Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


ZUGRAVELI SI VOPSITORII

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PARDOSELI
NORMATIV PRIVIND PROTECTIA CONSTRUCTIILOR IMPOTRIVA TRASNETULUI
INSTRUCTIUNI TEHNOLOGICE DE ASAMBLARE SI SUDARE APLICABILE CONSTRUCTIILOR DIN OTELURI AUSTENITICE
ARHITECTURA RURALA ROMANEASCA
Auditul energetic al cladirilor existente
Sudarea otelului beton
LUCRARI DE TERASAMENTE
PODETE
REZISTENTA LA COMPRESIUNE, UN PARAMETRU AL CIMENTULUI
CAIET DE SARCINI - STRATURI DE FORMA

ZUGRAVELI SI VOPSITORII

PREGATIREA SUPRAFETELOR PENTRU APLICAREA CU ZUGRAVELI SI VOPSITORII
Suprafete gletuite

Suprafetele de tencuieli gletuite (var sau ipsos), trebuie sa fie plane si netede, fara desprinderi si fisuri.

Toate fisurile si neregularitatile se chituiesc sau se spacluiesc cu pasta de aceeasi compozitie cu a gletului. Pasta de ipsos folosita pentru chituire: preparata in volume (2 parti ipsos la 1 parte apa) in cantitati mici. Pentru suprafetele mai mari se prepara pasta ipsos-var, 1 parte 1 si 1 parte lpate de var folosita in cel mult 20 minute de la preparare.

Dupa uscare suprafetele reparate se slefuiesc cu hartie de slefuit, peretii de sus in jos, si se curata cu perii sau bidinele curate si uscate.

Suprafete de lemn

Tamplariile trebuie sa fie revizuite si reparate degradarile acolo unde este cazul, din transport sau montaj.

Vopsitorul verifica si corecteaza suprafetele de lemn astfel ca nodurile sa fie taiate, cuiele ingropate si bine curatate.

Umiditatea tamplariei inainte de vopsitorie sa depaseasca 15%, verificata cu aparatul electric tip “Hygromette”.

Accesoriile metalice ale tamplariei care nu sunt alamite, nichelate sau lacuite din fabricatie, vor fi grunduite anticoroziv si vopsite cu vopsea de ulei.

Suprafetele metalice

Suprafetele metalice nu trebuie sa prezinte pete de rugina, grosimi de orice fel, vopsea veche, noroi etc. Rugina se indeparteaza prin frecare cu peria de sarma, spacluri de otel, hartie sticlata sau solutii decapante (feruginol etc.). Petele de grasime se sterg de grasime cu solventi, exclusiv petrol lampant si benzina auto.

Tamplaria metalica se aduce pe santier grunduita cu un grund anticoroziv corespunzator vopselelor de ulei.

CONDITII DE EXECUTIE

Zugraveli si vopsitoriile se vor executa in conformitate cu proiectul de executie si prevederile din prezentul Caiet de sarcini.

Lucrarile de finisare a peretilor si tavanelor se vor incepe la temperatura aerului, in mediu ambiant, de cel putin +5oC, in cazul zugravelilor, regim de temperatura ce se va tine in tot timpul executiei lucrarilor si cel putin 5 ore pentru zugraveli si 15 zile pentru vopsitorii, dupa executarea lor.

Finisajele nu se vor executa pe timp de ceata si nici la un interval mai mic de 2 ore de la incetarea ploii si nici pe timp de vant puternic sau arsita mare.

Inainte de inceperea lucrarilor de zugraveli si vopsitorii se va verifica daca suprafetele suportau umiditatea de regim: 3% suprafetele tencuite si 8% suprafetele gletuite. In conditii de umiditate a aerului de pana la 60% si temperatura +15-20oC, acestea se obtin in 30 zile de la tencuire si 15 zile de la gletuire. Umiditatea se verifica cu aparatul “Hygromette” sau similar. Se poate verifica umiditatea si cu o solutie feolftaleina 1%, ce se aplica cu pensula pe o suprafata mica, daca se coloreaza in violet sau roz, stratul respectiv are umiditate mai mare de 3%.

Diferenta de temperatura intre aerul inconjurator si suprafata care se vopseste nu trebuie sa fie mai mare de 6oC, pentru evitarea condensarii vaporilor.

Nu se vor folosi vopsele cu termen de utilizare depasit. Se pot folosi numai pe baza de confirmare a unui laborator de specialitate a pastrarii calitatilor vopselelor in limitele standardelor si normelor de fabricatie.

ZUGRAVELI CU LAPTE DE VAR

In acest subcapitol se cuprind specificatiile tehnice privind executia zugravelilor cu lapte de var (spoieli) ce se aplica la interiorul constructiei pe pereti si tavane pe suprafete tencuite sau pe beton.

STANDARDE DE REFERINTA PENTRU MATERIALE

SR ENV 459/1,2/97 - Var pentru constructii.

STAS 790/84 - Apa pentru constructii.

STAS 545/1,2,3/80 - Ipsos pentru constructii.

STAS 2710/70 - Ulei tehnic de floarea soarelui.

SR 18/94 - Ulei de in tehnic.

SR 1581/94 - Hartie pentru slefuire uscata.

STAS 4593/90 - Corpuri abrazive cu liant ceramic.

SR 1469/96 - Abraziv pe suport.

Standarde din industria chimica:

Oxizi, pigmenti pentru vopsele, pamanturi decolorante, produse absorbante etc.

SPECIFICATII PRIVIND EXECUTIA

Laptele de var este preparat din 1 parte var pasta gata stins si 1,5 parti apa (in volume) ce se amesteca pana la omogenizare.

Laptele de var i se adauga, amestecand continuu, ulei tehnic de floarea soarelui (sau similar) in proportie de 1/2%.

La zugravelile colorate se adauga pigmenti in praf, pana la nuanta ceruta, pentru care se vor prezenta mostre, ce se vor aviza de beneficiar. Cantitatea preparata trebuie sa ajunga pentru incaperi intregi, preparata cu 24 ore inainte de strecurare.

Compozitia se va strecura inainte de intrebuintare, prion sita fina (500 ochiuri/cm2) din sarma de alama, pentru retinerea impuritatilor, var nestins sau colorant nedizolvat.

Compozitia de zugraveala se transporta si se pastreaza in galeti de tabla zincata.EXECUTAREA ZUGRAVELILOR

Spoielile (fara pigmenti si grasimi) si zugraveli de var se executa in trei straturi.

Primul strat grundul creeaza o suprafata uniforma ca porozitate, putere de absorbtie si culoare. Se aplica la 2-4 ore de la terminarea lucrarilor pregatitoare, manual cu bidineaua sau aparatul de pulverizare.

Suprafetele ce se zugravesc diferit se delimiteaza prin linii subtiri. Zonele adiacente liniei de demarcatie se zugravesc cu pensula.

Zugraveala (stratul 2 si 3) se aplica cu aparate de pulverizare. Manual se poate aplica numai pe suprafete mici.

Intinderea manuala a straturilor se face prin miscarea bidinelei pe directii perpendiculare; la tavane ultimul strat se aplica pe directia luminii, iar la pereti in sens orizontal. In timpul lucrului, materialul se agita cu bidineaua.

Fiecare strat se aplica numai dupa uscarea celui precedent.

La incaperile cu lambriuri in vopsea de ulei se zugraveste partea superioara a peretelui impreuna cu tavanul iar apoi se executa lambriul in ulei.

Inainte de aplicarea cu aparatul de pulverizare a zugravelilor, se executa operatiile pregatitoare: umplerea prin sita a rezervorului cu compozitia de zugraveala, se ridica presiunea prin pompare la 3-5 atm., se regleaza jetul. Jetul sub care compozitia de zugraveala iese din duza pulverizatorului trebuie sa fie cu stropi fini si in unghi drept, fata de suprafata respectiva, la distanta de 0,75-1,00 m, astfel incat compozitia sa nu cadra in jos si sa nu ricoseze.

Se aplica o compozitie uniforma, a zugravelii, cu duza pulverizatorului miscat in spirala: stratul urmator se aplica dupa uscarea celui precedent.

ZUGRAVELI IN CULORI DE APA

Se cuprind in acest subcapitol specificatiile tehnice ce se refera la modul de preparare si executare a zugravelilor in culori de apa, preparate cu huma sau caolin, aplicate la interior si tavane in incaperi cu umiditate sub 60%, pe suprafete tencuite si gletuite.

STANDARDE SI NORMATIVE PENTRU MATERIALE

STAS 545/1,2/80    - Ipsos pentru constructii.

STAS 4888/76    - Caolin de Harghita.

STAS 232/1/76    - Caolin de Aghires.

Norme tehnice ale producatorului - Huma.

STAS 790/84    - Apa pentru constructii.

STAS 88/90    - Clei de oase.

STAS 89/86    - Clei de piele.

STAS 189/77    - Sapun pasta pentru zugraveli.

SR 1581/1/94    - Hartie pentru slefuit uscata.

STAS 4593/90    - Corpuri abrazive cu liant ceramic.

N.I.UCECOM 4589/63 - Praf de matase “Micalux”.

Standarde seria 117 ind.chimica:

Oxizi, pigmenti pentru vopsele, pamanturi decolorate, colorante si produse absorbante.

SPECIFICATII PRIVIND EXECUTIA

PREPARAREA COMPOZITIEI DE ZUGRAVIT

Inmuierea humei cu apa se face in proportie de cca 2 litri de apa la 1 Kg huma bulgari marunti. Se toarna apa peste huma cat sa acopere bulgarii iar restul de apa se adauga dupa inmuierea acestora; dupa 15-24 ore amestectul se omogenizeaza; colorantii se inmoaie in apa cu 24 ore inainte de prepararea compozitiei.

Solutia de clei se prepara din clei si apa in proportie 1 Kg clei la 5 litri apa. Cleiul se inmoaie in apa 24 ore, dupa care vasul cu amestecul de clei se fierbe in alt vas cu apa care fierbe.

Prepararea compozitiei prin:

turnarea in amestecul de huma cu apa a solutiei de clei, in proportie de 0,100 Kg solutie de clei 1 litru huma cu apa, se adauga colorantii inmuiati in apa, pana la obtinerea nuantei cerute;

se prepara cantitati suficiente pentru zugravirea unor incaperi intregi;

compozitia se strecoara prin sita de 900 ochiuri/cm2;

concomitent se prepara si o solutie de sapun, 1 Kg ka 16 litri de apa calda si se strecoara prin sita de 900 ochiuri/cm1.

APLICAREA ZUGRAVELII

Se aplica un prim strat de solutie de sapun, dupa care se fac reparatiile necesare cu pasta de ipsos. Dupa uscarea si slefuirea reparatiilor se aplica un strat de sapun pe portiunile separate.

Se aplica compozitia de zugraveala in trei straturi, pe intreaga suprafata.

Solutia de sapun si primul strat de zugraveala se aplica manual cu bidineaua; ultimele doua straturi se aplica mecanizat cu aparatul de pulverizat; pe suprafete mici sau in cazuri speciale zugraveala se poate aplica si cu bidineaua.

Compozitia de zugraveala, dupa ce a fost amestecata cu o solutie de clei, se poate intrebuinta pana la 48 ore de la preparare, intrucat se altereaza in special vara.

Celelalte indicatii tehnologice privind aplicarea manuala sau mecanica a zugravelii sunt aceleasi ca la zugravelile cu lapte de var (subcapitolul 1).

VOPSITORIE CU VOPSELE DE ULEI
Se cuprind in acest subcapitol specificatiile tehnice, conditiile si modul de executare a lucrarilor de vopsitorie pe suprafete interioare gletuite cu glet de ipsos, la interior si exterior pe tamplarie de lemn si metalica, balustrade, grile, alte elemente metalice etc.

STANDARDE SI NORME DE REFERINTA PENTRU MATERIALE

L 23 - Lacuri, vopsele, emailuri (vopsea de ulei).

SR 18/94 - Ulei tehnic de in.

STAS 6592/80    - Chituri pe baza de ulei.

STAS 45/86    - Benzina de extractie.

STAS 5192/79    - Grund de astupat porii.

SR 1581/2/94    - Hartie pentru slefuire uscata.

STAS 4593/84    - Corpuri abrazive cu liant ceramic.

STAS 454/1/80    - Ipsos pentru constructii.

STAS 3124/75    - Diluant special pentru produse pe baza de ulei.

SPECIFICATII PRIVIND EXECUTIA

Vopsitura de ulei se aplica pe glet de ipsos sau pe suprafata de lemn sau metal, dupa terminarea tuturor lucrarilor pregatitoare.

Pe glet de ipsos se aplica un grund de imbinare. Tamplaria de lemn si metalica se livreaza pe santier gata grunduita cu grund de imbibare si respectiv grund anticoroziv.

Grundul se va aplica intotdeauna manual, cu pensula pentru a asigura o legatura mai buna a vopsitoriei cu suprafata suport.

Dupa grunduire se executa chituirea defectelor locale, slefuira locurilor chituite si stergerea de praf dupa uscare; se executa doua spacluiri complete ale suprafetelor, urmate fiecare de slefuire dupa uscare si stergerea prafului rezultat.

Chituirea si spacluirea se face cu chit de ulei pentru aplicare cu spaclu (chit de cutit). Materialul pentru spacluit se prepara cu chit de cutit la consistenta necesara prin diluare cu diluant special, cu ulei sau cu vopsea la culoare.

Slefuirea succesiva de 0,2-0,5 mm grosime, se face cu hartie de slefuit, cu granulatie din ce in ce mai mica, pentru diferitele straturi, pentru obtinerea unei rugozitati reduse a suprafetelor.

Aplicarea vopselei se face in trei straturi. Inainte de aplicare, vopseaua se strecoara prin sita fina (900 ochiuri/m2) se aduce la consistenta de lucru prin amestecarea de 5-10% cu un diluant corespunzator vopselei respective.

Vopseaua se aplica intr-un strat uniform, fara a lasa urme mai groase sau mai subtiri de vopsea si va fi intinsa pana la obtinerea unei bune adeziuni de stratul inferior. Tamplaria detasabila se va vopsi in pozitie orizontala.

Straturile de vopsea succesive se intind pe directii perpendiculare, unul fata de celalalt.

Ultimul strat se va intinde astfel:

pe pereti, de sus in jos;

pe elemente de lemn, in lungul fibrelor;

Dupa aplicarea primului strat de vopsea, acesta se netezeste cu o pensula speciala cu parul moale, dupa uscare suprafata se slefuieste cu hartie de slefuit, granulozitate 80.

Pentru obtinerea unei vopsitorii de calitate superioara, dupa primele doua straturi se executa chituirea si chituiri-slefuiri. Chituirea se face cu chit de ulei.

Dupa slefuire se sterge praful cu pensula moale.

Slefuirea si aplicarea unui strat se face numai dupa maximum 24 ore de la aplicarea stratului precedent, dupa uscarea acestuia.

Incaperile in care se executa vopsitorii trebuie sa fie lipsite de praf si bine aerisite, fara curenti puternici de aer.

Incaperile cu vapori de apa (umiditate peste 60%) vopsitoria va fi executata neted.

Radiatoarele, dupa grunduire cu grund anticoroziv se vopsesc in trei straturi cu vopsele speciale pentru radiatoare (rezistente la caldura).

Foile de usi, cercevelele ferestrelor si alte ementele detasabile pot fi vopsite in primele doua straturi si inainte de montarea lor. Efectuarea lucrarilor si depozitarea lor se va face intr-o incapere lipsita de praf si curent.

Balustradele, grilele si alte confectii metalice, grunduite cu grund anticoroziv se vopsesc in trei straturi pe locul de montaj.

La executarea vopsitoriei cu mijloace mecanizate se vor luate toate masurile pentru asigurarea unor lucrari de calitate superioara, in conditiile respectarii succesiunii operatiilor timpul de uscare, numarul straturilor ca cele indicate la vopsea manuala precum si intretinerii instalatiilor respective conform recomandarilor fabricantului.

Suprafetele care trebuiesc vor fi protejate printr-un element separator (carton, hartie speciala etc.).

VOPSITORIE CU VINAROM

In acest subcapitol se cuprind specificatiile tehnice, conditiile si modul de executie a vopsitoriei cu VINAROM aplicat la interior pe tencuieli gletuite cu glet de ipsos in incaperi cu umiditate relativa a aerului pana la 60, la pereti si tavane.

STANDARDE SI NORME DE REFERINTA PENTRU MATERIALE

STAS 7359/89    - Vopsea VINAROM, pe baza de poliacetat; de vinil in dispersie.

STAS 790/84    - Apa pentru constructii.

STAS 545/1/80    - Ipsos pentru constructii.

SR 1581/2/94    - Hartie pentru slefuire uscata.SPECIFICATII PRIVIND EXECUTIA

Vopsitoria cu vopsea Vinarom se va aplica pe suprafetele interioare tencuite si gletuite cu glet de ipsos.

Vopsitoria cu vopsea Vinarom se realizeaza in urmatoarea ordine:

grund de vopsea Vinarom;

vopsea Vinarom diluata aplicata in doua straturi.

In prealabil se face verificarea gletului si rectificarea eventuala a suprafetei acestuia.

Pentru preaprarea grundului se introduce in vasul de pregatire un volum de vopsea Vinarom si un volum egal de apa si se omogenizeaza.

Grundul se aplica numai manual cu bidineaua sau cu pensula lata; timpul de uscare este de minimum 2 ore la temperatura +15oC si o ora la +25oC mai mare.

