Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


INTRETINEREA SOLULUI IN PLANTATIILE POMICOLE SI PROBLEME DE PROTECTIE A MEDIULUI

Pomicultura

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
COMPOZITIA CHIMICA A FRUCTELOR
Grepfrutul
Socul
SOIUL SI SORTIMENTUL IN POMICULTURA
Importanta pastrarii si industrializarii fructelor
Nucul de cocos (cocotierul)
Migdalul
Marul
Clasificarea dupa gradul de perisabilitate a speciilor pomicole de climat temperat
Afinul

INTRETINEREA SOLULUI IN PLANTATIILE POMICOLE SI PROBLEME DE PROTECTIE A MEDIULUI

1. Consideratii generale privind lucrarile solului in pomicultura.

Prin lucrarile solului se inteleg operatiile efectuate pe terenurile agricole cu diferite masini si utilaje, in scopul realizarii in sol si la suprafata solului a unui mediu de viata cat mai favorabil pentru plantele cultivate.Lucrarile solului realizeaza urmatoarele conditii favorabile in sol:

_ creeaza o stare de asezare a solului corespunzatoare necesitatilor plantelor, inlesnind dezvoltarea sistemului radicular, favorizeaza patrunderea, acumularea si pastrarea in sol a apei din precipitatii si asigura primenirea aerului din sol;

_ permit incorporarea ingrasamintelor, a amendamentelor si amestecarea acestora cu stratul de sol lucrat;

_ contribuie la combaterea buruienilor, a bolilor criptogamice si a insectelor daunatoare. Buruienile existente sunt distruse, iar multe boli criptogamice si insecte daunatoare ce isi continua ciclul de viata prin intermediul buruienilor, dispar odata cu acestea;

_ contribuie la intensificarea activitatii microorganismelor utile din sol, deoarece majoritatea acestor microorganisme necesita un mediu aerob, suficient de umed si cald, conditii ce se realizeaza prin lucrarile solului;

_ activeaza toate procesele chimice din sol, ca urmare a imbunatatirii prin lucrari a regimului apei, aerului si caldurii din sol.

Intretinerea solului are un rol important in mentinerea sau cresterea cantitatii de materie organica din sol. In pomicultura, folosirea unor culturi intercalate de cereale si leguminoase ca ingrasamant verde sau inierbarea intervalelor dintre randuri, pot contribui la cresterea continutului de materie organica din sol.

2. Lucrarile solului in pomicultura si impactul asupra mediului.

Intretinerea si lucrarea solului in pomicultura, are urmatoarele obiective: asigurarea umiditatii, reducerea sau prevenirea eroziunii solului, combaterea buruienilor, sporirea sau mentinerea materiei organice din sol, aprovizionarea cu substante nutritive, afanarea solului pentru realizarea unei bune circulatii a aerului si apei, precum si a activitatii microflorei.

2.1. Sisteme de intretinere a solului in livezi.

In plantatiile pomicole se folosesc urmatoarele sisteme de intretinere a solului : ogor lucrat, ogor erbicidat, ogor combinat, culturi intercalate, inierbare permanenta, mulcirea solului.

Ogorul lucrat (ogor negru), consta in mentinerea permanenta a solului afanat la suprafata , fara buruieni si crusta. Aceasta se realizeaza prin efectuarea unei araturi de toamna, discuire in primavara, iar vara prin lucrarea solului de 4-6 ori cu grapa cu discuri sau cultivatorul. Pe randul de pomi, solul se lucreaza manual sau mecanic.

Acest sistem de intretinere a solului asigura o buna solubilizare a substantelor nutritive, o buna conservare a apei in sol; determina o buna aeratie a solului, ceea ce favorizeaza cresterea sistemului radicular si activitatea microorganismelor aerobe; distruge buruienile, eliminand concurenta acestora pentru apa si substante nutritive; afaneaza suprafata solului tasata in urma trecerii utilajelor sau ca urmare a unor ploi.

Acest sistem prezinta, insa, si unele dezavantaje : intensifica procesele de eroziune a terenurilor in panta; distruge structura solului; favorizeaza tasarea solului in profunzime, datorita circulatiei masinilor agricole (in solul tasat se reduce permeabilitatea pentru apa si aer si se creeaza conditii nefavorabile pentru cresterea sistemului radicular); slabeste rezistenta la ger a pomilor in timpul ierni prin prelungirea cresterii in toamna; accesul tractoarelor si masinilor in livada pe timp ploios este ingreuiat; necesita consum mare de energie si manopera.

De aceea. Pe terenurile cu panta de 3-6% solul poate fi lucrat ca ogor negru numai in cazul in care s-au luat toate masurile antierozionale (lucrari pe curbele de nivel, canale de coasta, etc.). cand panta este peste 6-8%, lucrarile solului sub forma de ogor negru necesita introducerea de benzi inierbate (benzi tampon) la distanta de 2-5 intervale in functie de proprietatile fizice ale solului.

Ogorul erbicidat consta in mentinerea terenului curat de buruieni cu ajutorul erbicidelor. Pe langa avantajele pe care le prezinta ( reduce numarul de lucrari mecanice si manuale, are efect pozitiv asupra structurii si compactarii in profunzime a solului, reduce ritmul de mineralizare a substantelor organice, etc.), prezinta riscul poluarii solului.

Culturile intercalate se practica in plantatiile pomicole in primii ani dupa infiintarea lor, cand pomii acopera o mica suprafata, iar pe intervalul dintre randuri se cultiva plante anuale sau perene.Inierbarea permanenta (pe toata durata plantatiei) si temporara (se alterneaza la 3-4 ani terenul inierbat cu ogorul lucrat) a solului, consta in mentinerea terenului dintre randurile de pomi cultivat cu diferite ierburi perene. Inierbarea poate fi totala, cand ierburile cresc pe toata suprafata, sau partiala, atunci cand o parte din teren este intretinut ca ogor lucrat.

Sistemul de intretinere prin introducerea de benzi inierbate cu plante ameliorative, prezinta avantajul reducerii lucrarilor solului pentru mentinerea ogorului negru si realizeaza importante cantitati de biomasa ce se administreaza direct la suprafata solului prin cosiri repetate, iar la sfarsitul ciclului de viata cedeaza solului importante cantitati de materie organica prin descompunerea sistemului radicular foarte bogat in sol.

Acest sistem de intretinere este benefic si in ceea ce priveste aplicarea tratamentelor de combatere a bolilor si daunatorilor ce se pot realiza mai usor si de buna calitate pe un teren intelenit, in anii cu exces de precipitatii sau in perioadele cu exces de umiditate in sol. Un alt aspect important il constituie combaterea eroziunii solului , stiut fiind faptul ca majoritatea livezilor din tara noastra sunt amplasate pe versanti cu pante diferite.

O experienta amplasata la SC Tg. Jiu a vizat influenta sistemului de intretinere cu benzi inierbate asupra productiei la prun (soiul Stanley, altoit pe corcodus). Compozitia floristica a fost alcatuita din graminee perene cu talie mica (Lolium perene, L.multiflorium, Phleum pratensis, Festuca pratensis) si o leguminoasa perena de talie mica (trifoi alb). Acestea sunt rezistente la trecerea repetata a tractoarelor si utilajelor si asigura, in acelasi timp, o cantitate mare de biomasa pe hectar necesara mulcirii solului intre randuri si pe directia randului de pomi. Observatiile efectuate au aratat ca principalele constante hidrofizice ale solului atesta o usoara imbunatatire, in special textura ce devine mai usoara, cu influente pozitive asupra regimului aerohidric al solului. Cantitatea de humus este mai mare si corelata cu indicele de azot, fosforul prezinta o aprovizionare slaba-mijlocie, iar potasiul usor asimilabil prezinta o aprovizionare mijlocie (I.Tomescu, C.Paducel, 1994).

Mulcirea solului consta in mentinerea solului acoperit cu diferite materiale ce poarta denumirea de mulci. El poate fi obtinut prin cosirea repetata a ierburilor perene sau anuale din plantatii, prin acoperirea cu folie de polietilena sau utilizarea diferitelor produse vegetale, cum ar fi paie, coceni tocati, frunze, rumegus, fan degradat, etc.

2.2. Impactul lucrarilor asupra insusirilor solului.

Lucrarile solului influenteaza atat insusirile fizice ale solului, cat si pe cele biologice si chimice ale acestuia.

Influenta lucrarilor asupra insusirilor fizice ale solului.

Lucrarile solului modifica porozitatea, structura, regimul hidric, regimul aerului si caldurii. Cel mai pronuntat efect asupra porozitatii il are aratura, care poate determina cresterea volumului porilor stratului lucrat cu 25-50% , sporul creste de la solurile nisipoase spre cele argiloase si scade pe masura ce creste adancimea araturii (Rubenzon, 1969).

Influenta asupra structurii depinde de intensitatea lucrarilor si umiditatii solului din timpul executarii acestora. Pe sol umed sau uscat, lucrarile repetate des duc la deteriorarea structurii. Aplicarea lor rationala are influenta favorabila si anume : ingroparea la fundul brazdei a stratului de sol cu structura deteriorata, afanarea solurilor grele ceea ce face posibil aerisirea lor si patrunderea microorganismelor si a radacinilor plantelor, fenomene ce determina structura solului, etc.

Infuentand porozitatea si alte insusiri, lucrarile solului produc indirect mari modificari ale regimului hidric al solului. Afanarea determina cresterea permeabilitatii pentru apa, sporeste capacitatea de inmagazinare a apei, micsoreaza pierderile de apa prin evaporare, etc.

Cresterea porozitatii conduce la cresterea capacitatii pentru aer a solului si favorizeaza schimbul de aer dintre sol si atmosfera, infuentand direct cresterea plantelor si procesele microorganismelor din sol si atmosfera. Intr-un sol tasat, viteza schimburilor de aer este redusa, se acumuleaza CO2, iar insuficienta oxigenului franeaza cresterea radacinilor si favorizeaza aparitia de boli.

Gradul de afanare se reflecta si asupra capacitatii si conductibilitatii calorice a solului. Sporirea volumului de aer determina scaderea capacitatii calorice a solului, stiut fiind faptul ca aerul are cea mai redusa capacitate calorica.

Influenta lucrarilor asupra insusirilor biologice si chimice.
Regimul de aer, apa si caldura influenteaza in mare masura activitatea microorganismelor din sol. In solul lucrat, microorganismele sunt distribuite mai omogen pe adancime. Afanarea profunda este o metoda de ameliorare a insusirilor biologice mai ales pe solurile grele, podzolite, numarul de microorganisme sporind considerabil in urma lucrarilor de desfundat.

Intr-un sol afanat, aerat, procesele de nitrificare sunt mai intense, procese ce atrag dupa sine accentuarea unor procese favorabile prin care fosforul, potasiul, calciul si alte elemente nutritive trec din forme greu solubile in forme usor solubile plantelor.

INTREBARI DE CONTROL

Ce se intelege prin „lucrarile solului”?

Care sunt obiectivele lucrarilor solului in pomicultura?

Ce sisteme de intretinere se folosesc in pomicultura?

In ce consta sistemul de intretinere „ogor negru” si care sunt dezavantajele folosirii lui?

In ce consta sistemul de intretinere „ogor erbicidat” si care este impactul acestuia asupra solului?

Ce este mulcirea si care este impactul acestui sistem de intretinere asupra solului?

Care este impactul lucrarilor asupra insusirilor solului?

Cum se aleg sistemele de intretinere si lucrare a solului in pomicultura?

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1271
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site