca 2 mm de pasta de ipsos.

Gletul de ipsos se va aplica numai pe un strat suport care are un anumit grad de umiditate, in cantitati strict necesare, inainte de terminarea prizei ipsosului.

Tencuielile interioare pe pereti de b.c.a. se va executa dupa trecerea a cel putin 15 zile de la executarea zidariei.

La tencuielile sclivisite stratul vizibil se netezeste cu disca de otel si se executa numai din pasta de ciment.

In cazul executiei tencuielilor interioare, la o temperatura exterioara mai mica de +5oC, se vor lua masurile speciale prevazute in “Normativul pentru executarea lucrarilor pe timp friguros”, indicativ C 16/84.

CONDITII TEHNICE PENTRU CALITATEA TENCUIELILOR SI RECEPTIONAREA LOR

Suprafetele suport ale tencuielilor vor fi verificate si receptionate conform instructiunilor pentru verificarea si receptionarea lucrarilor ascunse

Pe parcursul executarii tencuielilor se vor verifica respectarea tehnologiei de executie, utilizarea tipului si compozitia mortarului indicat in proiect precum si aplicarea straturilor succesive in grosimea prescrisa.

Se va urmari aplicarea masurilor de protectie impotriva inghetului si uscarii fortate si daca este cazul in primele zile de la executia tencuielilor pe pereti din blocuri de b.c.a. se va stropi cu apa.

Rezultatul incercarilor pe epruvetele de mortar se vor prezenta investitorului (dirigintelui de lucrare) in termen de 48 ore de la obtinerea buletinului pentru fiecare lot (transport) de mortar.

Incercarile de control, in care rezultatele sunt sub 75% din marca prescrisa, conduce la refacerea lucrarilor respective. Aceste cazuri se inscriu in registrul de procese-verbale.

Receptia pe faza de lucrari se face in cazul tencuielilor interioare, prin verificarea:

a - rezistentei mortarului;

b - numarul de straturi aplicate si grosimile respective, cel putin un sondaj la fiecare 200 m2;

c - aderenta la suport si intre straturi (sondaj ca la pct.5);

d - planeitatea suporturilor si linearitatea muchiilor (bucata cu bucata).

Rezultatele verificarilor se inscriu in registrul de procese-verbale de lucrari ascunse si se efectueaza inainte de executia zugravelilor si vopsitoriilor.

Verificarea aspectelor tencuielilor se va face vizual cercetand suprafata tencuita, forma muchiilor intrande si iesinde.

Suprafetele tencuite trebuie sa fie uniforme sa nu aiba denivelari, ondulatii, fisuri, impuscaturi de vas nestins, urme vizibile de reparati locale.

Muchiile de racordare a peretilor cu tavanele, colturile, spaletii ferestrelor si usilor, glafurile ferestrelor trebuie sa fie vii sau rotunde, drepte, verticale sau orizontale.

Suprafetele tencuite nu trebuie sa prezinte crapaturi, goluri, portiuni neacoperite cu mortar la racordarea tencuielilor cu tamplaria, in spatele radiatoarelor si tevilor.

Verificarea planeitatii suprafetelor tencuite se face cu un dreptar de 2 m lungime, in orice directie pe suprafata tencuita.Gradul de netezire a suprafetelor tencuie se va verifica numai la cele gletuite si se va aprecia prin plimbarea palmei pe suprafata respectiva.

Grosimea stratului de tencuiala se va verifica prin batere de cuie sau prin sondaje in locuri mai putin vizibile.

Aderenta straturilor de tencuiala la stratul suport se va verifica prin ciocanire cu un ciocan de lemn; un sunet de “gol” arata calitatea necorespunzatoare si necesita verificarea intregii suprafete dezlipite

ABATERI ADMISE LA RECEPTIA CALITATIVA A TENCUIELILOR

conform C 56/85

Defecte

Tencuieli brute

Tencuieli driscuite

Tencuieli gletuite

Umflaturi, ciupituri, denive-lari, fisuri, lipsuri in jurul ferestrelor, in spatele ra-diatoarelor si tevilor, im-puscaturi de var nestins, urme vizibile de reparatii locale

Maximum 3 cm2 la fiecare m2.

Nu se admit.

Nu se admit.

Zgrunturi mari (pana la 3 mm), basicari sau zgarie-turi in adancime (pana la 3 mm) in driscuiala stratului de acoperire.

Maximum 2 la m2.

Nu se admit.

Nu se admit.

Neregularitati ale planeita-tii suprafetelor tencuite pe orice directie (la verificarea facuta cu un dreptar de 2 m lungime).

Nu se verifica.

Max.2 neregulari-tati/m2 in orice directie, avand adancimea pana la 2 mm.

Max.2 neregulari-tati/m2 in orice directie, avand adancimea sau inaltimea pana la 1 mm.

Abateri la verticala a tencuielilor peretilor.

Max.cele ad-mise pentru elementele suport.

Pana la 1 mm/m si max.3 mm pe toata inaltimea incaperii.

Pana la 1 mm/m si max.2 mm pe toata inaltimea incaperii.

Abateri de la verticala.

Max.cele admise pt.

Pana la 1 mm/m si

Pana la 1 mm/ m si

In vederea finisarii cu zugraveli de var, suprafetele trebuie driscuite cat mai fin, urmele de drisca sa fie putin vizibile: toate eventualele reparatii sa fie executate cu grija, terminate si uscate.

In cazul suprafetelor de beton toti porii ramasi de la turnare se vor umple cu mortar de ciment - var, dupa ce bavurile si dungile iesinde au fost indepartate iar petele de decofral se vor freca cu piatra de slefuit sau cu perie de sarma.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1175
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site