Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Piersic - Varsatul prunului (plum pox, Sharka)

Pomicultura+ Font mai mare | - Font mai micPiersic - Varsatul prunului (plum pox, Sharka)

Varsatul prunului se intalneste si la piersic, la care produce pagube in functie de sensibilitatea soiurilor, virulenta tulpinilor virale, conditii climatice.Simptome. Pe frunze simptomele sunt foarte evidente la puieti si slab evidente la soiuri in livada. Nervurile secundare si tertiare ale frunzelor sunt clarifiate, frunzele sunt deformate.

Simptomele sunt evidente primavara, apoi se mascheaza in cursul verii. Pe fructe apar inele adancite in pulpa de culoare mai deschisa decat fondul pielitei, evidente in faza de parga. La soiurile sensibile se constata si deformarea fructelor.

Patogenul si biologia lui au fost descrise la virozele prunului. Exista unele particularitati in privinta specializarii tulpinilor. Astfel, in timp ce in Romania, Iugoslavia si Bulgaria varsatul prunului se manifecta slab pe piersic, iar in Ungaria, Grecia si alte tari foarte puternic, rezulta ca in anumite zone geografice exista tulpini specializate.

Dupa datele din Iugoslavia, tulpinile de varsat de pe prun nu au provocat simptome virotice pe piersic. Spre deosebire de prun, la piersic varsatul s-a transmis si prins eminte, desi, prin testul serologic ELISA virusul a fost identificat in cotiledoane la piersic, prun si cais.

Combatere. Masuri de carantina interna si externa, cucltivarea de soiuri rezistente, producerea materialului saditor liber de varsat, combaterea vectorilor, infiintarea de plantatii mama producatoare de ramuri altoi si seminte libere de varsat. In procesul testarii piersicului se vor utiliza in mod special puietii de piersic GF 305 si Elberta, precum si prunul Tuleu dulce.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 603
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved