Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Caracteristici ale organismelor invazive

Silvicultura

+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristici ale organismelor invazive

Pentru intelegerea modului in care unele organisme devin invazive, o prima raportare este la scara la care are loc dispersia, distantele parcurse, o a doua raportare importanta se refera la originea din punct de vedere biogeografic a organismelor, iar o a treia raportare priveste caracteristici ce tin de ecologia speciilor, de strategiile lor de supravietuire si cerintele fata de mediu.Consideram organismele ca fiind autohtone, organisemele care se afla in limitele arealului lor natural ca urmare a unui proces de speciatie; sunt adaptate mediului in care s-au format si continua sa existe la scara temporala.

Organismele alohtone sunt organisme care au migrat din alte regiuni, care au aparut in alte regiuni sau care se afsa intr-un proces de extindere a arealului. Extinderea arealului poate fi transcontinental si in felul acesta, arealul speciei este alcatuit din fragmente distincte cum este cazul speciilor introduse Robinia pseudacacia sau Ailanthus altissima, sau arealul se extinde in cadru regional cum este exemplul speciei Acer pseudoplatanus, care este o specie central europeana. Acer pseudoplatanus s-a extins pe cale naturala sau mediata antropic prin plantare in nordul, nord-vestul si nord-estul Europei, motiv pentru care este considerata specie invaziva (Weidema, I., Buchwald, E., 2006).

Organismele invazive sunt autohtone sau alohtone. In ambele situatii sunt organisme competitive care elimina din ecosistemele in care patrund organismele dominante.

Organismele pioniere sunt organisme care se instaleaza in habitate care au suferit perturbari din a caror cauza au disparut specii cu diferite competente in ceea ce priveste competitia. Sunt specii cu o rata mare de inmultire si o capacitate mare de dispersie care sunt inlocuite in timpul procesului succesional de specii competitive care utilizeaza mai eficient resursele.

Cateva caracteristici esentiale ale unor specii imigrante au fost astfel stabilite (Ehrilch, 1989). Astfel, este esential ca o specie invaziva sa posede cateva din trasaturile de mai jos pentru a se dovedi o specie invaziva de succes:- sa aiba un areal larg;

- sa fie abundenta in zonele de origine;

- sa fie o specie vagila;

- sa prezinte un spectru trofic larg;

- sa posede o larga variabilitate genetica;

- sa posede instinct gregar;

- sa fie asociat cu omul;

- sa posede o larga plasticitate ecologica.

Modificarile climatice globale favorizeaza extinderea arealelor unor organisme care devin astfel invazive.

Modul in care migreaza organismele invazive este hotarator pentru succesul acestora. Un instrument de lucru important il reprezinta hartile de raspandire a populatiilor de organisme invazive si modificarea in timp a distributiei lor in teren.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1080
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved