Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Ce sunt pompele de caldura?

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
Ce sunt pompele de caldura?


Pompele de caldura sunt utilaje electrice trifazice care se folosesc in ultimul timp ca alternativa economica si ecologica pentru incalzirea locuintelor si a apei manejere .
PDC economisesc energie, preluind aproximativ 65% din energia necesara pentru incalzire prin extragerea caldurii dintr-o sursa externa, ce poate fi energia din scoarta pamintului, din apele freatice sau din aer, iar pentru restul de necesar utilizeaza energie electrica. Aceste sisteme sunt mult mai eficiente decat sistemele clasice de incalzire (centrale pe gaze, electrice sau pe combustibili solizi) ori cele de racire (aer conditionat).

De ce Pompele de caldura Euronom?

Pompele de caldura Euronom sunt gandite si realizate pentru zona scandinava unde exista o mare deschidere pentru utilizarea solutiilor economice si mai ales ecologice. Euronom Suedia este prezenta in domeniul sistemelor de incalzire inca din 1939, fiind intr-o continua dezvoltare si astazi. Sistemele Euronom cu componente de ultima generatie, sunt concepute pentru a putea fi adaptate la mai multe surse de caldura, ceea ce le confera o flexibilitate unica.

Tancul de acumulare cu dublu schimbator de caldura din cupru omogen are o constructie specifica, cu trei zonari de temperatura diferite, reusind cu ajutorul unei valve de amestec sa furnizeze agent termic la temperatura necesara si, in acelasi timp, realizand o economie importanta direct de la sursa.

Pentru a asigura o functionare stabila si flexibila, tancul este echipat si cu doua rezistente electrice ( 6 kw fiecare), ce pot contribui fie in regim automat sau manual la realizarea confortului propus. De asemenea apa calda menajera se realizeaza instant printro serpentina separata.

Un avantaj unic il reprezinta faptul ca rezervorul ( boiler-ul ) VPS se poate conecta si poate functiona in paralel cu o alta sursa externa de caldura, precum cele pe baza de lemn, carbuni, combustibil lichid, colector solar etc.

O alta caracteristica unica a ExoTank VPS o constituie faptul ca apa este in permanenta proaspata, neexistand nici un compartiment in care sa se poata dezvolta bacteriile de tip “legionella” de exemplu.
Incalzirea in doua etape a apei curente nu afecteaza zonarea termica a rezervorului. Difuzorul unic contribuie din plin la pastrarea zonarii.

Pompele de caldura Euronom

Apa- Apa – Exotic S (Geotermala)

Aer – Apa – Exo Air (Reversibile – functionare pana la -15°C)

Aer – Apa – Exoair Polaris (Functionare pana la -25°C)

Pompele de caldura apa – apa (Exotic S)
Preiau energia:

- din sol (din panza freatica) cu ajutorul unui sistem de tevi colectoare dispuse pe plan orizontal la o adincime de 1,50m in pamint, si o lungime de 300 m (circuit inchis). Acest sistem are nevoie de o suprafata mai mare de teren pt. amplasare.

- din adancime foraje facute la (100 - 120m) unde se introduc colectoare in circuit inchis pentru a extrage energia acumulata.

- din apa unui lac sau al unui rau de unde preiau energia acumulata cu ajutorul unor colectoare amplasate pe fundul acestora.

In aceste tevi colectoare circula un lichid cu antigel ecologic, care va preda energia calorica adunata din sol, pompei de caldura.

Chiar daca temperatura exterioara variaza in functie de anotimpuri ,temperatura pamantului la o adancime mai mare de 1,5m ramane relativ constanta pe parcursul anului de aproximativ 8-12° C, deci pamintul are capacitatea de a absorbi si de a stoca energie, dand posibilitatea pompei de caldura geotermala sa functioneze cu o eficienta energetica buna si un coeficient de productivitate constant.

Pompele de caldura aer- apa ( Exo Air si Exo AirPolaris)


Au ca sursa de energie aerul din mediul exterior.

Cu alte cuvinte o pompa de caldura preia aproximativ 65 % din energia necesara pentru incalzire din mediul exterior iar pentru restul, utilizeaza energie electrica.. Pompa de caldura functioneaza chiar si cand temperatura exterioara ajunge la – 25 grade.

Principiul de functionare al pompei de calduraSursa externa rece - sol, apa, aer cu o temperatura relativ joasa.

Agentul frigorific - cu temperatura mai mica decat a sursei externe reci poate prelua caldura sursei externe reci (conform principiului al 2 lea al termodinamicii:)

”Caldura nu poate trece niciodata de la sine de la un corp cu temperatura mai joasa la unul cu temperatura mai inalta” (Enuntul lui Clausius)”

Agentul frigorific are proprietatea de a acumula energie transformandu-se din stare lichida in stare gazoasa si poate ceda usor aceasta caldura revenind la starea lichida initiala.

In momentul in care agentul frigorific devine gaz prin preluarea caldurii sursei reci - este introdus intr-un compresor (doar gazele se pot comprima), iar un gaz care este comprimat degaja caldura.


De aceea in timpul compresiei temperatura agentului frigorific creste cu 30-55 de grade, suficient sa ajunga la o temperatura mai mare decat a agentului termic si sa-i poata ceda acestuia caldura respectiva.


Agentul frigorific cedeaza energia agentului termic, revine treptat la starea initiala (lichida) si este trecut printr-un vas de expansiune, unde pierde presiunea acumulata in compresor.  

Cand gazul este comprimat din nou si apoi racit, (de apa din calorifere de exemplu), circuitul se inchide, iar casa este alimentata cu energia castigata din evaporare     energia obtinuta prin comprimarea gazului.

Energia astfel realizata este stocata si gestionata in tancul cu acumulare care furnizeaza agent termic si apa calda menajera, conform necesitatilor.

Coeficientul de performanta (COP) al pompelor de caldura este intre 2.5 - 5, ceea ce inseamna ca la fiecare unitate de energie electrica introdusa in sistem obtinem 2,5-5 unitati de energie termica, diferenta de unitati de energie provenind din mediul inconjurator. Pompele de caldura au un randament semnificativ, care sa duca la o economie de aprox. 80% fata de un sistem clasic de centrala pe gaz, daca se folosesc impreuna cu panourile solare si incalzirea prin pardoseala.

Cum poate atinge pompa de caldura Euronom paramentri maximi de functionare?

Pompa de caldura EURONOM functioneaza la parametri optimi impreuna cu EXOTANK VPS.

Astfel, se poate coordona intregul sistem, obtinandu-se o legatura simpla cu sursele de energie suplimentare precum: energie electrica, combustibili lichizi, carbuni, lemne etc.
Daca se doreste stocarea unui volum mai mare de apa curenta, va putem recomanda sistemul EURONOM cu doua rezervoare, care de fapt este un rezervor VPS impartit in doua.

Avantaje

- sunt confectionate din inox, avand o rezistenta mare la coroziuni
- sunt nepoluante
- nu exista pericol de explozie
- nu exista pericol de intoxicare
- sistemul este foarte usor de demontat pentru inspectie si service.   
- nu necesita o intretinere speciala ca instalatiile pe gaz sau combustibili solizi
- economii mari fata de orice alt sistem clasic 50 -70%;
- protejarea resurselor naturale si a mediului inconjurator;;
- folosesc agenti frigorifici ecologici
- avantajul pompelor de caldura este ca pot fi utilizate si pentru racire


Pompele de caldura - au o durata de functionare minimum 25 de ani, iar dupa acei 25 de ani, nu este necesara decat inlocuirea compresorului.

Dezavantaje

Pretul unei pompe de caldura ar necesita un efort financiar mai mare fata de achizitionarea unui sistem clasic,dar, daca iei in calcul posibilitatile de scumpire a combustibilor si mai ales a gazului, si avand in vedere epuizarea resurselor naturale, acestea pot fi inca un argument in plus in favoarea achizitionarii unei pompe de caldura.

Investitia se amortizeaza destul de repede aproximativ 4- 5 ani avand in vedere costurile mici de functionare.

Calculul necesarului de caldura

Se calculeaza in functie de suprafa cladirilor (mp), pentru o inaltime medie a spatiilor de incalzit intre 2.60 si 2.75 m. O casa bine izolata creste eficienta unei pompe de caldura.

Pot fi luate in considerare urmatoarele valori orientative:

• 80 W/mp constructie veche cu izolatie satisfacatoare. (pentru o supraf. de 200 mp se recomanda o pompa de caldura de 20 kW)    

• 50 W/mp constructie noua cu izolatie buna + sistem de incalzire prin pardoseala la temperaturi joase. (pentru o supraf. de 200 mp se recomanda o pompa de caldura de 16 kW)loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 769
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site