Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


ZIDARII DE CARAMIDA

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
ZIDARII DE CARAMIDA

GENERALITATI
Acest capitol cuprinde specificatiile tehnice pentru lucrarile de executare a peretilor din zidarie si specificatiile pentru mortare de zidarie.

STANDARDE SI NORMATIVE DE REFERINTA

a) STAS 10109/1-82 - Lucrari de zidarie. Calculul si alcatuirea elementelor.

b) C 17-82 - Instructiuni tehnice privind compozitia si prepararea mortarelor de zidarie si tencuiala.

c) NE 012/99 - Normativ pentru executarea lucrarilor de beton si beton armat.

d) STAS 438/1-89

STAS 438/2-91

SR 438/3,4-98 - Otel beton laminat la cald. Marci si conditii generale de calitate

e) P 118/99 - Norme tehnice de proiectare si realizare a constructiilor, privind protectia la actiunea focului.

f) SR 6793/98 - Constructii civile, industriale si agrozootehnice. Cosuri, canale de fum pentru focare obisnuite la constructiile civile. Prescriptii generale.

g) STAS 457/86 - Caramizi presate pline

h) STAS 5185/2-80 - Caramizi si blocuri ceramice cu goluri verticale

i)    STAS 1030/85 - Mortare obisnuite de ciment, var. Clasificare si conditii tehnice.

j)    STAS 2634/80 - Verificarea calitatii materialelor in stare proaspata si intarita.

k) SRENV 459/1,2-97 - Var pentru constructii.

l)    STAS 1667/76 - Agregate naturale grele pentru montare si betoane usoare.

m)    STAS 790784 - Apa pentru constructii.

n) SR 388/95 - Ciment Portland

o) SR 1500/96 - Ciment Pa - 35

MOSTRE SI TESTARI

Inainte de comandarea si livrarea pe santier a materialelor necesare executiei zidariilor, se vor pune la dispozitia beneficiarului, spre aprobare, a urmatoarelor mostre:

a) caramizi presate pline;

b) caramizi ceramice cu goluri verticale.

MATERIALE UTILIZATE

a) Caramizi presate pline cu dimensiunile 240 x 115 x 63. Caramizile utilizate vor fi numai de calitatea I, marca 100 si vor corespunde prevederilor STAS 457-86.

b) Caramizi ceramice cu goluri verticale cu dimensiunile 290 x 140 x 88. Caramizile ceramice cu goluri verticale vor fi numai de calitatea I, marca 100 si vor corespunde prevederilor STAS 5185/2-80.

c) Armaturi din OB 37 si PC 52 f = 8-12 mm. Armaturile vor corespunde prescriptiilor STAS 438/1-89.

d) Armaturi din STNB f = 5,6 mm corespunzatoare prescriptiilor SR 438/2-91.

e) Mortare si betoane conform marcilor din proiect.

LIVRARE, DEPOZITARE, MANIPULARE, TRANSPORT

Caramizile se vor aproviziona in containere, evitandu-se spargerea lor. Nu se admit caramizi sparte sau fisurate sau cele ce nu corespund conditiilor impuse prin caietul de sarcini. Se va asigura depozitarea lor sub soproane, in cantitati suficiente asigurarii unui flux continuu de executie.

Cimentul va fi livrat in saci de 50 kg, transportat si depozitat fara posibilitatea de umezire si inghet.

Armaturile se vor livra evitandu-se deteriorarea lor prin expunerea la umezeala.

Materialele sensibile la umezeala si inghet vor fi depozitate sub soproane sau magazii special amenajate.

Transportul materialelor se face cu utilaje speciale iar durata maxima de transport va fi astfel apreciata incat punerea in opera a mortarelor sa se faca in maximum 10 ore de la preparare.

VERIFICAREA CALITATII MATERIALELOR

Aceste verificari trebuiesc efectuate inaintea inceperii executiei lucrarilor pe lotul de materiale aflate in depozit sau soproane si de fiecare data cand se aprovizioneaza santierul cu un nou lot de materiale. Se vor face verificari pentru:a) Calitatea caramizilor presate pline si caramizile ceramice cu goluri verticale conform STAS 10109/1-82; STAS 457/86; STAS 5185/2-80.

b) Compozitia, consistenta si calitatea mortarului de zidarie conform STAS 1030/85 si instructiunile tehnice C 17/82.

c) Compozitia, consistenta si calitatea betonului din stalpisori, centuri, buiandrugi etc. conform STAS 10109/1-92 si Normativul NE 012/99.

d) Calitatea armaturilor conform SR 438/1-89, SR 438/2-91, SR 438/3,4-98.

EXECUTIA PERETILOR DE ZIDARIE

ZIDARIA DE UMPLUTURA

La executia lucrarilor de pereti portanti de zidarie se vor folosi numai caramizi calitatea I, marca 100, dimensiuni 240 x 115 x 63 pentru caramizi pline si 290 x 140 x 88 pentru caramizile ceramice cu goluri verticale.

Mortarul folosit este mortarul var-ciment M 50 Z.

Grosimea minima a peretilor va fi de minim o caramida, iar pentru peretii portanti exteriori folosindu-se caramizi ceramice cu goluri verticale pentru asigurarea condiitiilor de izolatie termica.

Pentru obtinerea unei aderente cat mai bune intre caramizi si mortar, caramizile se vor uda bine cu apa inainte de punerea lor in lucrare.

