Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


INSTALATII INTERIOARE

Instalatii+ Font mai mare | - Font mai mic1.DEFINIRE SI CLASIFICAREA INSTALATIILOR INTERIOARE

1.A.DEFINIREPrin instalatii electrice se inteleg acele instalatii care sunt destinate a folosi energia electrica pentru forta,iluminat si alte scopuri industriale sau casnice.

2.B.CLASIFICARE

Din punctul de vedere al locului unde se executa ,instalatiile electrice se impart in:

1. Instalatii interioare, care cuprind conductoarele cu toate elementele accesorii de montaj ,intrerupere , protectie ce se monteaza in interiorul cladirilor de orice fel ;

2. Instalatiile exterioare, la care elementele instalatiei sunt montate in afara cladirilor .

Instalatiile electrice pot servi numai pentru iluminat si se numesc instalatii electrice de iluminat ,sau pot servi pentru alimentarea diferitelor receptoare electrice de puteri mari ,ca motoare si cuptoareelectrice,aparate de sudat si se numesc instalatii electrice de forta .

Din punctul de vedere al tensiunii instalatiile electrice de joasa tensiune ,care functioneaza la tensiuni pana la 1000 V,se impart in :

1.Instalatii electrice cu tensiunea intre conductor si pamant pana la 250 V;

2.Instalatii electrice cu tensiunea intre conductor si pamant peste 250 V.

Dupa modul in care se executa,instalatiile electrice se impart in:

Instalatii electrice executate aparent ,la care conductoarele electrice ,prizele,intreruptoarele, sunt montate in mod vizibil .

Instalatii electrice executate ingropat,la care conductoarele

electrice nu se vad .

2.EXECUTAREA INSTALATIILOR ELECTRICE INTERIOARE

2.A.GENERALITATI

Orice instalatie electrica se executa dupa un proiect de executie intocmit de proiectantii de specialitate.

Instalatiile electrice de iluminat sant alimentate de la tablouri de distributie separate de cele care alimenteaza instalatiile electrice de forta .

Succesiunea tuturor operatiilor necesare pentru executare unei instalatii electrice formeaza procesul tehnologic de executie al instalatiei respective .

Principalele operatii care trebuie executate sunt:

1. Trasareasarea pe tavanul si pe peretii incaperilor a instalatiei electrice ,indicate pe planul de executie,saparea santurilor in pereti ,a locasurilor pentru doze ,dibluri,prize,intrruptoare,si fixarae acestora in montaj aparent sau ingropat;

2. tragerea conductoarelor intuburile de protectie ,executarea legaturilor intre conductoare si izolarea lor ;

Montarea aparatelor de comutare ,a consumatorilor de energie electrica si a tablourilor de distributie;

Verificarea instalatiei

Procesul tehnologic difera de o lucrae la alta si uneori de la un santier la altul , in functie de materialele si utilajele folosite, de specificul cladirilor in care se executa .

2.B. TRANSPUNEREA SCHEMEI ELECTRICE DUPA PROIECT

Aceasta este operatie importanta ,care consta in indentificarea si transpunerea cu precizie pe teren, a continutului planurilor. Cu aceasta ocazie se va insemna locul unde se monteaza: corpurile de ilumunat, nitreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice,precum si tablourile de distributie,tuburile de protectie ,casi locurile unde se vor executa strapungerile prin ziduri si plansee.

Trasarea circuitelor se efectueaza cu ajutorul sforii de trasat, inegrite de negru de fum.

La instalatiile ingropate ,circuitele se traseaza pe constructia netencuita .

Trasarea s-e face cu creta sau carbune,folosindu-se semnele conventionale pentru aparatele respective .

Orientare orizontala asforii inainte de trasare se verifica cu nivela cu bula de aer,cu metrul sau cu compasul de lemn,masurandu-se de circa 30-50 cm de la tavan .

Directia verticala a traseelor se verifica in prealabil cu cu firul de plumb sau cu nivela cu bula de aer.

2.C. SAPAREA SANTURILOR SI EXECUTARE STRAPUNGERILOR

Saparea santurilor se executa cu dalta lata, dalta cu varf, si cu ciocanul pneumatic sau masini electrice de gaurit si frezat santuri.

In tavane nu se daltuiesc santuri.Tubul de protectie se monteaza peste planseu.

La planseele din prefabricate, gaurile se dau de obicei inainte de montarea elementelor pe plansee la locul lor . Grinzile prefabricate nu se strapung .

2.D. MONTAREA TUBURILOR DE PROTECTIE

Operatiile de montare si fixare a tuburilor de protectie sunt precedate de unele lucrari pregatitoare, in cadrul carora se confectioneaza unele piese care asigura innadirea tuburilor si fixarea lor, se efectueaza unele operatii de taiere si indoire.

Tuburile IP se innadesc intre ele cu mansoane din tabla plumbuita .Imbinbinarea tuburilor PCV-IP s-e face cu ajutorul diferitelor piese auxiliare: curbe (90), semicurbe (45), si mansoane .Aceste piese auxiliare sant prevazute la ambele capete cu portiuni largite ,astfel incat sa fie posibila imbinarea cu tubul de acelasi diametru .

Taierea, indoirea, si filetarea tuburilor de protectie .Inainte de a fi taiate, tuburile de protectie se masoara, potrivit traseului stabilit prin proiectul de executie . Se tine seama de curbele ce urmeaza a se face, de amplasarea dozelor de protectie, se foloseste ferastraul pentru taiat metale sau clestele cu role .

