Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL POMPEI DE CALDURA CU COMPRIMARE DE VAPORI ACTIONATA ELECTRIC (prescurtat PDC)

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
NSPM pentru instalatii frigorifice
MANUAL INSTALARE SISTEM KES cu collector KEG
Preparator solar de apa calda cu circulatie fortata
INSTALATII DE LEGARE LA PAMANT: Electrocutarile - Protectia impotriva electrocutarilor
STATIE POMPARE - IPATELE
UNITATE PERIFERICA CoCo MTS PENTRU LEGAREA CAZANELOR IN CASCADA
Sursa de apa calda ieftina? Razele soarelui
PROIECTAREA UNEI STATII DE REPOMPARE DE ALIMENTARE
INSTALATII INTERIOARE
ELEMENTELE SISTEMULUI DE INCALZIRE CU INFRAROSII

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL POMPEI DE CALDURA CU COMPRIMARE DE VAPORI ACTIONATA ELECTRIC (prescurtat PDC)
In cele ce urmeaza ne vom referi la acest tip de pompa de caldura, avind in vedere ca exista o multitudine de pompe de caldura functie de fenomenul fizic sau chimic ce sta la baza acestora.

Pompa de caldura nu este o descoperire foarte noua. Certificatul ei de nastere poate fi datat in timp la inceputul secolului XX odata cu inventarea frigiderului.

La baza functionarii PDC concureaza o serie de fenomene si legi ale fizicii. Sa enumeram cateva:

Principiul al II lea al termodinamicii: 'Caldura nu poate trece niciodata de la sine de la un corp cu temperatura mai joasa la unul cu temperatura mai inalta ' ( enuntul lui Clausius)

In secolul al- XIX - lea, cunoscutul fizician J. Watt a descoperit ca un gaz care este comprimat degaja caldura si invers, daca este destins - absoarbe caldura!

Sa vedem cum se regasesc aceste fenomene in functionarea PDC:

In timpul functionarii PDC exista:

un corp cu temperatura mai joasa (de exemplu temperatura mediului ambiant - aer, apa, sol) pe care il vom numi sursa rece ( si care ajunge in vaporizator);

un corp cu temperatura mai mica decit a sursei reci numit agent frigorific ( acesta conform principiului enuntat poate prelua caldura sursei reci);

un corp care va trebui sa primeasca , de la agentul frigorific, caldura ( in condensator ), numit agent termic;

Agentul frigorific, pe linga faptul ca are un punct de fierbere foarte scazut (cca -2 s C) are si proprietatea de a acumula energie transfomindu-se din stare lichida in stare gazoasa si poate usor ceda aceasta caldura revenind la starea lichida initiala.

In momentul cind agentul frigorific devine gaz prin preluarea caldurii sursei reci, acesta este introdus intr-un compresor (doar gazele se pot comprima - lichidele sunt incompresibile) iar in timpul compresiei (asa cum stim deja ) temperatura agentului frigorific creste cu citeva zeci de grade, suficient sa ajunga la o temperatura mai mare decat a agentului termic si sa-i poata ceda acestuia cadura .

Dupa ce agentul frigorific cedeaza energia agentului termic, revine treptat la starea initiala (lichida) si este trecut printr-un ventil de expansiune unde pierde presiunea acumulata in compresor

Din acest moment ciclul se repeta iar pompa de caldura 'pompeaza' caldura dinspre sursa rece spre agentul termic - bineinteles prin intermediul agentului frigorific si cu aportul compresorului .

Este simplu! Imaginile pe care le prezentam , unele chiar cu animatie, va vor spulbera orice urma de indoiala! Daca ati citit cu atentie rindurile de mai sus ati intrat in clubul celor care inteleg corect cum functioneaza o PDC!

Schema de functionare pe care o prezentam apartine unui cunoscut producator austriac de PDC OCHSNER WAERMEPUMPE si este ridicata de pe o PDC aer-apa reala, parametri pe care ii vedeti fiind absolut exacti!

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL UNEI PDC AER - APA

Alte scheme intuitive:

O prezentare sugestiva cu animatie: Prezentare Sursa: dimplex.Poate nu stiati ca frigiderul dvs este de fapt tot o PDC care insa functioneaza invers fata de cele prezentate mai sus: el raceste o incinta si incalzeste aerul din imediata vecinatate. Oricum o sa vedeti ca aceste fascinante masini sunt si reversibile!

In functionarea unei PDC agentul frigorific joaca un rol esential. In clipa de fata freonul, considerat ne-ecologic a fost inlocuit cu agenti frigorifici ecologici de tipul R407C , R134a sau similari. De asemenea se mai folosesc in unele cazuri si gaze lichefiate cum ar fi propanul sau bioxidul de carbon. Acestea se gasesc si sub forma libera in natura si de aceea pot fi considerate ecologice.

Clasificarea PDC dupa sursa rece si agentul termic:

PDC sol-apa ( sursa rece- solul, agent termic- apa) -in aceasta categorie includem si PDC cu vaporizare directa.

PDC apa-apa (sursa rece- apa, agent termic- apa);

PDC aer-apa (sursa rece- aerul, agent termic- apa)

Bineinteles ca mai exista si cazurile sol-aer, apa-aer sau aer-aer.Cu totul exceptional vom aminti de unele din aceste sisteme, datorita faptului ca nu sunt utilizate decat in cazuri rare la sistemele de incalzire- datorita eficientei scazute a agentului termic aerul (sistemele cunoscute sub denumirea generica de 'aer conditionat' sunt de fapt PDC aer-aer iar COP-ul lor este sub 3).

Ca noutate absoluta: a fost creeat un sistem hibrid cu PDC si panouri solare numit PDC solara.Va prezentam schema de primcipiu:

Sursa: OKO ENERGY SYSTEMS

In schema se poate constata ca sursa rece este un rezervor cu apa ingropat in sol - numit si rezervor cu incalzire latenta - la incalzirea acestuia contribuind si panourile solare. A nu se confunda cu sistemul in cooperare PDC cu panouri solare.

ALTE TIPURI DE POMPE DE CALDURA FOLOSITE, RELATIV FRECVENT, IN PRACTICA:

Pompa de caldura cu comprimare de vapori actionata de un motor cu ardere interna.

Pompa de caldura cu absorbtie actionata cu gaze (GAHP).  

Cele doua tipuri de pompe de caldura prezentate mai sus nu pot fi oferite, deocamdata, de catre SC KEVIN PDC srl. Este foarte posibil ca in scurt timp acest lucru sa se poata realiza.

Sus Home page Parteneri interni Parteneri externi Contact Referinte Harta Site

Copyright Phantasma Designloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2520
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site