Rosturile orizontale, verticale si transversale vor fi bine umplute cu mortar pe toata grosimea zidului, lasandu-se neumplute numai pe o adancime de 1 cm de la fata exterioara a zidului.

Rosturile verticale vor fi tesute astfel ca suprapunerea din 2 randuri succesive pe inaltime, atat la camp cat si la interspatii, ramificatii si colturi sa se faca pe minim 1/4 caramida in lungul zidului si pe 1/2 caramida per grosimea lui. Teserea se va face obligatoriu la fiecare rand - grosimea rosturilor orizontale va fi de 12 mm, iar cea a rosturilor verticale de 10 mm.

Abaterile admisibile in grosimea rosturilor sunt cele aratate in STAS 10110/1-75.

Orizontalitatea randurilor de caramizi se obtine utilizand rigle de lemn sau metal (abstecuri) gradate la intervale egale cu inaltimea randurilor de zidarie, fixate la colturile zidariei. Verificarea orizontalitatii se va face cu o sfoara de trasat bine intinsa intre extremitatile zidariei.

Intreruperea executiei zidariei se va face in trepte, fiind interzisa intreruperea in strepi.

Legaturile dintre ziduri, la colturi, intersectii si ramificatii se face alternativ si anume: primul rand de caramizi se executa continuu la unul din ziduri si se intrerupe la cel de-al doilea in dreptul intersectiei. Randul al doilea de cel de-al doilea zid se executa continuu si se intrerupe la primul zid la intersectii si asa mai departe. Detaliile de alcatuire a legaturilor la colturi, ramificatii si intersectii sunt cele aratate in Normativul P 2-85 figurile 58-63. Teserile se vor face avand grija sa se obtina legatura de cel putin 1/2 caramida.

Taierea caramizilor necesare pentru realizarea legaturilor la colturi, intersectii, ramificatii se face cu ciocanul de zidarie bine ascutit sau cu o unealta electrica cu disc abraziv.

Ancorarea zidariei de umplutura de structura cladirii se face fie cu ajutorul mustatilor de otel beton f 8 mm la 60 cm l = 50 cm, fie cu agrafe f 8 mm l = 50 cm fixate cu bolturi impuscate in beton la cca 60 cm (Normativ P 2-85 figura 65).

Portiunile de zidarie situate in stanga si dreapta golurilor de usi si ferestre avand lungimea de peste 1 m se vor ancora ca zidaria plina (aratat mai sus); cele cu lungimea egala sau mai mica de 1 m se vor ancora conform Normativ P 2-85, figura 64b, cu bare f 8 mm.

Ancorarea de structura a zidariei parapetului la travei cu ferestre pana in elementul de beton armat (stalpi) se face cu 2 bare f 8 mm l = 50 cm.

Inainte de executarea zidariei intre elementele de beton armat pe suprafata respectiva se aplica un sprit de mortar de ciment, iar rostul vertical dintre zidarie si elementele de structura va fi umplut cu mortar M 100 Z.

Protectia anticoroziva a barelor de ancorare se va realiza prin inglobarea lor in mortar minim marca M 50 Z.

Pentru asigurarea conlucrarii peretilor care se intersecteaza se va prevedea la colturile si ramificatiile exterioare, in cazul in care nu sunt prevazuti stalpisori din beton armat, armatura orizontala din OB 37 2 x f 6 mm de 100 cm lungime.

La fiecare gol de usa se vor inzidi cate 3 (trei) gheremele de o parte si alta a golului si cel putin 2(doua) gheremele la fiecare gol de fereastra.

Gheremelele de lemn vor fi impregnate in carbolineum sau cufundate de 2-3 ori intr-o baie de bitum topit fierbinte.

Verificarea calitatii zidariilor se face pe tot timpul executiei lucrarilor iar rezultatele verificarilor se inscriu in Caietul de procese-verbale de lucrari ascunse.

PERETI DESPARTITORI DIN ZIDARIE

Se vor folosi aceleasi tipuri de caramizi, mortare si armaturi ca in cazul peretilor de umplutura.

Peretii despartitori se fixeaza la partea inferioara in pardoseala incaperii si la cea superioara prin impanarea cu mortar de ciment marca M 100 Z.

Peretii despartitori se rigidizeaza pe directia perpendiculara planului lor prin solidarizarea lor cu peretii structurali prin tesere si ancorare cu bare de otel OB 37 f 8/60 cm in rosturile orizontale.

Sporirea rigiditatii lor se obtine si prin armare lor cu bare din otel amplasate in rosturile orizontale la distanta de 4 asize.

Intreruperea zidariei se va face in trepte, fiind interzisa intreruperea in strepi.

Peretii despartitori de 7,5 cm grosime se vor executa cu mortar M 50 Z si vor fi armati conform Normativului P 2-85 pct.8.5.2. Peretii despartitori se vor ancora de elementele structurale (stalpi sau diagrame) ca si peretii de zidarie de umplutura plini sau cu goluri de tamplarie (Normativ P 2-85, pct.13.1.8).

Cand datele din proiect si prescriptiile nu au fost respectate total sau partial, investitorul (dirigintele lucrarii) va decide refacerea elementelor de zidarie necorespunzator executate fata de proiect si caietul de sarcini.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1571
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site