Vopsitoria de Vinarom se realizeaza aplicand doua straturi de vopsea diluata cu apa in proportie de 4:1 (volumetric); aplicarea se va face cu pistolul sub presiune; inainte de folosire vopseaua se strecoara prin sita cu 900 ochiuri/cm2.

Bidoanele si vasele cu vopsea se vor inchide etans.

La realuarea lucrului, vopseaua va fi bine omogenizata.

Pe parcursul executarii lucrarilor se verifica in mod special de catre investitor (dirigintele de lucrare):

indeplinirea conditiilor de calitate a suprafetei suport specificate mai sus;

calitatea principalelor materiale introduse in executie, conform standardelor si normelor interne de fabricatie;

respectarea prevederilor din proiect si dispozitiilor de santier;

corectitudinea executiei cu respectarea specificatiilor mentionate.

Lucrarile executate fara respectarea celor mentionate in fiecare subcapitol si gasite necorespunzatoare se vor reface sau remedia.

Receptia lucrarilor de zugraveli si vopsitorii se va face numai dupa uscarea lor completa.

ZUGRAVELI

Prin examinarea vizuala a zugravelilor se verifica:

corespondenta acestora cu proiectul;

aspectul suprafetelor zugravite: sa aiba un to de culoare uniforma, fara pete, scurgeri, cojiri, fire de par, urme de bidinea, corecturi sau retusuri locale ce distoneaza cu tonul general.

Aderenta zugravelilor se constata prin frecare usoara cu palma pe perete. O zugraveala aderenta, de calitate, nu trebuie sa se ia pe palna.

Rectiliniaritatea liniaturii de separatie se verifica vizual si daca este cazul si cu un dreptar de lungime potrivita avand o latime uniforma si fara inadituri: se admite o deviere izolata, care sa nu se abata de lalinia dreapta cu mai mult de 2 mm.

VOPSITORII

Se controleaza daca s-a format o pelicula rezistenta, ce se constata prin ciocanire usoara a vopsitoriilor cu degetul in mai multe puncte.

Se verifica vizual aspectul vopsitoriilor si anume:

vopsitoriile de ulei trebuie sa prezinte pe toata suprafata acelasi ton de culoare si aspect lucios sau mat (cum s-a cerut);

vopseaua trebuie sa fie aplicata si sa se prezinte in conditii foarte bune, perfecte, fara straturi stravezii, pete, desprinderi, cute, basici, scurgeri, crapaturi, fisuri, care pot genera desprinderi, aglomerari de coloranti, neregularitati din chiturire sau slefuire, fire de par, urme de vopsea insuficient amestecata si altele asemenea;

vopsitoria aplicata pe tamplarie se va verifica vizual acoperirea foarte buna cu pelicula de vopsea a suprafetelor de lemn sau metal bine chituite si slefuite; se va controla cu drucerele, sildurile, cremoane, oliviere sa nu fie patate de vopsea;

nu se admit pete de mortar sau zugraveala pe suprafetele vopsite;

verificarea respectarii tehnologiei de pregatire a suprafetelor manuale de vopsire (curatire, slefuire, chituire rosturi etc.) se va face prin sondaj, indepartandu-se cu grija vopseaua pana la stratul suport;

se verifica vizual vopsirea tevilor, radiatoarelor etc.daca sunt vopsite in culoarea prescrisa sau vopseaua este de culoare uniforma, fara pete, urme de pensula sau alte defecte; de asemenea, se va controla daca pregatirea pentru vopsire s-a facut si pe fetele laterale si pe spatele acestora, ca elementele respective, nu au locuri neacoperite sau necuratate de mortar si zugraveala; pentru verificarea spatelui conductelor radiatoarelor etc. se va folosi oglinda; se va controla prin sondaj aplicarea vopselei pe suprafete corect pregatite si succesiunea indicata.

liniatura, frizurile, bordurile trebuie sa fie de latime egala pe toata lungimea; sa nu prezinte curburi, franturi pe acelasi aliniament, iar inadirile sau nu fie vizibile de la distanta mai mare de 1 m;

separatiile intre vopsitorii si zugraveli pe acelasi perete si cele dintre zugraveala peretilor si tavanelor, trebuie sa fie distincte, fara suprapuneri, ondulatii etc.; verificarea rectilinitatii liniilor de separatie se va face cu un dreptar de lungime cat mai mare; pe intreg peretele sa nu existe mai mult de o denivelare izolata si care sa nu se abata de la linia dreapta cu mai mult de 2 mm.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1123
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site