. Montarea si fixarea tuburilor de protectie

Tuburile de protectie IP montate aparent se fixeaza cu ajutorul unor bratari sau scoabe, care sunt prinse la randul lor in dibluri . Cand sunt montate ingropat, tuburile IP se fixeaza in santuri prin agrafe .Fiecare agrafa este confectionata dintr-o bucata de sarma de otel de circa 1mm grosime, legata de capatul unui cui.Cuiul se bate in fundul santului daltuit,in dreptul unui rost dintre doua caramizi. Dupa ce s-e introduc tubul insan, capetele sarmei se impletesc.

Montarea tuburilor P comporta operatii asemanatoare celor necesare in cazul montarii aparente a tuburilor IP.

Daca tuburile P trebuie montate pe grinzi, fermesau daca se monteaza mai multe tuburi pe acelasi traseu, se folosesc diferite scoabe fixate direct pe dibluri in zid sau pe console.

In montajul ingropat, tuburile PEL se fixeaza in mod asemanator tuburilor IP montate ingropat, iar montajul aparent este asemanator celui folosit in cazul tuburilor P.

Instalatile electrice in tevi de otel se executa in mod asemanator instalatiilor in tuburi PEL pozate aparent sau montate sub pardoseala.

Tevile de otel se pot monta pe console si ni canale vizitabile din beton,executate in pardoseala. In aceste canale tevile se aseaza la circa 10 cm deasupra fundului canalului.

Montarea tuburilor de protectie in constructiile din elemente prefabricate

Executarea instalatiilor electrice folosind tehnologia de inglobare in panourile de beton a dozelor si tuburilor de protectie din PCV prezinta avantajul ca o parte din manopera executata pe santier este transferata in fabrica si in acest fel se reduce timpul de executie in santier, se asigura o calitate mai buna a lucrarilor de instalatii electrice si o crestere a productivitatii.

Racordarea tuburilor din pereti cu cele din plansee este o operatie care se executa pe santier si la care se cere foarte multa atentie.

Dupa montarea panourilor, inainte de monolitizare este necesara executaraea lucrarilor de racordare a instalatiei intre pereti si plansee.

Dupa operatia de racordare a intregii instalatii urmeaza tragerea conductoarelor si executarea legaturilor care se face ca la instalatiile sub tencuiala.

2.E. MONTAREA CONDUCTOARELOR

Montarea aparenta a conductoarelor

Conductoarele electrice care compun circuitele instalatiilor electrice au caracter de lunga durata, trbuie protejate prin tuburi protectoare .Cand instalatiile electrice au caracter de scurta durata ,fiind destinate diferitelor constructii de pe santiere, iluminarii incaperilor in timpul tencuirii sau zugravirii lor, conductoarele se monteaza aparent, fixandu-se direct pe pereti sau pe tavan,cu ajutorul rolelor .

Conductoarele utilizate in mod normal in astfel de instalatii sant cele cu izolatie de cauciuc precum si conductoarele ilolate rezistente la intemperii

Conductoarele care coboara spre motoare electrice, intreruptoare, comutatoare, prize se introduc in tuburi de protectie, incepand de la o inaltime de circa 2,5 mdeasupra podelei.

Trecerea    conductoarelor prin perete, prin planse ele dintre etaje se face introducandu-se conductoarele in tuburi de protectie.

Tragerea conductoarelor in tuburi de protectie si executerea legaturilor intre conductoare

Conductoarele se introduc in tuburi numai dupa ce tencuiala in care sunt ingropate tuburile s-a uscat.

Conductoarele aceluiasi circuit trifazat, inclusiv conductorul neutru, se introduc in acelasi tub. In instalatiile pentru curent con tinuu se poate introduce cate un conductor in tub separat.

Tragerea conductoarelor de cupru

Inainte de introducerea conductorului in tub,capatul conductorului se indoaie, pentru a nu se agata de izolatia interioara a tubului sau de asperitatile existente in interiorul tubului.

Se introduce apoi conductorul printr-un capat si se impinge cu atentie in tub pana cand conductorul apare la celalalt capat al tubului.

Daca instalatiile se executa in tuburi pozate aparent, conductoarele pot fi trase in tuburi odata cu montarea acestora.In acest scop, inainte de a fi introduse in tub, conductoarele se taie la lungimea necesara.

Legaturile conductoarelor de cupru in doze se executa prin lipire,uneori prin sudare saucu ajutorul clemelor speciale,prevazute cu suruburi.

Tragerea conductoarelor de aluminiu

Intrducerea conductoarelor de aluminiu in tuburi se executa numai prin impingere,si nu prin tragere.

Conductoarele de aluminiu se instaleaza in tuburi bine uscate si curatite in interior.Pentru aceasta se introduc in tub,cu ajutorul unei sarme de otel,un dop de cauciuc,o perie cilindrica de sarma sau,la nevoi,numai un somoiog de calti.

Legaturile dintre conductoarele de aluminiu se fac cu ajutorul clemelor de legatura prevazute cu saiba arcuita sau cu ajutorul altor dispozitive de stingere, care sa asigure o presiune permanenta intre conductoare si clemele de legatura .

Montarea conductoarelor INTENC

Conductoarele INTENC se monteaza aparent, sau ingropat, fara a se mai introduce in tuburi de protectie.

La traversarile peretilor sau planseelor mai groase de 7 cm, conductele INTENC se protejeaza in tuburi IP sau PCV-IP.

Conductoarele INTENC montate peste plansee se protejeaza cu un strat de mortar de ciment sau cu alt material protector.

Montarea aparenta a cablurilor

Fixarea acestor cabluri pe pereti se face fie cu ajutorul scoabelor, fie cu ajutorul consolelor metalice,in mod asemanator fixarii tuburilor de protectie .

In incaperile permanent umede, unde distanta dintre cablu si perete trebuie sa fie de minim 1 cm, fixarea cablurilor se face pri bratari speciale, montate in perete.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3733
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved