Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Factorii de vegetatie (lumina, caldura,apa,aerul)

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Piersicul
CULTURA ZMEURULUI
Citronul
Refuzuri de fructe
Catina alba
COMPOZITIA CHIMICA A FRUCTELOR
Evolutia activitatilor de pastrare si prelucrare a fructelor pe plan mondial
IMPORTANTA POMICULTURII
Curmalul
PROCESELE DE CRESTERE SI MATURARE A FRUCTELOR

Factorii de vegetatie (lumina, caldura,apa,aerul)

Lumina si radiatia solara. Este un factor de vegetatie indispensabil pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Radiatia influenteaza respiratia, transpiratia, dar in mod deosebit fotosinteza plantelor, procese care, toate, se reflecta asupra cantitatii si calitatii recoltei. Durata zilnica si intensitatea luminii solare depinde de anotimp, latitudine, expozitie, nebulozitate si pozitia organelor plantei fata de soare. O buna iluminare asigura inflorirea si fructificarea abundenta, fructe de calitate superioara, rezistenta sporita la atacul bolilor si daunatorilor. Vita de vie este o planta heliofila tipica, care valorifica in modul cel mai eficient iluminarea puternica si care nu suporta umbrirea.
Caldura. Pentru toate speciile si chiar pentru soiuri exista valori caracteristice ale regimului termic dat de temperaturile minime, optime, si maxime, precum si de suma gradelor de temperatura activa, necesare in fiecare fenofaza si perioada de viata a ciclului biologic anual. Vita de vie este o planta cu pretentii ridicate fata de caldura, atat pentru pornirea in vegetatie, cat si pentru coacerea strugurilor si lemnului.

Apa.Mentine starea fizica normala a celulelor, indeplineste rolul de termoreglare, participa la procesul de nutritie minerala si la circulatia sevei. Constituie mediul de dispersie al biocoloizilor si de formare a unor compusi organici si minerali, conditioneaza desfasurarea tuturor proceselor biochimice si este sursa de hidrogen pentru procesul de fotosinteza. Stresul moderat de apa reduce cresterea vegetativa, insa are un efect pozitiv asupra calitatii fructelor. Umezeala din aer influenteaza dezvoltarea bobocilor florali, polenizarea si greutatea fructelor.

In stare libera sau legata, apa este substanta cu cea mai larga participare in alcatuirea diferitelor organe ale plantelor verzi: 92-95% in frunzele de salata si varza, 94-95% in fructele de tomate si castraveti, 87-91% in radacinile de morcov, 74-80% in tuberculii de cartof, 85-90% in fructele pomilor si arbustilor fructiferi. 77-88% in struguri. In ramuri si tulpini, precum si in radacini, continutul de apa este mai redus. Un pom de mar consuma 20.250 litri apa, iar un pom de piersic 13.500 litri apa in perioada de vegetatie.Aerul. Din amestecul gazos care constituie aerul, oxigenul si bioxidul de carbon au rolul cel mai important in viata plantelor. Oxigenul este utilizat in procesul de respiratie, iar bioxidul de carbon in procesul de fotosinteza. In atmosfera externa, oxigenul se mentine in proportie constanta. 21% din volum, dar in sol proportia poate scadea sub limitele tolerate de catre plante, ca urmare a inrautatirii proprietatilor fizice ale solului si a cresterii proportiilor altor componenti gazosi. a continutului in apa. Bioxidul de carbon, cu o participare de numai 0,03% in compozitia atmosferei exterioare, este totusi suficient pentru desfasurarea normala a procesului de fotosinteza. In agrotehnica horticola pentru a asigura primirea periodica a aerului din stratul arabil se intervine cu lucrari profunde sau superficiale asupra solului, precum si cu eliminarea excesului de apa prin desecari.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site